در حال انتقال به بانک ... processing...
logo

تخشیص سن گوسفند

تامین امنیت غذایی با تولید ۵ محصول در حوزه ارتقای خوراک دام و طیور

٣راهکار برای جلوگیری از کاهش مصرف لبنیات بعد از حذف ترجیحی

فرسایش سنگدان

قیمت مرغ پس از قطعه بندی, 50 هزار تومان / نیاز بازنگری نرخ های مصوب

سالمونلا در طیور

تکنیک‌های واکسیناسیون برای طیور

دلایل گرانی گوشت در بازار/ اختلال در حمل و نقل و افزایش کرایه‌ها

مروری کلی بر بیماری ناشی از مایکوپلاسما سینویا در طیور

صادرات دام کلید حل بخشی از مشکلات صنعت دامپروری است

پیشگیری و درمان رینوتراکئیت عفونی گاو

قطعه بندی مرغ در فروشگاه‌ها مجاز می‌شود

حکایت تخم مرغ‌های وارداتیِ تاریخ مصرف گذشته

افزایش بازدهی مرغ گوشتی

جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری زبان آبی

نقش گیاهان دارویی در تغذیه طیور

مزایده «گاوداری» ایران‌خودرو + عکس جزئیات مزایده

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به شفافیت عرضه نهاده‌های دامی منجر می‌شود

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان در دست بررسی

6 کار ضروری برای محافظت از دام در زمستان

بازگشت قیمت تخم مرغ به نرخ مصوب

انگلیس؛ استفاده از حشرات به جای سویا در خوراک طیور

رشد و توسعۀ واکسیناسیون

قیمت مرغ قطعه بندی فراتر از نرخ مصوب

اسهال ویروسی گاو (BVD) و سقط جنین

واردات خوراک دام و طیور از مالیات بر ارزش افزوده معاف شود

کربوهیدرات های غیر الیافی و اثر آنها بر تولید شیر در گاوهای پرتولید

با گران فروشی مرغ و تخم مرغ برخورد می‌شود

اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای مشمول کشاورزی در دی ۱۴۰۰

علت افزایش قیمت گوشت مشخص شد

حل مشکل تخصیص و حمل نهاد های مرغداران

مهمترین افزودنی های خوراک طیور

اهمیت مدیریت بهداشتی آبزیان

دست‌های پشت پرده قیمت گوشت را مصنوعی افزایش داده‌اند

احتیاجات و کمبودهای اسید آمینه ای

تولید مرغ از نیاز کشور پیشی گرفت/ آرامش بازار در شب عید

منابع پروتئینی در تغذیه طیور

بیماری آنفلوآنزا پرندگان

پیش بینی افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت غلات

راهکارهای مقابله با استرس گرمایی در طیور

انواع گوشت قرمز با قیمت مناسب در روزهای پایانی سال عرضه می‌شود

هورمون های دخیل در سقط جنین دام ماده

قیمت گوشت نجومی شد/ رایزنی دولت برای واردات گوشت قرمز و دام زنده

مایکوتوکسین ها

شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداری 32 درصد کاهش یافت

ثبات در بازار مرغ و افزایش قیمت گوشت قرمز/پوست و زواید مرغ را کجا می‌برند؟

تورم ۳۳.۴ درصدی تولیدکننده برای مرغداری‌ها

تاثیرات بافت و شکل دان بر تغذیه طیور

شاخص قیمت تولید مرغداری‌های صنعتی 35.4 درصد کاهش یافت

بیماری کم خونی عفونی طیور

آنزیم فیتاز در تغذیه طیور

کشف بیش از ۱۴ هزار راس دام قاچاق/ صادرات باید هر طور شده آزاد شود

بیماری نیوکاسل پیشگیری با واکسن

نقش پروبیوتیک ها در تغذیه طیور

زنجیره تولید دام و طیور قم تکمیل شود

انتخاب و وازده گیری در مرغ های تخمگذار

نمی‌دانیم هر ماه قرار است چقدر نهاده دولتی دریافت کنیم!

استفاده از هورمون در پرورش مرغ، شایعه یا واقعیت

عدم تامین به موقع ارز به اعتبار تجار آسیب می‌زند

نور و نقش آن در پرورش طیور

صادرات دام مازاد عشایر تا دو ماه آینده

قیمت جدید گوشت گوساله و گوسفندی اعلام شد

قیمت مرغ در بازار روند افزایشی گرفت / دولت نظارت ها را افزایش دهد

قیمت هر شانه تخم مرغ به 53 هزار تومان رسید

مدیریت مطلوب برای مبارزه با هزینه بالای خوراک

گرانفروشی مرغ به دلیل نبود نظارت پس از کشتارگاه است

منابع ذخیره ای آغوز

عرضه تخم‌مرغ در بازار باقیمت مصوب واردات ۱۰ هزار تن تخم‌مرغ از ترکیه

تعلل دامپزشکی و فساد75 تن تخم مرغ

تأمین نهاده های دامی کابوسی بزرگ برای دامداران

انواع صدف معدنی در خوراک طیور گوشتی و دام

افزایش میزان نقدینگی مورد نیاز واحدهای دامداری و طیور

کیفیت پولت ها، کلید موفقیت درتخمگذاری

فرم تاییدیه حقابه

فرم درصد پیشرفیت فیزیکی واحد گوسفند داشتی

فاسد شدن ۵ هزار تن ذرت دپو شده در گمرک

استفاده از تجهیزات روشنایی مناسب وکاهش هزینه برق

ناپختگی مدیران در صنعت مرغ/ تصمیمات اشتباه گذشته تکرار نشود

تثبیت بازار مرغ از اوایل آذر تأخیر ۴۰ روزه سامانه بازارگاه در تخصیص نهاده به مرغدار

دانلود رایگان ترجمه مقاله مروری بر فیتات و فیتاز در جوجه ها (سال ۲۰۱۶)

ضدعفونی مرغداری

دولت سیزدهم سیاستهای غلط گذشته در صنعت مرغداری را ادامه ندهد

کلامیدو فیلا آبورتوس و سقط جنین دام

مقاصد صادراتی دام زنده اعلام شد

برای تهیه یک سیلوی با کیفیت، چه باید کرد؟

توزیع قطره چکانی نهاده‌های دامی/ دولت مشکل تامین ارز را حل کند

چربی های حیوانی و محتویات شکمبه در خوراک دام و طیور

قیمت هر شانه تخم مرغ چند؟

بیماری های مهم قرنطینه ای

مرغ ارزان می شود؟

ویروس های نفروپاتوژنیک برونشیت عفونی پرندگان

عرضه تخم مرغ دولتی در خرده‌فروشی‌ها آغاز شد/ قیمت می‌شکند

روش انتخاب و برداشت نمونه ها از دام

سالمونلوز و سقط جنین دام

قیمت مصوب جوجه یکروزه ٦٠٠٠ تومان/ نرخ مصوب هم در بازار رعایت نمی شود

جمع آوری و کشت نمونه ها جهت تشخیص بروسلا

گلایه‌های دامداران دام سبک از وضعیت تامین نهاده‌ها/جو و ذرت بازار آزاد از کجا می‌آید؟

جزییات طرح خرید دام، تخصیص نهاده دامی و دامدارکارت

مخالفت تشکل‌های صنعت طیور با حذف سامانه بازارگاه

اهمیت بهبود اشتها در جوجه های گوشتی

بلاتکلیفی تجار و تولیدکنندگان درباره حذف یا عدم حذف ارز ترجیحی

جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری مرزی

«واحدهای توزیعی مرغ» برای دریافت کد یکتا ۲ ماه فرصت دارند

گاوهایی که نیسان می‌شوند!

مایکوتوکسین ها، ورم پستان و شیر

واردات نهاده‌های دامی ۲۰ درصد افزایش یافت

اثر CreAMINO بر انرژی در جیره حاوی فیتاز در جوجه های گوشتی

ثبات قیمت گوشت گوسفندی در ۲ ماه اخیر/ مشکلی در بازار نداریم

۷۰ تن گوشت مرغ خراسان جنوبی به سایر استان‌ها ارسال می‌شود

گاوهای دوره انتقال را به راحتی مدیریت کنید

بیماری نیوکاسل در طیور گوشتی

تأثیر ارتفاع برداشت ساقه ذرت در تغذیه گاو شیری

موافق حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نهاده های دام و طیور هستیم

کنترل، پیشگیری و درمان لپتوسپیروز

آسیت (تجمع آب) در جوجه های گوشتی در طول فصل زمستان

نقش پروتئین در حل مشکلات طیور

قیمت جوجه یک روزه همچنان ۲۵۰۰ تومان بالاتر از نرخ مصوب

قیمت مصوب مرغ روز در ستاد تنظیم بازار ۳۱ هزار تومان تعیین شد

افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی/کرونا زنجیره عرضه را به هم ریخت

مصرف ماهی برای کنترل دیابت

قیمت دام و علوفه نسبت به سال قبل چقدر تغییر کرده است؟

تغذيه مرغ تخم گذار

رونق مرگ در مرغداری های ساوه! مرغ های مادر بیمارند؟

چرا کشتار دام‌های مولد و آبستن متوقف نشد

همه گیر شناسی بیماری تب کیو

بیماری نیوکاسل (قسمت سوم)

بیماری های مرغ

ساکنین دستگاه گوارش دنیایی برای کشف کردن

معضلات آلودگی قارچی خوراک

مرغ بدون آنتی بیوتیک چه مزایایی دارد؟

آمادگی برای خرید روزانه ٣٠٠٠ تن شیر مازاد دامداران

کمبود نقدینگی مرغداران/ 3 پیشنهاد برای تأمین مالی تولید‌کنندگان‌ مرغ‌

اختصاص وام ۱۶.۵ هزار میلیارد تومانی به واحدهای تولید گوشت و مرغ

بهترین روش تشخیص تخم مرغ کهنه و نو

فراوانی کالاهای اساسی در نهمین روز اصلاح یارانه‌ها/ رشد‌ قیمت گوشت قرمز با توجیه گرانی نهاده‌

فواید و مضرات شیر گاو

اعلام قیمت جدید ذرت، جو و کنجاله سویا در سامانه بازارگاه

قیمت گوشت قرمز به‌زودی به قبل بازمی‌گردد

شرکت پشتیبانی امور دام موظف به خرید مازاد تولید گوشت مرغ است/ تعیین قیمت خرید توسط کمیته‌های استانی

عرضه مرغ گرم به قیمت ۳۷ تا ۴۰ هزار تومان

عفونت کیسه زرده جوجه چیست؟

موافقت دولت با اختصاص تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی دام و طیور

مشکل کمبود عرضه تخم مرغ و روغن تا ساعاتی دیگر برطرف می‌شود

برنامه‌های دولت برای حمایت از تولید مرغ و تخم‌مرغ/ صادرات آزاد شد

اطلاعات کامل ارزش غذایی تخم مرغ

ابعاد سالن مرغداری کوچک و تجهیزات مورد نیاز

توقف واردات نهاده‌های دامی از سوی بخش خصوصی/ کمبودها متاثر از جنگ روسیه و اوکراین است

کاربرد نمره وضعیت بدن (BCS) در مدیریت گاوهای شیری

10 درصد نهاده‌های خوراک دام و طیور در مسیر غیر‌واقعی توزیع می‌شود

۸۰ درصد هزینه های تولید مرغ مربوط به ذرت و کنجاله سویاست

شستن مرغ خام چه عوارض خطرناکی را به دنبال دارد؟

پرورش اسب:تضمین بازگشت سرمایه در گرو خرید نژاد مرغوب

کمبود ذرت و سویا در بازار آزاد/ تاثیر روانی جنگ اوکراین بر بازار داخلی

اهمیت شرایط بدنی گاو

سوت‌زنی| بازار داغ گران‌فروشی پروتئین در فروشگاه‌های اینترنتی

هزینه نگهداری هر رأس گاو شیری در یک سال با هزینه‌های خوراک و نگه‌داری و دارو

آفلاتوکسین ها و عملکرد توکسین بایندر در کنترل آن ها در طیور

عرضه بیش از ۴۶ هزار تن گوشت قرمز در فروردین ۱۴۰۱

مجوز مرغداری و مراحل اخذ آن (سال ۱۴۰۱) l راهنمای کامل گرفتن مجوز مرغداری

صنعت پرورش اسب

تشخیص گوسفند زنده سالم

افزایش قیمت مرغ به بیش از ۶۰ هزار تومان/ قیمت جدید تعیین شد

اثرات ماده Aquagerm در هچری ماهیان سردآبی

ده نکته که درباره تخم مرغ باید بدانید و شاید نمی دانستید!

کاهش ۶ درصدی جوجه‌ریزی در خردادماه/ مهاجرت مرغداران شایع نیست/ طیف وسیعی از مردم توان خرید مرغ را ندارند

جیب شرکت آریو پر شد اما شکم دام‌ها خالی ماند!

مرغداران کرمانشاه در صورت تامین به موقع نهاده‌ها مشکلی برای تولید ندارند

کنترل استخرهای پرورش و نگهداری ماهیان مولد گرمابی از نظر عوامل فیزیکو شیمیایی

کنترل سالمونلا و کمپیلوباکتر در مرغداری ها

مرغ با ارز نیمایی وارد بازار شد

بهترین جایگزین برای گوشت قرمز

تقویت سیستم ایمنی خود مرغ می تواند بیماری ها را کاهش دهد

خرید تضمینی مازاد تخم‌مرغ توسط وزارت جهاد کشاورزی

صنعت مرغداری در حال فروپاشی است/ تولیدکنندگان رغبتی برای جوجه‌ریزی ندارند

کنسانتره و فراورده های لبنی خشک

جوجه یک‌روزه، هزار تومان!

افزایش قیمت جو ملاکی برای تعیین قیمت گوشت نیست/ آزادسازی صادرات دام درخواست دامداران

دریافت وام بسته حمایت از تولید راحت شد/چک و سفته هم قبول است

چالش جدید دامداران در تامین نهاده‌های دامی

تغذیه از روی زمین تا دانخوری تمام اتوماتیک

تسریع در تامین نقدینگی تولیدکنندگان

کاهش قدرت خرید مردم معضل اصلی مرغداران

بیماری گندیدگی سم

دولت با دامدار کارت و خرید تضمینی از دامداران حمایت می‌کند

عارضه کانیبالیسم یا همنوع خواری

توزیع جوجه‌های یکروزه در روستاها برای جلوگیری از معدوم سازی/ افزایش ۵ برابری نرخ نهاده‌های اصلی مرغ

مقایسه اسب عرب و کرد

صادرات تخم مرغ امکان‌پذیر نیست /قیمت لب مرز ارزانتر است

غذاهای دامی با منشاء حیوانی

گلایه شدید مرغداران؛ چرا تامین نهاده های دامی مختل شده است؟

قطع دنبه و تاثیر آن بر صفات اقتصادی گوسفند

کوره هوای گرم

انواع سالن مرغداری

نگهداری از گاوهای خشک Far-off

گوشت مرغ ماه مبارک رمضان تامین است

تفسیر نتایج آزمایشگاهی الایزا در واکسیناسیون علیه بیماری گامبوروی طیور

چرا مرغ در تهران گران شد؟/ نظارتی بر بازار نیست

ارزیابی تیپ در گاوهای شیری

سه پیشنهاد تولیدکنندگان مرغ و تخم‌مرغ درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی

استفاده از جلبک اسپیرولینا در تغذیه طیور

تاثیر مذاکرات روسیه و اوکراین بر بازار کالاهای اساسی کشاورزی چه بود

وضعیت سیستم پستان گاو

تصمیمی برای حذف ارز ترجیحی در تخم مرغ وجود ندارد

عوامل موثر در کاهش جوجه درآوری

آنفولانزای مرغی

قیمت جهانی کالاهای اساسی همچنان تحت تاثیر تحولات اوکراین و روسیه

بیش از ۳۰۰ نژاد اسب در جهان

حداکثر قیمت مرغ در بازار ۳۱ هزار تومان است/ توزیع ۷۲ درصد میوه تنظیم بازاری شب عید در بازار

برگزاری مانور اجرای طرح ملی تشدید کنترل و نظارت بهداشتی

بیماری قانقاریا در طیور | علائم و درمان

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی قیمت داروهای دامی را افزایش نمی‌دهد

برطرف شدن ممنوعیت توسعه صنعت دامپروری و طیور

عوامل تغذیه ای موثر در نطفه داری و جوجه درآوری تخم مرغ

نرخ جوجه یک‌روزه کاهشی شد/ مرغ منجمد از ترکیه وارد می‌شود

تصفیه آب پرورش ماهی

۲۵ کامیون ایرانی در مرز اوکراین-روسیه گرفتار شدند/ گمرک ورود کرد

دان مرغ

ممنوعیت ثبت سفارش 9 قلم نهاده دارویی مشکلات تولید کنندگان را افزایش داد

حذف آنی ارز۴۲۰۰تومانی فاجعه ای جبران ناشدنی برای صنعت مرغداری است

بیماری نیوکاسل (قسمت چهارم)

«گران» برای مصرف‌کننده، «زیان» برای تولیدکننده

ملاحظات مدیریتی برای کاهش تنش حرارتی

عوامل کلیدی در شکل گیری میکروبایوتای دستگاه گوارش مرغ

پرورش ماهی قزل‌ آلا از صفر تا صد

خرید تضمینی تخم‌مرغ

کمبود گوشت قرمز در بازار نداریم/ گوشت با قیمت فعلی، گران فروشی است

ارزیابی عملکرد سیستم تهویه تونلی

گزارشی از تلفات تب کریمه کنگو نداشتیم

بستر مرغداری چه شرایطی باید داشته باشد؟

قیمت تخم مرغ در بازار زیر نرخ مصوب آمد

نوک چینی طیور چیست و چه اهمیتی دارد؟

قیمت مرغ به ۴ هزار تومان زیر نرخ مصوب کاهش یافت

کاهش اتلاف آب مرغداری تخمگذار و گوشتی

عرضه گوشت تنظیم بازار تا کی ادامه دارد؟

اسیدی فایر چیست و در پرورش طیور چه استفاده هایی دارد؟

آیا فراورده های طیور فقط گوشت و تخم مرغ است؟

تخم مرغ‌ها روی دست مرغداران ماندند

صنعت مرغداری چیست ؟

تأمین 65 درصد نهاده‌های کشاورزی از سامانه بازارگاه

واردات گوشت برزیلی فاسد تکذیب شد

مرغداران به دنبال آزادسازی صادرات

مروری بر نیازهای پروتئینی طیور

افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی همچنان ادامه دارد

نگهداری از گوساله ها پس از دوره نوزادی

کارهای عملی جهت کاهش استرس گرمایی طیور

مافیای گوشت اجازه کاهش قیمت را نمی‌دهد!

تقسیم بندی گله گاو شیری

مرغها روی دست مرغداران ماند!

زرده تخم مرغ بازتابنده سلامتی مرغ

قیمت واکسن داخلی طیور، یک سوم وارداتی است

کنترل وزن تخم مرغ در گله های تخمگذار

کمبودی در گوشت قرمز ماه رمضان نداریم/ قیمت‌ها شکسته می‌شود

اندام های حرکتی گاو (دست و پا)

«پای مرغ» هم‌قیمت مرغ شد / سنگدان کیلویی ۴۹ هزار تومان

چرا تخم مرغ در مغازه‌ها همچنان گران است؟

دعوت به همکاری

تضعیف صنعت مرغداری توسط دولت

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

برنامه چرخشی کوکسیدیوز

آنزیم در طیور

انتخاب جوجه(کارت جوجه)

پیکا یا گند خواری

 اثرات مطلوب اسید چرب در تغذیه طیور

کشتار گسترده مرغ‌ها منجر به افزایش قیمت تخم مرغ شد

فلج شدن گاو پس از زایمان

اثر پرهیز غدایی در رشد جوجه ها

تامین بیش از سه میلیارد دلار برای واردات نهاده های دامی

ارزیابی علل لنگش در گاو و درمان آن

دامپروری فراسرزمینی ضرورت یا الزام

تغذیه و کیفیت تخم مرغ

پرورش ماهی در آسمان

گرانی مرغ قابل پیش بینی بود/ با آمارسازی آدرس غلط دادند

آمادگی جهت ورود جوجه و کنترل شرایط محیطی

ردیابی غذاهای دریایی در ایالات متحده آمریکا

زنگ خطر درباره کشتار دام‌های سبک

سمیت ویتامین ها و مواد معدنی کمیاب در طیور

دستاوردهای تحقیقاتی جدید تجاری شده در حوزه دام وطیور

تحقیق وتوسعه پایدارتیالپیا در ایران

اصلی‌ترین عامل گرانی دوباره مرغ، افزایش هزینه‌های تولید و نظام توزیع است/ تصمیمات اشتباه دولت، صنعت طیور را به آستانه نابودی کشاند

دانلود رایگان ترجمه مقاله رشد پیچه ای در اندام های گیاهی

ترکیب گوشت، پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی حاوی فراوردههای فرعی انار

بیماری های شایع در گوسفندان

دولت سیزدهم چگونه می تواند چالش‌های صنعت دام و طیور را حل کند؟

بدعهدی وزیر جهاد در جلوگیری از خام مصرفی نهاده‌های دامی

خوراک دام و طیور از کشور قاچاق می شود+ سند

جدیدترین قیمت گوشت قرمز در بازار

تاثیر حرارت در از بین بردن سم آفلاتوکسین

مدیریت پرورش در آب و هوای گرم

عرضه ۶.۶ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در سامانه بازارگاه

جفت ماندگی در گاو های شیری

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ تخمگذار نژاد هایلان w80

بزها و تغذیه بز

١.۵ میلیون یورو مواد اولیه شیرخشک در گمرکات در حال فساد است!

بیماری یون

رشد ۲۰ درصدی قیمت تولید کننده بخش گاوداری ­های صنعتی

قیمت خرید حمایتی دام روستایی ابلاغ شد/ هر کیلو گوسفند نر ۶۲ هزار تومان

چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد؟

سندرم آسیت

برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک شیری

تولید گندم ۳۰ درصد و خرید تضمینی ۵۰ درصد کاهش یافت

بیماری مشترک بین انسان و دام تب مات یا بروسلوز

مرغداران خواستار اعلام نرخ جدید تخم مرغ شدند

تاثیرمکمل پوست انار برروی رشدبدن،بازده خوراک،متابولیت‌های بیوشیمیایی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی مرغ گوشتی

بیماری تب برفکی یا زخم دهان و پا

زنگ خطر کمبود ذرت با کاهش موجودی بنادر

کد های تعیین وزیر جهاد کشاورزی در دولت بعدی کدهایی که اگر دقت کنید وزیر آینده را همین امروز بشما می شناساند

صنعت طیور چگونه می‌تواند از بحران خارج شود؟

صادرات کره و شیرخشک مشروط به خرید شیرخام با نرخ مصوب شد

مولتی آنزیم

سندرم سر باد کرده ویروسی طیور

تاثیر غذایی روغن دانه انار و روغن دانه کتان در عملکرد مرغ گوشتی و مشخصاتاسیدهای چرب گوشت

دانلود رایگان مقاله انگلیسی استفاده از آفت کش ها در گلخانه به همراه ترجمه فارسی

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ گوشتی نژاد راس همراه راهنمای فارسیross 308

جوجه یک روزه به قیمت 8 تا 10 هزار تومان به مرغداری‌های تحویل داده می‌شود

بیماری مزمن تنفسی C - R - DChronic Respiratory Disease

عدم تامین نهاده کاهش ۱۲ میلیون قطعه‌ای جوجه ریزی را رقم زده است

تعاونی روستایی سیستم مناسبی برای اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی است

نکات کاربردی در مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری

روغن ذرت

پیش بینی تولید ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی؛

کنترل کوکسیدیوز

علل همشکل نبودن گله

تاخیر در بارگیری نهاده های دامی/تعلل دولت در تعیین نرخ شیر خام

تخم مرغ و خواص آن

آغاز تحویل تنخواه نهاده‌های دامی به مرغداران

تأخیر در تخصیص ارز و ترخیص کالا معضل تأمین نهاده‌های دامی

گالیم

نقش پرتئینها در طیور

وضعیت نامطلوب تامین نهاده های دامی

نهاده‌ها‌ همچنان با تاخیر به دست مرغداران می‌رسد

راهبردهای تغذیه برای افزایش وزن تخم مرغ

هشدار در مورد وضعیت تولید تخم مرغ

اهمیت تغذیۀ گوساله

قیمت جوجه مرغ به بیش از 2 برابر رسید

ژنتیک، عامل اولیۀ بیماری های مربوط به سُم در گاوها

راه حلی برای دستیابی به پروتئین حشرات

آنتی بیوتیک موثر (فوزباک)

آویلامایسین(محرک رشد)

بیماری آنفلوآنزا ، راه ابتلا و انتقال ،‌ پیشگیری و درمان به زبان ساده

روش‌های نوین برای زیادشدن شیر در گاوها

دانلود رایگان ترجمه مقاله تعیین رفتار متقابل DNA تیموس گوساله با بربرین هیدروکلراید (نشریه تیلور و فرانسیس ۲۰۱۹) (ترجمه ارزان – نقره ای ⭐️⭐️)

نهاده‌های دامی مورد نیاز سال ۱۴۰۰تامین شد/انباشت۴.۱ میلیون تن در بنادر

اصول اولیه ساخت و ضدعفریونی کردن داخل مرغ داری

مقاله تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی (سال ۲۰۱۸)

بررسي تاثير شستشوي پوسته تخم مرغ با آب سرد بر آلودگي سالمونلا در پوسته و محتويات آن

تاثیر تراکم موادمغذی جیره پایانی و سن کشتار بر بازده ابقای انرژی وپروتیین جوجه های گوشتی

اثرات سطوح مختلف گلوتن ذرت در جوجه های گوشتی

تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی

تحلیل پیشران های کلیدی صنعت طیور بااستفاده از رویکرد اینده نگاری

تغذیه گاو خشک و انتقالی

خام فروشی نهاده های دامی و هدررفت عظیم منابع

ابعاد تازه ای از سوءمدیریت در بازار نهاده‌های دامی

رنگ گوشت طیور

تب شیر در گاو

کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار/ نیازی به واردات مرغ نداریم

تاخیر در تامین کامیون عامل تشدید کندی روند بارگیری

7 سؤال مهمی که به هنگام تهیۀ خوراک برای مرغ گوشتی باید پرسید

دولت به جای افزایش قیمت شیر نهاده ارزان به دامدار بدهد

دلایل افزایش قیمت تخم مرغ

نهاده‌های دامی تا 9 ماه آینده تامین شده است

هشدار درباره تداوم نابسامانی بازار جوجه یکروزه

تنش گرمایی و کیفیت پوسته

تکنيک انتقال جنين در گاو

اندازه گیری شدت نور و تعریف محیط نوری

دولت آینده خود را آماده گرانی تخم مرغ کند/ ادامه حذف گله‌های مرغ‌ تخم‌گذار

وزارت جهاد کشاورزی درباره مجوز واردات جوجه یک روزه با ارز ۴۲۰۰ شفاف‌سازی کند

مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجاری جوجه گوشتی

چهار راه برای بهبود تراکم استخوان مرغ های تخم گذار

قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری های صنعتی به ۸۰ درصد رسید

ادامه بحران جوجه یک روزه/ قیمت دو برابر نرخ مصوب !

به جای گوشت چربی تولید می‌کنیم / تفاله نیشکر خوراک جدید دام‌ها

جت هیتر

کوره هوای گرم (کابینتی)

جت هیتر سری G

واحد های مختلف مورد نیاز در سیستم جوجه کشی

مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ شدند

معرفی تصویری بیماری برونشیت عفونی طیور

صادرات دام زنده آزاد شد

واکسن غیرفعال نیوکاسل و برونشیت عفونی و سندرم کاهش تولید تخم‌مرغ

عرضه تخم مرغ شانه‌ای ۴۲۵۰۰ تومانی

مرغ‌های ایرانی تریاکی نیستند

واکسن زنده نیوکاسل کلون سویه CL/79

قیمت تخم مرغ چرا گران شد؟

کاهش قیمت لبنیات داوطلبانه بود

کاتالوگ اورجینال پرورش جوجه گوشتی نژاد کاپ همراه راهنمای فارسی coBB 500

معرفی تصویری بیماری نیوکاسل

قیمت واقعی مرغ برای مصرف کننده ۳۰ هزار تومان است

اکتینومیکوزیس در گاو

علت اصلی افزایش قیمت نهاده‌های دامی چیست؟

ویژگی های بک گاو شیری خوب

معامله عجیب ایران و روسیه / تهاتر نفت با خوراک دام!

بیماری کوکسیدیوز

چه کسی پاسخگوی وعده های سرخرمن مسئولان است؟

بیماری کلی باسیلوز

اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی

هیتر پاتیو

قانون توزیع عادلانه آب

ورشکستگی دامداران عامل کشتار دام ماده مولد و نارس

برنامه ریزی های مؤثر در کنترل مقاومت به آنتی بیوتیک ها در طیور

اثر ضد میکروبی اسیدهای آلی بر فلور میکروبی و سلامت روده طیور

تخصیص ۶.۵ میلیارد دلار برای واردات نهاده‌های دامی

غذاهای دامی با منشاء حیوانی

علت گرانی و کمبود مرغ در روزهای اخیر/ برنامه دولت برای بازار شب عید چیست؟

دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ:ستاد تنظیم بازار نرخ مصوبه مرغ را اعلام نکرده است

بیماری ORF یا اكتمای واگیردار

تأثیر سموم قارچی بر تولیدات گاوهای شیری

کمبود نهاده‌های دامی در کشور / دام‌ها ضایعات میوه می‌خورند

فروش فوری مرغداری ۴۵ هزار قطعه ای با تمامی امکانات

جمع آوری نمونه های بالینی از جنین سقط شده

نرخ غیررسمی بازار مرغ را بی ثبات می‌کند/ مرغداران بلاتکلیفند

کتاب جامع نظام دامپروری

تولید ماده اساسی و وارداتی برای رشد طیور در کشور

تسهیلات با حداقل سود به کشاورزان و دامداران به زودی پرداخت می‌شود

مکمل ویژه گاو انتظار زایمان

دستورالعمل طرح ملی هویت گذاری و پلاک کوبی دام

نقش دلالان در کاهش مرغ‌‌ِ مراکز توزیع دولتی/ تغییر مقصد برخی کامیون‌‌های حامل مرغ در میان راه‌

چرا گرماتب بهینه است؟

دستور العمل طیور 1400

۲۰ درصد مرغداری‌ها تعطیل شدند / مشکل چیست؟

قیمت ماهی قزل آلا به ۱۲۵ هزار تومان رسید

فرآیندهای مورد نیاز در صدور پروانه واحدهای دام و طیور

تعرفه خدمات کشاورزی 1400

کشتار دام های آبستن بی سر و صدا ادامه دارد

فلج شدن گاو پس از زایمان و درمان تب شیر

دلایل گرانی نهاده‌های دامی/ قیمت جهانی ۵۰ درصد افزایش یافت

بیماری سل مرغی در طیور

بیماری مارک

احتمال واردات تخم‌مرغ از هفته آینده

تولید جوجه تخم گذار افزایش یافت

کاربرد آنزیم در جیره غذایی طیور

اثر تغذیه بر تولیدمثل

۶ پیشنهاد به وزیر جهاد کشاورزی در تامین خوراک دام و طیور

تاثیر رنگ پوسته روی کیفیت و جوجه درآوری تخم مرغ

ورم پستان

تراژدی کشتار دام مولد

شاخص های استرس و فیزیولوژیکی رفاه حیوان

خیز دوباره قیمت جوجه در بازار

کرایه های سنگین حمل و نقل کمر مرغداران را شکسته/ جوجه یکروزه کم است

لنگش در دام

افزایش 500 درصدی سه قلم کالای مورد نیاز دامداران

تورم فزاینده و خطر تعطیلی دامداری های صنعتی

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتئینی شکست خورد؟

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتیینی شکست خورد

ال کارنیتین چیست

لبنیات گران‌تر می‌شود؟

مشکل لنگش در گاو و گوساله

توزیع روزانه ۶ هزار تن مرغ در کشور/ متوسط تلفات ناشی از تنش گرمایی در مرغداری‌ها ۱۰ درصد است

استرس گرمایی و مشکلات ان در گاوهای شیری

بیماری IBH یا تورم عفونی کبد

۴ راهکار بخش خصوصی برای حل چالش بازار نهاده های دامی

قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ٩ هزار تومان رسید

کاتولوگ اورجینال پرورش و تغذیه مرغ تخمگذار شیور تجاری همراه با راهنمای فارسی

صف معطلی کامیون ها در مرز بازرگان از ۳ ماه قبل حذف شده است

مرغداران از دولت جدید چه می‌خواهند

مشکلات زایمان

بیماری کتوز در دام

طوفان تخم مرغ در بازار/ چرا قیمت از ۵۰ هزار تومان گذشت؟

چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟

کشتار دام‌های مولد با شتاب زیادی ادامه دارد

بیماری گامبور

سبوس‌های کپک زده خوراک دام شد!

آبگرمکن خورشیدی

دستورالعمل های زمان بر عامل تاخیر در واردات یونجه از روسیه خرید شیر خشک از کارخانه های لبنی از 4 هزار و 500 تا 6 هزار و 400 تومان

استفاده از نان خشک در تغذیه طیور

بیماری پاستورلوز (وبای طیور)

عدم تامین نهاده مشکل اصلی سامانه بازارگاه افزایش قیمت تخم مرغ تبعات اتفاقات سال گذشته است

انسفالومیلت پرندگان یا اپیدمیک ترمور

با رشد دامداري های صنعتی برخی خدمات دولتی توسط سازمان دامپزشکی صورت نمی پذیرد

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه دار برای تامین نیاز بازار وارد شد

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه‌دار برای تأمین نیاز بازار وارد می‌شود

بیماری برونشیت در طیور

 آناتومی دستگاه تولید مثل مرغ تخمگذار و نحوه تشکیل تخم مرغ

کبد چرب در دام

بیماری آبله در طیور

نیاز شدید گاو به استراحت

ذبح دام سنگین در خراسان رضوی ۱۱ درصد بیشتر از حد مجاز است

آمریکا برای کنترل قیمت گوشت دست بکار شد

از دست دادن آب در گوساله های شیرخوار

افزایش ۱۰.۵ درصدی عرضه گوشت مرغ و طیور در بهار ۱۴۰۰

بیماری افت تولید تخم در مرغان بومی (EDS)

٣ تصمیم جدید دولت برای کاهش قیمت جوجه یک روزه

اسپری جدید پستان گاو

رییس سازمان دامپزشکی اعلام کرد: عرضه ۶ هزار و ۶۲۲ تن گوشت مرغ گرم به بازار

پیش‌بینی افزایش قیمت مرغ

سقف قیمت واردات نهاده‌های دامی به واردکنندگان ابلاغ شد

افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است

پشت پرده کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی چیست؟

معاون وزیر جهاد کشاورزی: نقش اصناف در توزیع مرغ پررنگ‌تر می‌شود

واردکنندگان نهاده‌هاخواستار رفع تبعیض میان دولت و بخش خصوصی شدند

جایگزینی برای شیر پاستوریزه؛ تکنیک جدید فراوری شیر

برای یک تا ۲ ماه آینده در تامین‌ نهاده های دامی مشکلی نخواهیم داشت

تولید کننده انواع مکمل و کنسانتره طیور و دام

نظارت بر کشتارگاه های مرغ تشدید شود

زرده تخم مرغ چه خواص و چه مضراتی دارد؟

نیازی به واردات جوجه نداریم/ هشدار درباره التهاب مجدد قیمت مرغ در بازار

افزایش قیمت ذرت

افزایش نرخ رسمی کنجاله سویا

وزارت جهادکشاورزی سکان بازار مرغ را به دست گرفت

قیمت تخم‌مرغ در میادین میوه و تره‌بار تهران ارزان شد: هر شانه ۲۹۹۰۰ هزار تومان

تعامل دستگاه قضا با بخش خصوصی امری ستودنی و اقدامی مؤثر در افزایش تولید است

نکاتی برای بهبود دورۀ انتقالی گاو به منظور افزایش باروری و شیردهی

درج قیمت مصوب روی مرغ و تخم مرغ الزامی شد

وزیر جهادکشاورزی باید پاسخگوی سومدیریت و احتکار مرغ باشد

آزادسازی ذخایر مرغ منجمد ۱۵ هزار تومانی

ممنوعیت صادرات مرغ به کلیه گمرکات اجرایی کشور ابلاغ شد

افزایش بی رویه قیمت خوراک دام نشانگر وجود بی‌تدبیری است

سود قیمت گذاری دستوری در جیب واسطه‌ها

رسوب ۳ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در بنادر کشور

صادرات تخم‌مرغ آغاز شد.

بهینه سازی اندازۀ تخم مرغ در مرغ های تخمگذار تجاری

پرورش مرغ گوشتی

فروشگاه قاصدک ، قیمت ، کیفیت ، بازگشت و سلامت کالا

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

09 مرداد 1400 | 10:58 مقالات

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

دمای بدن در حیوانات خونگرم همچون مرغ در محدوده نسبتاً دقیقی نگهداری می­شود، با وجود اینکه دمای بدن جوجه­ها اندکی کمتر از مرغ بالغ و بزرگ و دمای سطح بدن آن­ها اندکی پایین­تر از دمای اعماق است. گرمای محیطی و فعالیت حیوان باعث می­شود که دمای بدن دو درجه بالا برود و برعکس در شرایط سرمای محیطی، گرما از بدن خارج می­شود و بدن برای مقابله با آن مواد مغذی را می­سوزاند و از انرژی آن برای گرم کردن خود استفاده می­کند. در فصل سوم نقش دمای راحت محیطی و رابطه جوجه­ها و دمای گرم و سرد بیان شد. ا توجه به تصویر 15-1، دماهای مختلف محیطی را برای مرغ­ها به سه محدوده تقسیم می­کنند:

  • «محدوده حرارتی عادی»؛ که در قسمت وسط قرار گرفته و با توجه به تغییر دمای محیط، بدن پرنده با توسل به مکانیسم­های خاص دمای خود را ثابت نگه می­دارد. این محدوده بین دو نقطه A (درجه حرارت بحرانی پایین) و H (درجه حرارت شروع محدوده پرحرارتی) واقع است.
  • «محدوده کم­حرارتی» که قبل از درجه حرارت بحرانی پایین قرار دارد.
  • «محدوده پرحرارتی» که بعد از محدوده حرارتی راحت واقع شده است.
  • در قسمت پایین منحنی، رابطه تبادل انرژی با درجه حرارت محیط نشان داده شده است و می­توان در آن محدوده­ای را تشخیص داد که بدن قادر به تنظیم حرارت خود می­باشد. بدون اینکه حیوان تلف گردد. با شروع از نقطه A که دمای نسبتاً سردی است بدن با استفاده از 3 مکانیسم به تبادل انرژی می­پردازد:

الف ـ «تولید حرارت متابولیک» در نتیجه سوخت و ساز مواد غذایی در بدن که هر چه هوا گرم­تر شود تولید این نوع حرارت کم می­شود تا زمانی که به نقطه درجه حرارت بحرانی (B) برسد. از این نقطه تا درجه حرارت بحرانی بالا (D) تولید حرارت متابولیک، ثابت است. پس از آن مجدداً تولید حرارت متابولیکی برای دفع گرما افزایش می­یابد.

ب ـ «اتلاف حرارت محسوس» ناشی از دفع حرارت از نقاط لخت بدن در مجاورت هوای سرد. هر چه هوا گرم­تر شود این اتلاف حرارت کاهش می­یابد تا نقطه B که این نوع اتلاف حرارت به حد ثابتی می­رسد و تا نقطه C ثابت می­ماند.

ج ـ «اتلاف حرارت نامحسوس» یا تبخیری ناشی از دفع مولکول­­های آب از سطح شش­ها که هر چه هوا گرم­تر باشد این اتلاف بیشتر است تا زمانی که به نقطه تشدید این نوع اتلاف (شروع له­له زدن حیوان) برسیم که در منحنی این پدیده در نقطه C اتفاق می­افتد. از این نقطه به بعد اتلاف حرارت محسوس به سرعت کاهش یافته و اتلاف حرارت نامحسوس به سرعت افزایش می­یابد. پس از نقطه D سه نقطه حرارتی مهم داریم:

  • «نقطه E» که در آن درجه حرارت محیط درست برابر درجه حرارت بدن می­باشد و اتلاف حرارت محسوس بسیار کم، اتلاف حرارت نامحسوس زیاد و تولید حرارت متابولیکی نسبتاً زیاد و جمع جبری این سه برابر صفر است.
  • «نقطه F» شبیه نقطه E است با این تفاوت که مقدار تولید حرارت متابولیکی برابر مقدار اتلاف حرارت نامحسوس است و این دو همدیگر را خنثی می­کنند و از طرف دیگر اتلاف حرارت محسوس برابر صفر است.
  • «نقطه G» یا نقطه حداکثر درجه حرارت بحرانی که پس از آن حیوان می­میرد.

  سؤال این است که در مجموعه محدوده حرارتی عادی چه درجه حرارتی بهترین است؟ با توجه به تصویر، حدفاصل بین دو نقطه B و C که «محدوده حداقل تلاش تنظیم حرارتی» می­باشد و در آن تولید حرارت متابولیکی حداقل و اتلاف حرارتی محسوس نیز حداقل است. محدوده مناسب را می­توان از نقطه B تا نقطه D دانست زیرا در ناحیه C تا D تولید حرارت متابولیکی همچنان در حداقل مقدار خود بوده و به موازات افزایش اتلاف حرارتی نامحسوس شاهد کاهش اتلاف حرارتی محسوس هستیم و این دو همدیگر را خنثی می­کنند و همچنان تولید حرارت متابولیکی در حداقل مقدار خود می­ماند که آن را «منطقه حرارتی راحت» می­نامند.

  طیور در شرایط تنش گرمایی و به عبارت دیگر با افزایش درجه حرارت محیطی به بالاتر از محدوده منطقه راحت عکس­العمل­های رفتاری و فیزیولوژیک متفاوتی نشان می­دهند. هدف این تغییرات حفظ حیوان و ادامه بقا است.

15-1- عکس­العمل­های رفتاری

مرغ­ها در برخورد با شرایط تنش و از جمله تنگ گرمایی یک سری رفتارها را نشان می­دهند. شروع، دوام و شدت این رفتارها در سنین مختلف، متفاوت است. بعلاوه توازن فیزیولوژیکی و عوامل محیطی و نیز عادت پرندگان بر آن اثر می­گذارد. برای مثال دمای 30 درجه که برای جوجه­های بالغ تنش محسوب می­شود، در جوجه­های کروزه دمای مناسبی است و ... مرغ­ها در زمان مواجهه با تنش گرمایی رفتارهای زیر را نشان می­دهند.

  • طیور در شرایط تنش گرمایی زمان کمتری صرف ایستادن و حرکت می­کنند.
  • برای جبران آب از دست رفته به صورت اتلاف حرارت نامحسوس (تبخیری) مصرف آب را افزایش و مصرف دان را کاهش می­دهند و گاه آب را بر روی تاج و غبغب خود می­پاشند تا خنک شدن تبخیری را از این سطوح افزایش دهند.
  • زمان کمتری را صرف رفتارهای اجتماعی و تعیین سلسله مراتب ارتباط اجتماعی و تغییر محل چرا می­کنند.
  • در صورت زندگی در قفس، مرغ­ها از هم فاصله گرفته، له­له می­زنند و با بال­های افتاده و دور از بدن اتلاف حرارت محسوس را حداکثر می­کنند.
  • محیطی را انتخاب می­کنند تا بتوانند حرارت بیشتری را از دست بدهند (برای مثال پناه بردن به سایه و محل­های خنک و چنگ زدن به زمین و حمام خاک)

  تمامی این تغییر رفتارها موجب تغییرات فیزیولوژیکی می­شود که مرغ را برای مقابله با گرما و حفظ موجودیت خود آماده می­سازد. افزایش مصرف آب برای آمادگی جهت اتلاف حرارت تبخیری است و کاهش مصرف غذا به منظور کم کردن سهم حرارت متابولیکی در کل حرارتی است که باید دفع شود. همچنین در نتیجه تغییرات هورمونی تغییرات پیچیده­ای همچون افزایش pH خون در نتیجه حذف گاز کربنیک تنفسی، تغییر غلظت خون، افزایش برون­ده قلبی،  ضربان قلب و مقدار خون هدایت شده به بافت­های محیطی (همچون تاج و غبغب و پاها) و کاهش مقاومت مویرگی در این بافت­ها و تغییرات متابولیکی دیگر به وجود می­آید. دفع ادرار کاهش می­یابد و خون به جای رفتن به بافت­های تنفسی و گوارشی به سطح بدن هدایت می­شود تا فرصت خنک کردن بدن را داشته باشد، اسیدهای چرب آزاد شده در نتیجه فعالیت بعضی هورمون­ها، همچون هورمون رشد و وازوتوسین ضد ادرار در اختیار عضلات تنفسی قرار می­گیرند تا عملیات له­له زدن کامل شود. سیستم ایمنی بدن به دلیل افزایش هورمون­های فوق کلیوی کاهش می­یابد و پروتئین­های وابسته به شوک حرارتی به منظور محافظت از پروتئین­های حساس به گرما در مقابل تجزیه و رسوب آن­ها تولید می­شود.

  این تغییرات انرژی­بر است و با توجه به اینکه حیوان در این شرایط خوراک کمتری نیز مصرف می­کند، لذا اساساً مواد مغذی چندانی برای تبدیل آن­ها به محصول (گوشت) باقی نمی­ماند. از طرفی بالا بودن سطح تنش گرمایی و ادامه طولانی این فرآیندها در بدن موجب تخلیه منابع هورمونی (به ویژه کورتیکوئیدها) بدن شده و با غلبه ضعف سیستم دفاعی، در نهایت موجب مرگ حیوان می­شود.

 15-2- اصول طراحی سالن برای مقابله با تنش گرمایی

بدن مرغ و همچنین سالن نگهداری مرغ­ها به مثابه یک سیستم، به 4 روش به تبادل حرارت با اطراف خود می­پردازد (تصویر 15-2).

  • «تشعشع». به صورت فوتون گرمایی از جسم گرم به جسم سرد می­رسد.
  • «هدایت» یا تماس. انتقال گرما از جسمی به جسم دیگر و از طریق تماس مستقیم است.
  • «همرفت». انتقال گرما از طریق جریان هوا و ایجاد تهویه برای افزایش این نوع تبادل گرما می­باشد. هر چه سرعت هوا بیشتر باشد این تبادل بیشتر است.
  • «تبخیر» نوعی اتلاف گرمای سیستم به روش غیرمحسوس است که در آن بخار شدن آب بدون تغییر دما موجب کاهش بار گرمایی جسم می­گردد. وقتی گرمای محیط بیشتر از دمای بدن می­شود تنها راه دفع گرمای متابولیکی روش تبخیر به صورت له­له زدن می­باشد. در حیوانات دیگر، عرق کردن نیز روش دیگر تبخیر محسوب می­شود. تبخیر آب از کود و بستر سالن نیز موجب خنک شدن آن می­گردد. برای مقابله با گرمای محیطی می­توان از ترکیب روش­های زیر استفاده کرد:
  • در شرایط گرما مقدار زیادی از گرما از طریق بدنه و سقف سالن وارد می­شود. عایق­بندی دیواره و سقف سالن جلوی ورود این گرما را می­گیرد. عایق­بندی مناسب سالن در فصل سرد نیز موجب جلوگیری از اتلاف گرمای داخل سالن به بیرون می­گردد. مقدار گرمای وارد شده به سالن بستگی به مساحت سالن، مقدار عایق­بندی و تفاوت دمای خارج و داخل سالن دارد. تفاوت دمای مزبور را با استفاده از وسیله­ای به نام «دماسنج مرطوب» اندازه­گیری می­کنند. این دستگاه درجه حرارت تر و خشک هوای مورد نظر را نشان می­دهد که با رابطه­ای می­توان آن را به شاخص مورد نظر تبدیل کرد. برای عایق­بندی دیواره و سقف سالن می­توان از مواد مختلفی که دارای ارزش عایق مشخصی هستند استفاده کرد. به­طور متوسط درجه عایق دیواره­ها و سقف سالن به ترتیب برابر 12 و 25 می­باشد که با انتخاب مواد مناسب تأمین می­شود.
  • برای اجتناب از برخورد حرارت شدید ظهر تابستان، لبه­های سقف دارای پیش­آمدگی مناسبی باشد تا از برخورد مستقیم نور خورشید به درب­ها و پنجره­ها جلوگیری شود.
  • برای سرد کردن سقف­ها می­توان به­طور مرتب روی بام را آب­پاشی کرد.
  • علاوه بر گرمای وارد شده از بیرون سالن، خود پرندگان نیز تولید حرارت می­کنند که باید به نوعی از سالن خارج شود. مقدار حرارت تولید شده توسط پرندگان تابع تعداد، متوسط وزن و مقدار حرارت تولیدی به ازای هر کیلو وزن می­باشد. جوجه­های بالغ، پرندگان با وزن بیش از 3 و پرندگان کمتر از 5/1 کیلوگرم وزن به ازای هر کیلوگرم وزن خود به ترتیب 0686/0، 054/0، 0832/0 کیلوکالری در دقیقه تولید حرارت دارند. کل حرارت ورودی به سالن حاصل جمع حرارت وارد شده به سالن (با منشأ نور خورشید و هوای گرم بیرون) و حرارت ناشی از پرندگان است. حرارت­های تولید شده باید از سالن خارج شوند که از طریق افزایش خروج هوای گرم از سالن و وارد کردن آب به داخل سالن میسر است که هر دو متضمن حرکت هوا می­باشد.

  اولین روش برای خارج کردن هوای گرم اضافی از سالن استفاده از هواکش است. هواکش­های خروجی علاوه بر خنک کردن سالن وظیفه تصفیه هوای داخل سالن از گاز کربنیک، گرد و غبار و رطوبت تولید شده را نیز به عهده دارند. هواکش­ها در سیستم تهویه فشار منفی که هوا ا به بیرون منتقل می­کنند باید چنان ظرفیتی داشته باشند که سرعت مناسبی به هوا بدهند. در شرایط گرما لازم است هوای سالن تقریباً یک­بار در هر دقیقه عوض شود. به همین دلیل مساحت دریچه­های ورودی هوا متناسب قدرت و ظرفیت هوادهی انتخاب شود. توزیع دریچه­های ورودی هوا نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. این دریچه­ها باید به­طور یکنواخت در دیواره جانبی مقابل دیواره­های هواکش توزیع شوند به گونه­ای که هوای وارد شده در تمامی سالن با هوای گرم پیشین مخلوط شده و به سمت هواکش­ها هدایت شود.

  • در صورت گرم­تر بودن دمای محیط نمی­توان با اتکای به هواکش­ها مبادرت به خنک کردن کافی سالن­ها نمود. در این مواقع لازم است از سیستم­های سردکننده تبخیری (کولر) استفاده به عمل آید. به عنوان یک قاعده سرانگشتی در دمای کمتر از 28 درجه با استفاده از هواکش­ها و در دمای بیشتر از آن از کولرها استفاده می­شود. در صورت استفاده از سیستم پوشال ـ هواکش می­توان ظرفیت کل خنک­کننده­ها (هواکش­ها) را با استفاده از کل حرارت تولید شده و سطح پوشال را با استفاده از ظرفیت خنک­کننده­ها محاسبه کرد. در این سیستم هواکش­ها در یک دیواره جانبی نصب می­شود ولی به جای دریچه­های ورودی هوا از پوشال­های آب­ریز استفاده شده و یا مه­پاش بر مسیر آن نصب می­شود.

15-3- روش­های مقابله با تنش گرمایی

در شرایط تنش گرمایی، طیور در معرض دو نوع آسیب می­باشند. اولین مسئله خطر مرگ و میر آن­ها است که مستقیماً خسارت اقتصادی وارد می­کند و دوم کاهش عملکرد تولید است که به­طور غیرمستقیم به مرغدار خسارت وارد می­کند. مرغدار در شرایط تنش گرمایی حاد شاید مجبور باشد بخشی از عملکرد تولید جوجه­ها را فدا کند ولی تلفات را کاهش دهد. کاهش مصرف غذا در ساعت­های اوج تنش گرمایی در روز اثر منفی روی رشد جوجه­ها دارد ولی احتمالاً باعث زنده ماندن آن­ها می­شود. روش­های مقابله با تنش گرمایی را می­توان به دو دسته تقسیم کرد: تغییرات تغذیه­ای و تغییرات مدیریتی  که معمولاً اثرات یکسانی در دو خطر نامبرده ایجاد نمی­کنند ولی مرغدار بسته به شرایط موجود ترکیبی از آن­ها را انتخاب می­کند.

15-3-1- اقدامات تغذیه­ای

  • افزایش انرژی قابل متابولیسم جیره به ویژه با استفاده از چربی­ها و روغن­ها.
  • کاهش یک تا دو درصدی پروتئین جیره در عین حفظ تراکم اسیدهای آمینه کمیاب ضروری به ویژه لایزین و متیونین.
  • استفاده از مکمل­های ویتامینی C، A، E، 3D که فعالیت خود را در نتیجه نگهداری در شرایط نامناسب از دست نداده باشند.
  • استفاده از مکمل­های ویتامینی و مواد معدنی در بسته­بندی­های جداگانه. در صورت مخلوط بودن مواد معدنی و مکمل­های سعی شود کولین این پیش­مخلوط­ها حذف شود و کولین در زمان مخلوط کردن جیره به آن اضافه شود. کولین در کنار مواد معدنی، گرما، عوامل اکسیدکننده و ... موجب غیرفعال شدن بسیاری از ویتامین­ها، به ویژه ویتامین C می­گردد.
  • افزایش اندک سطح پتاسیم جیره و آب به صورت مصرف کلرید پتاسیم، در تنش گرمایی پتاسیم بیشتری از بدن دفع می­شود و لازم است جبران شود. بهتر است بخشی از آن از طریق آب شرب تأمین گردد.
  • کربناته کردن آب برای جبران گاز کربنیک از دست رفته در تنفس شدید و له­له مرغ­ها.
  • در صورت امکان از تغذیه متناوب استفاده شود در سالن­هایی با کنترل نور یا دان­خوری­های اتوماتیک می­توان 5/1 ساعت تغذیه و 3 ساعت استراحت به جوجه­ها داد.
  • استفاده از اوماج مرطوب (1 واحد وزن آب به ازای 2 تا 3 واحد وزن دان) موجب کاهش له­له جوجه­ها می­شود.
  • در روزهای بسیار گرم محرومیت 12 ساعته از دان (8 صبح تا 8 شب) می­تواند مرگ و میر جوجه­ها را کاهش داد.
  • برای حفظ سطح گاز کربنیک و pH خون می­توان از کلرید آمونیوم و کلرید پتاسیم و جوش شیرین استفاده کرد.

15-3-2- اقدامات مدیریتی

  • «کاهش تراکم جوجه­ها در واحد سطح» راحت­ترین کاری است که می­توان انجام داد. هر مرغ به عنوان یک منبع حرارت عمل می­کند. تولید حرارت توسط حیوانات به ویژه در سنین و وزن بالا به مراتب بیشتر است.
  • «افزایش میزان تهویه». طراحی مدرن سیستم­های تهویه مکانیکی (استفتده از هواکش­ها و دریچه­های ورودی هوا) به گونه­ای است که سه نوع تهویه را در طول سال امکان­پذیر سازد.

الف ـ تهویه زمستانه که حداقل تهویه است و در تمامی سال و مادام که مرغ­ها در سالن به سر می­برند، بدون وقفه کار می­کند و هواکش­های مربوطه بدون کنترل و بدون ترموستات می­باشند و معمولاً دارای ظرفیت هوادهی کمی هستند.

ب ـ تهویه در هوای معتدل (بهار و پائیز) که بسته به دما و رطوبت هوای بیرون و نیز تعداد و وزن مرغ­ها و احتمال کار کردن هیترها با استفاده از هواکش­های مجهز به ترموستات تنظیم می­شوند.

پ ـ تهویه تابستانه که بسته به دما و رطوبت با استفاده از هواکش­های مجهز به ترموستات عمل کرده و همراه آن از پوشال کولر (خنک­کننده تبخیری) استفاده می­شود.

  • «مه­پاش» و ایجاد هوای مرطوب در اقلیم­های خشک، مه­پاش دمای سالن را پایین می­آورد و ذرات ریز آب قبل از نشستن بر روی زمین از طریق هواکش­ها خارج می­شوند. بهترین مه­پاش­ها انواعی هستند که با فشار زیاد و حجم کم آب کار می­کنند و ذرات آب را حتی­المقدور ریز می­کنند.
  • «خشک نگه­داشتن بستر» در همه لحظات تا رطوبت اضافی ناشی از سرریز آبخوری­ها در سالن ایجاد نشود. به همین دلیل آبخوری­ها به­طور منظم و روزانه تعمیر شده و جلوی نشت آب آن گرفته شود.
  • «عایق­بندی» مناسب سقف و دیواره­های سالن­ها.
  • لبه سقف ساختمان حدود یک متر جلوتر از دیواره­ها قرار گیرد. این عمل باعث می­شود که اشعه خورشید به­طور غیرمستقیم به داخل سالن راه نیابد.
  • سفید کردن سقف سالن با استفاده از شیرابه آهک که معمولاً یک سال دوام می­آورد. افزودن سیمان سفید و پلیمرهای مناسب عمر آن را زیاد (3 تا 5 سال) می­کند.
  • برای خنک کردن سقف­ها می­توان به­طور منظم و حتی اتوماتیک (با استفاده از تایمر) روی بام را آب­پاشی کرد. آب­پاشی محوطه اطراف نیز به خنک کردن هوای سالن کمک می­کند.
  • چیدن بال جوجه­ها موجب حذف قسمت عمده پوشش پر بدن آن­ها می­شود و میزان تحمل گرما را افزایش داده و مرگ و میر آن­ها را کم می­کند اگر چه روی عملکرد آن­ها اثر چندانی ندارد.
  • در ساعات گرم روز، آبخوری­ها را شست و شو داده و آب تمیز و خنک فراهم شود و در صورت لزوم از قالب­های یخ در تانکرهای ذخیره آب استفاده گردد.
  • فضای آبخوری در شرایط گرمای محیطی به اندازه 25 درصد افزایش یابد تا جوجه­ها امکان دسترسی سریع و راحت را به آب داشته باشند. حتی­المقدور از آبخوری­های عمیق و عریض استفاده شود تا پرنده بتواند سر خود را در فرو کند. آبخوری­های ناودانی مناسب است.
  • با عایق کردن تانک­ها و لوله­های آب و عبور آن­ها از عمق مناسبی از زمین و پوشیدن لوله­ها در فضای باز آب خنک می­شود.
  • بالا بودن الکترولیت­های محلول در آب (برای مثال آب شور) موجب افزایش مصرف آب می­شود زیرا طیور توانایی تغلیظ آب در کلیه­های خود را ندارند و به­منظور دفع املاح اضافی موجود در خون، آب بدن را نیز دفع می­کنند و به همان تناسب آب بیشتری مصرف می­نمایند. در تغذیه انواع طیور اگر کل مواد جامد محلول آب بیشتر از 3000 واحد نباشد مشکل چندانی به وجود نمی­آورد.

//