ادامه واردات نهادههای دامی به کشور از بندر امام
نرخ جوجه یکروزه کاهشی شد/ مرغ منجمد از ترکیه وارد میشود
عوامل تغذیه ای موثر در نطفه داری و جوجه درآوری تخم مرغ
برطرف شدن ممنوعیت توسعه صنعت دامپروری و طیور
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی قیمت داروهای دامی را افزایش نمیدهد
بیماری قانقاریا در طیور | علائم و درمان
برگزاری مانور اجرای طرح ملی تشدید کنترل و نظارت بهداشتی
۲۵ کامیون ایرانی در مرز اوکراین-روسیه گرفتار شدند/ گمرک ورود کرد
قیمت جهانی کالاهای اساسی همچنان تحت تاثیر تحولات اوکراین و روسیه
عوامل موثر در کاهش جوجه درآوری
تصمیمی برای حذف ارز ترجیحی در تخم مرغ وجود ندارد
تاثیر مذاکرات روسیه و اوکراین بر بازار کالاهای اساسی کشاورزی چه بود
سه پیشنهاد تولیدکنندگان مرغ و تخممرغ درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی
احتیاجات و کمبودهای اسید آمینه ای
انواع گوشت قرمز با قیمت مناسب در روزهای پایانی سال عرضه میشود
راهکارهای مقابله با استرس گرمایی در طیور
پیش بینی افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت غلات
تولید مرغ از نیاز کشور پیشی گرفت/ آرامش بازار در شب عید
دستهای پشت پرده قیمت گوشت را مصنوعی افزایش دادهاند
ممنوعیت ثبت سفارش 9 قلم نهاده دارویی مشکلات تولید کنندگان را افزایش داد
قیمت هر شانه تخم مرغ به 53 هزار تومان رسید
«گران» برای مصرفکننده، «زیان» برای تولیدکننده
حذف آنی ارز۴۲۰۰تومانی فاجعه ای جبران ناشدنی برای صنعت مرغداری است
استفاده از جلبک اسپیرولینا در تغذیه طیور
قیمت گوشت نجومی شد/ رایزنی دولت برای واردات گوشت قرمز و دام زنده
اسیدی فایر چیست و در پرورش طیور چه استفاده هایی دارد؟
مرغداران به دنبال آزادسازی صادرات
تأمین 65 درصد نهادههای کشاورزی از سامانه بازارگاه
تخم مرغها روی دست مرغداران ماندند
آیا فراورده های طیور فقط گوشت و تخم مرغ است؟
عرضه گوشت تنظیم بازار تا کی ادامه دارد؟
افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی همچنان ادامه دارد
کاهش اتلاف آب مرغداری تخمگذار و گوشتی
قیمت مرغ به ۴ هزار تومان زیر نرخ مصوب کاهش یافت
نوک چینی طیور چیست و چه اهمیتی دارد؟
قیمت تخم مرغ در بازار زیر نرخ مصوب آمد
بستر مرغداری چه شرایطی باید داشته باشد؟
گزارشی از تلفات تب کریمه کنگو نداشتیم
مروری بر نیازهای پروتئینی طیور
نگهداری از گوساله ها پس از دوره نوزادی
چرا مرغ در تهران گران شد؟/ نظارتی بر بازار نیست
واردات گوشت برزیلی فاسد تکذیب شد
تفسیر نتایج آزمایشگاهی الایزا در واکسیناسیون علیه بیماری گامبوروی طیور
گوشت مرغ ماه مبارک رمضان تامین است
ملاحظات مدیریتی برای کاهش تنش حرارتی
حداکثر قیمت مرغ در بازار ۳۱ هزار تومان است/ توزیع ۷۲ درصد میوه تنظیم بازاری شب عید در بازار
عوامل کلیدی در شکل گیری میکروبایوتای دستگاه گوارش مرغ
اندام های حرکتی گاو (دست و پا)
کارهای عملی جهت کاهش استرس گرمایی طیور
کمبودی در گوشت قرمز ماه رمضان نداریم/ قیمتها شکسته میشود
کنترل وزن تخم مرغ در گله های تخمگذار
قیمت واکسن داخلی طیور، یک سوم وارداتی است
زرده تخم مرغ بازتابنده سلامتی مرغ
مافیای گوشت اجازه کاهش قیمت را نمیدهد!
هورمون های دخیل در سقط جنین دام ماده
کمبود گوشت قرمز در بازار نداریم/ گوشت با قیمت فعلی، گران فروشی است
کربوهیدرات های غیر الیافی و اثر آنها بر تولید شیر در گاوهای پرتولید
جمع آوری و کشت نمونه ها جهت تشخیص بروسلا
قیمت مرغ در بازار روند افزایشی گرفت / دولت نظارت ها را افزایش دهد
مهمترین افزودنی های خوراک طیور
قیمت جدید گوشت گوساله و گوسفندی اعلام شد
اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای مشمول کشاورزی در دی ۱۴۰۰
با گران فروشی مرغ و تخم مرغ برخورد میشود
واردات خوراک دام و طیور از مالیات بر ارزش افزوده معاف شود
مخالفت تشکلهای صنعت طیور با حذف سامانه بازارگاه
اسهال ویروسی گاو (BVD) و سقط جنین
قیمت مرغ قطعه بندی فراتر از نرخ مصوب
انگلیس؛ استفاده از حشرات به جای سویا در خوراک طیور
بازگشت قیمت تخم مرغ به نرخ مصوب
6 کار ضروری برای محافظت از دام در زمستان
جزییات طرح خرید دام، تخصیص نهاده دامی و دامدارکارت
اهمیت بهبود اشتها در جوجه های گوشتی
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به شفافیت عرضه نهادههای دامی منجر میشود
گاوهای دوره انتقال را به راحتی مدیریت کنید
آسیت (تجمع آب) در جوجه های گوشتی در طول فصل زمستان
کنترل، پیشگیری و درمان لپتوسپیروز
موافق حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نهاده های دام و طیور هستیم
گلایههای دامداران دام سبک از وضعیت تامین نهادهها/جو و ذرت بازار آزاد از کجا میآید؟
۷۰ تن گوشت مرغ خراسان جنوبی به سایر استانها ارسال میشود
بلاتکلیفی تجار و تولیدکنندگان درباره حذف یا عدم حذف ارز ترجیحی
ثبات قیمت گوشت گوسفندی در ۲ ماه اخیر/ مشکلی در بازار نداریم
اثر CreAMINO بر انرژی در جیره حاوی فیتاز در جوجه های گوشتی
واردات نهادههای دامی ۲۰ درصد افزایش یافت
مایکوتوکسین ها، ورم پستان و شیر
«واحدهای توزیعی مرغ» برای دریافت کد یکتا ۲ ماه فرصت دارند
جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری مرزی
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان در دست بررسی
مزایده «گاوداری» ایرانخودرو + عکس جزئیات مزایده
شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداری 32 درصد کاهش یافت
بیماری نیوکاسل پیشگیری با واکسن
عدم تامین به موقع ارز به اعتبار تجار آسیب میزند
استفاده از هورمون در پرورش مرغ، شایعه یا واقعیت
نمیدانیم هر ماه قرار است چقدر نهاده دولتی دریافت کنیم!
انتخاب و وازده گیری در مرغ های تخمگذار
زنجیره تولید دام و طیور قم تکمیل شود
نقش پروبیوتیک ها در تغذیه طیور
کشف بیش از ۱۴ هزار راس دام قاچاق/ صادرات باید هر طور شده آزاد شود
صادرات دام مازاد عشایر تا دو ماه آینده
شاخص قیمت تولید مرغداریهای صنعتی 35.4 درصد کاهش یافت
تورم ۳۳.۴ درصدی تولیدکننده برای مرغداریها
ثبات در بازار مرغ و افزایش قیمت گوشت قرمز/پوست و زواید مرغ را کجا میبرند؟
تاثیرات بافت و شکل دان بر تغذیه طیور
جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری زبان آبی
مروری کلی بر بیماری ناشی از مایکوپلاسما سینویا در طیور
تامین امنیت غذایی با تولید ۵ محصول در حوزه ارتقای خوراک دام و طیور
حکایت تخم مرغهای وارداتیِ تاریخ مصرف گذشته
قطعه بندی مرغ در فروشگاهها مجاز میشود
پیشگیری و درمان رینوتراکئیت عفونی گاو
صادرات دام کلید حل بخشی از مشکلات صنعت دامپروری است
دلایل گرانی گوشت در بازار/ اختلال در حمل و نقل و افزایش کرایهها
حل مشکل تخصیص و حمل نهاد های مرغداران
تکنیکهای واکسیناسیون برای طیور
قیمت مرغ پس از قطعه بندی, 50 هزار تومان / نیاز بازنگری نرخ های مصوب
٣راهکار برای جلوگیری از کاهش مصرف لبنیات بعد از حذف ترجیحی
نقش گیاهان دارویی در تغذیه طیور
ارزیابی عملکرد سیستم تهویه تونلی
پرورش ماهی قزل آلا از صفر تا صد
قیمت مصوب مرغ روز در ستاد تنظیم بازار ۳۱ هزار تومان تعیین شد
تأیید عرضه گوشت اسب و الاغ / میزان عرضه نگران کننده نیست
دما و رطوبت استاندارد در مرغداری
مهم ترین منابع خوراک دام و طیور کدام است؟
مشکلی برای جوجه مورد نیاز کشور نداریم/ مرغ آرین کاملاً ایرانی است
کاربردهای دوازده گانه نمک در مزارع پرورش قزل آلا
بررسی دو دلیل افزایش قیمت مرغ/سیاست فعلی کشورها ذخیره سازی است
روش های کاهش مصرف انرژی و هزینه ها در مرغداری
ملاحظات مدیریتی و تغذیه ای برای کاهش تنش حرارتی در گاوهای شیری
زمان ارزان شدن قیمت مرغ اعلام شد
استخراج خاویار بدون مرگ ماهی توسط محققان آلمانی
ضریب تبدیل در واحدهای صنعت طیور کاهش یافت
دادههای مرکز آمار با شرایط میدانی همخوانی ندارد/ نرخ واقعی دام زنده ۱۲۶ هزار تومان است
تقاضا برای خرید مرغ ۲۵ درصد کاهش یافت
فواید مخمر سلنیوم در تولید طیور
دستکاری های تغذیه ای برای بهبود سلامت جوجه های گوشتی
4 محموله کشتی غلات و دانه روغنی دیگر از اوکراین صادر شد
گوشت و فرآوردههای آن را از مراکز عرضه مجاز تهیه کنید
سندرم افت تولید تخم مرغ EDS و تاثیرات آن بر اقتصاد پرورش طیور
قیمت مرغ به زیر نرخ مصوب رسید/ تخممرغ دست تولیدکنندگان مانده است
اثرات استرس گاوی بر شیردهی و تولیدمثل گاوها
زیان سه هزار میلیارد تومانی مرغداران
کاهش قیمت مرغ ادامه دار خواهد بود؟
طرح تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک
آخرین جزئیات صادرات دام زنده/ قیمت مرغ همچنان در ریل نزولی
افت سرانه مصرف، تولید مرغ را ۳۵ درصد کاهش داد
تخممرغ ترکیه از ایران به افغانستان و عراق صادر میشود
صادرات دام آزاد شده اما تعرفه آن سنگین است
تصمیم استاندار در تعیین قیمت مرغ موجب دلگرمی مرغداران می شود
افزیش قیمت تخم مرغ در میان تایید و تکذیب ها
تلفات ناشی از نهاده بیکیفیت نداشتهایم
قیمت تمام شده تولید هر کیلوگرم مرغ بیش از ۵۰ هزار تومان است
شرمنده مرغداران و دامداران هستیم
استراتژی های جدید برای گاو نزدیک زایمان
جوجه ریزی آبان به ۱۲۴ میلیون قطعه میرسد
ممنوعیت فروش مرغ منجمد خارج از سامانه ستکاوا
قیمت مرغ ۸ هزار تومان کمتر از نرخ مصوب
ادامه واردات نهادههای دامی به کشور از بندر امام
ورود دهها کشتی نهاده خوراک دام خبر خوب برای مرغداران و دامداران
مجوز خروج مرغ از استان مرکزی تا اطلاع ثانوی صادر نمی شود
کاربرد مهندسی ژنتیک باکتریهای شکمبه در بهبود بازده تغذیه نشخوارکنندگان
دپوی بیش از دو میلیون تن نهاده دامی در بندر امام
افزایش تقاضا تخم مرغ را گران کرد/ هنوز به قیمت واقعی نرسیده ایم
سازه های موثر بر بروز رفتارهای فحلی در گاو
قیمت جدید مرغ و تخم مرغ به زودی اعلام می شود
مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ و تخم مرغ
۷ قدم پیش از جوجه ریزی در سالن های مرغداری
سه کشتی حامل نهادههای دامی در بندر امام خمینی پهلو گرفتند
توزیع مرغ منجمد با نرخ مصوب دولتی
نطفه گاو ارزشمندتر است یا پورشه پانامرا؟
وجود اشکالی غیر از لنگیدن در راه رفتن گوسفند
جوجه ریزی شهریور به ۹۸ میلیون قطعه رسید
زنجیره سازی؛ مدل جدید اقتصادی کردن واحدهای دام و طیور بعد از حذف ارز ۴۲۰۰
توزیع مرغ منجمد برای ایجاد تعادل عرضه و تقاضا
راه های پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو
هشت نکته مهم در پرورش گاو و گوسفند
قطع دنبه و تاثیر آن بر صفات اقتصادی گوسفند
بهترین روش تشخیص تخم مرغ کهنه و نو
عرضه مرغ گرم به قیمت ۳۷ تا ۴۰ هزار تومان
شرکت پشتیبانی امور دام موظف به خرید مازاد تولید گوشت مرغ است/ تعیین قیمت خرید توسط کمیتههای استانی
قیمت گوشت قرمز بهزودی به قبل بازمیگردد
اعلام قیمت جدید ذرت، جو و کنجاله سویا در سامانه بازارگاه
فراوانی کالاهای اساسی در نهمین روز اصلاح یارانهها/ رشد قیمت گوشت قرمز با توجیه گرانی نهاده
اختصاص وام ۱۶.۵ هزار میلیارد تومانی به واحدهای تولید گوشت و مرغ
موافقت دولت با اختصاص تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی دام و طیور
کمبود نقدینگی مرغداران/ 3 پیشنهاد برای تأمین مالی تولیدکنندگان مرغ
آمادگی برای خرید روزانه ٣٠٠٠ تن شیر مازاد دامداران
مرغ بدون آنتی بیوتیک چه مزایایی دارد؟
عرضه بیش از ۴۶ هزار تن گوشت قرمز در فروردین ۱۴۰۱
برنامههای دولت برای حمایت از تولید مرغ و تخممرغ/ صادرات آزاد شد
مجوز مرغداری و مراحل اخذ آن (سال ۱۴۰۱) l راهنمای کامل گرفتن مجوز مرغداری
کمبود ذرت و سویا در بازار آزاد/ تاثیر روانی جنگ اوکراین بر بازار داخلی
گلایه شدید مرغداران؛ چرا تامین نهاده های دامی مختل شده است؟
آفلاتوکسین ها و عملکرد توکسین بایندر در کنترل آن ها در طیور
هزینه نگهداری هر رأس گاو شیری در یک سال با هزینههای خوراک و نگهداری و دارو
سوتزنی| بازار داغ گرانفروشی پروتئین در فروشگاههای اینترنتی
پرورش اسب:تضمین بازگشت سرمایه در گرو خرید نژاد مرغوب
مشکل کمبود عرضه تخم مرغ و روغن تا ساعاتی دیگر برطرف میشود
شستن مرغ خام چه عوارض خطرناکی را به دنبال دارد؟
۸۰ درصد هزینه های تولید مرغ مربوط به ذرت و کنجاله سویاست
10 درصد نهادههای خوراک دام و طیور در مسیر غیرواقعی توزیع میشود
کاربرد نمره وضعیت بدن (BCS) در مدیریت گاوهای شیری
توقف واردات نهادههای دامی از سوی بخش خصوصی/ کمبودها متاثر از جنگ روسیه و اوکراین است
ابعاد سالن مرغداری کوچک و تجهیزات مورد نیاز
اطلاعات کامل ارزش غذایی تخم مرغ
صادرات تخم مرغ امکانپذیر نیست /قیمت لب مرز ارزانتر است
مرغداران کرمانشاه در صورت تامین به موقع نهادهها مشکلی برای تولید ندارند
جیب شرکت آریو پر شد اما شکم دامها خالی ماند!
ده نکته که درباره تخم مرغ باید بدانید و شاید نمی دانستید!
اثرات ماده Aquagerm در هچری ماهیان سردآبی
افزایش قیمت مرغ به بیش از ۶۰ هزار تومان/ قیمت جدید تعیین شد
کاهش 20 درصدی مصرف لبنیات/کالابرگ الکترونیکی لبنی راهکار افزایش سرانه مصرف
کنترل سالمونلا و کمپیلوباکتر در مرغداری ها
چالشهای سامانه بازارگاه؛ از فروش نهادههای صوری تا ایجاد رانت
توصیه سازمان دامپزشکی برای پیشگیری از تب کنگو در آستانه عید قربان
امضای تفاهم همکاری نظام مهندسی کشاورزی و اتحادیه مرغداران گوشتی
کمبود که هیچ حتی مازاد تولید مرغ داریم
کنترل استخرهای پرورش و نگهداری ماهیان مولد گرمابی از نظر عوامل فیزیکو شیمیایی
مرغ با ارز نیمایی وارد بازار شد
تغذیه از روی زمین تا دانخوری تمام اتوماتیک
توزیع جوجههای یکروزه در روستاها برای جلوگیری از معدوم سازی/ افزایش ۵ برابری نرخ نهادههای اصلی مرغ
عارضه کانیبالیسم یا همنوع خواری
دولت با دامدار کارت و خرید تضمینی از دامداران حمایت میکند
کاهش قدرت خرید مردم معضل اصلی مرغداران
تسریع در تامین نقدینگی تولیدکنندگان
چالش جدید دامداران در تامین نهادههای دامی
دریافت وام بسته حمایت از تولید راحت شد/چک و سفته هم قبول است
افزایش قیمت جو ملاکی برای تعیین قیمت گوشت نیست/ آزادسازی صادرات دام درخواست دامداران
کنسانتره و فراورده های لبنی خشک
صنعت مرغداری در حال فروپاشی است/ تولیدکنندگان رغبتی برای جوجهریزی ندارند
خرید تضمینی مازاد تخممرغ توسط وزارت جهاد کشاورزی
تقویت سیستم ایمنی خود مرغ می تواند بیماری ها را کاهش دهد
قیمت جوجه یک روزه همچنان ۲۵۰۰ تومان بالاتر از نرخ مصوب
افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی/کرونا زنجیره عرضه را به هم ریخت
دولت سیزدهم چگونه می تواند چالشهای صنعت دام و طیور را حل کند؟
برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک شیری
تولید گندم ۳۰ درصد و خرید تضمینی ۵۰ درصد کاهش یافت
بیماری مشترک بین انسان و دام تب مات یا بروسلوز
مرغداران خواستار اعلام نرخ جدید تخم مرغ شدند
تاثیرمکمل پوست انار برروی رشدبدن،بازده خوراک،متابولیتهای بیوشیمیایی و وضعیت آنتیاکسیدانی مرغ گوشتی
بیماری تب برفکی یا زخم دهان و پا
زنگ خطر کمبود ذرت با کاهش موجودی بنادر
صنعت طیور چگونه میتواند از بحران خارج شود؟
صادرات کره و شیرخشک مشروط به خرید شیرخام با نرخ مصوب شد
خوراک دام و طیور از کشور قاچاق می شود+ سند
تنش گرمایی و راههای مقابله با آن
اثرات مطلوب اسید چرب در تغذیه طیور
کشتار گسترده مرغها منجر به افزایش قیمت تخم مرغ شد
اثر پرهیز غدایی در رشد جوجه ها
تامین بیش از سه میلیارد دلار برای واردات نهاده های دامی
ارزیابی علل لنگش در گاو و درمان آن
دامپروری فراسرزمینی ضرورت یا الزام
چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد؟
قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری های صنعتی به ۸۰ درصد رسید
گرانی مرغ قابل پیش بینی بود/ با آمارسازی آدرس غلط دادند
قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ٩ هزار تومان رسید
کرایه های سنگین حمل و نقل کمر مرغداران را شکسته/ جوجه یکروزه کم است
افزایش 500 درصدی سه قلم کالای مورد نیاز دامداران
چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتئینی شکست خورد؟
چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتیینی شکست خورد
توزیع روزانه ۶ هزار تن مرغ در کشور/ متوسط تلفات ناشی از تنش گرمایی در مرغداریها ۱۰ درصد است
۴ راهکار بخش خصوصی برای حل چالش بازار نهاده های دامی
کاتولوگ اورجینال پرورش و تغذیه مرغ تخمگذار شیور تجاری همراه با راهنمای فارسی
رشد ۲۰ درصدی قیمت تولید کننده بخش گاوداری های صنعتی
صف معطلی کامیون ها در مرز بازرگان از ۳ ماه قبل حذف شده است
کاتالوگ اورجینال پرورش جوجه گوشتی نژاد کاپ همراه راهنمای فارسی coBB 500
ادامه بحران جوجه یک روزه/ قیمت دو برابر نرخ مصوب !
کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ گوشتی نژاد راس همراه راهنمای فارسیross 308
چهار راه برای بهبود تراکم استخوان مرغ های تخم گذار
جدیدترین قیمت گوشت قرمز در بازار
تاثیر حرارت در از بین بردن سم آفلاتوکسین
عرضه ۶.۶ میلیون تن انواع نهادههای دامی در سامانه بازارگاه
کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ تخمگذار نژاد هایلان w80
١.۵ میلیون یورو مواد اولیه شیرخشک در گمرکات در حال فساد است!
آمادگی جهت ورود جوجه و کنترل شرایط محیطی
تاخیر در بارگیری نهاده های دامی/تعلل دولت در تعیین نرخ شیر خام
وزارت جهاد کشاورزی درباره مجوز واردات جوجه یک روزه با ارز ۴۲۰۰ شفافسازی کند
مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجاری جوجه گوشتی
کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار/ نیازی به واردات مرغ نداریم
روشهای نوین برای زیادشدن شیر در گاوها
بیماری آنفلوآنزا ، راه ابتلا و انتقال ، پیشگیری و درمان به زبان ساده
بیماری مزمن تنفسی C - R - DChronic Respiratory Disease
عدم تامین نهاده کاهش ۱۲ میلیون قطعهای جوجه ریزی را رقم زده است
تعاونی روستایی سیستم مناسبی برای اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی است
نکات کاربردی در مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری
پیش بینی تولید ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی؛
اندازه گیری شدت نور و تعریف محیط نوری
آغاز تحویل تنخواه نهادههای دامی به مرغداران
جوجه یک روزه به قیمت 8 تا 10 هزار تومان به مرغداریهای تحویل داده میشود
تأخیر در تخصیص ارز و ترخیص کالا معضل تأمین نهادههای دامی
وضعیت نامطلوب تامین نهاده های دامی
نهادهها همچنان با تاخیر به دست مرغداران میرسد
راهبردهای تغذیه برای افزایش وزن تخم مرغ
هشدار در مورد وضعیت تولید تخم مرغ
قیمت جوجه مرغ به بیش از 2 برابر رسید
ژنتیک، عامل اولیۀ بیماری های مربوط به سُم در گاوها
راه حلی برای دستیابی به پروتئین حشرات
دولت آینده خود را آماده گرانی تخم مرغ کند/ ادامه حذف گلههای مرغ تخمگذار
ردیابی غذاهای دریایی در ایالات متحده آمریکا
تاثیر تراکم موادمغذی جیره پایانی و سن کشتار بر بازده ابقای انرژی وپروتیین جوجه های گوشتی
زنگ خطر درباره کشتار دامهای سبک
سمیت ویتامین ها و مواد معدنی کمیاب در طیور
دستاوردهای تحقیقاتی جدید تجاری شده در حوزه دام وطیور
تحقیق وتوسعه پایدارتیالپیا در ایران
دانلود رایگان ترجمه مقاله رشد پیچه ای در اندام های گیاهی
ترکیب گوشت، پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی حاوی فراوردههای فرعی انار
تاثیر غذایی روغن دانه انار و روغن دانه کتان در عملکرد مرغ گوشتی و مشخصاتاسیدهای چرب گوشت
بدعهدی وزیر جهاد در جلوگیری از خام مصرفی نهادههای دامی
دانلود رایگان مقاله انگلیسی استفاده از آفت کش ها در گلخانه به همراه ترجمه فارسی
اصول اولیه ساخت و ضدعفریونی کردن داخل مرغ داری
مقاله تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی (سال ۲۰۱۸)
بررسي تاثير شستشوي پوسته تخم مرغ با آب سرد بر آلودگي سالمونلا در پوسته و محتويات آن
اثرات سطوح مختلف گلوتن ذرت در جوجه های گوشتی
تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی
تحلیل پیشران های کلیدی صنعت طیور بااستفاده از رویکرد اینده نگاری
خام فروشی نهاده های دامی و هدررفت عظیم منابع
ابعاد تازه ای از سوءمدیریت در بازار نهادههای دامی
نهادههای دامی مورد نیاز سال ۱۴۰۰تامین شد/انباشت۴.۱ میلیون تن در بنادر
تاخیر در تامین کامیون عامل تشدید کندی روند بارگیری
7 سؤال مهمی که به هنگام تهیۀ خوراک برای مرغ گوشتی باید پرسید
دولت به جای افزایش قیمت شیر نهاده ارزان به دامدار بدهد
نهادههای دامی تا 9 ماه آینده تامین شده است
هشدار درباره تداوم نابسامانی بازار جوجه یکروزه
شاخص های استرس و فیزیولوژیکی رفاه حیوان
استرس گرمایی و مشکلات ان در گاوهای شیری
تأثیر سموم قارچی بر تولیدات گاوهای شیری
ویروس های نفروپاتوژنیک برونشیت عفونی پرندگان
عرضه تخم مرغ دولتی در خردهفروشیها آغاز شد/ قیمت میشکند
روش انتخاب و برداشت نمونه ها از دام
«پای مرغ» همقیمت مرغ شد / سنگدان کیلویی ۴۹ هزار تومان
ساکنین دستگاه گوارش دنیایی برای کشف کردن
چرا تخم مرغ در مغازهها همچنان گران است؟
قیمت خرید حمایتی دام روستایی ابلاغ شد/ هر کیلو گوسفند نر ۶۲ هزار تومان
اثر ضد میکروبی اسیدهای آلی بر فلور میکروبی و سلامت روده طیور
تخصیص ۶.۵ میلیارد دلار برای واردات نهادههای دامی
علت گرانی و کمبود مرغ در روزهای اخیر/ برنامه دولت برای بازار شب عید چیست؟
دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیرهای گوشت مرغ:ستاد تنظیم بازار نرخ مصوبه مرغ را اعلام نکرده است
کمبود نهادههای دامی در کشور / دامها ضایعات میوه میخورند
فروش فوری مرغداری ۴۵ هزار قطعه ای با تمامی امکانات
جمع آوری نمونه های بالینی از جنین سقط شده
نرخ غیررسمی بازار مرغ را بی ثبات میکند/ مرغداران بلاتکلیفند
تاثیر رنگ پوسته روی کیفیت و جوجه درآوری تخم مرغ
تسهیلات با حداقل سود به کشاورزان و دامداران به زودی پرداخت میشود
دستورالعمل طرح ملی هویت گذاری و پلاک کوبی دام
نقش دلالان در کاهش مرغِ مراکز توزیع دولتی/ تغییر مقصد برخی کامیونهای حامل مرغ در میان راه
۲۰ درصد مرغداریها تعطیل شدند / مشکل چیست؟
قیمت ماهی قزل آلا به ۱۲۵ هزار تومان رسید
فرآیندهای مورد نیاز در صدور پروانه واحدهای دام و طیور
کشتار دام های آبستن بی سر و صدا ادامه دارد
انواع صدف معدنی در خوراک طیور گوشتی و دام
قیمت دام و علوفه نسبت به سال قبل چقدر تغییر کرده است؟
رونق مرگ در مرغداری های ساوه! مرغ های مادر بیمارند؟
چرا کشتار دامهای مولد و آبستن متوقف نشد
تأثیر ارتفاع برداشت ساقه ذرت در تغذیه گاو شیری
قیمت مصوب جوجه یکروزه ٦٠٠٠ تومان/ نرخ مصوب هم در بازار رعایت نمی شود
دانلود رایگان ترجمه مقاله مروری بر فیتات و فیتاز در جوجه ها (سال ۲۰۱۶)
گرانفروشی مرغ به دلیل نبود نظارت پس از کشتارگاه است
عرضه تخممرغ در بازار باقیمت مصوب واردات ۱۰ هزار تن تخممرغ از ترکیه
تعلل دامپزشکی و فساد75 تن تخم مرغ
تأمین نهاده های دامی کابوسی بزرگ برای دامداران
افزایش میزان نقدینگی مورد نیاز واحدهای دامداری و طیور
چربی های حیوانی و محتویات شکمبه در خوراک دام و طیور
کیفیت پولت ها، کلید موفقیت درتخمگذاری
فرم درصد پیشرفیت فیزیکی واحد گوسفند داشتی
فاسد شدن ۵ هزار تن ذرت دپو شده در گمرک
استفاده از تجهیزات روشنایی مناسب وکاهش هزینه برق
ناپختگی مدیران در صنعت مرغ/ تصمیمات اشتباه گذشته تکرار نشود
مدیریت مطلوب برای مبارزه با هزینه بالای خوراک
تثبیت بازار مرغ از اوایل آذر تأخیر ۴۰ روزه سامانه بازارگاه در تخصیص نهاده به مرغدار
دولت سیزدهم سیاستهای غلط گذشته در صنعت مرغداری را ادامه ندهد
کلامیدو فیلا آبورتوس و سقط جنین دام
مقاصد صادراتی دام زنده اعلام شد
برای تهیه یک سیلوی با کیفیت، چه باید کرد؟
توزیع قطره چکانی نهادههای دامی/ دولت مشکل تامین ارز را حل کند
برنامه ریزی های مؤثر در کنترل مقاومت به آنتی بیوتیک ها در طیور
فلج شدن گاو پس از زایمان و درمان تب شیر
افزایش ۱۰.۵ درصدی عرضه گوشت مرغ و طیور در بهار ۱۴۰۰
کشتار دامهای مولد با شتاب زیادی ادامه دارد
انسفالومیلت پرندگان یا اپیدمیک ترمور
سبوسهای کپک زده خوراک دام شد!
استفاده از نان خشک در تغذیه طیور
عدم تامین نهاده مشکل اصلی سامانه بازارگاه افزایش قیمت تخم مرغ تبعات اتفاقات سال گذشته است
۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه دار برای تامین نیاز بازار وارد شد
با رشد دامداري های صنعتی برخی خدمات دولتی توسط سازمان دامپزشکی صورت نمی پذیرد
طوفان تخم مرغ در بازار/ چرا قیمت از ۵۰ هزار تومان گذشت؟
۹۵ میلیون تخم مرغ نطفهدار برای تأمین نیاز بازار وارد میشود
تولید ماده اساسی و وارداتی برای رشد طیور در کشور
٣ تصمیم جدید دولت برای کاهش قیمت جوجه یک روزه
بیماری افت تولید تخم در مرغان بومی (EDS)
از دست دادن آب در گوساله های شیرخوار
آمریکا برای کنترل قیمت گوشت دست بکار شد
ذبح دام سنگین در خراسان رضوی ۱۱ درصد بیشتر از حد مجاز است
آناتومی دستگاه تولید مثل مرغ تخمگذار و نحوه تشکیل تخم مرغ
چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟
تورم فزاینده و خطر تعطیلی دامداری های صنعتی
مرغداران از دولت جدید چه میخواهند
تولید جوجه تخم گذار افزایش یافت
کاربرد آنزیم در جیره غذایی طیور
۶ پیشنهاد به وزیر جهاد کشاورزی در تامین خوراک دام و طیور
به جای گوشت چربی تولید میکنیم / تفاله نیشکر خوراک جدید دامها
احتمال واردات تخممرغ از هفته آینده
واحد های مختلف مورد نیاز در سیستم جوجه کشی
کاهش قیمت لبنیات داوطلبانه بود
مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ شدند
معرفی تصویری بیماری برونشیت عفونی طیور
واکسن غیرفعال نیوکاسل و برونشیت عفونی و سندرم کاهش تولید تخممرغ
واکسن زنده نیوکاسل کلون سویه CL/79
عرضه تخم مرغ شانهای ۴۲۵۰۰ تومانی
چه کسی پاسخگوی وعده های سرخرمن مسئولان است؟
ورشکستگی دامداران عامل کشتار دام ماده مولد و نارس
اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی
دلایل گرانی نهادههای دامی/ قیمت جهانی ۵۰ درصد افزایش یافت
معامله عجیب ایران و روسیه / تهاتر نفت با خوراک دام!
علت اصلی افزایش قیمت نهادههای دامی چیست؟
قیمت واقعی مرغ برای مصرف کننده ۳۰ هزار تومان است
رییس سازمان دامپزشکی اعلام کرد: عرضه ۶ هزار و ۶۲۲ تن گوشت مرغ گرم به بازار
سقف قیمت واردات نهادههای دامی به واردکنندگان ابلاغ شد
افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است
پشت پرده کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی چیست؟
معاون وزیر جهاد کشاورزی: نقش اصناف در توزیع مرغ پررنگتر میشود
واردکنندگان نهادههاخواستار رفع تبعیض میان دولت و بخش خصوصی شدند
جایگزینی برای شیر پاستوریزه؛ تکنیک جدید فراوری شیر
برای یک تا ۲ ماه آینده در تامین نهاده های دامی مشکلی نخواهیم داشت
تولید کننده انواع مکمل و کنسانتره طیور و دام
نظارت بر کشتارگاه های مرغ تشدید شود
زرده تخم مرغ چه خواص و چه مضراتی دارد؟
نیازی به واردات جوجه نداریم/ هشدار درباره التهاب مجدد قیمت مرغ در بازار
وزارت جهادکشاورزی سکان بازار مرغ را به دست گرفت
قیمت تخممرغ در میادین میوه و ترهبار تهران ارزان شد: هر شانه ۲۹۹۰۰ هزار تومان
تعامل دستگاه قضا با بخش خصوصی امری ستودنی و اقدامی مؤثر در افزایش تولید است
نکاتی برای بهبود دورۀ انتقالی گاو به منظور افزایش باروری و شیردهی
درج قیمت مصوب روی مرغ و تخم مرغ الزامی شد
وزیر جهادکشاورزی باید پاسخگوی سومدیریت و احتکار مرغ باشد
آزادسازی ذخایر مرغ منجمد ۱۵ هزار تومانی
ممنوعیت صادرات مرغ به کلیه گمرکات اجرایی کشور ابلاغ شد
افزایش بی رویه قیمت خوراک دام نشانگر وجود بیتدبیری است
سود قیمت گذاری دستوری در جیب واسطهها
؛اسپیرولینا (Spirulina platensis) سیانوباکتر فتوسنتزکنندهای است که در بسیاری از کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری و مناطق معتدله بهمنظور تغذیه انسان و دام بهصورت تجاری کشت داده شده است.
این جلبک بهدليل مواد مغذی با ارزش، منبعی غنی از پروتئین و ویتامینهاست که در صنعت داروسازی، مواد غذایی و شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد.
مطالعات مختلف گزارش کردند که اسپیرولینا حدود 400 سال قبل در مکزیک در طول تمدن آزتکها بهعنوان غذا مورد استفاده قرار میگرفت. همچنین توسط قبیله Kanembu در منطقه دریاچه چاد جمهوری چاد نیز بهعنوان غذا بهکار میرفت (Abdulqader و همکاران، ۲۰۰۰؛ Belay ۲۰۰۲).
در ۲۰ سال اخیر اسپیرولینا بهطور تجاری تولید شده است و بهعنوان غذا مورد استفاده قرار میگیرد. جلبکهای تجاری معمولا در استخرهای بزرگ در محیط بیرون تحت شرایط کنترل شده، تولید میشوند و بعضی از شرکتها بهطور مستقیم از تولید دریاچه استفاده میکنند.
از سالها قبل فایده اسپیرولینا بهدلیل پروتئین بالا، ویتامینها، اسید آمینههای ضروری و اسید چربهای ضروری آن شناخته شده است. دارای پروتئین بالا و منبع غنی از ویتامینها به ویژه B12 و پیشساز ویتامین A (بتاکاروتن) و مواد معدنی مخصوصا آهن است.
همچنین حاوی مقدار کمی اسید گاما لینولنیک (GLA) است و همچنین شامل ترکیبات گیاهی مفید دیگری است که برای سلامتی مفید است. اسپیرولینا در سراسر جهان کشت داده میشود و بهعنوان مکمل غذایی در آبزی پروری و صنایع مرغداری بهکار میرود.
اسپیرولینا بهصورت گسترده بهعنوان یک مکمل غذایی برای انسان استفاده میشود اما اخیرا استفاده از آن در حیوانات نیز آغاز شده و حدودا ۳۰ درصد از تولید جهانی آن بهعنوان مکمل غذایی حیوانات به فروش میرسد.
تحقیقات کمی در مورد اثر جلبک بر تولید حیوانات وجود دارد. Ro0S و Dominy در (۱۹۹۰) گزارش دادند که استفاده از جلبک اسپیرولینا تا سطح ۱۲ درصد اثرات مضری بر جوجههای گوشتی ندارد.
Zeweil و همکاران در سال 1016، تحقیقی را بهمنظور بررسی اثر سطوح اسپیرولینا پلاتنسیس و ویتامین E در شرایط تنش گرمایی بر عملکرد، برخی ترکیبات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی خون، پاسخ آنتیاکسیدانی و ایمنی صفات مرغ درحال رشد انجام دادند.
برای این منظور ۱۵۰ جوجه خروس بهطور تصادفی در پنج گروه قرار گرفتند. به گروه اول جیره پایه بدون مکمل خورانده شد و در دمای بهینه 24-۲۲ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی ۵۵-۵ درصد قرار گرفتند (کنترل منفی).
چهار گروه دیگر برای سه روز متوالی در هفته از ۱۱ صبح تا ۳ بعد ظهر تحت شرایط تنش (دمای ۳۸ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 65-55 درصد) قرار گرفتند.
به اولین گروهی که تحت استرس قرار گرفتند جیره پایه بدون مکمل خورانده شد (کنترل مثبت) در حالی که سه گروه دیگر با جیره پایه مکمل شده با اسپیرولینا پلاتنسیس (در سطوح ۰/۵ و ۱ گرم در کیلوگرم جیره) و با ویتامین E (۷۵ میلیگرم در کیلوگرم جیره) تغذیه شدند.
نتایج این آزمایش نشان داد که خوراک مصرفی بین تیمارهای مختلف اختلاف معنیداری با هم داشتند.
استرس مصرف خوراک جوجههای تغذیه شده با جیره کنترل مثبت (جیره پایه بدون مكمل) را بهطور معنیداری کاهش داد در حالی که افزودن ۰/۵ و ۱ گرم اسپیرولینا به جیره بهطور معنیداری مصرف خوراک را افزایش داد ولی اختلاف معنیداری با گروه تغذیه شده با جیره کنترل منفی (گروه بدون استرس و جیره پایه) نداشت.
همچنین ضریب تبدیل غذایی بین تیمارهای مختلف اختلاف معنیداری باهم نداشتند.
سطوح مختلف مکمل اسپیرولینا و ویتامین E اثر سوء تنش حرارتی را بر عملکرد رشد کاهش دادند که ممکن است بهدلیل اثر همافزایی ترکیبات شیمیایی (مجموع محتویات فنلی و فلاونوئیدی و آنتیاکسیدانی موجود در اسپیرولینا باشد. این ترکیبات شیمیایی فعالیت آنتیاکسیدانی دارند و آلكالوئيدها، فلاونوئیدها، گلیکوزیدها، تاننها و ترکیبات فنولی، استروئیدها و ساپونینها نیز فعالیت ضد التهابی دارند.
همچنین Evans و همکاران (۲۰۱۵) تحقیقی را بهمنظور بررسی جیرههای حاوی سطوح مختلف جلبک اسپیرولینا بر عملکرد جوجههای گوشتی به مدت ۲۱ روز با 5 تیمار آزمایشی انجام دادند.
طی این بررسی مشاهده شد که جیره با 16 درصد جلبک بالاترین وزن بدن را داشت که بهلحاظ آماری تفاوت معنیداری با جیرههای حاوی 0، 6 و ۱۱ درصد جلبک نداشت و مشابه بود، در حالی که جیرههای فرموله شده با ۲۱ درصد جلبک، پایینترین وزن بدن را داشتند.
افزایش وزن بین تیمارهای مختلف نیز تفاوت معنیداری داشتند. پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی 16 درصد جلبک، بیشترین افزایش وزن را داشتند که به لحاظ آماری تفاوت معنیداری با پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی ۰، 6 و ۱۱ درصد جلبک نداشت در حالی که پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی ۲۱ درصد جلبک بهطور معنیداری کمترین افزایش وزن را نشان دادند.
نتایج این تحقیق با یافتههای Ross و Dominy در (۱۹۹۰) مطابقت داشت. آنها گزارش کردند که جیرههای حاوی جلبک اسپیرولینا اثر مضری بر جوجههای گوشتی ندارد.
Bonos و همکاران (2016) آزمایشی را بهمنظور بررسی اثر جلبک اسپیرولینا بر عملکرد رشد، پایداری اکسیداتیو گوشت و اسید چرب در جوجههای گوشتی یک روزه با ۳ تیمار غذایی انجام دادند.
تیمار اول فاقد اسپیرولینا (کنترل) و تیمار دوم شامل 5 گرم اسپیرولینا در هر کیلوگرم خوراک و تیمار سوم شامل ۱۰ گرم اسپیرولینا در هر کیلوگرم خوراک بود، در ۲۱ روزگی و پایان دوره (42 روزگی)، وزن بدن بین تیمار شاهد و سایر تیمارها اختلاف معنیداری نداشت.
همچنین تفاوت معنیداری بین تیمار شاهد و سایر تیمارها ازنظر ضریب تبدیل غذایی مشاهده نگردید (0/05 <P).
Ross و Dominy در (۱۹۹۰) گزارش کردند که افزودن مکمل اسپیرولینا به جیره غذایی بیش از ۱۰۰ گرم در کیلوگرم، رشد پرندگان را کاهش میدهد. Kharde وهمکاران (۲۰۱۲) و Shanmugapriya و SaravanaBabu (2014) بیان داشتند که افزودن اسپیرولینا به جیره غذایی بهطور معنیداری سبب بهبود افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با جیره کنترل گردید.
همچنین Bellof و Alarcon در (۲۰۱۳) گزارش کردند که در شرایط پرورش ارگانیک، افزودن مکمل اسپیرولینا بهطور معنیداری سبب بهبود عملکرد رشد و صفات لاشه گردید.
نتایج متناقض بهدست آمده در این تحقیقات احتمالا ناشی از سطوح متفاوت و کیفیت اسپیرولینا است، علاوه بر این پارامترهای ثانویه مانند ترکیب خوراک، شرایط بستر و شرایط تولید، ممکن است منجر به تغییر در نتایج این تحقیق باشد.
Raju و همکاران (۲۰۰۵) گزارش کردند افزودن تا سطح ۰/۰۵ درصد اسپیرولینا به جیره جوجه گوشتی، اثرات سوءPPb ۳۰۰ آفلاتوکسین بر نرخ رشد و وزن اندامهای لنفوئیدی جوجههای گوشتی را جبران میکند.
در مطالعهای عارف نیای فومنی و همکاران (۱۳۹۳) بهمنظور بررسی تاثیر جایگزینی کنجاله سویا و ذرت با ترکیبی از جلبکهای سبز آبی (پودر سبز) بر عملکرد و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی، تعداد ۳۶۰ قطعه جوجه یک روزه جنس نر سویه راس ۳۰۸ در 6 تیمار (شاهد، جیره پایه بر پایه ذرت و سویا، بدون پودر سبز و شامل درصدهای مختلف پودر سبز) مورد آزمایش قرار گرفتند.
نتایج نشان داد ازنظر افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی تفاوت معنیدار بین گروههای آزمایشی نسبت به گروه شاهد وجود داشت.
بر اساس نتایج گزارش شده، افزایش وزن روزانه در هفته اول تحت تاثیر سطوح مختلف پودر سبز قرار گرفته و بیشترین افزایش وزن برای تیمارهای شاهد، ۲/۵، ۵ و ۱۵ درصد پودر سبز در جیره ثبت گردید.
در دوره آغازین، افزایش وزن روزانه تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. در دوره رشد، افزایش وزن روزانه تیمار شاهد بهطور معنیداری بیشتر از بقیه تیمارها بود و نیز بین تیمارهای ۲/۵، ۵ و ۷/۵ با تیمار 15 درصد پودر سبز تفاوت معنیدار مشاهده شد.
در کل دوره بین تیمارهای شاهد، ۲/۵ و 5 درصد پودر سبز با تیمارهای حاوی ۱۰ و ۱۵ درصد پودر سبز نیز تفاوت معنیدار وجود داشت.
میانگین مصرف خوراک روزانه در دوره آغازین تحت تاثیر مصرف سطوح مختلف پودر سبز قرار نگرفت. در دوره رشد و کل دوره، تیمارهای بدون پودر سبز و حاوی ۲/۵ درصد پودر سبز در جیره بیشترین مصرف خوراک را داشته و تفاوت بین تیمار شاهد با سایر تیمارها معنی دار بهدست آمد.
همچنین در دوره پایانی مصرف خوراک در تیمار شاهد بالاتر از بقیه تیمارها بوده و بین تیمار شاهد با سایر تیمارها تفاوت معنیدار مشاهده شد.
ضریب تبدیل غذایی پرندهها نیز در دوره آغازین تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. در دوره رشد تفاوت معنیداری بین تیمار شاهد و سایر تیمارهای حاوی پودر سبز وجود داشت و در کل دوره همچنین بین تیمار شاهد با تیمارهای حاوی ۱۰ و ۱۵ درصد پودر سبز تفاوت معنیدار بهدست آمد.
استنتاج نهایی این بود که از پودر سبز میتوان تا سطح 5 درصد بدون بروز اثرات سوء بر عملکرد استفاده کرد و گنجاندن سطوح بالای پودر سبز در جیره، مصرف خوراک روزانه را کاهش میدهد.
همچنین بر اساس نتایج بهدست آمده سطوح بالای پودر سبز (بالاتر از ۷/۵ درصد) در جیره موجب افزایش ضریب تبدیل غذایی شد.
Shanmugapriya و همکاران (۲۰۱۵) مطالعهای را بهمنظور بررسی اثر استفاده از سطوح 5، ۱۰ و ۱۵ گرم اسپیرولینا پلاتنسیس بر عملکرد رشد جوجههای گوشتی راس ۳۰۸ انجام دادند.
افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی بهطور معنیداری با افزودن ۱ درصد اسپیرولینا تحت تاثیر قرار گرفت، کمترین ضریب تبدیل غذایی در جوجههای تغذیه شده با ۱ درصد اسپیرولینا مشاهده شد.
همچنین Nikodemusz و همکاران (۲۰۱۰) بیاد داشتند که افزودن اسپیرولینا به جیره جوجههای گوشتی اثر مفیدی بر عملکرد تولیدی داشت.
Ross و Dominy (۱۹۸۹) بهمنظور ارزیابی ارزش غذایی جلبک سبز آبی اسپیرولینا پلاتتیس، عملکرد رشد پرندگان را طی دو آزمایش مورد بررسی قرار دادند.
در آزمایش ۱، جوجه خروسهای لگهورن سفید با جیره حاوی 0، 5، 10، 15 و ۲۰ درصد اسپیرولینای خشک شده تغذیه شدند. در اوایل یک هفتگی کاهش رشد معنیداری در جوجههای تغذیه شده با رژیم ۲۰ درصد اسپیرولینا مشاهده شد.
در سن ۳ هفتگی رشد جوجههای تغذیه شده با ۱۰ و ۲۰ درصد اسپیرولینا بهطور معنیداری نسبت به گروه شاهد کاهش یافته بود اما بازده خوراک را تحت تاثیر قرار نداد.
در آزمایش ۲، ۲۵۰ جوجه گوشتی نر یک روزه هوبارد با جیرههای آزمایشی حاوی ۰، ۱/۵، ۳، 6 یا ۱۲ درصد اسپیرولینا به مدت 41 روز تغذیه شدند.
نتایج نشان داد که پرندگان دریافتکننده جیره حاوی ۱۲ درصد اسپیرولینا نسبت به گروههای دیگر، بهطور معنیدار رشد کندتری داشتند. همچنین بازده مصرف خوراک نیز بین گروههای مختلف تفاوت معنیداری نداشت.
Blum و Yoshida ،(1976) Calet و Aoshii ،(۱۹۸۰) Becker و Venkataraman (۱۹۸۲) و Brune (۱۹۸۲)، جوجههای در حال رشد را با سطوح متفاوت اسپیرولینا تغذیه کردند و نتایج رضایتبخشی را در سطوح پایینتر (۵ تا ۱۰ درصد) مشاهده کردند اما رشد در سطوح بالای ۲۰ درصد کاهش یافته بود.
همچنین نتایج مشابهی در بررسی مرغهای تخمگذار تغذیه شده با اسپیرولینا بهدست آمد.
Blum و Calet در (1976) گزارش کردند که بازده مصرف خوراک برای جوجههای 0 تا 4 هفته تغذیه شده با جیره حاوی بیش از 1 درصد اسپیرولینا کاهش یافت در حالی که بازده مصرف خوراک در همان جوجهها در 4 تا ۸ هفتگی با تغذیه سطوح بالای 15 درصد اسپیرولینا ازنظر آماری با گروه شاهد تفاوت معنیداری نداشت.
Mariey و همکاران (2014) بهمنظور ارزیابی عملکرد تولیدی جوجههای گوشتی تجاری تغذیه شده با جیره حاوی جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس، تعداد ۲۶۰ جوجه گوشتی تجاری یک روزه را در 4 گروه آزمایشی (۰، ۰/۱، ۰/۲ و ۰/۳ گرم اسپیرولینا در کیلوگرم جیره) مورد بررسی قرار دادند.
پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی۰/۳ و۰/۲ گرم اسپیرولینا ازنظر وزن بدن، افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی نسبت به گروه شاهد برتر بودند. همچنین درصد زندهمانی پرندگان تغذیه شده با اسپیرولینا بهطور معنیداری نسبت به گروه شاهد بیشتر بود.
آنها بیان کردند که از جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس میتوان تا سطح ۰/۲ گرم در کیلوگرم جیره در تغذیه جوجههای گوشتی استفاده کرد.
و Nikodemusz و همکاران (۲۰۱۰) گزارش کردند که مرغهای تغذیه شده با جیره حاوی اسپیرولینا، عملکرد تولیدی بهتری نسبت به گروه شاهد داشتند. همچنین Kharde و همکاران (۲۰۱۲) گزارش دادند که وزن بدن، میانگین افزایش وزن روزانه، درصد بازده لاشه و ضریب تبدیل غذایی پرندههای تغذیه شده با جیره حاوی اسپیرولینا پلاتنسیس در مقایسه با گروه شاهد بهبود یافت.
Rawshon Jamil و همکاران (2015) بهمنظور بررسی اثر پروبیوتیکی اسپیرولینا بهعنوان محرک رشد و ایمنی در جوجههای گوشتی، مطالعهای را با 4 تیمار 0، ۲، 4 و ۸ گرم اسپیرولینا در کیلوگرم جیره برای 4 هفته انجام دادند.
وزن بدن بهطور معنیداری در گروههای تغذیه شده با جیره حاوی اسپیرولینا از ۷ تا ۲۸ روزگی افزایش یافت و ضریب تبدیل غذایی نیز بهطور معنیداری با افزودن اسپیرولینا به جیره بهبود یافت.
اسپیرولینا یک افزودنی غذایی طبیعی است که اثر فوقالعادهای در بهبود صفات تولیدی جوجههای گوشتی دارد و درنتیجه ممکن است هزینههای تولید را کاهش دهد.
در بررسی Zeweil و همکاران در سال ۲۰۱۹، نتایج نشان داد که مکمل اسپیرولینا و ویتامین E، اثرات سوء تنش حرارتی را بر عملکرد رشد، پروتئین کل خون، آلبومین، گلوبولینه کراتینین، AST، ALT، چربی کل، LDL، گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و ایمنی جوجهها کاهش داده است.
در کل افزودن اسپیرولینا عملکرد رشد و ایمنی را بهبود داده و میتواند اثر سوء با عوارض جانبی تنش گرمایی را کاهش دهد.
Rawshon Jamil و همکاران (۲۰۱۵) در بررسی اثر پروبیوتیکی اسپیرولینا بهعنوان محرک رشد و ایمنی در جوجههای گوشتی گزارش کردند که سطح ALT و AST بهطور معنیداری در همه گروههای دریافتکننده تیمارهای آزمایشی حاوی اسپیرولینا در ۱۶ و ۲۸ روزگی کاهش یافت.
آنها گزارش دادند که اسپیرولینا تأثیر مثبت بر سلامت سلولهای کبدی جوجههای گوشتی دارد. کبد عضو اصلی سوخت وساز بدن است و فعالیت محافظت کبدی اسپیرولینا به علت خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد التهابی آن است ( Dartsch 2010 و Deng و Chow
Shanmugapriya و همکاران (۲۰۱۵) در بررسی اثر استفاده از سطوح 5، ۱۰ و ۱۵ گرم اسپیرولینا بلاتنسیس بر باکتریهای رودهای جوجههای گوشتی راس ۳۰۸ ، گزارش کردند که مصرف جیرههای حاوی ۱۰ گرم اسپیرولینا به جیره جوجههای گوشتی، ممکن است LAB و مخمر روده را افزایش دهد.
علاوه بر این، مصرف ۱۰ گرم اسپیرولینا به رژیم غذایی، اثر منفی بر باکتری E.coli داشت. با افزودن اسپیرولینا به جیره، تعداد کلنی لاکتوباسیلها افزایش و تعداد کلنی باکتریهای E.coli نسبت به گروه شاهد کاهش یافت.
افزودن 1 درصد اسپیرولینا به جیره جوجههای گوشتی سبب افزایش جمعیت مخمر در روده و سکوم جوجههای گوشتی گردید. نتایج این آزمایش نشان داد که مکمل اسپیرولینا اثر مثبت پر میکروبهای روده داشت. Baojiang (۱۹۹۶) گزارش داد که اسپیرولینا تأثیر مثبت بر فلور روده دارد.
عارف نیای فومنی و همکاران (۱۳۹۳) در بررسی تاثیر جایگزینی کنجاله سویا و ذرت با ترکیبی از جلبکهای سبز-آبی (پودر سبز) بر پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی بیان داشتند که ازنظر تیتر آنتیبادی علیه SRBC و ویروس نیوکاسل تفاوت بین تیمارها معنیدار بود.
نتایج بهدست آمده از این تحقیق نشان داد که با افزایش استفاده از پودر سبز، سیستم ایمنی هومورال (پاسخهای اولیه و ثانویه به SRBC) به شکل معنیداری بهبود یافت.
فلاوونوئید کوئرستین و کاروتنوئید لوتئین موجود در اسپیرولینا دارای اثر تقویتکننده سیستم ایمنی هستند، همچنین در تحقيق Mohamed (۱۹۹۸) که تاثیر متقابل تغذیه و سیستم ایمنی مورد بررسی قرار گرفتند گزارش شده که روی (Zn)، عنصر حیاتی در توسعه غده تیموس بوده و نقش مهمی در تکثیر، بلوغ و تمایز النفوسیتها ایفا میکند.
بهبود پاسخ ایمنی مشاهده شده در آزمایش فوق را میتوان تا حدودی به وجود عنصر روی موجود در اسپیرولینا نیز ارتباط داد، Samman و Cook (۱۹۹۹) گزارش نمودند که گیاهان غنی از فلاوونوئید و ترکیبات ترپنی با افزایش فعالیت ویتامین C و با اثر ضدباکتریایی خود موجب تقویت سیستم ایمنی و تولید آنتیبادی میشوند.
Qureishi و همکاران (۱۹۹۶، ۱۹۹۰) سطوح صفر، ۱۰، ۱۰۰ و ۱۰۰۰۰ میلیگرم اسپیرولینا در کیلوگرم را در جیره بر پایه ذرت و سویا در مرغهای تخمگذار لگهورن بررسی نمودند.
علاوه بر وزنگیری مناسب در تیمار ۱۰۰۰۰ میلیگرم در کیلوگرم، تیموس بزرگتر، فعالیت بیشتر سلولهای قاتل طبیعی و پاسخ شدید بازوفیلهای پوستی مشاهده شد.
همچنین درصد ماکروفاژهای فاگوسیت کننده و پاسخ ثانویه در برابر آنتیژن گلبول قرمز گوسفندی در گروه تغذیه شده با ۱۰۰۰۰ میلیگرم اسپیرولینا در کیلوگرم جیره بیشتر بود.
جلبک اسپیرولینا بهدلیل ارزش غذایی، قابلیت هضم بالا و تأثیر مثبت بر سلامت بدن، پتاسیل مناسبی برای استفاده در جیره غذایی انسان، دام و طیور دارد.
ازطرف دیگر، باتوجه به مقاومت باکتریایی و نیز شیوع انواع سرطانها و اهمیت تغذیه سالم بیش از پیش بر و همگان آشکار است، لذا، با استفاده از ترکیبات خوراکی طبیعی در تغذیه دام و طیور علاوه بر تأمین رفاه و سلامت انسان و دام میتوان گام موثری در پیشرفت سطح اقتصادی جامعه برداشت.
دکتر حسنا حاجاتی، مدرس دانشگاه پیام نور ساری