ادامه واردات نهادههای دامی به کشور از بندر امام
نرخ جوجه یکروزه کاهشی شد/ مرغ منجمد از ترکیه وارد میشود
عوامل تغذیه ای موثر در نطفه داری و جوجه درآوری تخم مرغ
برطرف شدن ممنوعیت توسعه صنعت دامپروری و طیور
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی قیمت داروهای دامی را افزایش نمیدهد
بیماری قانقاریا در طیور | علائم و درمان
برگزاری مانور اجرای طرح ملی تشدید کنترل و نظارت بهداشتی
۲۵ کامیون ایرانی در مرز اوکراین-روسیه گرفتار شدند/ گمرک ورود کرد
قیمت جهانی کالاهای اساسی همچنان تحت تاثیر تحولات اوکراین و روسیه
عوامل موثر در کاهش جوجه درآوری
تصمیمی برای حذف ارز ترجیحی در تخم مرغ وجود ندارد
تاثیر مذاکرات روسیه و اوکراین بر بازار کالاهای اساسی کشاورزی چه بود
سه پیشنهاد تولیدکنندگان مرغ و تخممرغ درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی
احتیاجات و کمبودهای اسید آمینه ای
انواع گوشت قرمز با قیمت مناسب در روزهای پایانی سال عرضه میشود
راهکارهای مقابله با استرس گرمایی در طیور
پیش بینی افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت غلات
تولید مرغ از نیاز کشور پیشی گرفت/ آرامش بازار در شب عید
دستهای پشت پرده قیمت گوشت را مصنوعی افزایش دادهاند
ممنوعیت ثبت سفارش 9 قلم نهاده دارویی مشکلات تولید کنندگان را افزایش داد
قیمت هر شانه تخم مرغ به 53 هزار تومان رسید
«گران» برای مصرفکننده، «زیان» برای تولیدکننده
حذف آنی ارز۴۲۰۰تومانی فاجعه ای جبران ناشدنی برای صنعت مرغداری است
استفاده از جلبک اسپیرولینا در تغذیه طیور
قیمت گوشت نجومی شد/ رایزنی دولت برای واردات گوشت قرمز و دام زنده
اسیدی فایر چیست و در پرورش طیور چه استفاده هایی دارد؟
مرغداران به دنبال آزادسازی صادرات
تأمین 65 درصد نهادههای کشاورزی از سامانه بازارگاه
تخم مرغها روی دست مرغداران ماندند
آیا فراورده های طیور فقط گوشت و تخم مرغ است؟
عرضه گوشت تنظیم بازار تا کی ادامه دارد؟
افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی همچنان ادامه دارد
کاهش اتلاف آب مرغداری تخمگذار و گوشتی
قیمت مرغ به ۴ هزار تومان زیر نرخ مصوب کاهش یافت
نوک چینی طیور چیست و چه اهمیتی دارد؟
قیمت تخم مرغ در بازار زیر نرخ مصوب آمد
بستر مرغداری چه شرایطی باید داشته باشد؟
گزارشی از تلفات تب کریمه کنگو نداشتیم
مروری بر نیازهای پروتئینی طیور
نگهداری از گوساله ها پس از دوره نوزادی
چرا مرغ در تهران گران شد؟/ نظارتی بر بازار نیست
واردات گوشت برزیلی فاسد تکذیب شد
تفسیر نتایج آزمایشگاهی الایزا در واکسیناسیون علیه بیماری گامبوروی طیور
گوشت مرغ ماه مبارک رمضان تامین است
ملاحظات مدیریتی برای کاهش تنش حرارتی
حداکثر قیمت مرغ در بازار ۳۱ هزار تومان است/ توزیع ۷۲ درصد میوه تنظیم بازاری شب عید در بازار
عوامل کلیدی در شکل گیری میکروبایوتای دستگاه گوارش مرغ
اندام های حرکتی گاو (دست و پا)
کارهای عملی جهت کاهش استرس گرمایی طیور
کمبودی در گوشت قرمز ماه رمضان نداریم/ قیمتها شکسته میشود
کنترل وزن تخم مرغ در گله های تخمگذار
قیمت واکسن داخلی طیور، یک سوم وارداتی است
زرده تخم مرغ بازتابنده سلامتی مرغ
مافیای گوشت اجازه کاهش قیمت را نمیدهد!
هورمون های دخیل در سقط جنین دام ماده
کمبود گوشت قرمز در بازار نداریم/ گوشت با قیمت فعلی، گران فروشی است
کربوهیدرات های غیر الیافی و اثر آنها بر تولید شیر در گاوهای پرتولید
جمع آوری و کشت نمونه ها جهت تشخیص بروسلا
قیمت مرغ در بازار روند افزایشی گرفت / دولت نظارت ها را افزایش دهد
مهمترین افزودنی های خوراک طیور
قیمت جدید گوشت گوساله و گوسفندی اعلام شد
اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای مشمول کشاورزی در دی ۱۴۰۰
با گران فروشی مرغ و تخم مرغ برخورد میشود
واردات خوراک دام و طیور از مالیات بر ارزش افزوده معاف شود
مخالفت تشکلهای صنعت طیور با حذف سامانه بازارگاه
اسهال ویروسی گاو (BVD) و سقط جنین
قیمت مرغ قطعه بندی فراتر از نرخ مصوب
انگلیس؛ استفاده از حشرات به جای سویا در خوراک طیور
بازگشت قیمت تخم مرغ به نرخ مصوب
6 کار ضروری برای محافظت از دام در زمستان
جزییات طرح خرید دام، تخصیص نهاده دامی و دامدارکارت
اهمیت بهبود اشتها در جوجه های گوشتی
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به شفافیت عرضه نهادههای دامی منجر میشود
گاوهای دوره انتقال را به راحتی مدیریت کنید
آسیت (تجمع آب) در جوجه های گوشتی در طول فصل زمستان
کنترل، پیشگیری و درمان لپتوسپیروز
موافق حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نهاده های دام و طیور هستیم
گلایههای دامداران دام سبک از وضعیت تامین نهادهها/جو و ذرت بازار آزاد از کجا میآید؟
۷۰ تن گوشت مرغ خراسان جنوبی به سایر استانها ارسال میشود
بلاتکلیفی تجار و تولیدکنندگان درباره حذف یا عدم حذف ارز ترجیحی
ثبات قیمت گوشت گوسفندی در ۲ ماه اخیر/ مشکلی در بازار نداریم
اثر CreAMINO بر انرژی در جیره حاوی فیتاز در جوجه های گوشتی
واردات نهادههای دامی ۲۰ درصد افزایش یافت
مایکوتوکسین ها، ورم پستان و شیر
«واحدهای توزیعی مرغ» برای دریافت کد یکتا ۲ ماه فرصت دارند
جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری مرزی
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان در دست بررسی
مزایده «گاوداری» ایرانخودرو + عکس جزئیات مزایده
شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداری 32 درصد کاهش یافت
بیماری نیوکاسل پیشگیری با واکسن
عدم تامین به موقع ارز به اعتبار تجار آسیب میزند
استفاده از هورمون در پرورش مرغ، شایعه یا واقعیت
نمیدانیم هر ماه قرار است چقدر نهاده دولتی دریافت کنیم!
انتخاب و وازده گیری در مرغ های تخمگذار
زنجیره تولید دام و طیور قم تکمیل شود
نقش پروبیوتیک ها در تغذیه طیور
کشف بیش از ۱۴ هزار راس دام قاچاق/ صادرات باید هر طور شده آزاد شود
صادرات دام مازاد عشایر تا دو ماه آینده
شاخص قیمت تولید مرغداریهای صنعتی 35.4 درصد کاهش یافت
تورم ۳۳.۴ درصدی تولیدکننده برای مرغداریها
ثبات در بازار مرغ و افزایش قیمت گوشت قرمز/پوست و زواید مرغ را کجا میبرند؟
تاثیرات بافت و شکل دان بر تغذیه طیور
جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری زبان آبی
مروری کلی بر بیماری ناشی از مایکوپلاسما سینویا در طیور
تامین امنیت غذایی با تولید ۵ محصول در حوزه ارتقای خوراک دام و طیور
حکایت تخم مرغهای وارداتیِ تاریخ مصرف گذشته
قطعه بندی مرغ در فروشگاهها مجاز میشود
پیشگیری و درمان رینوتراکئیت عفونی گاو
صادرات دام کلید حل بخشی از مشکلات صنعت دامپروری است
دلایل گرانی گوشت در بازار/ اختلال در حمل و نقل و افزایش کرایهها
حل مشکل تخصیص و حمل نهاد های مرغداران
تکنیکهای واکسیناسیون برای طیور
قیمت مرغ پس از قطعه بندی, 50 هزار تومان / نیاز بازنگری نرخ های مصوب
٣راهکار برای جلوگیری از کاهش مصرف لبنیات بعد از حذف ترجیحی
نقش گیاهان دارویی در تغذیه طیور
ارزیابی عملکرد سیستم تهویه تونلی
پرورش ماهی قزل آلا از صفر تا صد
قیمت مصوب مرغ روز در ستاد تنظیم بازار ۳۱ هزار تومان تعیین شد
تأیید عرضه گوشت اسب و الاغ / میزان عرضه نگران کننده نیست
دما و رطوبت استاندارد در مرغداری
مهم ترین منابع خوراک دام و طیور کدام است؟
مشکلی برای جوجه مورد نیاز کشور نداریم/ مرغ آرین کاملاً ایرانی است
کاربردهای دوازده گانه نمک در مزارع پرورش قزل آلا
بررسی دو دلیل افزایش قیمت مرغ/سیاست فعلی کشورها ذخیره سازی است
روش های کاهش مصرف انرژی و هزینه ها در مرغداری
ملاحظات مدیریتی و تغذیه ای برای کاهش تنش حرارتی در گاوهای شیری
زمان ارزان شدن قیمت مرغ اعلام شد
استخراج خاویار بدون مرگ ماهی توسط محققان آلمانی
ضریب تبدیل در واحدهای صنعت طیور کاهش یافت
دادههای مرکز آمار با شرایط میدانی همخوانی ندارد/ نرخ واقعی دام زنده ۱۲۶ هزار تومان است
تقاضا برای خرید مرغ ۲۵ درصد کاهش یافت
فواید مخمر سلنیوم در تولید طیور
دستکاری های تغذیه ای برای بهبود سلامت جوجه های گوشتی
4 محموله کشتی غلات و دانه روغنی دیگر از اوکراین صادر شد
گوشت و فرآوردههای آن را از مراکز عرضه مجاز تهیه کنید
سندرم افت تولید تخم مرغ EDS و تاثیرات آن بر اقتصاد پرورش طیور
قیمت مرغ به زیر نرخ مصوب رسید/ تخممرغ دست تولیدکنندگان مانده است
اثرات استرس گاوی بر شیردهی و تولیدمثل گاوها
زیان سه هزار میلیارد تومانی مرغداران
کاهش قیمت مرغ ادامه دار خواهد بود؟
طرح تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک
آخرین جزئیات صادرات دام زنده/ قیمت مرغ همچنان در ریل نزولی
افت سرانه مصرف، تولید مرغ را ۳۵ درصد کاهش داد
تخممرغ ترکیه از ایران به افغانستان و عراق صادر میشود
صادرات دام آزاد شده اما تعرفه آن سنگین است
تصمیم استاندار در تعیین قیمت مرغ موجب دلگرمی مرغداران می شود
افزیش قیمت تخم مرغ در میان تایید و تکذیب ها
تلفات ناشی از نهاده بیکیفیت نداشتهایم
قیمت تمام شده تولید هر کیلوگرم مرغ بیش از ۵۰ هزار تومان است
شرمنده مرغداران و دامداران هستیم
استراتژی های جدید برای گاو نزدیک زایمان
جوجه ریزی آبان به ۱۲۴ میلیون قطعه میرسد
ممنوعیت فروش مرغ منجمد خارج از سامانه ستکاوا
قیمت مرغ ۸ هزار تومان کمتر از نرخ مصوب
ادامه واردات نهادههای دامی به کشور از بندر امام
ورود دهها کشتی نهاده خوراک دام خبر خوب برای مرغداران و دامداران
مجوز خروج مرغ از استان مرکزی تا اطلاع ثانوی صادر نمی شود
کاربرد مهندسی ژنتیک باکتریهای شکمبه در بهبود بازده تغذیه نشخوارکنندگان
دپوی بیش از دو میلیون تن نهاده دامی در بندر امام
افزایش تقاضا تخم مرغ را گران کرد/ هنوز به قیمت واقعی نرسیده ایم
سازه های موثر بر بروز رفتارهای فحلی در گاو
قیمت جدید مرغ و تخم مرغ به زودی اعلام می شود
مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ و تخم مرغ
۷ قدم پیش از جوجه ریزی در سالن های مرغداری
سه کشتی حامل نهادههای دامی در بندر امام خمینی پهلو گرفتند
توزیع مرغ منجمد با نرخ مصوب دولتی
نطفه گاو ارزشمندتر است یا پورشه پانامرا؟
وجود اشکالی غیر از لنگیدن در راه رفتن گوسفند
جوجه ریزی شهریور به ۹۸ میلیون قطعه رسید
زنجیره سازی؛ مدل جدید اقتصادی کردن واحدهای دام و طیور بعد از حذف ارز ۴۲۰۰
توزیع مرغ منجمد برای ایجاد تعادل عرضه و تقاضا
راه های پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو
هشت نکته مهم در پرورش گاو و گوسفند
قطع دنبه و تاثیر آن بر صفات اقتصادی گوسفند
بهترین روش تشخیص تخم مرغ کهنه و نو
عرضه مرغ گرم به قیمت ۳۷ تا ۴۰ هزار تومان
شرکت پشتیبانی امور دام موظف به خرید مازاد تولید گوشت مرغ است/ تعیین قیمت خرید توسط کمیتههای استانی
قیمت گوشت قرمز بهزودی به قبل بازمیگردد
اعلام قیمت جدید ذرت، جو و کنجاله سویا در سامانه بازارگاه
فراوانی کالاهای اساسی در نهمین روز اصلاح یارانهها/ رشد قیمت گوشت قرمز با توجیه گرانی نهاده
اختصاص وام ۱۶.۵ هزار میلیارد تومانی به واحدهای تولید گوشت و مرغ
موافقت دولت با اختصاص تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی دام و طیور
کمبود نقدینگی مرغداران/ 3 پیشنهاد برای تأمین مالی تولیدکنندگان مرغ
آمادگی برای خرید روزانه ٣٠٠٠ تن شیر مازاد دامداران
مرغ بدون آنتی بیوتیک چه مزایایی دارد؟
عرضه بیش از ۴۶ هزار تن گوشت قرمز در فروردین ۱۴۰۱
برنامههای دولت برای حمایت از تولید مرغ و تخممرغ/ صادرات آزاد شد
مجوز مرغداری و مراحل اخذ آن (سال ۱۴۰۱) l راهنمای کامل گرفتن مجوز مرغداری
کمبود ذرت و سویا در بازار آزاد/ تاثیر روانی جنگ اوکراین بر بازار داخلی
گلایه شدید مرغداران؛ چرا تامین نهاده های دامی مختل شده است؟
آفلاتوکسین ها و عملکرد توکسین بایندر در کنترل آن ها در طیور
هزینه نگهداری هر رأس گاو شیری در یک سال با هزینههای خوراک و نگهداری و دارو
سوتزنی| بازار داغ گرانفروشی پروتئین در فروشگاههای اینترنتی
پرورش اسب:تضمین بازگشت سرمایه در گرو خرید نژاد مرغوب
مشکل کمبود عرضه تخم مرغ و روغن تا ساعاتی دیگر برطرف میشود
شستن مرغ خام چه عوارض خطرناکی را به دنبال دارد؟
۸۰ درصد هزینه های تولید مرغ مربوط به ذرت و کنجاله سویاست
10 درصد نهادههای خوراک دام و طیور در مسیر غیرواقعی توزیع میشود
کاربرد نمره وضعیت بدن (BCS) در مدیریت گاوهای شیری
توقف واردات نهادههای دامی از سوی بخش خصوصی/ کمبودها متاثر از جنگ روسیه و اوکراین است
ابعاد سالن مرغداری کوچک و تجهیزات مورد نیاز
اطلاعات کامل ارزش غذایی تخم مرغ
صادرات تخم مرغ امکانپذیر نیست /قیمت لب مرز ارزانتر است
مرغداران کرمانشاه در صورت تامین به موقع نهادهها مشکلی برای تولید ندارند
جیب شرکت آریو پر شد اما شکم دامها خالی ماند!
ده نکته که درباره تخم مرغ باید بدانید و شاید نمی دانستید!
اثرات ماده Aquagerm در هچری ماهیان سردآبی
افزایش قیمت مرغ به بیش از ۶۰ هزار تومان/ قیمت جدید تعیین شد
کاهش 20 درصدی مصرف لبنیات/کالابرگ الکترونیکی لبنی راهکار افزایش سرانه مصرف
کنترل سالمونلا و کمپیلوباکتر در مرغداری ها
چالشهای سامانه بازارگاه؛ از فروش نهادههای صوری تا ایجاد رانت
توصیه سازمان دامپزشکی برای پیشگیری از تب کنگو در آستانه عید قربان
امضای تفاهم همکاری نظام مهندسی کشاورزی و اتحادیه مرغداران گوشتی
کمبود که هیچ حتی مازاد تولید مرغ داریم
کنترل استخرهای پرورش و نگهداری ماهیان مولد گرمابی از نظر عوامل فیزیکو شیمیایی
مرغ با ارز نیمایی وارد بازار شد
تغذیه از روی زمین تا دانخوری تمام اتوماتیک
توزیع جوجههای یکروزه در روستاها برای جلوگیری از معدوم سازی/ افزایش ۵ برابری نرخ نهادههای اصلی مرغ
عارضه کانیبالیسم یا همنوع خواری
دولت با دامدار کارت و خرید تضمینی از دامداران حمایت میکند
کاهش قدرت خرید مردم معضل اصلی مرغداران
تسریع در تامین نقدینگی تولیدکنندگان
چالش جدید دامداران در تامین نهادههای دامی
دریافت وام بسته حمایت از تولید راحت شد/چک و سفته هم قبول است
افزایش قیمت جو ملاکی برای تعیین قیمت گوشت نیست/ آزادسازی صادرات دام درخواست دامداران
کنسانتره و فراورده های لبنی خشک
صنعت مرغداری در حال فروپاشی است/ تولیدکنندگان رغبتی برای جوجهریزی ندارند
خرید تضمینی مازاد تخممرغ توسط وزارت جهاد کشاورزی
تقویت سیستم ایمنی خود مرغ می تواند بیماری ها را کاهش دهد
قیمت جوجه یک روزه همچنان ۲۵۰۰ تومان بالاتر از نرخ مصوب
افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی/کرونا زنجیره عرضه را به هم ریخت
دولت سیزدهم چگونه می تواند چالشهای صنعت دام و طیور را حل کند؟
برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک شیری
تولید گندم ۳۰ درصد و خرید تضمینی ۵۰ درصد کاهش یافت
بیماری مشترک بین انسان و دام تب مات یا بروسلوز
مرغداران خواستار اعلام نرخ جدید تخم مرغ شدند
تاثیرمکمل پوست انار برروی رشدبدن،بازده خوراک،متابولیتهای بیوشیمیایی و وضعیت آنتیاکسیدانی مرغ گوشتی
بیماری تب برفکی یا زخم دهان و پا
زنگ خطر کمبود ذرت با کاهش موجودی بنادر
صنعت طیور چگونه میتواند از بحران خارج شود؟
صادرات کره و شیرخشک مشروط به خرید شیرخام با نرخ مصوب شد
خوراک دام و طیور از کشور قاچاق می شود+ سند
تنش گرمایی و راههای مقابله با آن
اثرات مطلوب اسید چرب در تغذیه طیور
کشتار گسترده مرغها منجر به افزایش قیمت تخم مرغ شد
اثر پرهیز غدایی در رشد جوجه ها
تامین بیش از سه میلیارد دلار برای واردات نهاده های دامی
ارزیابی علل لنگش در گاو و درمان آن
دامپروری فراسرزمینی ضرورت یا الزام
چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد؟
قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری های صنعتی به ۸۰ درصد رسید
گرانی مرغ قابل پیش بینی بود/ با آمارسازی آدرس غلط دادند
قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ٩ هزار تومان رسید
کرایه های سنگین حمل و نقل کمر مرغداران را شکسته/ جوجه یکروزه کم است
افزایش 500 درصدی سه قلم کالای مورد نیاز دامداران
چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتئینی شکست خورد؟
چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتیینی شکست خورد
توزیع روزانه ۶ هزار تن مرغ در کشور/ متوسط تلفات ناشی از تنش گرمایی در مرغداریها ۱۰ درصد است
۴ راهکار بخش خصوصی برای حل چالش بازار نهاده های دامی
کاتولوگ اورجینال پرورش و تغذیه مرغ تخمگذار شیور تجاری همراه با راهنمای فارسی
رشد ۲۰ درصدی قیمت تولید کننده بخش گاوداری های صنعتی
صف معطلی کامیون ها در مرز بازرگان از ۳ ماه قبل حذف شده است
کاتالوگ اورجینال پرورش جوجه گوشتی نژاد کاپ همراه راهنمای فارسی coBB 500
ادامه بحران جوجه یک روزه/ قیمت دو برابر نرخ مصوب !
کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ گوشتی نژاد راس همراه راهنمای فارسیross 308
چهار راه برای بهبود تراکم استخوان مرغ های تخم گذار
جدیدترین قیمت گوشت قرمز در بازار
تاثیر حرارت در از بین بردن سم آفلاتوکسین
عرضه ۶.۶ میلیون تن انواع نهادههای دامی در سامانه بازارگاه
کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ تخمگذار نژاد هایلان w80
١.۵ میلیون یورو مواد اولیه شیرخشک در گمرکات در حال فساد است!
آمادگی جهت ورود جوجه و کنترل شرایط محیطی
تاخیر در بارگیری نهاده های دامی/تعلل دولت در تعیین نرخ شیر خام
وزارت جهاد کشاورزی درباره مجوز واردات جوجه یک روزه با ارز ۴۲۰۰ شفافسازی کند
مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجاری جوجه گوشتی
کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار/ نیازی به واردات مرغ نداریم
روشهای نوین برای زیادشدن شیر در گاوها
بیماری آنفلوآنزا ، راه ابتلا و انتقال ، پیشگیری و درمان به زبان ساده
بیماری مزمن تنفسی C - R - DChronic Respiratory Disease
عدم تامین نهاده کاهش ۱۲ میلیون قطعهای جوجه ریزی را رقم زده است
تعاونی روستایی سیستم مناسبی برای اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی است
نکات کاربردی در مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری
پیش بینی تولید ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی؛
اندازه گیری شدت نور و تعریف محیط نوری
آغاز تحویل تنخواه نهادههای دامی به مرغداران
جوجه یک روزه به قیمت 8 تا 10 هزار تومان به مرغداریهای تحویل داده میشود
تأخیر در تخصیص ارز و ترخیص کالا معضل تأمین نهادههای دامی
وضعیت نامطلوب تامین نهاده های دامی
نهادهها همچنان با تاخیر به دست مرغداران میرسد
راهبردهای تغذیه برای افزایش وزن تخم مرغ
هشدار در مورد وضعیت تولید تخم مرغ
قیمت جوجه مرغ به بیش از 2 برابر رسید
ژنتیک، عامل اولیۀ بیماری های مربوط به سُم در گاوها
راه حلی برای دستیابی به پروتئین حشرات
دولت آینده خود را آماده گرانی تخم مرغ کند/ ادامه حذف گلههای مرغ تخمگذار
ردیابی غذاهای دریایی در ایالات متحده آمریکا
تاثیر تراکم موادمغذی جیره پایانی و سن کشتار بر بازده ابقای انرژی وپروتیین جوجه های گوشتی
زنگ خطر درباره کشتار دامهای سبک
سمیت ویتامین ها و مواد معدنی کمیاب در طیور
دستاوردهای تحقیقاتی جدید تجاری شده در حوزه دام وطیور
تحقیق وتوسعه پایدارتیالپیا در ایران
دانلود رایگان ترجمه مقاله رشد پیچه ای در اندام های گیاهی
ترکیب گوشت، پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی حاوی فراوردههای فرعی انار
تاثیر غذایی روغن دانه انار و روغن دانه کتان در عملکرد مرغ گوشتی و مشخصاتاسیدهای چرب گوشت
بدعهدی وزیر جهاد در جلوگیری از خام مصرفی نهادههای دامی
دانلود رایگان مقاله انگلیسی استفاده از آفت کش ها در گلخانه به همراه ترجمه فارسی
اصول اولیه ساخت و ضدعفریونی کردن داخل مرغ داری
مقاله تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی (سال ۲۰۱۸)
بررسي تاثير شستشوي پوسته تخم مرغ با آب سرد بر آلودگي سالمونلا در پوسته و محتويات آن
اثرات سطوح مختلف گلوتن ذرت در جوجه های گوشتی
تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی
تحلیل پیشران های کلیدی صنعت طیور بااستفاده از رویکرد اینده نگاری
خام فروشی نهاده های دامی و هدررفت عظیم منابع
ابعاد تازه ای از سوءمدیریت در بازار نهادههای دامی
نهادههای دامی مورد نیاز سال ۱۴۰۰تامین شد/انباشت۴.۱ میلیون تن در بنادر
تاخیر در تامین کامیون عامل تشدید کندی روند بارگیری
7 سؤال مهمی که به هنگام تهیۀ خوراک برای مرغ گوشتی باید پرسید
دولت به جای افزایش قیمت شیر نهاده ارزان به دامدار بدهد
نهادههای دامی تا 9 ماه آینده تامین شده است
هشدار درباره تداوم نابسامانی بازار جوجه یکروزه
شاخص های استرس و فیزیولوژیکی رفاه حیوان
استرس گرمایی و مشکلات ان در گاوهای شیری
تأثیر سموم قارچی بر تولیدات گاوهای شیری
ویروس های نفروپاتوژنیک برونشیت عفونی پرندگان
عرضه تخم مرغ دولتی در خردهفروشیها آغاز شد/ قیمت میشکند
روش انتخاب و برداشت نمونه ها از دام
«پای مرغ» همقیمت مرغ شد / سنگدان کیلویی ۴۹ هزار تومان
ساکنین دستگاه گوارش دنیایی برای کشف کردن
چرا تخم مرغ در مغازهها همچنان گران است؟
قیمت خرید حمایتی دام روستایی ابلاغ شد/ هر کیلو گوسفند نر ۶۲ هزار تومان
اثر ضد میکروبی اسیدهای آلی بر فلور میکروبی و سلامت روده طیور
تخصیص ۶.۵ میلیارد دلار برای واردات نهادههای دامی
علت گرانی و کمبود مرغ در روزهای اخیر/ برنامه دولت برای بازار شب عید چیست؟
دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیرهای گوشت مرغ:ستاد تنظیم بازار نرخ مصوبه مرغ را اعلام نکرده است
کمبود نهادههای دامی در کشور / دامها ضایعات میوه میخورند
فروش فوری مرغداری ۴۵ هزار قطعه ای با تمامی امکانات
جمع آوری نمونه های بالینی از جنین سقط شده
نرخ غیررسمی بازار مرغ را بی ثبات میکند/ مرغداران بلاتکلیفند
تاثیر رنگ پوسته روی کیفیت و جوجه درآوری تخم مرغ
تسهیلات با حداقل سود به کشاورزان و دامداران به زودی پرداخت میشود
دستورالعمل طرح ملی هویت گذاری و پلاک کوبی دام
نقش دلالان در کاهش مرغِ مراکز توزیع دولتی/ تغییر مقصد برخی کامیونهای حامل مرغ در میان راه
۲۰ درصد مرغداریها تعطیل شدند / مشکل چیست؟
قیمت ماهی قزل آلا به ۱۲۵ هزار تومان رسید
فرآیندهای مورد نیاز در صدور پروانه واحدهای دام و طیور
کشتار دام های آبستن بی سر و صدا ادامه دارد
انواع صدف معدنی در خوراک طیور گوشتی و دام
قیمت دام و علوفه نسبت به سال قبل چقدر تغییر کرده است؟
رونق مرگ در مرغداری های ساوه! مرغ های مادر بیمارند؟
چرا کشتار دامهای مولد و آبستن متوقف نشد
تأثیر ارتفاع برداشت ساقه ذرت در تغذیه گاو شیری
قیمت مصوب جوجه یکروزه ٦٠٠٠ تومان/ نرخ مصوب هم در بازار رعایت نمی شود
دانلود رایگان ترجمه مقاله مروری بر فیتات و فیتاز در جوجه ها (سال ۲۰۱۶)
گرانفروشی مرغ به دلیل نبود نظارت پس از کشتارگاه است
عرضه تخممرغ در بازار باقیمت مصوب واردات ۱۰ هزار تن تخممرغ از ترکیه
تعلل دامپزشکی و فساد75 تن تخم مرغ
تأمین نهاده های دامی کابوسی بزرگ برای دامداران
افزایش میزان نقدینگی مورد نیاز واحدهای دامداری و طیور
چربی های حیوانی و محتویات شکمبه در خوراک دام و طیور
کیفیت پولت ها، کلید موفقیت درتخمگذاری
فرم درصد پیشرفیت فیزیکی واحد گوسفند داشتی
فاسد شدن ۵ هزار تن ذرت دپو شده در گمرک
استفاده از تجهیزات روشنایی مناسب وکاهش هزینه برق
ناپختگی مدیران در صنعت مرغ/ تصمیمات اشتباه گذشته تکرار نشود
مدیریت مطلوب برای مبارزه با هزینه بالای خوراک
تثبیت بازار مرغ از اوایل آذر تأخیر ۴۰ روزه سامانه بازارگاه در تخصیص نهاده به مرغدار
دولت سیزدهم سیاستهای غلط گذشته در صنعت مرغداری را ادامه ندهد
کلامیدو فیلا آبورتوس و سقط جنین دام
مقاصد صادراتی دام زنده اعلام شد
برای تهیه یک سیلوی با کیفیت، چه باید کرد؟
توزیع قطره چکانی نهادههای دامی/ دولت مشکل تامین ارز را حل کند
برنامه ریزی های مؤثر در کنترل مقاومت به آنتی بیوتیک ها در طیور
فلج شدن گاو پس از زایمان و درمان تب شیر
افزایش ۱۰.۵ درصدی عرضه گوشت مرغ و طیور در بهار ۱۴۰۰
کشتار دامهای مولد با شتاب زیادی ادامه دارد
انسفالومیلت پرندگان یا اپیدمیک ترمور
سبوسهای کپک زده خوراک دام شد!
استفاده از نان خشک در تغذیه طیور
عدم تامین نهاده مشکل اصلی سامانه بازارگاه افزایش قیمت تخم مرغ تبعات اتفاقات سال گذشته است
۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه دار برای تامین نیاز بازار وارد شد
با رشد دامداري های صنعتی برخی خدمات دولتی توسط سازمان دامپزشکی صورت نمی پذیرد
طوفان تخم مرغ در بازار/ چرا قیمت از ۵۰ هزار تومان گذشت؟
۹۵ میلیون تخم مرغ نطفهدار برای تأمین نیاز بازار وارد میشود
تولید ماده اساسی و وارداتی برای رشد طیور در کشور
٣ تصمیم جدید دولت برای کاهش قیمت جوجه یک روزه
بیماری افت تولید تخم در مرغان بومی (EDS)
از دست دادن آب در گوساله های شیرخوار
آمریکا برای کنترل قیمت گوشت دست بکار شد
ذبح دام سنگین در خراسان رضوی ۱۱ درصد بیشتر از حد مجاز است
آناتومی دستگاه تولید مثل مرغ تخمگذار و نحوه تشکیل تخم مرغ
چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟
تورم فزاینده و خطر تعطیلی دامداری های صنعتی
مرغداران از دولت جدید چه میخواهند
تولید جوجه تخم گذار افزایش یافت
کاربرد آنزیم در جیره غذایی طیور
۶ پیشنهاد به وزیر جهاد کشاورزی در تامین خوراک دام و طیور
به جای گوشت چربی تولید میکنیم / تفاله نیشکر خوراک جدید دامها
احتمال واردات تخممرغ از هفته آینده
واحد های مختلف مورد نیاز در سیستم جوجه کشی
کاهش قیمت لبنیات داوطلبانه بود
مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ شدند
معرفی تصویری بیماری برونشیت عفونی طیور
واکسن غیرفعال نیوکاسل و برونشیت عفونی و سندرم کاهش تولید تخممرغ
واکسن زنده نیوکاسل کلون سویه CL/79
عرضه تخم مرغ شانهای ۴۲۵۰۰ تومانی
چه کسی پاسخگوی وعده های سرخرمن مسئولان است؟
ورشکستگی دامداران عامل کشتار دام ماده مولد و نارس
اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی
دلایل گرانی نهادههای دامی/ قیمت جهانی ۵۰ درصد افزایش یافت
معامله عجیب ایران و روسیه / تهاتر نفت با خوراک دام!
علت اصلی افزایش قیمت نهادههای دامی چیست؟
قیمت واقعی مرغ برای مصرف کننده ۳۰ هزار تومان است
رییس سازمان دامپزشکی اعلام کرد: عرضه ۶ هزار و ۶۲۲ تن گوشت مرغ گرم به بازار
سقف قیمت واردات نهادههای دامی به واردکنندگان ابلاغ شد
افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است
پشت پرده کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی چیست؟
معاون وزیر جهاد کشاورزی: نقش اصناف در توزیع مرغ پررنگتر میشود
واردکنندگان نهادههاخواستار رفع تبعیض میان دولت و بخش خصوصی شدند
جایگزینی برای شیر پاستوریزه؛ تکنیک جدید فراوری شیر
برای یک تا ۲ ماه آینده در تامین نهاده های دامی مشکلی نخواهیم داشت
تولید کننده انواع مکمل و کنسانتره طیور و دام
نظارت بر کشتارگاه های مرغ تشدید شود
زرده تخم مرغ چه خواص و چه مضراتی دارد؟
نیازی به واردات جوجه نداریم/ هشدار درباره التهاب مجدد قیمت مرغ در بازار
وزارت جهادکشاورزی سکان بازار مرغ را به دست گرفت
قیمت تخممرغ در میادین میوه و ترهبار تهران ارزان شد: هر شانه ۲۹۹۰۰ هزار تومان
تعامل دستگاه قضا با بخش خصوصی امری ستودنی و اقدامی مؤثر در افزایش تولید است
نکاتی برای بهبود دورۀ انتقالی گاو به منظور افزایش باروری و شیردهی
درج قیمت مصوب روی مرغ و تخم مرغ الزامی شد
وزیر جهادکشاورزی باید پاسخگوی سومدیریت و احتکار مرغ باشد
آزادسازی ذخایر مرغ منجمد ۱۵ هزار تومانی
ممنوعیت صادرات مرغ به کلیه گمرکات اجرایی کشور ابلاغ شد
افزایش بی رویه قیمت خوراک دام نشانگر وجود بیتدبیری است
سود قیمت گذاری دستوری در جیب واسطهها
بزها و تغذیه بز
مقدمه
بز در سراسر دنیا در مناطق بسیار مختلف آب و هوایی زندگی میکند. به طور طبیعی از مشخصات بزها این است که در مناطق خاص و متفاوت از سایر حیوانات یافت میشوند. بزها بر اساس نحوه استفاده از آنها به چهار گروه طبقه بندی میشوند: 1) شیری 2) آنقوره[1] 3) گوشتی 4) بومی یا محلی و یا چند منظوره (59). بزهای شیری برای تولید شیر انتخاب و شامل نژادهایی مثل آلپاین، سانن، توگنبورگ و نوبین هستند. بزها آنقوره برای رشد موهر انتخاب شدهاند. تقسیم بندی بزها به بزهای گوشتی و چند منظوره، و شرح هر کدام بسیار مشکل میباشد، اما برای اهداف تغذیهای این فصل، بزهایی را به عنوان بزهای گوشتی بررسی میکند که 50 درصد یا بیشتر خویشاوندی با بوئر[2] دارند. بزهای چند منظوره به عنوان بزهای محلی طبقه بندی میشوند که به وسیله انسان انتخاب نشدهاند مگر برای رشد کشمیر و یا درجاتی از انتخاب طبیعی برای زنده مانده تحت شرایط ویژه غالب. با این طبقه بندی، به نظر میرسد که موضوع تغذیه و خوراک دهی بزها بسیار وسیع و شامل خصوصیات مشترکی با گاو شیری و گوشتی و گوسفند تولید کننده پشم و مو است. افزون بر این پیچیدگی، بزها اصولاً رفتارهای تغذیه منحصر به فردی دارند، آنها میتوانند در مناطقی که برای پرورش برخی یا همه گونههای حیوانات معمولی مساعد نیست، زندگی کنند.
اخیراً بیشتر بزها در ایالت متحده به منظور تولید گوشت پرورش داده میشوند. در حقیقت، تولید گوشت بز نماینده رشد سریع صنعت دامی در کشور است. هر چند بزهای گوشتی در سراسر ایالت متحده پرورش داده میشوند، ولی تعداد آنها در مناطق فلات ادوارد در تگزاس زیاد است (27). هم اکنون بیشتر بزهای پرورشی برای تولید گوشت، نژاد بوئر یا تلاقیهای بوئر هستند، اما هنوز تعداد قابل توجهی از بزهای اسپانیایی که میتوان به عنوان انواع محلی یا بومی در نظر گرفت، نیز وجود دارند. بزهای گوشتی هم چنین به عنوان یک ابزار مدیریتی پوشش گیاهی برای به تأخیر انداختن هجوم گونههای گیاهی پر از بوته و خاشاک استفاده میشود. روشهای متعددی برای فروش بزها وجود دارد. رواج کشتارگاههای مختص بز با جمع آوری حیوانات از مکانهای محلی فروش، در حال افزایش است. بیشتر مکانهای فروش گاو، هر هفته یا هر دو ماه، یک روز برای فروش بز یا نشخوارکنندگان کوچک اختصاص میدهند. به علاوه، تعداد قابل توجهی از بزهای گوشتی به صورت مستقیم در فارم فروخته میشوند و در بعضی موارد بزها در همان محل کشتار میشوند.
صنعت بز شیری نیز در ایالت متحده به شرعت در حال رشد است. اما تعداد فارمهای بز شیری و تعداد حیوانات در هر فارم در مقایسه با بزهای گوشتی و گاو شیری کمتر است. فارمهای بزرگ بز شیری تمایل دارند که در مناطق نزدیک شهرهای بزرگ قرار گیرند. علاوه بر فروش شیر به صورت مایع، اغلب شیر به
کارخانجات فرآوری شیر فروخته میشود که در آن جا محصولات مختلفی مثل پنیر یا ماست از آن تهیه میشود. شیر گلههای کوچک (5 تا 20 بز) مرتباً در محلات فروخته میشوند، اما شرکتهایی توسعه یافتهاند که از این شیرها، پنیرهای منحصر به فردی میسازند و به فروشگاههای کوچک میفروشند.
بزهای آنقوره (مرغوز) سابقاً در ایالت متحده کاملاً مشهور بودند که اصولاً در منطقه فلات ادوارد در تگزاس تجمع داشتند. اما با عملی شدن قانون تشویق موهر و پشم در سال 1993 هم اکنون تعداد نسبتاً کمی از بزهای آنقوره در ایالت متحده پرورش داده میشود. با این وجود، به دلیل نیازهای تغذیهای منحصر به فرد آنها و حفظ اهمیت آنها در سایر مناطق جهان، در این فصل به آنها پرداخت خواهد شد.
همان طور که قبلاً اشاره شد صنعت بز هنوز در ایالت متحده در حال رشد است، اما پرورش بز در سایر نقاط جهان به ویژه مناطق در حال توسعه بسیار پر اهمیت باقی مانده است. شاید، به دلیل این که پرورش بز اغلب در مناطق کمتر توسعه یافته قرار دارد. تحقیقات در خصوص تغذیه و خوراک دادن بز نسبت به گاو شیری و گوشتی و هم چنین گوسفند کمتر انجام شده است. با این وجود اخیراً انجمن تحقیقات ملی (NRC) تحقیقات مناسبی را درباره نیازهای تغذیهای بز، گوسند و سروید[3] مرور کرده است (54). این مرورهای NRC، فصل تغذیه بز و بزها در چاپ قبلی این کتاب (27) و سایر انتشارات متعدد پایه این فصل از کتاب هستند . علاوه بر توصیههای NRC درباره نیازهای بز به انرژی و پروتئین از مطالعه سالو و همکاران (59) و مقالات متعدد ذکر شده در این مرور استفاده شده است. این نیازهای توصیه شده در وب سایت سیستم محاسبه کننده مواد مغذی بز[4] (WBGNRCS) توسعه داده شده در انجمن آمریکایی برای تحقیقات بز[5] (AIGR) در دانشگاه لانگستون، در سایت دانشگاه قابل دسترس است و به عنوان دستورالعمل در این فصل استفاده شده است.
رفتار تغذیهای
رفتارهای تغذیهای منحصر به فرد بزها، مفاهیم قابل توجهی را برای شیوههای مدیریتی تغذیهای مناسب دارد. بزها لبها و گردن بسیار متحرکی دارند که به آنها اجازه میدهد بخشهای مغذی گیاهی مثل برگها، جوانهها و شکوفهها ومیوهها را انتخاب و از ساقههای با کیفیت پایین و تیغها اجتناب کنند. بزها بسیار چابک هستند و پیوسته بر روی پاهای عقبی میایستد و به آسانی از گونههای وسیع گیاهی مثل درختان،بوتهةا و علوفههای لگوم و گراس تغذیه میکنند.
وقتی که گونههای مختلف گیاهان در دسترس است، تعداد انتخاب شده توسط بزها نسبتاً زیاد است. این توانای بزها برای انتخاب بخشهای ویژه گیاه، تغذیه بخشهای مختلف و تبعیض در مصرف آنها، مدیریت تغذیه مناسب بزها را با چالش رو به رو میکند. علاوه بر این بزها شدیداً خوراک تازه و تمیز را ترجیح میدهند. آلودگی با مدفوع احتمالاً تأثیر مخرب بیشتری بر مصرف بزها، نسبت به سایر گونهها دارد.
تغذیه در آغل[6]
با وجود این که محصور کرده، مواد خوراکی قابل دسترس را برای مصرف محدود میکند، اما بزها به دلیل لبهای متحرک و حرکتهای دقیق زبان، قادر به انتخاب قابل توجه از قطعات خاص گیاه و ذرات خوراکی مصرفی هستند (شکل 1-21). در نتیجه، ترکیبات خوراک عرضه شده متفاوت از ترکیباب مصرف شده است. یک مثال برای علف یونجه در جدول 1-21 نشان داده شده است. در این مثال غلظت انرژی خالص و پروتئین در جیرهای که بزها مصرف کرده بودند، 5/12 و 5/16 درصد نسبت به جیره عرضه شده، بیشتر بود. اگر چه چنین انتخابی معمولاً برای بز مفید است، اما در برخی موارد ممکن است عدم توازن مواد مغذی رخ دهد که باعث محدودیت سودآوری و یا مشکلات سلامتی میشود. پلت کردن جیرهها اختلافات ترکیبات مصرف شده و عرضه شده را حداقل میکند.
علاوه بر تأثیر انتخاب بر ترکیبات جیره، کل مقدار مصرف نسبت به سایر گونهها بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرد. با افزایش خوراک عرضه شده به طور طبیعی مقدار خوراک باقیمانده بیشتر میشود، اما بزرگی این تغییر نسبت به مقدار خوراک عرضه شده نسبتاً کم است که اجازه میدهد کل مصرف افزایش یابد. مثالی از این پدیده در بزهای مصرفکننده علف خشک یونجه در شکل (2-21) نشان داده شده است.
انتخاب و مصرف جیره در مربع یا چراگاه
بزها در رفتار جستجو برای خوراک با گاو و گوسفند متفاوت هستند. برای مثال بزها گونههای وسیعی از گیاهان را انتخاب میکنند. در برخی موارد بزها به صورت تهاجمی از یک یا چند گیاه گونه خاص مصرف و سایر آنها اجتناب میکنند. فاکتورهای مسئول چنین تبعیضهایی به خوبی درک نشده، ممکن است اختلاف در ترکیبات سطح برگ دخیل باشد (17). هنگام چرا در مناطق یکسان، بزها و سایر گونههای نشخوارکنندگان ممکن است یا آن مشابه اما با نسبتهای مختلف به دلیل متغیر بودن اولویت در بین گونهها مصرف کنند. برای مثال در جدول 2-21 برخی نتایج مربوط به آزمایش که در آن بزهای گوسفندان در مراتع گراس - فورب چرا کردند نشان میدهد.
بزها معمولاً نسبت به گاو و گوسفند شاخ و برگ گونههای گیاهان چوبی مثل درختان و بوتهها را بیشتر مصرف میکنند. به نظر میرسد آنها بهتر میتوانند از عهده ترکیبات ضد تغذیهای که در برخی از گیاهان وجود دارند برآیند. بزها در مناطق پر درخت معمولاً برگها یا شاخ و برگهای با ارتفاع کمتر از ۴ تا ۶ فوت را مصرف میکنن. بزها معمولاً در مدیریت پوشش گیاهی برای کنترل یا حذف بوتههای نامناسب یا گونههای وحشی استفاده میشوند. تعداد بزهای مورد استفاده در منطقه خاص برای حذف یا کنترل پوشش گیاهی نامطلوب متغیر است.
اما بزها برای ترجیح یا امتناع از گیاهان مهاجم یا چوبی نامطلوب با هم متفاوت هستند. برای مثال بزها با توجه به عواملی مثل فصل و میزان تراکم مقداری از شاخ و برگ سرو کوهی را مصرف میکنند، اما این گونه گیاهی زیاد ترجیح داده نمیشود. مقدار مصرف شاخ و برگ سرو کوهی میتواند از طریق عملیات مدیریتی مثل انتخاب حیواناتی با ترجیح بالای این گونه گیاهی و قبل از سازگاری آنها دستکاری شود (5 و 74). چون بزها و گاوها گونههای مختلف گیاهی را ترجیح میدهند، دامدار میتواند با چرای چند گونه متفاوت تولید بیشتری را به ازای هر واحد از زمین نسبت به چرا یک گونه حیوان به دست آورد. هم چنین چرای با هم، انگلهای داخلی را در بز کاهش میدهد. در برخی موارد، بزها به تنهایی برای حذف کامل گونههای گیاهی بوته و پرخاش و افزایش رواج گراسها برای چرای آتی گاوها استفاده میشوند.
به دلیل اینکه بزها گونههای وسیعی از گیاهان و بخشهای گیاهی را نسبت به سایر گونههای نشخوار میکنند، تصور عمومی بر این است که کیفیت و ارزش غذایی جیره بزها نسبتاً ثابت و کیفیت بالایی نسبت به میانگین پوشش گیاهی قابل دسترس دارد. اما گاهی اوقات به دلیل تعداد متفاوت گونه گیاهی در دسترس و تغییرات سریع در مراحل رشد آنها و هم چنین چگونگی بالا آمدن، بالغ شدن، میوه دادن و پیر شدن و ریختن همزمان برگ آنها، تشخیص دقیق ترکیب جیره بزها در مرتع یا چراغ ها بسیار مشکل است.
سودآوری بزها[7]
بزها برای تولید گوشت، شیر، الیاف (موهر یا کشمیر)، پوست و با توجه به اهمیت متفاوت آنها در بین نقاط مختلف جهان، پرورش داده میشوند. ایالات متحده، صنعت بزرگ کشمیر یا پوست را ندارد، ولی این محصولات در مناطق دیگر مثل چین (کشمیر) و اتیوپی (پوست) بسیار مهم است. به طور طبیعی در این مناطق معمولاً بزها برای چندین محصول همپوشانی دارند، برای مثال بزهای شیری و آنقوره در نهایت برای گوشت به فروش میرسند.
همان طور که قبلاً ذکر شد سالو و همکاران (2001) (59) بزها را بر طبق شیوههای انتخاب گذشته و بر اساس زمینه اثرات بالقوه بر نیازهای تغذیهای به چهار گروه تقسیم کردند: گوشتی ( ۵۰ درصد یا بیشتر خویشاوندی با بوئر)، با شیری (نژادهایی مثل سالن، آلپاین، نوبین و تووگنبورک)، آنقوله (مرغوز) و بزهای محلی، بومی یا نژادهای چند منظوره. اما چنان که بعداً ذکر خواهد شد اختلافات کمی در نیازهای انرژی و پروتئین بزهای گوشتی و بومی مشاهده شده است. بنابراین نیازهای تغذیهای بزهای گوشتی و بومی با هم ذکر شدهاند.
بزهای گوشتی و بومی[8]
بزهای بوئر که در طول دهها سال انتخاب منظم در آفریقای جنوبی توسعه یافتهاند، در سال 1993 برای اولین بار به ایالت متحده معرفی شدند. شکل ظاهری بزها بوئر (شکل 4-21) تلافی همسان نژادهای استاندارد آفریقای جنوبی و ثابت است. اما بسیاری از پرورش دهندگان بز در آمریکا، علاقه نسبتاً کمی به بعضی از این فنوتیپهای استاندارد دارند و بنابراین ظاهر بزهای گوشتی در ایالت متحده، امروزه بسیار تغییر کرده است. ظاهر نژادهای بومی رایج در ایالت متحده و بزهای اسپانیایی بسیار متغیر است که دارای الگوهای بی شمار رنگ، انواع شاخدار و فرم پیاده روی و خصوصیات مو و فرم بدنی متفاوتی هستند (شکل 5-21).
نرخ تولید مثل در بزهای اسپانیایی به جز در دوره آنستروس 2 ماهه، در مارس و آوریل نسبتاً بالا است. این بزها در طول سال جفت گیری میکنند (63) دو قلورایی پیوسته مشاهده و بعضی اوقات ممکن است زایمانهای سه قلو یا چهارقلو نیز رخ دهد. اگر چه از لحاظ تئوری دو بزغاله به ازای هر بز در دوره 12 ماهه امکان پذیر است، اما انتظار معقول برای نرخ تولید مثل، تقریباً 180 بزغاله زنده به ازای هر 100 بز در یک سال است.
بزهای گوشتی و بومی در اوج شیردهی (21 روز بعد از زایش)، روزانه 9/0 تا 8/1 کیلوگرم شیر تولید میکنند. معمولاً تولید شیر در طول 120 روز شیردهی به نصف مقدار اوج تولید، کاهش مییابد. تولید شیر بالا از بزهایی که به طور قابل توجهی با نژادهای شیری تلاقی داده شدهاند مورد انتظار است.
بزغالههای تازه متولد شده 3/2 تا 6/3 کیلوگرم وزن داشته و معمولاً تا 120 روزگی تقریباً 114 تا 227 گرم در روز افزایش وزن دارند. بنابراین بزغالههایی که در 6 ماهگی از شیر گرفته میشوند، با توجه به نژاد (بزهایی که بیشتر تحت تأثیر نژاد بوئر هستند وزن بیشتری دارند)، جنس بزغاله (نرها، کمی سنگین وزن هستند)، تعداد برههای زایمان (تک قلوها سنگین وزن هستند) و شرایط محیطی به ویژه تغذیه، باید 19 تا 27 کیلوگرم وزن داشته باشند.
بزهای بومی کشتار شده در مقایسه با گوسفند درصد لاشه کمی دارند (کمتر از 5 % تولید) و تا حدودی ممکن است مربوط به تمایل کم بزها به ذخیره چربی داشته باشد (شکل 6-21). عضله بز تردی کمی دارد (9) اما خوش طعم و خوش رایحه است، به ویژه صرف نظر از سن بز، وقتی که در فرآوردههای گوشت مثل سوسیس و کالباس، فلفلدار کردن[9] و مشابه آن استفاده شود (41). بیشتر گوشت بز به ویژه بزهای جوان بر اساس لاشه کامل برای غذاهای بیرون از خانه و کباب آتشی استفاده میشود.
بر طبق گزارشات، بز بوئر تحت شرایط آفریقای جنوبی نرخ زاد و ولد بیشتری (حدود 180 درصد) در مقایسه با بزهای اسپانیایی در ایالت متحده دارد (11، 13). وقتی با بزهای اسپانیایی تلاقی داده میشند نژاد آمیخته، هنگام تولد وزن نسبتاً سنگینترین نسبت به نژاد اسپانیایی خالص و رشد سریعتر (30 تا 50 درصد) با سطوح تغذیهای متوسط تا زیاد دارند (29، 150) و لاشههای بزرگتر در وزن معین تولید میکنند. سایر خصوصیات کمی و کیفی لاشه در بین نژادهایی مختلف مشابه است، به جز این که لاشه آنقوره کمی چربی بیشتری دارد (57). هر چند، هر اندازه سهم بوئر در تلاقی بیشتر باشد، پتاسیل تولید و رشد افزایش مییابد، اما افزایش تولید بستگی به سطوح بالای تغذیه دارد و ممکن است تحت شرایط مارژینال یا کم تغذیهای این افزایش تولید حاصل نشود. (30، 49، 50).
مو[10] در بزهای گوشتی و بومی، به طور آشکاری متفاوت از موهر در بزهای آنقوره است، بیشتر بزهای گوشتی و بومی دو نوع بیشتر شده است. کمشیر کمتر از 19 میکرومتر قطر دارد و قطر کشمیرهای نازک کمتر از 16 میکرومتر است. تولید کشمیر بسیار متغیر و معمولاً بسیار کم است. (کمتر از 50 گرم در سال)، اما پیوسته علاقه زیادی به توسعه صنعت کشمیر از طریق انتخاب انفرادی وجود دارد.
بزهای آنقوره
آنقوره محصولی از تاریخچه طولانی انتخاب ژنتیکی برای صفت واحد (تولید موهر) است. این بزها نسبت به بیشتر نژادها در ایالت متحده کوچکتر هستند، نیازهای تغذیهای بیشتری نسبت به بزهای گوشتی و بومی دارند و پیوسته از تغذیه کمتر از حد بهینه رنج میبرند. آنها نسبت به شرایط سخت محیطی و انگلی بیشتر حساس هستند (70، 61).
نرخ تولید مثل آنها نسبت به سایر نژادهای گوشتی و بومی در ایالت متحده کمتر است. نرها و مادهها فصل جفتگیری محدودی دارند. شروع چرخه فحلی در مادهها و تحریک جنسی نرها معمولاً هم زمان با خنک شدن هوا در اواخر تابستان است و تا اواسط زمستان و یا برای مادهها تا زمان وقوع آبستنی ادامه مییابد. دوره جفتگیری فعال، در بین اواسط سپتامبر تا اواسط نوامبر اتفاق میافتد. اگر چه نرخ تخمک گذاری اغلب بیش از 125 درصد است، اما رخدادهای مضر متعدد، درصد از شیرگیری را تقریباً به نصف تخمک گذاری کاهش میدهد (64). تلفات عمده شامل، ناتوانی در آبستن شدن، مرگ رویان، سقط جنین، ضایعات قبل از زایش و تلفات ناشی از شکار است. بسیاری از این تلفات میتواند به وسیله مدیریت خوب تغذیهای بر طرف یا کاهش یابد.
بزغالهها در هنگام تولد از نظر اندازه با بزغالههای بزهای اسپانیایی قابل مقایسه (3/2 تا 1/3 کیلوگرم)، اما از لحاظ جسته کوچک هستند. در گلههای با سوء تغذیه، مرگ بزغالههای ضعیف در هنگام تولد متداول است. بزغاله در هنگام شیرگیری (6 ماهگی) 11 تا 20 کیلوگرم و در اولین جفت گیری (18 تا 30 ماهگی) 32 تا 27 کیلوگرم وزن دانرد. دوره بین از شیرگیری تا اولین جفت گیری بسیار مهم است و بزغالههای یک ساله که رشد کافی نداشتهاند طول عمر تولیدی کمتری خواهند داشت (62).
اگر چه خصوصیات گوشت بزهای آنقوره و لاشه آنها قابل مقایسه با سایر نژادها است (10 و 57)، آنقورههای جوان به ندرت در طول دورههای ثابت جمعیتها کشتار میشوند. به دلیل تولید مثل کم و نرخ فرسودگی[11] بالا در گلههای آنقوره، در اصل همه بزغالههای ماده برای جایگزینی نگهداری میشوند. بزغالههای نر که برای جفت گیری مناسب نیستند، اخته میشوند (6 تا 18 ماهگی) و به عنوان بزهای گوشتی برای تولید موهر نگهداری میشوند. بنابراین بزهای آنقوره انتخاب شده غالب یا بزهای پیر به تعداد قابل توجهی به بازار گوشت فرستاده میشوند.
الیاف موهر قطر بیشتری نسبت به کشمیر و پشمهای نازک دارد، اما قطر کمتری نسبت به موهای زیر و ضخیم بزهای گوشتی، بومی و شیری و پشم نژادهای پشم بلند گوسفند دارد (شکل 7-21). میانگین تولید گله آنقوره (شامل بزغالهها و یک سالهها) حدود 2/3 کیلوگرم الیاف پاک به ازای هر بز در سال است (69، 36)، اما بزهای جوان (2 تا 5 ساله) بیش از این مقدار تولید میکنند (شکل 8-21). با افزایش سن، تولید موهر افزایش مییابد، اما طول استپل[12] نسبتاً ثابت باقی میماند (40). بزهای آنقوره دو بار در سال، در طول اواخر تابستان و اواخر زمستان موچینی میشوند. موهر بر اساس نازکی یا ظریف بودن (قطر الیاف) فروخته میشود و هر چه ظریفتر باشد ارزش بیشتری دارد. سه درجه بندی وسیع در ایالت متحده برای الیاف موهر استفاده میشود. موهر بزغاله (کمتر از 30 میکرومتر) که بسیار ظریف و قیمت بالایی دارد، موهر بزهای جوان بالغ (30 تا 34 میکرومتر) و بزهای بالغ (بیش از 34 میکرومتر). در برخی مناطق ارزیابی چشمی (قطر الیاف، طول استپل و ...) برای درجه بندی ارزش موهر استفاده میشود.
بزهای شیری
بز اغلب به عنوان گاو انسانهای فقیر توصیف میشود و در توسعه کشورها بسیار مهم است. بزهای شیری هنوز یک صنعت نوید بخش در ایالات متحده هستند (24). در ایالت متحده محصولات عمده محصولات شیری (شیر کامل، پودر شیر، پنیر، ماست و ...) به فروشگاههای ویژه در شهرهای بزرگ فروخته یا به وسیله صاحبان بزها، دوستان و همسایگان آنها مصرف میشوند. اتاق شیردوشی یکی از فارمهای تجاری مکزیک در شکل 9-21 نشان داده شده است. از سال 1986 تا 1993 به طور میانگین 792 گله شیری با متوسط 15 بز در هر گله در برنامه انجمن بهبود گله شیری[13] (DHIA) برای بزها شرکت کردهاند (14). این تعداد کمتر از 1 درد کل 5/1 میلیون رأس بز برآورده شود در ایالت متحده است (24). رتبه ایالات بر اساس تعداد بز به ترتیب تگزاس، تنسی، کالیفرنیا، جورجیا و اکلاهوما است (48).
نژادهای بز شیری شامل آلپاین، سانن، نوبین، توگنبورگ، لامانچا[14] و اوبرهاسلی[15] است. این بین این نژادها، نژاد نوبین بسیار رایج است که یک نژاد دو منظوره حقیقی است و اغلب به دلیل چربی شیر نسبتاً زیاد با گاو جرسی مقایسه میشود (24). بر طبق گزارشات، سانن، آلپاین و توگنبورگ (نژادهای سوئیسی) تولید کنندگان شیر بهتری هستند (14). لامانچا در ایالت متحده توسعه پیدا کرده و چون تنها گوشهای خارجی ابتدایی دارد، به راحتی تشخیص داده میشود.
مشابه بزهای آنقوره که برای تولید موهر انتخاب میشوند، بزهای شیری برای تولید شیر با تأکید کمتر بر سایر خصوصیات آنها انتخاب میشوند. نرخ تولید مثل در بزهای شیری نسبت به بزهای آنقوره بیشتر، اما احتمالاً نسبت به بزهای گوشتی و بومی کمتر است (58). در بزهای شیری تولید مثل با شیرواری و تولید شیر همراه است. فصل تولید مثل تأثیر مهمی بر فروش شیر دارد (7). تغییر مدت زمان تابش نور، برای افزایش دوره نوردهی (فتویریود) در ماههای بهار، به جفتگیری در این دورههای آنستروس گوشتی و بومی اندکی بالاتر است. بزغاله با وزن تولد 6/3 تا 1/4 کیلوگرم باید روزانه 120 گرم افزایش وزن داشته و در 6 ماهگی به 25 تا 27 کیلوگرم برسد (45). خصوصیات گوشت بزهای شیری مشابه بزهای گوشتی و بومی است.
تولید شیر بسیار متغیر است. تولید شیر گزارش شده (14، 42) 590 تا 726 کیلوگرم، بسیار کمتر از گزارشها برای بزهای انفرادی و مطرح شده برای پتانسیل تولید بزها است (23). مثالهایی از تولید شیر برای نژادهای متفاوت در مراحل مختلف شیردهی در نسخه «تولید کننده[16]» از WBGNRCS در وب سایت http://www2.kuresext.due/goat/rsearch/nutritionmodulr.htm در دسترس است. هم چنین مثالهایی از غلظت پروتئین و چربی شیر که از مطالعات جمع آوری شده به وسیله انسالی و همکاران (55 ، 56) گرفته شده است، در جدول 3-21 و وب سایت http://www2.kuresext.due/goat/rsearch/nutritionmodulr.htm ارائه شده است. همانند گاو شیری، تولید و ترکیبات شیر در بزها، به مقدار زیادی به وسیله سطح تغذیه در دوره قبل از شیرواری و دوره شیردهی تحت تأثیر قرار میگیرد. (21، 22، 42، 46).
نیازهای تغذیهای
مقدمه
به طور کلی پذیرفته شده است که در بیشتر موارد، خوارک بر حسب وزن بدن (BW) در بزها نسبت به گوسفند و گاو، وقتی که حیوانات با طبقه تولید مشابه مقایسه میشوند (برای مثال بزهای شیری در مقابل گاوهای شیری) بیشتر است. همه عوامل درگیری در چنین اختلافی به خوبی شناخته نشده است، اما مطمئناً به دلیل نسبت نیازهای انرژی نگهداری به وزن بدن به توان 75/0 (75/0 BW) و وزن بدن کم بزهها نسبت به سایر حیوانات اهلی نشخوارکننده، منطقی است. هم چنین اختلاف در سرعت جریان مواد هضمی[17] در طول دستگاه گوارش و حجم مواد هضمی در روده، ممکن است دخیل باشند، باورها در این حوزه بسیار متغیر است. برای مثال انجمن تحقیقات غذا و کشاورزی (ARC) (3) نتیجه میگرفت که به نظر میرسد نرخ عبور در بزها نسبت به گوسفند آهسته و حجم شکمبه بزرگتر است. نتیجه گیری مشابهی توسط سیلاتیکوو (67) برای جیرههای با علوفه با کیفیت پایین حاصل شد، اگر چه اختلافات قابل توجهی بین نژادهای بز پیشنهاد شده است اما سایر محققان اختلاف کم یا هیچ اختلافی را بین گوسفند و بز یا جریان مواد هضمی سریعتری را برای بزها پیشنهاد نکردند (31، 27). هم چنین فرض شده است که چنین تفاوتهایی با ماهیت جیره متغیر است. مثلاً سرعت عبور در بزها نسبت به گوسفند هنگامی که جیره با کیفیت بالا مصرف میکنند، سریع و هنگام مصرف جیره با کیفیت پایین، سرعت عبور کم است (66). علاوه بر این به نظر میرسد بزها در بازیافت (Recycling) نیتروژن نسبت به گوسفند و گاو کارایی بیشتری دارد که ممکن است دلیل قابلیت هضم و عملکرد نسبتاً بیشتر بزها نسبت به گوسفند و گاو با جیرههای بر پایه علوفه با کیفیت پایین و مقدار پروتئین خام کم باشد. اما تحقیقات کافی برای شرح دقیق این که اختلاف در بین گونهها در بازیافت نیتروژن، نیازهای تغذیهای را تحت تأثیر قرار میدهد، انجام نشده است.
نیازهای تغذیهای مشتق شده از توصیههای اخیر NRC (2007) (54) در جداول ضمیمه 70، 71، 72، 73 و 74 برای مراحل تولید و سطح تولید متفاوت و وزن بدن آورده شده است. برای انرژی و پروتئین، نیازها آنهایی هستند که به وسیله یک سری مطالعات در AIGR تعیین شدهاند (34، 35، 37، 38، 39، 43، 55، 56، 59). اگر چه معادلات برای پیش بینی مصرف خوراک توسط بزها به وسیله NRC (2007) ارائه نشده است، اما این معادلات به وسیله مطالعه AIGR توسعه یافتهاند (36). این توصیهها میتواند در WBGNRCR مذکور به کار برده شود که در مثالهای تغذیهای استفاده میشود. هم چنین WBGNRCR شامل دو ابزار فرموله کردن جیرهای است. یکی برای برآورد نیازهای مکمل و کنسانتره و دیگری برای فرموله کردن جیرههای با حداقل قیمت. دو نسخه از WBGNRCR یعنی نسخه تخصصی[18] و نسخه تولید کننده[19] وجود دارد.این دو نسخه معادلات مشابهی را به کار بردهاند. اختلاف اصلی آنها در interface و واحدهای استفاده شده است. نسخه تولید کننده از واحدهای انگلیسی مثل پوند استفاده میکند در صورتی که نسخه تخصصی واحدهای استاندارد یا متریک را به کار میگیرد.
نیازهای انرژی
امتیاز وضعیت بدنی[20] (BCS): چندین عامل وجود دارد که نیازهای انرژی را تحت تأثیر قرار میدهد. یکی از عوامل بسیار مهم سطح تغذیه پیشین و حال است. امتیاز وضعیت بدنی (BCS) یک روش تشخیص درجات محدودیت غذایی است. هر چند مسلماً این امتیاز عمدتاً به وسیله مصرف مواد مغذی در گذشته نسبت به حال بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرد. علاوه بر پتانسیل استفاده از BCS برای تنظیم نیازهای انرژی نگهداری حیوانات در سطح تغذیهای کافی و ثابت، BCS میتواند یک ابزار مدیریت کلی با ارزش باشد. در این مورد، اطلاعات درباره تعیین BCS بزها به وسیله ویلاکویران و همکاران (72) در Proceeding of the 2005 Anmual Field Day در AIGR ارائه شده است.
امتیاز وضعیت بدنی (BCS)، شاخصی از مقدار عضله و پوشش چربی حیوان را با استفاده از دامنههای امتیازی 1 تا 5 و یا افزایش 5/0 واحدی نشان میدهد. در تعیین BCS سه ناحیه بدن ارزیابی میشود: ناحیه کمر، دنده و چربی ناحیه جناغی. بزهای سالم باید دارای امتیاز وضعیت بدنی بین 2 تا 4 باشند. BCS زیر 2 نشان دهنده مشکلات مدیریتی یا سلامتی است. در صورتی که امتیاز بالاتر از 4 تا حدودی نشان دهنده شرایط مدیریتی غیر معمول است.
هنگام تعیین BCS ابتدا تنها ناحیه کمر یا ناحیه عضله کمر را لمس کنید. پوشش عضله و چربی زوائد عرضی اسپینوس مهرههای کم را لمس کنید. سعی کنید زوائد اسپینوس را با پنجه بگیرید و انگشتان خود را به زیر زوائد عروقی حرکت دهید. دست خود را بر روی دنده برای تعیین پوشش چربی بلغزانید. در نهایت مقدار پوشش چربی جناغ را در بین دو انگشت لمس کنید. در عمل، تعیین BCS 10 تا 15 ثانیه طول میکشد. شکلهای 10-21، 11-21، 12-21، 13-21، 14-21، به ترتیب BCS، 1، 2، 3، 4، 5 را با ذکر مثال نشان میدهند و نواحی مختلف را برای ارزیابی کردن شرح میدهند.
[1] - Angora
[2] - Boer
[3] - Cervid
[4] - Web-based Goat Nutrient Requirement Calculation System
[5] - American Institution for Goat Research
[6] - Confinement
[7] -Productivity
[8] - Indigenous
[9] - Chili
[10] - Hair
[11] - Attrition rate
[12] - Staple
[13] - Dairt Herd Improvement Association Program
[14] - LaMancha
[15] - Oberhasi
[16] - Producer
[17] - Digesta
[18] - Technical
[19] - Producer
[20] - Body Condition Score