در حال انتقال به بانک ... processing...
logo

جمع آوری نمونه های بالینی از جنین سقط شده

مرغداران از دولت جدید چه می‌خواهند

مشکلات زایمان

لنگش در دام

کرایه های سنگین حمل و نقل کمر مرغداران را شکسته/ جوجه یکروزه کم است

خیز دوباره قیمت جوجه در بازار

شاخص های استرس و فیزیولوژیکی رفاه حیوان

ورم پستان

تراژدی کشتار دام مولد

تاثیر رنگ پوسته روی کیفیت و جوجه درآوری تخم مرغ

۶ پیشنهاد به وزیر جهاد کشاورزی در تامین خوراک دام و طیور

اثر تغذیه بر تولیدمثل

کاربرد آنزیم در جیره غذایی طیور

تولید جوجه تخم گذار افزایش یافت

تورم فزاینده و خطر تعطیلی دامداری های صنعتی

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتئینی شکست خورد؟

بیماری کتوز در دام

چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟

 آناتومی دستگاه تولید مثل مرغ تخمگذار و نحوه تشکیل تخم مرغ

کبد چرب در دام

ذبح دام سنگین در خراسان رضوی ۱۱ درصد بیشتر از حد مجاز است

نیاز شدید گاو به استراحت

بیماری برونشیت در طیور

آمریکا برای کنترل قیمت گوشت دست بکار شد

از دست دادن آب در گوساله های شیرخوار

افزایش ۱۰.۵ درصدی عرضه گوشت مرغ و طیور در بهار ۱۴۰۰

بیماری افت تولید تخم در مرغان بومی (EDS)

٣ تصمیم جدید دولت برای کاهش قیمت جوجه یک روزه

افزایش 500 درصدی سه قلم کالای مورد نیاز دامداران

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتیینی شکست خورد

بیماری آبله در طیور

تاثیر حرارت در از بین بردن سم آفلاتوکسین

برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک شیری

چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد؟

خوراک دام و طیور از کشور قاچاق می شود+ سند

قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری های صنعتی به ۸۰ درصد رسید

رشد ۲۰ درصدی قیمت تولید کننده بخش گاوداری ­های صنعتی

بیماری یون

١.۵ میلیون یورو مواد اولیه شیرخشک در گمرکات در حال فساد است!

بزها و تغذیه بز

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ تخمگذار نژاد هایلان w80

جفت ماندگی در گاو های شیری

عرضه ۶.۶ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در سامانه بازارگاه

مدیریت پرورش در آب و هوای گرم

جدیدترین قیمت گوشت قرمز در بازار

ال کارنیتین چیست

چهار راه برای بهبود تراکم استخوان مرغ های تخم گذار

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ گوشتی نژاد راس همراه راهنمای فارسیross 308

ادامه بحران جوجه یک روزه/ قیمت دو برابر نرخ مصوب !

کاتالوگ اورجینال پرورش جوجه گوشتی نژاد کاپ همراه راهنمای فارسی coBB 500

صف معطلی کامیون ها در مرز بازرگان از ۳ ماه قبل حذف شده است

کاتولوگ اورجینال پرورش و تغذیه مرغ تخمگذار شیور تجاری همراه با راهنمای فارسی

قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ٩ هزار تومان رسید

۴ راهکار بخش خصوصی برای حل چالش بازار نهاده های دامی

بیماری IBH یا تورم عفونی کبد

استرس گرمایی و مشکلات ان در گاوهای شیری

توزیع روزانه ۶ هزار تن مرغ در کشور/ متوسط تلفات ناشی از تنش گرمایی در مرغداری‌ها ۱۰ درصد است

مشکل لنگش در گاو و گوساله

لبنیات گران‌تر می‌شود؟

اسپری جدید پستان گاو

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه‌دار برای تأمین نیاز بازار وارد می‌شود

بیماری مشترک بین انسان و دام تب مات یا بروسلوز

فلج شدن گاو پس از زایمان و درمان تب شیر

واکسن غیرفعال نیوکاسل و برونشیت عفونی و سندرم کاهش تولید تخم‌مرغ

صادرات دام زنده آزاد شد

معرفی تصویری بیماری برونشیت عفونی طیور

مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ شدند

واحد های مختلف مورد نیاز در سیستم جوجه کشی

جت هیتر سری G

کوره هوای گرم (کابینتی)

جت هیتر

هیتر پاتیو

کاهش قیمت لبنیات داوطلبانه بود

قانون توزیع عادلانه آب

تولید ماده اساسی و وارداتی برای رشد طیور در کشور

کشتار دام های آبستن بی سر و صدا ادامه دارد

مرغ‌های ایرانی تریاکی نیستند

تعرفه خدمات کشاورزی 1400

فرآیندهای مورد نیاز در صدور پروانه واحدهای دام و طیور

قیمت ماهی قزل آلا به ۱۲۵ هزار تومان رسید

۲۰ درصد مرغداری‌ها تعطیل شدند / مشکل چیست؟

دستور العمل طیور 1400

چرا گرماتب بهینه است؟

نقش دلالان در کاهش مرغ‌‌ِ مراکز توزیع دولتی/ تغییر مقصد برخی کامیون‌‌های حامل مرغ در میان راه‌

دستورالعمل طرح ملی هویت گذاری و پلاک کوبی دام

مکمل ویژه گاو انتظار زایمان

تسهیلات با حداقل سود به کشاورزان و دامداران به زودی پرداخت می‌شود

کتاب جامع نظام دامپروری

برنامه ریزی های مؤثر در کنترل مقاومت به آنتی بیوتیک ها در طیور

نرخ غیررسمی بازار مرغ را بی ثبات می‌کند/ مرغداران بلاتکلیفند

عرضه تخم مرغ شانه‌ای ۴۲۵۰۰ تومانی

واکسن زنده نیوکاسل کلون سویه CL/79

طوفان تخم مرغ در بازار/ چرا قیمت از ۵۰ هزار تومان گذشت؟

بیماری مارک

با رشد دامداري های صنعتی برخی خدمات دولتی توسط سازمان دامپزشکی صورت نمی پذیرد

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه دار برای تامین نیاز بازار وارد شد

عدم تامین نهاده مشکل اصلی سامانه بازارگاه افزایش قیمت تخم مرغ تبعات اتفاقات سال گذشته است

استفاده از نان خشک در تغذیه طیور

آبگرمکن خورشیدی

سبوس‌های کپک زده خوراک دام شد!

انسفالومیلت پرندگان یا اپیدمیک ترمور

کشتار دام‌های مولد با شتاب زیادی ادامه دارد

بیماری گامبور

دستورالعمل های زمان بر عامل تاخیر در واردات یونجه از روسیه خرید شیر خشک از کارخانه های لبنی از 4 هزار و 500 تا 6 هزار و 400 تومان

بیماری پاستورلوز (وبای طیور)

احتمال واردات تخم‌مرغ از هفته آینده

ورشکستگی دامداران عامل کشتار دام ماده مولد و نارس

به جای گوشت چربی تولید می‌کنیم / تفاله نیشکر خوراک جدید دام‌ها

دلایل گرانی نهاده‌های دامی/ قیمت جهانی ۵۰ درصد افزایش یافت

اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی

بیماری کلی باسیلوز

چه کسی پاسخگوی وعده های سرخرمن مسئولان است؟

بیماری کوکسیدیوز

معامله عجیب ایران و روسیه / تهاتر نفت با خوراک دام!

ویژگی های بک گاو شیری خوب

علت اصلی افزایش قیمت نهاده‌های دامی چیست؟

اکتینومیکوزیس در گاو

قیمت واقعی مرغ برای مصرف کننده ۳۰ هزار تومان است

معرفی تصویری بیماری نیوکاسل

بیماری سل مرغی در طیور

قیمت تخم مرغ چرا گران شد؟

تولید گندم ۳۰ درصد و خرید تضمینی ۵۰ درصد کاهش یافت

مرغداران خواستار اعلام نرخ جدید تخم مرغ شدند

دعوت به همکاری

هشدار درباره تداوم نابسامانی بازار جوجه یکروزه

روش‌های نوین برای زیادشدن شیر در گاوها

کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار/ نیازی به واردات مرغ نداریم

مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجاری جوجه گوشتی

وزارت جهاد کشاورزی درباره مجوز واردات جوجه یک روزه با ارز ۴۲۰۰ شفاف‌سازی کند

دولت آینده خود را آماده گرانی تخم مرغ کند/ ادامه حذف گله‌های مرغ‌ تخم‌گذار

اندازه گیری شدت نور و تعریف محیط نوری

تاثیرمکمل پوست انار برروی رشدبدن،بازده خوراک،متابولیت‌های بیوشیمیایی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی مرغ گوشتی

تنش گرمایی و کیفیت پوسته

نهاده‌های دامی تا 9 ماه آینده تامین شده است

بیماری آنفلوآنزا ، راه ابتلا و انتقال ،‌ پیشگیری و درمان به زبان ساده

دلایل افزایش قیمت تخم مرغ

دولت به جای افزایش قیمت شیر نهاده ارزان به دامدار بدهد

7 سؤال مهمی که به هنگام تهیۀ خوراک برای مرغ گوشتی باید پرسید

تاخیر در تامین کامیون عامل تشدید کندی روند بارگیری

تب شیر در گاو

نهاده‌های دامی مورد نیاز سال ۱۴۰۰تامین شد/انباشت۴.۱ میلیون تن در بنادر

رنگ گوشت طیور

ابعاد تازه ای از سوءمدیریت در بازار نهاده‌های دامی

خام فروشی نهاده های دامی و هدررفت عظیم منابع

گالیم

بیماری مزمن تنفسی C - R - DChronic Respiratory Disease

تحلیل پیشران های کلیدی صنعت طیور بااستفاده از رویکرد اینده نگاری

تأخیر در تخصیص ارز و ترخیص کالا معضل تأمین نهاده‌های دامی

آویلامایسین(محرک رشد)

آنتی بیوتیک موثر (فوزباک)

راه حلی برای دستیابی به پروتئین حشرات

ژنتیک، عامل اولیۀ بیماری های مربوط به سُم در گاوها

اهمیت تغذیۀ گوساله

راهبردهای تغذیه برای افزایش وزن تخم مرغ

نهاده‌ها‌ همچنان با تاخیر به دست مرغداران می‌رسد

وضعیت نامطلوب تامین نهاده های دامی

نقش پرتئینها در طیور

جوجه یک روزه به قیمت 8 تا 10 هزار تومان به مرغداری‌های تحویل داده می‌شود

عدم تامین نهاده کاهش ۱۲ میلیون قطعه‌ای جوجه ریزی را رقم زده است

آغاز تحویل تنخواه نهاده‌های دامی به مرغداران

تخم مرغ و خواص آن

تاخیر در بارگیری نهاده های دامی/تعلل دولت در تعیین نرخ شیر خام

علل همشکل نبودن گله

کنترل کوکسیدیوز

پیش بینی تولید ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی؛

روغن ذرت

نکات کاربردی در مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری

تعاونی روستایی سیستم مناسبی برای اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی است

تغذیه گاو خشک و انتقالی

تکنيک انتقال جنين در گاو

تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی

بیماری های شایع در گوسفندان

فلج شدن گاو پس از زایمان

کشتار گسترده مرغ‌ها منجر به افزایش قیمت تخم مرغ شد

 اثرات مطلوب اسید چرب در تغذیه طیور

پیکا یا گند خواری

انتخاب جوجه(کارت جوجه)

آنزیم در طیور

برنامه چرخشی کوکسیدیوز

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

تغذیه و کیفیت تخم مرغ

تامین بیش از سه میلیارد دلار برای واردات نهاده های دامی

دولت سیزدهم چگونه می تواند چالش‌های صنعت دام و طیور را حل کند؟

اثرات سطوح مختلف گلوتن ذرت در جوجه های گوشتی

سندرم سر باد کرده ویروسی طیور

مولتی آنزیم

صادرات کره و شیرخشک مشروط به خرید شیرخام با نرخ مصوب شد

صنعت طیور چگونه می‌تواند از بحران خارج شود؟

کد های تعیین وزیر جهاد کشاورزی در دولت بعدی کدهایی که اگر دقت کنید وزیر آینده را همین امروز بشما می شناساند

زنگ خطر کمبود ذرت با کاهش موجودی بنادر

بیماری تب برفکی یا زخم دهان و پا

اثر پرهیز غدایی در رشد جوجه ها

سندرم آسیت

ارزیابی علل لنگش در گاو و درمان آن

دانلود رایگان ترجمه مقاله رشد پیچه ای در اندام های گیاهی

اصول اولیه ساخت و ضدعفریونی کردن داخل مرغ داری

دانلود رایگان ترجمه مقاله تعیین رفتار متقابل DNA تیموس گوساله با بربرین هیدروکلراید (نشریه تیلور و فرانسیس ۲۰۱۹) (ترجمه ارزان – نقره ای ⭐️⭐️)

مقاله تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی (سال ۲۰۱۸)

بررسي تاثير شستشوي پوسته تخم مرغ با آب سرد بر آلودگي سالمونلا در پوسته و محتويات آن

دانلود رایگان مقاله انگلیسی استفاده از آفت کش ها در گلخانه به همراه ترجمه فارسی

تاثیر تراکم موادمغذی جیره پایانی و سن کشتار بر بازده ابقای انرژی وپروتیین جوجه های گوشتی

بدعهدی وزیر جهاد در جلوگیری از خام مصرفی نهاده‌های دامی

تاثیر غذایی روغن دانه انار و روغن دانه کتان در عملکرد مرغ گوشتی و مشخصاتاسیدهای چرب گوشت

ترکیب گوشت، پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی حاوی فراوردههای فرعی انار

اصلی‌ترین عامل گرانی دوباره مرغ، افزایش هزینه‌های تولید و نظام توزیع است/ تصمیمات اشتباه دولت، صنعت طیور را به آستانه نابودی کشاند

تحقیق وتوسعه پایدارتیالپیا در ایران

دستاوردهای تحقیقاتی جدید تجاری شده در حوزه دام وطیور

سمیت ویتامین ها و مواد معدنی کمیاب در طیور

زنگ خطر درباره کشتار دام‌های سبک

ردیابی غذاهای دریایی در ایالات متحده آمریکا

آمادگی جهت ورود جوجه و کنترل شرایط محیطی

گرانی مرغ قابل پیش بینی بود/ با آمارسازی آدرس غلط دادند

پرورش ماهی در آسمان

دامپروری فراسرزمینی ضرورت یا الزام

تضعیف صنعت مرغداری توسط دولت

رییس سازمان دامپزشکی اعلام کرد: عرضه ۶ هزار و ۶۲۲ تن گوشت مرغ گرم به بازار

پیش‌بینی افزایش قیمت مرغ

سقف قیمت واردات نهاده‌های دامی به واردکنندگان ابلاغ شد

افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است

پشت پرده کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی چیست؟

معاون وزیر جهاد کشاورزی: نقش اصناف در توزیع مرغ پررنگ‌تر می‌شود

واردکنندگان نهاده‌هاخواستار رفع تبعیض میان دولت و بخش خصوصی شدند

جایگزینی برای شیر پاستوریزه؛ تکنیک جدید فراوری شیر

برای یک تا ۲ ماه آینده در تامین‌ نهاده های دامی مشکلی نخواهیم داشت

تولید کننده انواع مکمل و کنسانتره طیور و دام

نظارت بر کشتارگاه های مرغ تشدید شود

هشدار در مورد وضعیت تولید تخم مرغ

زرده تخم مرغ چه خواص و چه مضراتی دارد؟

قیمت جوجه مرغ به بیش از 2 برابر رسید

نیازی به واردات جوجه نداریم/ هشدار درباره التهاب مجدد قیمت مرغ در بازار

افزایش قیمت ذرت

افزایش نرخ رسمی کنجاله سویا

وزارت جهادکشاورزی سکان بازار مرغ را به دست گرفت

قیمت تخم‌مرغ در میادین میوه و تره‌بار تهران ارزان شد: هر شانه ۲۹۹۰۰ هزار تومان

تعامل دستگاه قضا با بخش خصوصی امری ستودنی و اقدامی مؤثر در افزایش تولید است

نکاتی برای بهبود دورۀ انتقالی گاو به منظور افزایش باروری و شیردهی

درج قیمت مصوب روی مرغ و تخم مرغ الزامی شد

وزیر جهادکشاورزی باید پاسخگوی سومدیریت و احتکار مرغ باشد

آزادسازی ذخایر مرغ منجمد ۱۵ هزار تومانی

ممنوعیت صادرات مرغ به کلیه گمرکات اجرایی کشور ابلاغ شد

افزایش بی رویه قیمت خوراک دام نشانگر وجود بی‌تدبیری است

سود قیمت گذاری دستوری در جیب واسطه‌ها

رسوب ۳ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در بنادر کشور

صادرات تخم‌مرغ آغاز شد.

بهینه سازی اندازۀ تخم مرغ در مرغ های تخمگذار تجاری

پرورش مرغ گوشتی

فروشگاه قاصدک ، قیمت ، کیفیت ، بازگشت و سلامت کالا

اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی

30 شهریور 1400 | 10:19 مقالات

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ این تحقیق به‌منظور مطالعه اثر روش‌های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه‌های گوشتی انجام پذیرفت. به این منظور آزمایشی به مدت ۲ روز در قالب یک طرح بلوک‌های کامل تصادفی صورت گرفت که در مجموع با تعداد ۱۶۰ قطعه جوجه خروس راس ۳۰۸، طی ۵ تیمار در 4 تکرار و در هر تکرار با استفاده از ۸ قطعه جوجه گوشتی نر با استفاده از پن‌های بستری انجام شد.

تیمار‌ها عبارت بودند از:

۱- تیمار شاهد جیره استاندارد بر پایه ذرت، کنجاله و روغن سویا

۲- تیمار حاوی ۲۵ درصد فول فت سویای خام در جیره

۳- تیمار حاوی ۲۵ درصد فول فت سویای اکسترود شده در دمای ۱۳۰ درجه سانتی‌گراد به‌صورت پیوسته در جیره

4- تیمار حاوی ۲۵ درصد فول فت سویای اتوکلاو شده در دمای ۱۲۱ درجه به مدت ۱۵ دقیقه جیره

۵- تیمار جیره حاوی ۲۵ درصد فول فت سویای برشته شده در ده ۱۸۰ درجه به مدت ۱۵ دقیقه.

مورفولوژی روده (طول، عرض، عمق کریپت و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت) مورد بررسی قرار گرفتند. ضخامت و ارتفاع پرز تحت تاثیر تیمارهای مختلف قرار گرفت (۰/۰۵ ≥P).

به طوری‌که بیشترین ضخامت پرز در تیمار شاهد (کنجاله و روغن سویا) بود که با تیمار اکستروژن اختلاف معنی‌داری نداشت و با سایر تیمارها اختلاف معنی‌دار داشت و کمترین آن در تیمار سویای خام بود که با تیمارهای اتوکلاو و برشته کردن اختلاف معنی‌داری ازلحاظ آماری نداشت.

بیشترین ارتفاع پرز در تیمار شاهد بود که با تیمار‌های اکستروژن و برشته کردن تفاوت معنی‌داری ازلحاظ آماری نداشت و کمترین آن در تیمار اتوکلاو بود که با تیمار‌های برشته کردن و سویای خام تفاوت معنی‌داری ازلحاظ آماری نداشت.

عمق کریپت و نسبت ارتفاع به عمق کریپت تحت تاثیر تیمارهای مختلف قرار نگرفت (0/05 <P).

با این حال بیشترین عمق کریپت در تیمار اکستروژن و کمترین آن در تیمار شاهد بود. بیشترین نسبت ارتفاع به عمق کریپت در تیمار شاهد و کمترین آن در تیمار برشته کردن بود.

مقدمه

استفاده از فول فت سویا یا سویای پرچرب به‌عنوان ماده غذایی دام، طیور، آبزیان و سایر حیوانات سابقه طولانی دارد. باتوجه به افزایش استفاده از این ماده غذایی در تهیه خوراک دام، طیور و آبزیان و انجام تحقیقات گسترده در زمینه تغذیه حیوانات مختلف با فول فت سویا در دنیا انجام شده است.

به‌طورکلی لوبیای سویا پیش از استخراج روغن به‌عنوان سوپای پر چرب شناخته می‌شود. به‌دلیل حضور ترکیبات فعال بیولوژیکی با تاثیر ضدتغذیه‌ای، استفاده از دانه سویا خام در خوراک، تأثیر زیان باری بر سلامت دام و طیور و آبزیان بر جای می‌گذارد.

بازدارنده‌های پروتئازها و لکتین‌ها مهم‌ترین این عوامل بوده همچنین آنزیم اوره آز، ساپونین‌ها، عوامل آلرژی‌زا، مواد گواترزا و عوامل ضد ویتامین و ایجادکننده راشیتیسم نیز ممکن است در دانه سویای کامل موجود باشند.

فرآوری حرارتی موجب تخریب عوامل ضدتغذیه‌ای موجود در دانه سویا به‌ویژه بازدارنده تریپسین و افزایش ارزش غذایی آن از قبیل بهبود قابلیت هضم مواد مغذی و افزایش میزان پروتئین عبوری از شکمبه نشخوارکنندگان می‌شود.

جهت فرآوری فول فتا سویا، روش‌های متعددی در دسترس می‌باشند که همگی بر اساس کاربرد ترکیبی از حرارت در زمان‌های مختلف و در مواردی استفاده از رطوبت و بخار می‌باشد. عمده این روش‌ها شامل اکستروژن مرطوب و خشک، اکسپاندر، جت اسپلادینگ، پرک کردن، پختن، برشته کردن میکرونیزه کردن و مایکروویو است.

در بین روش‌های متعدد فرآوری، استفاده از اکسترودر مرطوب، به‌دلیل پیش فرآوری با بخار آب و کاربرد دمای بالا و کنترل شده که تحت فشار دستگاه اکسترودر و در زمان کوتاه اعمال می‌شود، دارای اثرات مطلوبی در نابودی عوامل ضدتغذیه‌ای و نیز حفظ کیفیت سویا جهت تغذیه دام، طیور و آبزیان می‌باشد.

به‌طور معمول در سایر روش‌های فرآوری سویا ممکن است، حرارت ناکافی یا فرآوری کم تاثیر منفی بر کیفیت محصول به‌ویژه قابلیت جذب اسیدهای آمینه داشته باشد و نیز عوامل ضدتغذیه‌ای آن به میزان کافی تخریب نشود.

همچنین حرارت بیش از حد یا فرآوری زیاد نیز موجب تخریب اسیدهای آمینه شده و ازطریق ایجاد پیوند با سایر ترکیبات، اسیدهای آمینه را به محصولات غیرقابل هضم تبدیل می‌کند. (2007) ,.Feng et al 

در پژوهشی اثر کنجاله سویای تخمیر شده (FSBM) بر فعالیت آنزیمی دستگاه گوارش طیور و مورفولوژی روده در جوجه‌های گوشتی را مورد بررسی قرار دادند. آزمایش‌ها بر روی پانکراس و روده کوچک و دئودنوم، ژئوژنوم و ایلئوم انجام شد.

نتایج نشان دادند که جایگزینی کنجاله سویا با (FSBM) فعالیت تریپسین، لیپاز و پروتئاز را در محتویات روده جوجه‌های گوشتی در مرحله آغازین افزایش می‌دهد و فعالیت پروتئاز در جوجه‌های گوشتی مرحله رشد را افزایش می‌دهد اما آمیلاز در هر دو مرحله تحت تاثیر قرار نگرفت.

تفاوت معنی‌داری در لیپاز و آمیلاز و فعالیت پروتئاز بین دو گروه مشاهده نشد. افزایش طول پرز روده (0/05 >P) و کاهش عمق کریپت (0/05 >P) در ژئوژنوم در تمام مراحل رشد در جوجه‌های تغذیه شده با (FSBM) مشاهده شد. همچنین طول پرزهای دوازدهه در دوره آغازین به‌طور معنی‌داری افزایش یافت (0/05 >P).

۲۰۱۱ ,Mirghelenj et al, در پژوهشی به ارزیابی اثر سطوح مختلف فول فت سویای اکسترود شده به روش مرطوب (EFFSB) بر معیار‌های مورفولوژی روده باریک جوجه‌های گوشتی پرداختند.

بدین منظور لوبیای سویا را در دمای ۱۵۵ درجه سانتی‌گراد به مدت ۱۵ ثانیه اکسترود کردند. سپس ۱۹۲ قطعه جوجه نر راس ۳۰۸ را به‌صورت تصادفی در 4 تیمار شامل 4 تکرار با ۱۲ قطعه پرنده اختصاص دادند.

فول فت سویای اکسترود شده به میزان صفر،۷۵،۱۵۰ و ۲۲۵ گرم به ازای هر کیلوگرم خوراک در جیره‌های هم انرژی و هم پروتئین در دوره‌های آغازین، رشد و پایانی قرار گرفت.

در سن ۲۱ روزگی یک قطعه پرنده از هر تکرار ذبح شده و شاخص‌های ریخت‌شناسی روده کوچک مورد اندازه‌گیری قرار گرفت.

نتایج نشان داد اگرچه در ژوژنوم، محل اصلی جذب مواد غذایی، طول، عرض و مساحت پرزها و عمق کریپت در تمامی پرندگان در جیره‌ها با سطوح مختلف EFFSB یکسان بود، اما در دوازدهه طول پرزها در پرندگان شاهد به میزان معنی‌داری بیشتر از گروهی بود که با سطح بالای EFFSB تغذیه شده بودند (۱۳۱۳/۳ در برابر ۸۳۳/۲ میکرومتر) که این امر موجب افزایش سطح جذب مواد مغذی در پرندگان شاهد گردید. همچنین عرض لایه عضلانی پرندگان شاهد به میزان معنی‌داری (0/05 >P) بیشتر از موارد تغذیه شده با سطوح بالای EFFSB بود.

مواد و روش‌ها

این تحقیق در مزرعه مرغ گوشتی به مدت ۲ روز در قالب یک طرح بلوک‌های کامل تصادفی صورت گرفت که در مجموع با تعداد ۱۶۰ قطعه جوجه خروس راس ۳۰۸، طی ۵ تیمار در 4 تکرار و در هر تکرار با استفاده از ۸ قطعه جوجه گوشتی نر با استفاده از پن‌های بستری انجام گرفت.

تیمارها شامل:

تیمار (شاهد) جیره استاندارد بر پایه ذرت، کنجاله و روغن سویا دریافت نمودند.

تیمار(فول فت سویا خام) جیره حاوی ۲۵ درصد فول فت سویای خام دریافت کردند.

تیمار (فول فت سویای اکسترود شده) جیره حاوی ۲۵ درصد فول فت سویای اکسترود شده (در دمای ۱۳۰ درجه سانتی‌گراد به صورت پیوسته با نام تجاری شای سوی) دریافت کردند.

تیمار(فول فت سویای اتوکلاو شده) جیره حاوی ۲۵ درصد فول فت سویای اتو کلاو شده (در دمای ۱۲۱ درجه به مدت ۱۵ دقیقه) دریافت کردند.

تیمار (فول فت سویای برشته شده) جیره حاوی ۲۵ درصد فول فت سویای برشته شده (در دمای ۱۸۰ درجه به مدت ۱۵دقیقه) دریافت کردند. جیره مورد استفاده بر پایه ذرت و سویا بوده و مواد مغذی موجود در اقلام خوراکی به‌وسیله جدول (۱۹۹۶ ,NRC) تعیین شد.

جهت انجام این تحقیق ابتدا لوبیای سویای خام در کارخانه انرژی و پروتئین شایان با استفاده از دستگاه اکسترودر مرطوب فرآوری شد (تحت نام تجاری شای سویShaySoyTM ) و همچنین جهت برشته نمودن و اتوکلاو سویا از تجهیزات آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین استفاده شد.

نمونه‌های سویا به محل انجام آزمایش، حمل و نیاز روزانه جوجه‌ها نیز بر اساس کاتالوگ راس ۳۰۸ تامین شد. ترکیب شیمیایی اقلام خوراکی مورد استفاده در جیره آزمایشی از جداول استاندارد غذایی (۱۹۹۶ ,NRC) استخراج شدند.

تمامی جیره‌های شاهد و آزمایشی به‌صورت ایزو کالریک و ایزونیتروژنوس یعنی دارای انرژی و پروتئین یکسان تنظیم شده است.

اندازه‌گیری ویژگی‌های ریخت‌شناسی روده طیور

جهت نمونه‌برداری از روده، در روز چهل و دوم آزمایش دو قطعه جوجه با وزن نزدیک به میانگین تکرار از هر واحد آزمایش انتخاب و کشتار شدند. سپس دستگاه گوارش آن‌ها جدا و توسط سرم فیزیولوژیک، محتویات روده کاملا تصفیه شد.

سپس حدود ۵ سانتی‌متر از بخش ابتدایی ایلئوم (بعد از زائده مكل) در محلول فرمالین ۱۰ درصد بافری برای تثبیت قرار داده شد و سپس به آزمایشگاه منتقل شد. برای بررسی ریخت‌شناسی، طول و عرض و مساحت پرزهای روده و عمق کریپت‌ها ارزیابی شد.

نتایج و بحث

ضخامت و ارتفاع پرز تحت تاثیر تیمارهای مختلف قرار گرفت (0/05 ≥P).

به‌طوری که بیشترین ضخامت پرز در تیمار شاهد (کنجاله و روغن سویا) بود که با تیمار اکستروژن اختلاف معنی‌داری نداشت و با سایر تیمارها اختلاف معنی‌دار داشت و کمترین آن در تیمار سویای خام بود که با تیمارهای اتو کلاو و برشته کردن اختلاف معنی‌داری ازلحاظ آماری نداشت.

بیشترین ارتفاع پرز در تیمار شاهد بود که با تیمار‌های اکستروژن و برشته کردن تفاوت معنی‌داری ازلحاظ آماری نداشت و کمترین آن در تیمار اتوکلاو بود که با تیمار‌های برشته کردن و سویای خام تفاوت معنی‌داری ازلحاظ آماری نداشت.

عمق کریپت و نسبت ارتفاع به عمق کریپت تحت تاثیر تیمارهای مختلف قرار نگرفت (0/05 <P). با این حال بیشترین عمق کریپت در تیمار اکستروژن و کمترین آن در تیمار شاهد بود. بیشترین نسبت ارتفاع به عمق کریپت در تیمار شاهد و کمترین آن در تیمار برشته کردن بود.

۲۰۱۱ ,.Mirghelenj et al در پژوهشی به ارزیابی اثر سطوح مختلف فول فت سویای اکسترود شده به روش مرطوب (EFFSB) بر معیار‌های مورفولوژی روده باریک جوجه‌های گوشتی پرداختند.

بدین منظور لوبیای سویا را در دمای 155 درجه سانتی‌گراد به مدت ۱۵ ثانیه اکسترود کردند. سپس ۱۹۲ قطعه جوجه نر راس ۳۰۸ را به‌صورت تصادفی در 4 تیمار شامل 4 تکرار با ۱۲ قطعه پرنده اختصاص دادند.

فول فت سویای اکسترود شده به میزان صفر،۷۵،۱۵۰ و ۲۲۵ گرم به‌ازای هر کیلوگرم خوراک در جیره‌های هم انرژی و هم پروتئین در دوره‌های آغازین، رشد و پایانی قرار گرفت.

نتایج نشان داد اگرچه در ژوژنوم، محل اصلی جذب مواد غذایی، طول، عرض و مساحت پرزها و عمق کریپت در تمامی پرندگان در جیره‌ها با سطوح مختلف EFFSB یکسان بود، اما در دوازدهه طول پرزها در پرندگان شاهد به میزان معنی‌داری بیشتر از گروهی بود که با سطح بالای EFFSB تغذیه شده بودند (۱۳۱۳/۳ در برابر ۸۳۳/۲ میکرومتر) که این امر موجب افزایش سطح جذب مواد مغذی در پرندگان شاهد شد.

همچنین عرض لایه عضلانی پرندگان شاهد به میزان معنی‌داری (۰/۰۵ >P) بیشتر از موارد تغذیه شده با سطوح بالای EFFSB بود. نتایج تحقیق ما در خصوص معنی‌دار شدن طول پرز با نتایج این تحقیق مطابقت دارد.

(۲۰۰۷ ,.Feng et al) در پژوهشی اثر کنجاله‌ی سویای تخمیر شده (FSBM) بر فعالیت آنزیمی دستگاه گوارش و مورفولوژی روده در جوجه‌های گوشتی را مورد بررسی قرار دادند.

آزمایش‌ها بر روی پانکراس و روده کوچک و دئودنوم، ژئوژنوم و ایلئوم انجام شد و گزارش کردند که در اثر جایگزینی کنجاله سویا با (FSBM) افزایش طول پرز روده (0/05 >P) و کاهش عمق کریپت (0/05 >P) در ژئوژنوم در تمام مراحل رشد در جوجه‌های تغذیه شده با (FSBM) مشاهده شد.

همچنین طول پرزهای دوازدهه در دوره آغازین به‌طور معنی‌داری افزایش یافت (0/05 >P).

نتایج تحقیق ما با نتایج (۲۰۰۷ ,.Feng et al) درمورد طول پرز مطابقت دارد اما طول پرز نسبت به سویای خام در تیمار‌های سویای پرچرب اکسترود شده افزایش پیدا کرده بود و در مورد عمق کریپت هرچند نتایج ما معنی‌دار نشد اما عمق کریپت ازنظر عددی نسبت به تیمار شاهد کاهش پیدا کرده بود که با نتایج محقق مذکور مطابقت دارد.

(۲۰۰۷).Feng et al گزارش کردند که بهبود مورفولوژی روده ممکن است بیشتر به‌دلیل حذف بازدارنده‌های تریپسین و کاهش بزرگی سایز پروتئین در کنجاله‌ی سویا بعد از تخمیر باشد و از طرف دیگر بیان داشتند که بهبود مورفولوژی روده ممکن است به کاهش مواد آنتی‌ژنی بعد از تخمیر مرتبط باشد.

مطالعه‌های پیشین نشان داد که فاکتور‌های ضدتغذیه‌ای در کنجاله‌ی سویا ازقبیل بازدارنده‌های تریپسین، گلوبین و غیره دارند که اثر نامطلوبی روی مورفولوژی و عملکرد دستگاه گوارش در حیوانات دارند (Dunsford et al., 1919; Li et al., 1941).

این به خوبی شناخته شده که بازدارنده‌های ترپسین از عملکرد صحیح تریپسین و کیموتریپسین جلوگیری کرده که منجر به مورفولوژی غیر طبیعی می‌شود (,Liener and Kakade..۲۰ ,Zarkadas and Wiseman).(۱۹۹۳) نشان دادند که یک همبستگی منفی بین سطح بازدارنده‌های تریپسین کنجاله سویا و ارتفاع پرز در خوک‌های شیرخوار وجود دارد.

مواد آنتی‌ژنی در پروتئین‌های سویا با کوتاهی پرز‌ها، افزایش میتوز سلولی کریپت و افزایش کریپت مرتبط می‌باشد که درنتیجه باعث ایجاد سندرم سو جذب می‌شود (Kenworthy and(Allen, ۱۹۶۶; Miller et al. ۱۹۸۶

نتیجه‌گیری

ضخامت و ارتفاع پرز تحت تاثیر تیمارهای مختلف قرار گرفت (۰/۰۵ ≥P). به‌طوری که بیشترین ضخامت پرز در تیمار شاهد (کنجاله و روغن سویا) بود که با تیمار اکستروژن اختلاف معنی‌داری نداشت و با سایر تیمارها اختلاف معنی‌دار داشت و کمترین آن در تیمار سویای خام بود که با تیمارهای اتوکلاو و برشته کردن اختلاف معنی‌داری ازلحاظ آماری نداشت.

بیشترین ارتفاع پرز در تیمار شاهد بود که با تیمار‌های اکستروژن و برشته کردن تفاوت معنی‌داری ازلحاظ آماری نداشت و کمترین آن در تیمار اتوکلاو بود که با تیمار‌های برشته کردن و سویای خام تفاوت معنی‌داری ازلحاظ آماری نداشت.

عمق کریپت و نسبت ارتفاع به عمق کریپت تحت تاثیر تیمارهای مختلف قرار نگرفت (0/05 <P).

جدول 4-3: فرمولاسیون جیره غذایی آزمایشی و مقدار مصرف اقلام خوراکی در ۱۰۰ کیلوگرم
مواد خوراکی مرحله مورد استفاده
آغازین
1 تا 10 روزگی (%)
رشد
11 تا 24 روزگی (%)
پایانی
25 تا 42 روزگی (%)
ذرت 50/652 55/979 61/958
کنجاله سویا 17/546 14/849 9/155
فول فت سویا
(سویای پرچرب)
25 25 25
روغن سویا - 0/140 0/011
جوش شیرین 0/100 0/100 0/100
دی کلسیم فسفات 1/927 1/670 1/556
کربنات کلسیم 1/314 1/100 1/072
نمک 2/252 0/292 0/295
مکمل ویتامینه 0/25 0/25 0/25
مکمل معدنی 0/25 0/25 0/25
دی-ال متیونین 0/371 0/269 0/240
ال لیزین 0/215 0/058 0/081
ال ترئونین 0/122 0/042 0/032
جمع 100 100 100
جدول ۵-۳: فرمولاسیون جیره غذایی پایه (شاهد) و مقدار مصرف اقلام خوراکی در ۱۰۰ کیلوگرم
مواد خوراکی مرحله مورد استفاده
آغازین
1 تا 10 روزگی (%)
رشد
11 تا 24 روزگی (%)
پایانی
25 تا 42 روزگی (%)
ذرت 52/908 54/262 60/207
کنجاله سویا 38/970 36/861 31/241
روغن سویا 2/429 4/918 4/781
جوش شیرین 0/100 0/100 0/100
دی کلسیم فسفات 1/936 1/690 1/575
کربنات کلسیم 1/225 1/097 1/069
نمک 2/293 0/296 0/298
مکمل ویتامینه 0/25 0/25 0/25
مکمل معدنی 0/25 0/25 0/25
دی-ال متیونین 0/326 0/240 0/200
ال لیزین 0/086 0/008 -
ال ترئونین 0/118 0/029 0/028
جمع 100 100 100
جدول ۳-۶: ترکیبات محاسبه شده مواد مغذی موجود در جیره‌های آغازین، رشد و پایانی
انرژی قابل متابولیسم (کیلوکالری/كیلوگرم) 3025 3150 3200
پروتئین خام % 22 2 19
فیبر خام % 3/304 2/27 2/09
کلسیم % 1/05 0/9 0/85
فسفر قابل دسترس % 0/5 0/45 0/42
سدیم % 0/93 0/16 0/16
لیزین % 1/42 1/24 1/09
متیونین % 0/69 0/58 0/52
متیونین – سیستین % 1/07 0/95 0/86
ترئونین % 0/94 0/83 0/74
تریپتوفان % 0/286 0/27 0/23
جدول 4 -۷: اثر روش‌های گوناگون فرآوری لوبیای سویا بر شاخص‌های ریخت‌شناسی روده جوجه‌های گوشی
تیمار شاخص ریخت‌شناسی دوازدهه، 42 روزگی (میکرومتر)
ضخامت پرز ارتفاع پرز عمق کریپت ارتفاع/عمق کریپت
1- شاهد 238/9a 1642/2a 255/4 6/42
2- اکستروژن 214/1ab 1627/0a 270/6 6/11
3- برشته کردن 187/0bc 1523/3ab 264/7 5/86
4- اتوکلاو 204/1bc 1457/6b 259/0 5/69
5- عدم فرآوری 156/6c 1553/5ab 258/9 6/00
SEM 11/531 51/279 16/071 0/342
در هر ستون میانگین‌های با حروف انگلیسی غیرمشترگ ازنظر آماری با یکدیگر اختلاف معنی‌داری دارند (0/05 >P)
میانگین‌های بدون حروف انگلیسی با یکدیگر تفاوت معنی‌داری ندارند.
SEM اشتباه معیار میانگین/سطح احتمال معنی‌داری

مهندس آرش افرا (کارشناس ارشد کشاورزی با گرایش تغذیه دام - مسوول فنی مرغداری تلاونگ)


//