در حال انتقال به بانک ... processing...
logo

علت اصلی افزایش قیمت نهاده‌های دامی چیست؟

صف معطلی کامیون ها در مرز بازرگان از ۳ ماه قبل حذف شده است

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ تخمگذار نژاد هایلان w80

جفت ماندگی در گاو های شیری

عرضه ۶.۶ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در سامانه بازارگاه

مدیریت پرورش در آب و هوای گرم

تاثیر حرارت در از بین بردن سم آفلاتوکسین

جدیدترین قیمت گوشت قرمز در بازار

چهار راه برای بهبود تراکم استخوان مرغ های تخم گذار

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ گوشتی نژاد راس همراه راهنمای فارسیross 308

ادامه بحران جوجه یک روزه/ قیمت دو برابر نرخ مصوب !

کاتالوگ اورجینال پرورش جوجه گوشتی نژاد کاپ همراه راهنمای فارسی coBB 500

کاتولوگ اورجینال پرورش و تغذیه مرغ تخمگذار شیور تجاری همراه با راهنمای فارسی

١.۵ میلیون یورو مواد اولیه شیرخشک در گمرکات در حال فساد است!

قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ٩ هزار تومان رسید

۴ راهکار بخش خصوصی برای حل چالش بازار نهاده های دامی

بیماری IBH یا تورم عفونی کبد

استرس گرمایی و مشکلات ان در گاوهای شیری

توزیع روزانه ۶ هزار تن مرغ در کشور/ متوسط تلفات ناشی از تنش گرمایی در مرغداری‌ها ۱۰ درصد است

مشکل لنگش در گاو و گوساله

لبنیات گران‌تر می‌شود؟

ال کارنیتین چیست

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتیینی شکست خورد

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتئینی شکست خورد؟

بزها و تغذیه بز

بیماری یون

مشکلات زایمان

صنعت طیور چگونه می‌تواند از بحران خارج شود؟

آنزیم در طیور

برنامه چرخشی کوکسیدیوز

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

بیماری های شایع در گوسفندان

تغذیه و کیفیت تخم مرغ

دولت سیزدهم چگونه می تواند چالش‌های صنعت دام و طیور را حل کند؟

سندرم آسیت

سندرم سر باد کرده ویروسی طیور

مولتی آنزیم

صادرات کره و شیرخشک مشروط به خرید شیرخام با نرخ مصوب شد

کد های تعیین وزیر جهاد کشاورزی در دولت بعدی کدهایی که اگر دقت کنید وزیر آینده را همین امروز بشما می شناساند

رشد ۲۰ درصدی قیمت تولید کننده بخش گاوداری ­های صنعتی

زنگ خطر کمبود ذرت با کاهش موجودی بنادر

بیماری تب برفکی یا زخم دهان و پا

تاثیرمکمل پوست انار برروی رشدبدن،بازده خوراک،متابولیت‌های بیوشیمیایی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی مرغ گوشتی

مرغداران خواستار اعلام نرخ جدید تخم مرغ شدند

بیماری مشترک بین انسان و دام تب مات یا بروسلوز

تولید گندم ۳۰ درصد و خرید تضمینی ۵۰ درصد کاهش یافت

برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک شیری

چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد؟

خوراک دام و طیور از کشور قاچاق می شود+ سند

قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری های صنعتی به ۸۰ درصد رسید

افزایش 500 درصدی سه قلم کالای مورد نیاز دامداران

لنگش در دام

پیکا یا گند خواری

دستورالعمل های زمان بر عامل تاخیر در واردات یونجه از روسیه خرید شیر خشک از کارخانه های لبنی از 4 هزار و 500 تا 6 هزار و 400 تومان

طوفان تخم مرغ در بازار/ چرا قیمت از ۵۰ هزار تومان گذشت؟

با رشد دامداري های صنعتی برخی خدمات دولتی توسط سازمان دامپزشکی صورت نمی پذیرد

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه دار برای تامین نیاز بازار وارد شد

عدم تامین نهاده مشکل اصلی سامانه بازارگاه افزایش قیمت تخم مرغ تبعات اتفاقات سال گذشته است

استفاده از نان خشک در تغذیه طیور

آبگرمکن خورشیدی

سبوس‌های کپک زده خوراک دام شد!

انسفالومیلت پرندگان یا اپیدمیک ترمور

کشتار دام‌های مولد با شتاب زیادی ادامه دارد

بیماری گامبور

بیماری پاستورلوز (وبای طیور)

بیماری آبله در طیور

احتمال واردات تخم‌مرغ از هفته آینده

بیماری مارک

ورشکستگی دامداران عامل کشتار دام ماده مولد و نارس

دلایل گرانی نهاده‌های دامی/ قیمت جهانی ۵۰ درصد افزایش یافت

اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی

بیماری کلی باسیلوز

چه کسی پاسخگوی وعده های سرخرمن مسئولان است؟

بیماری کوکسیدیوز

معامله عجیب ایران و روسیه / تهاتر نفت با خوراک دام!

ویژگی های بک گاو شیری خوب

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه‌دار برای تأمین نیاز بازار وارد می‌شود

اسپری جدید پستان گاو

کرایه های سنگین حمل و نقل کمر مرغداران را شکسته/ جوجه یکروزه کم است

تورم فزاینده و خطر تعطیلی دامداری های صنعتی

خیز دوباره قیمت جوجه در بازار

شاخص های استرس و فیزیولوژیکی رفاه حیوان

ورم پستان

تراژدی کشتار دام مولد

تاثیر رنگ پوسته روی کیفیت و جوجه درآوری تخم مرغ

۶ پیشنهاد به وزیر جهاد کشاورزی در تامین خوراک دام و طیور

اثر تغذیه بر تولیدمثل

کاربرد آنزیم در جیره غذایی طیور

تولید جوجه تخم گذار افزایش یافت

مرغداران از دولت جدید چه می‌خواهند

بیماری کتوز در دام

٣ تصمیم جدید دولت برای کاهش قیمت جوجه یک روزه

چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟

 آناتومی دستگاه تولید مثل مرغ تخمگذار و نحوه تشکیل تخم مرغ

کبد چرب در دام

ذبح دام سنگین در خراسان رضوی ۱۱ درصد بیشتر از حد مجاز است

نیاز شدید گاو به استراحت

بیماری برونشیت در طیور

آمریکا برای کنترل قیمت گوشت دست بکار شد

از دست دادن آب در گوساله های شیرخوار

افزایش ۱۰.۵ درصدی عرضه گوشت مرغ و طیور در بهار ۱۴۰۰

بیماری افت تولید تخم در مرغان بومی (EDS)

انتخاب جوجه(کارت جوجه)

 اثرات مطلوب اسید چرب در تغذیه طیور

دعوت به همکاری

کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار/ نیازی به واردات مرغ نداریم

تعاونی روستایی سیستم مناسبی برای اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی است

عدم تامین نهاده کاهش ۱۲ میلیون قطعه‌ای جوجه ریزی را رقم زده است

کشتار گسترده مرغ‌ها منجر به افزایش قیمت تخم مرغ شد

بیماری آنفلوآنزا ، راه ابتلا و انتقال ،‌ پیشگیری و درمان به زبان ساده

گالیم

روش‌های نوین برای زیادشدن شیر در گاوها

مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجاری جوجه گوشتی

روغن ذرت

وزارت جهاد کشاورزی درباره مجوز واردات جوجه یک روزه با ارز ۴۲۰۰ شفاف‌سازی کند

دولت آینده خود را آماده گرانی تخم مرغ کند/ ادامه حذف گله‌های مرغ‌ تخم‌گذار

اندازه گیری شدت نور و تعریف محیط نوری

تکنيک انتقال جنين در گاو

تنش گرمایی و کیفیت پوسته

هشدار درباره تداوم نابسامانی بازار جوجه یکروزه

نهاده‌های دامی تا 9 ماه آینده تامین شده است

نکات کاربردی در مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری

پیش بینی تولید ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی؛

دولت به جای افزایش قیمت شیر نهاده ارزان به دامدار بدهد

نهاده‌ها‌ همچنان با تاخیر به دست مرغداران می‌رسد

آویلامایسین(محرک رشد)

آنتی بیوتیک موثر (فوزباک)

راه حلی برای دستیابی به پروتئین حشرات

ژنتیک، عامل اولیۀ بیماری های مربوط به سُم در گاوها

اهمیت تغذیۀ گوساله

راهبردهای تغذیه برای افزایش وزن تخم مرغ

وضعیت نامطلوب تامین نهاده های دامی

کنترل کوکسیدیوز

نقش پرتئینها در طیور

تأخیر در تخصیص ارز و ترخیص کالا معضل تأمین نهاده‌های دامی

جوجه یک روزه به قیمت 8 تا 10 هزار تومان به مرغداری‌های تحویل داده می‌شود

آغاز تحویل تنخواه نهاده‌های دامی به مرغداران

تخم مرغ و خواص آن

تاخیر در بارگیری نهاده های دامی/تعلل دولت در تعیین نرخ شیر خام

علل همشکل نبودن گله

دلایل افزایش قیمت تخم مرغ

بیماری مزمن تنفسی C - R - DChronic Respiratory Disease

7 سؤال مهمی که به هنگام تهیۀ خوراک برای مرغ گوشتی باید پرسید

آمادگی جهت ورود جوجه و کنترل شرایط محیطی

اصلی‌ترین عامل گرانی دوباره مرغ، افزایش هزینه‌های تولید و نظام توزیع است/ تصمیمات اشتباه دولت، صنعت طیور را به آستانه نابودی کشاند

ارزیابی علل لنگش در گاو و درمان آن

دستاوردهای تحقیقاتی جدید تجاری شده در حوزه دام وطیور

سمیت ویتامین ها و مواد معدنی کمیاب در طیور

زنگ خطر درباره کشتار دام‌های سبک

ردیابی غذاهای دریایی در ایالات متحده آمریکا

گرانی مرغ قابل پیش بینی بود/ با آمارسازی آدرس غلط دادند

ترکیب گوشت، پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی حاوی فراوردههای فرعی انار

پرورش ماهی در آسمان

فلج شدن گاو پس از زایمان

دامپروری فراسرزمینی ضرورت یا الزام

اثر پرهیز غدایی در رشد جوجه ها

تاخیر در تامین کامیون عامل تشدید کندی روند بارگیری

تضعیف صنعت مرغداری توسط دولت

تامین بیش از سه میلیارد دلار برای واردات نهاده های دامی

دانلود رایگان ترجمه مقاله رشد پیچه ای در اندام های گیاهی

تحقیق وتوسعه پایدارتیالپیا در ایران

تاثیر غذایی روغن دانه انار و روغن دانه کتان در عملکرد مرغ گوشتی و مشخصاتاسیدهای چرب گوشت

تحلیل پیشران های کلیدی صنعت طیور بااستفاده از رویکرد اینده نگاری

تب شیر در گاو

نهاده‌های دامی مورد نیاز سال ۱۴۰۰تامین شد/انباشت۴.۱ میلیون تن در بنادر

رنگ گوشت طیور

بدعهدی وزیر جهاد در جلوگیری از خام مصرفی نهاده‌های دامی

خام فروشی نهاده های دامی و هدررفت عظیم منابع

تغذیه گاو خشک و انتقالی

ابعاد تازه ای از سوءمدیریت در بازار نهاده‌های دامی

تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی

تاثیر تراکم موادمغذی جیره پایانی و سن کشتار بر بازده ابقای انرژی وپروتیین جوجه های گوشتی

بررسي تاثير شستشوي پوسته تخم مرغ با آب سرد بر آلودگي سالمونلا در پوسته و محتويات آن

مقاله تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی (سال ۲۰۱۸)

اصول اولیه ساخت و ضدعفریونی کردن داخل مرغ داری

دانلود رایگان ترجمه مقاله تعیین رفتار متقابل DNA تیموس گوساله با بربرین هیدروکلراید (نشریه تیلور و فرانسیس ۲۰۱۹) (ترجمه ارزان – نقره ای ⭐️⭐️)

دانلود رایگان مقاله انگلیسی استفاده از آفت کش ها در گلخانه به همراه ترجمه فارسی

اثرات سطوح مختلف گلوتن ذرت در جوجه های گوشتی

رییس سازمان دامپزشکی اعلام کرد: عرضه ۶ هزار و ۶۲۲ تن گوشت مرغ گرم به بازار

پیش‌بینی افزایش قیمت مرغ

سقف قیمت واردات نهاده‌های دامی به واردکنندگان ابلاغ شد

افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است

پشت پرده کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی چیست؟

معاون وزیر جهاد کشاورزی: نقش اصناف در توزیع مرغ پررنگ‌تر می‌شود

واردکنندگان نهاده‌هاخواستار رفع تبعیض میان دولت و بخش خصوصی شدند

جایگزینی برای شیر پاستوریزه؛ تکنیک جدید فراوری شیر

برای یک تا ۲ ماه آینده در تامین‌ نهاده های دامی مشکلی نخواهیم داشت

تولید کننده انواع مکمل و کنسانتره طیور و دام

نظارت بر کشتارگاه های مرغ تشدید شود

هشدار در مورد وضعیت تولید تخم مرغ

زرده تخم مرغ چه خواص و چه مضراتی دارد؟

قیمت جوجه مرغ به بیش از 2 برابر رسید

نیازی به واردات جوجه نداریم/ هشدار درباره التهاب مجدد قیمت مرغ در بازار

افزایش قیمت ذرت

افزایش نرخ رسمی کنجاله سویا

وزارت جهادکشاورزی سکان بازار مرغ را به دست گرفت

قیمت تخم‌مرغ در میادین میوه و تره‌بار تهران ارزان شد: هر شانه ۲۹۹۰۰ هزار تومان

تعامل دستگاه قضا با بخش خصوصی امری ستودنی و اقدامی مؤثر در افزایش تولید است

نکاتی برای بهبود دورۀ انتقالی گاو به منظور افزایش باروری و شیردهی

درج قیمت مصوب روی مرغ و تخم مرغ الزامی شد

وزیر جهادکشاورزی باید پاسخگوی سومدیریت و احتکار مرغ باشد

آزادسازی ذخایر مرغ منجمد ۱۵ هزار تومانی

ممنوعیت صادرات مرغ به کلیه گمرکات اجرایی کشور ابلاغ شد

افزایش بی رویه قیمت خوراک دام نشانگر وجود بی‌تدبیری است

سود قیمت گذاری دستوری در جیب واسطه‌ها

رسوب ۳ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در بنادر کشور

صادرات تخم‌مرغ آغاز شد.

بهینه سازی اندازۀ تخم مرغ در مرغ های تخمگذار تجاری

پرورش مرغ گوشتی

فروشگاه قاصدک ، قیمت ، کیفیت ، بازگشت و سلامت کالا

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

09 مرداد 1400 | 10:58 مقالات

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

دمای بدن در حیوانات خونگرم همچون مرغ در محدوده نسبتاً دقیقی نگهداری می­شود، با وجود اینکه دمای بدن جوجه­ها اندکی کمتر از مرغ بالغ و بزرگ و دمای سطح بدن آن­ها اندکی پایین­تر از دمای اعماق است. گرمای محیطی و فعالیت حیوان باعث می­شود که دمای بدن دو درجه بالا برود و برعکس در شرایط سرمای محیطی، گرما از بدن خارج می­شود و بدن برای مقابله با آن مواد مغذی را می­سوزاند و از انرژی آن برای گرم کردن خود استفاده می­کند. در فصل سوم نقش دمای راحت محیطی و رابطه جوجه­ها و دمای گرم و سرد بیان شد. ا توجه به تصویر 15-1، دماهای مختلف محیطی را برای مرغ­ها به سه محدوده تقسیم می­کنند:

  • «محدوده حرارتی عادی»؛ که در قسمت وسط قرار گرفته و با توجه به تغییر دمای محیط، بدن پرنده با توسل به مکانیسم­های خاص دمای خود را ثابت نگه می­دارد. این محدوده بین دو نقطه A (درجه حرارت بحرانی پایین) و H (درجه حرارت شروع محدوده پرحرارتی) واقع است.
  • «محدوده کم­حرارتی» که قبل از درجه حرارت بحرانی پایین قرار دارد.
  • «محدوده پرحرارتی» که بعد از محدوده حرارتی راحت واقع شده است.
  • در قسمت پایین منحنی، رابطه تبادل انرژی با درجه حرارت محیط نشان داده شده است و می­توان در آن محدوده­ای را تشخیص داد که بدن قادر به تنظیم حرارت خود می­باشد. بدون اینکه حیوان تلف گردد. با شروع از نقطه A که دمای نسبتاً سردی است بدن با استفاده از 3 مکانیسم به تبادل انرژی می­پردازد:

الف ـ «تولید حرارت متابولیک» در نتیجه سوخت و ساز مواد غذایی در بدن که هر چه هوا گرم­تر شود تولید این نوع حرارت کم می­شود تا زمانی که به نقطه درجه حرارت بحرانی (B) برسد. از این نقطه تا درجه حرارت بحرانی بالا (D) تولید حرارت متابولیک، ثابت است. پس از آن مجدداً تولید حرارت متابولیکی برای دفع گرما افزایش می­یابد.

ب ـ «اتلاف حرارت محسوس» ناشی از دفع حرارت از نقاط لخت بدن در مجاورت هوای سرد. هر چه هوا گرم­تر شود این اتلاف حرارت کاهش می­یابد تا نقطه B که این نوع اتلاف حرارت به حد ثابتی می­رسد و تا نقطه C ثابت می­ماند.

ج ـ «اتلاف حرارت نامحسوس» یا تبخیری ناشی از دفع مولکول­­های آب از سطح شش­ها که هر چه هوا گرم­تر باشد این اتلاف بیشتر است تا زمانی که به نقطه تشدید این نوع اتلاف (شروع له­له زدن حیوان) برسیم که در منحنی این پدیده در نقطه C اتفاق می­افتد. از این نقطه به بعد اتلاف حرارت محسوس به سرعت کاهش یافته و اتلاف حرارت نامحسوس به سرعت افزایش می­یابد. پس از نقطه D سه نقطه حرارتی مهم داریم:

  • «نقطه E» که در آن درجه حرارت محیط درست برابر درجه حرارت بدن می­باشد و اتلاف حرارت محسوس بسیار کم، اتلاف حرارت نامحسوس زیاد و تولید حرارت متابولیکی نسبتاً زیاد و جمع جبری این سه برابر صفر است.
  • «نقطه F» شبیه نقطه E است با این تفاوت که مقدار تولید حرارت متابولیکی برابر مقدار اتلاف حرارت نامحسوس است و این دو همدیگر را خنثی می­کنند و از طرف دیگر اتلاف حرارت محسوس برابر صفر است.
  • «نقطه G» یا نقطه حداکثر درجه حرارت بحرانی که پس از آن حیوان می­میرد.

  سؤال این است که در مجموعه محدوده حرارتی عادی چه درجه حرارتی بهترین است؟ با توجه به تصویر، حدفاصل بین دو نقطه B و C که «محدوده حداقل تلاش تنظیم حرارتی» می­باشد و در آن تولید حرارت متابولیکی حداقل و اتلاف حرارتی محسوس نیز حداقل است. محدوده مناسب را می­توان از نقطه B تا نقطه D دانست زیرا در ناحیه C تا D تولید حرارت متابولیکی همچنان در حداقل مقدار خود بوده و به موازات افزایش اتلاف حرارتی نامحسوس شاهد کاهش اتلاف حرارتی محسوس هستیم و این دو همدیگر را خنثی می­کنند و همچنان تولید حرارت متابولیکی در حداقل مقدار خود می­ماند که آن را «منطقه حرارتی راحت» می­نامند.

  طیور در شرایط تنش گرمایی و به عبارت دیگر با افزایش درجه حرارت محیطی به بالاتر از محدوده منطقه راحت عکس­العمل­های رفتاری و فیزیولوژیک متفاوتی نشان می­دهند. هدف این تغییرات حفظ حیوان و ادامه بقا است.

15-1- عکس­العمل­های رفتاری

مرغ­ها در برخورد با شرایط تنش و از جمله تنگ گرمایی یک سری رفتارها را نشان می­دهند. شروع، دوام و شدت این رفتارها در سنین مختلف، متفاوت است. بعلاوه توازن فیزیولوژیکی و عوامل محیطی و نیز عادت پرندگان بر آن اثر می­گذارد. برای مثال دمای 30 درجه که برای جوجه­های بالغ تنش محسوب می­شود، در جوجه­های کروزه دمای مناسبی است و ... مرغ­ها در زمان مواجهه با تنش گرمایی رفتارهای زیر را نشان می­دهند.

  • طیور در شرایط تنش گرمایی زمان کمتری صرف ایستادن و حرکت می­کنند.
  • برای جبران آب از دست رفته به صورت اتلاف حرارت نامحسوس (تبخیری) مصرف آب را افزایش و مصرف دان را کاهش می­دهند و گاه آب را بر روی تاج و غبغب خود می­پاشند تا خنک شدن تبخیری را از این سطوح افزایش دهند.
  • زمان کمتری را صرف رفتارهای اجتماعی و تعیین سلسله مراتب ارتباط اجتماعی و تغییر محل چرا می­کنند.
  • در صورت زندگی در قفس، مرغ­ها از هم فاصله گرفته، له­له می­زنند و با بال­های افتاده و دور از بدن اتلاف حرارت محسوس را حداکثر می­کنند.
  • محیطی را انتخاب می­کنند تا بتوانند حرارت بیشتری را از دست بدهند (برای مثال پناه بردن به سایه و محل­های خنک و چنگ زدن به زمین و حمام خاک)

  تمامی این تغییر رفتارها موجب تغییرات فیزیولوژیکی می­شود که مرغ را برای مقابله با گرما و حفظ موجودیت خود آماده می­سازد. افزایش مصرف آب برای آمادگی جهت اتلاف حرارت تبخیری است و کاهش مصرف غذا به منظور کم کردن سهم حرارت متابولیکی در کل حرارتی است که باید دفع شود. همچنین در نتیجه تغییرات هورمونی تغییرات پیچیده­ای همچون افزایش pH خون در نتیجه حذف گاز کربنیک تنفسی، تغییر غلظت خون، افزایش برون­ده قلبی،  ضربان قلب و مقدار خون هدایت شده به بافت­های محیطی (همچون تاج و غبغب و پاها) و کاهش مقاومت مویرگی در این بافت­ها و تغییرات متابولیکی دیگر به وجود می­آید. دفع ادرار کاهش می­یابد و خون به جای رفتن به بافت­های تنفسی و گوارشی به سطح بدن هدایت می­شود تا فرصت خنک کردن بدن را داشته باشد، اسیدهای چرب آزاد شده در نتیجه فعالیت بعضی هورمون­ها، همچون هورمون رشد و وازوتوسین ضد ادرار در اختیار عضلات تنفسی قرار می­گیرند تا عملیات له­له زدن کامل شود. سیستم ایمنی بدن به دلیل افزایش هورمون­های فوق کلیوی کاهش می­یابد و پروتئین­های وابسته به شوک حرارتی به منظور محافظت از پروتئین­های حساس به گرما در مقابل تجزیه و رسوب آن­ها تولید می­شود.

  این تغییرات انرژی­بر است و با توجه به اینکه حیوان در این شرایط خوراک کمتری نیز مصرف می­کند، لذا اساساً مواد مغذی چندانی برای تبدیل آن­ها به محصول (گوشت) باقی نمی­ماند. از طرفی بالا بودن سطح تنش گرمایی و ادامه طولانی این فرآیندها در بدن موجب تخلیه منابع هورمونی (به ویژه کورتیکوئیدها) بدن شده و با غلبه ضعف سیستم دفاعی، در نهایت موجب مرگ حیوان می­شود.

 15-2- اصول طراحی سالن برای مقابله با تنش گرمایی

بدن مرغ و همچنین سالن نگهداری مرغ­ها به مثابه یک سیستم، به 4 روش به تبادل حرارت با اطراف خود می­پردازد (تصویر 15-2).

  • «تشعشع». به صورت فوتون گرمایی از جسم گرم به جسم سرد می­رسد.
  • «هدایت» یا تماس. انتقال گرما از جسمی به جسم دیگر و از طریق تماس مستقیم است.
  • «همرفت». انتقال گرما از طریق جریان هوا و ایجاد تهویه برای افزایش این نوع تبادل گرما می­باشد. هر چه سرعت هوا بیشتر باشد این تبادل بیشتر است.
  • «تبخیر» نوعی اتلاف گرمای سیستم به روش غیرمحسوس است که در آن بخار شدن آب بدون تغییر دما موجب کاهش بار گرمایی جسم می­گردد. وقتی گرمای محیط بیشتر از دمای بدن می­شود تنها راه دفع گرمای متابولیکی روش تبخیر به صورت له­له زدن می­باشد. در حیوانات دیگر، عرق کردن نیز روش دیگر تبخیر محسوب می­شود. تبخیر آب از کود و بستر سالن نیز موجب خنک شدن آن می­گردد. برای مقابله با گرمای محیطی می­توان از ترکیب روش­های زیر استفاده کرد:
  • در شرایط گرما مقدار زیادی از گرما از طریق بدنه و سقف سالن وارد می­شود. عایق­بندی دیواره و سقف سالن جلوی ورود این گرما را می­گیرد. عایق­بندی مناسب سالن در فصل سرد نیز موجب جلوگیری از اتلاف گرمای داخل سالن به بیرون می­گردد. مقدار گرمای وارد شده به سالن بستگی به مساحت سالن، مقدار عایق­بندی و تفاوت دمای خارج و داخل سالن دارد. تفاوت دمای مزبور را با استفاده از وسیله­ای به نام «دماسنج مرطوب» اندازه­گیری می­کنند. این دستگاه درجه حرارت تر و خشک هوای مورد نظر را نشان می­دهد که با رابطه­ای می­توان آن را به شاخص مورد نظر تبدیل کرد. برای عایق­بندی دیواره و سقف سالن می­توان از مواد مختلفی که دارای ارزش عایق مشخصی هستند استفاده کرد. به­طور متوسط درجه عایق دیواره­ها و سقف سالن به ترتیب برابر 12 و 25 می­باشد که با انتخاب مواد مناسب تأمین می­شود.
  • برای اجتناب از برخورد حرارت شدید ظهر تابستان، لبه­های سقف دارای پیش­آمدگی مناسبی باشد تا از برخورد مستقیم نور خورشید به درب­ها و پنجره­ها جلوگیری شود.
  • برای سرد کردن سقف­ها می­توان به­طور مرتب روی بام را آب­پاشی کرد.
  • علاوه بر گرمای وارد شده از بیرون سالن، خود پرندگان نیز تولید حرارت می­کنند که باید به نوعی از سالن خارج شود. مقدار حرارت تولید شده توسط پرندگان تابع تعداد، متوسط وزن و مقدار حرارت تولیدی به ازای هر کیلو وزن می­باشد. جوجه­های بالغ، پرندگان با وزن بیش از 3 و پرندگان کمتر از 5/1 کیلوگرم وزن به ازای هر کیلوگرم وزن خود به ترتیب 0686/0، 054/0، 0832/0 کیلوکالری در دقیقه تولید حرارت دارند. کل حرارت ورودی به سالن حاصل جمع حرارت وارد شده به سالن (با منشأ نور خورشید و هوای گرم بیرون) و حرارت ناشی از پرندگان است. حرارت­های تولید شده باید از سالن خارج شوند که از طریق افزایش خروج هوای گرم از سالن و وارد کردن آب به داخل سالن میسر است که هر دو متضمن حرکت هوا می­باشد.

  اولین روش برای خارج کردن هوای گرم اضافی از سالن استفاده از هواکش است. هواکش­های خروجی علاوه بر خنک کردن سالن وظیفه تصفیه هوای داخل سالن از گاز کربنیک، گرد و غبار و رطوبت تولید شده را نیز به عهده دارند. هواکش­ها در سیستم تهویه فشار منفی که هوا ا به بیرون منتقل می­کنند باید چنان ظرفیتی داشته باشند که سرعت مناسبی به هوا بدهند. در شرایط گرما لازم است هوای سالن تقریباً یک­بار در هر دقیقه عوض شود. به همین دلیل مساحت دریچه­های ورودی هوا متناسب قدرت و ظرفیت هوادهی انتخاب شود. توزیع دریچه­های ورودی هوا نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. این دریچه­ها باید به­طور یکنواخت در دیواره جانبی مقابل دیواره­های هواکش توزیع شوند به گونه­ای که هوای وارد شده در تمامی سالن با هوای گرم پیشین مخلوط شده و به سمت هواکش­ها هدایت شود.

  • در صورت گرم­تر بودن دمای محیط نمی­توان با اتکای به هواکش­ها مبادرت به خنک کردن کافی سالن­ها نمود. در این مواقع لازم است از سیستم­های سردکننده تبخیری (کولر) استفاده به عمل آید. به عنوان یک قاعده سرانگشتی در دمای کمتر از 28 درجه با استفاده از هواکش­ها و در دمای بیشتر از آن از کولرها استفاده می­شود. در صورت استفاده از سیستم پوشال ـ هواکش می­توان ظرفیت کل خنک­کننده­ها (هواکش­ها) را با استفاده از کل حرارت تولید شده و سطح پوشال را با استفاده از ظرفیت خنک­کننده­ها محاسبه کرد. در این سیستم هواکش­ها در یک دیواره جانبی نصب می­شود ولی به جای دریچه­های ورودی هوا از پوشال­های آب­ریز استفاده شده و یا مه­پاش بر مسیر آن نصب می­شود.

15-3- روش­های مقابله با تنش گرمایی

در شرایط تنش گرمایی، طیور در معرض دو نوع آسیب می­باشند. اولین مسئله خطر مرگ و میر آن­ها است که مستقیماً خسارت اقتصادی وارد می­کند و دوم کاهش عملکرد تولید است که به­طور غیرمستقیم به مرغدار خسارت وارد می­کند. مرغدار در شرایط تنش گرمایی حاد شاید مجبور باشد بخشی از عملکرد تولید جوجه­ها را فدا کند ولی تلفات را کاهش دهد. کاهش مصرف غذا در ساعت­های اوج تنش گرمایی در روز اثر منفی روی رشد جوجه­ها دارد ولی احتمالاً باعث زنده ماندن آن­ها می­شود. روش­های مقابله با تنش گرمایی را می­توان به دو دسته تقسیم کرد: تغییرات تغذیه­ای و تغییرات مدیریتی  که معمولاً اثرات یکسانی در دو خطر نامبرده ایجاد نمی­کنند ولی مرغدار بسته به شرایط موجود ترکیبی از آن­ها را انتخاب می­کند.

15-3-1- اقدامات تغذیه­ای

  • افزایش انرژی قابل متابولیسم جیره به ویژه با استفاده از چربی­ها و روغن­ها.
  • کاهش یک تا دو درصدی پروتئین جیره در عین حفظ تراکم اسیدهای آمینه کمیاب ضروری به ویژه لایزین و متیونین.
  • استفاده از مکمل­های ویتامینی C، A، E، 3D که فعالیت خود را در نتیجه نگهداری در شرایط نامناسب از دست نداده باشند.
  • استفاده از مکمل­های ویتامینی و مواد معدنی در بسته­بندی­های جداگانه. در صورت مخلوط بودن مواد معدنی و مکمل­های سعی شود کولین این پیش­مخلوط­ها حذف شود و کولین در زمان مخلوط کردن جیره به آن اضافه شود. کولین در کنار مواد معدنی، گرما، عوامل اکسیدکننده و ... موجب غیرفعال شدن بسیاری از ویتامین­ها، به ویژه ویتامین C می­گردد.
  • افزایش اندک سطح پتاسیم جیره و آب به صورت مصرف کلرید پتاسیم، در تنش گرمایی پتاسیم بیشتری از بدن دفع می­شود و لازم است جبران شود. بهتر است بخشی از آن از طریق آب شرب تأمین گردد.
  • کربناته کردن آب برای جبران گاز کربنیک از دست رفته در تنفس شدید و له­له مرغ­ها.
  • در صورت امکان از تغذیه متناوب استفاده شود در سالن­هایی با کنترل نور یا دان­خوری­های اتوماتیک می­توان 5/1 ساعت تغذیه و 3 ساعت استراحت به جوجه­ها داد.
  • استفاده از اوماج مرطوب (1 واحد وزن آب به ازای 2 تا 3 واحد وزن دان) موجب کاهش له­له جوجه­ها می­شود.
  • در روزهای بسیار گرم محرومیت 12 ساعته از دان (8 صبح تا 8 شب) می­تواند مرگ و میر جوجه­ها را کاهش داد.
  • برای حفظ سطح گاز کربنیک و pH خون می­توان از کلرید آمونیوم و کلرید پتاسیم و جوش شیرین استفاده کرد.

15-3-2- اقدامات مدیریتی

  • «کاهش تراکم جوجه­ها در واحد سطح» راحت­ترین کاری است که می­توان انجام داد. هر مرغ به عنوان یک منبع حرارت عمل می­کند. تولید حرارت توسط حیوانات به ویژه در سنین و وزن بالا به مراتب بیشتر است.
  • «افزایش میزان تهویه». طراحی مدرن سیستم­های تهویه مکانیکی (استفتده از هواکش­ها و دریچه­های ورودی هوا) به گونه­ای است که سه نوع تهویه را در طول سال امکان­پذیر سازد.

الف ـ تهویه زمستانه که حداقل تهویه است و در تمامی سال و مادام که مرغ­ها در سالن به سر می­برند، بدون وقفه کار می­کند و هواکش­های مربوطه بدون کنترل و بدون ترموستات می­باشند و معمولاً دارای ظرفیت هوادهی کمی هستند.

ب ـ تهویه در هوای معتدل (بهار و پائیز) که بسته به دما و رطوبت هوای بیرون و نیز تعداد و وزن مرغ­ها و احتمال کار کردن هیترها با استفاده از هواکش­های مجهز به ترموستات تنظیم می­شوند.

پ ـ تهویه تابستانه که بسته به دما و رطوبت با استفاده از هواکش­های مجهز به ترموستات عمل کرده و همراه آن از پوشال کولر (خنک­کننده تبخیری) استفاده می­شود.

  • «مه­پاش» و ایجاد هوای مرطوب در اقلیم­های خشک، مه­پاش دمای سالن را پایین می­آورد و ذرات ریز آب قبل از نشستن بر روی زمین از طریق هواکش­ها خارج می­شوند. بهترین مه­پاش­ها انواعی هستند که با فشار زیاد و حجم کم آب کار می­کنند و ذرات آب را حتی­المقدور ریز می­کنند.
  • «خشک نگه­داشتن بستر» در همه لحظات تا رطوبت اضافی ناشی از سرریز آبخوری­ها در سالن ایجاد نشود. به همین دلیل آبخوری­ها به­طور منظم و روزانه تعمیر شده و جلوی نشت آب آن گرفته شود.
  • «عایق­بندی» مناسب سقف و دیواره­های سالن­ها.
  • لبه سقف ساختمان حدود یک متر جلوتر از دیواره­ها قرار گیرد. این عمل باعث می­شود که اشعه خورشید به­طور غیرمستقیم به داخل سالن راه نیابد.
  • سفید کردن سقف سالن با استفاده از شیرابه آهک که معمولاً یک سال دوام می­آورد. افزودن سیمان سفید و پلیمرهای مناسب عمر آن را زیاد (3 تا 5 سال) می­کند.
  • برای خنک کردن سقف­ها می­توان به­طور منظم و حتی اتوماتیک (با استفاده از تایمر) روی بام را آب­پاشی کرد. آب­پاشی محوطه اطراف نیز به خنک کردن هوای سالن کمک می­کند.
  • چیدن بال جوجه­ها موجب حذف قسمت عمده پوشش پر بدن آن­ها می­شود و میزان تحمل گرما را افزایش داده و مرگ و میر آن­ها را کم می­کند اگر چه روی عملکرد آن­ها اثر چندانی ندارد.
  • در ساعات گرم روز، آبخوری­ها را شست و شو داده و آب تمیز و خنک فراهم شود و در صورت لزوم از قالب­های یخ در تانکرهای ذخیره آب استفاده گردد.
  • فضای آبخوری در شرایط گرمای محیطی به اندازه 25 درصد افزایش یابد تا جوجه­ها امکان دسترسی سریع و راحت را به آب داشته باشند. حتی­المقدور از آبخوری­های عمیق و عریض استفاده شود تا پرنده بتواند سر خود را در فرو کند. آبخوری­های ناودانی مناسب است.
  • با عایق کردن تانک­ها و لوله­های آب و عبور آن­ها از عمق مناسبی از زمین و پوشیدن لوله­ها در فضای باز آب خنک می­شود.
  • بالا بودن الکترولیت­های محلول در آب (برای مثال آب شور) موجب افزایش مصرف آب می­شود زیرا طیور توانایی تغلیظ آب در کلیه­های خود را ندارند و به­منظور دفع املاح اضافی موجود در خون، آب بدن را نیز دفع می­کنند و به همان تناسب آب بیشتری مصرف می­نمایند. در تغذیه انواع طیور اگر کل مواد جامد محلول آب بیشتر از 3000 واحد نباشد مشکل چندانی به وجود نمی­آورد.

//