در حال انتقال به بانک ... processing...
logo

عرضه بیش از ۴۶ هزار تن گوشت قرمز در فروردین ۱۴۰۱

اهمیت بهبود اشتها در جوجه های گوشتی

اسهال ویروسی گاو (BVD) و سقط جنین

واردات خوراک دام و طیور از مالیات بر ارزش افزوده معاف شود

کربوهیدرات های غیر الیافی و اثر آنها بر تولید شیر در گاوهای پرتولید

با گران فروشی مرغ و تخم مرغ برخورد می‌شود

اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای مشمول کشاورزی در دی ۱۴۰۰

قیمت جدید گوشت گوساله و گوسفندی اعلام شد

مهمترین افزودنی های خوراک طیور

قیمت مرغ در بازار روند افزایشی گرفت / دولت نظارت ها را افزایش دهد

جمع آوری و کشت نمونه ها جهت تشخیص بروسلا

جزییات طرح خرید دام، تخصیص نهاده دامی و دامدارکارت

مخالفت تشکل‌های صنعت طیور با حذف سامانه بازارگاه

بلاتکلیفی تجار و تولیدکنندگان درباره حذف یا عدم حذف ارز ترجیحی

رشد و توسعۀ واکسیناسیون

جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری مرزی

«واحدهای توزیعی مرغ» برای دریافت کد یکتا ۲ ماه فرصت دارند

گاوهایی که نیسان می‌شوند!

مایکوتوکسین ها، ورم پستان و شیر

واردات نهاده‌های دامی ۲۰ درصد افزایش یافت

اثر CreAMINO بر انرژی در جیره حاوی فیتاز در جوجه های گوشتی

ثبات قیمت گوشت گوسفندی در ۲ ماه اخیر/ مشکلی در بازار نداریم

۷۰ تن گوشت مرغ خراسان جنوبی به سایر استان‌ها ارسال می‌شود

گاوهای دوره انتقال را به راحتی مدیریت کنید

گلایه‌های دامداران دام سبک از وضعیت تامین نهاده‌ها/جو و ذرت بازار آزاد از کجا می‌آید؟

بیماری نیوکاسل در طیور گوشتی

موافق حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نهاده های دام و طیور هستیم

قیمت مرغ قطعه بندی فراتر از نرخ مصوب

انگلیس؛ استفاده از حشرات به جای سویا در خوراک طیور

آسیت (تجمع آب) در جوجه های گوشتی در طول فصل زمستان

تکنیک‌های واکسیناسیون برای طیور

استفاده از هورمون در پرورش مرغ، شایعه یا واقعیت

عدم تامین به موقع ارز به اعتبار تجار آسیب می‌زند

نور و نقش آن در پرورش طیور

صادرات دام مازاد عشایر تا دو ماه آینده

تاثیرات بافت و شکل دان بر تغذیه طیور

حل مشکل تخصیص و حمل نهاد های مرغداران

نقش گیاهان دارویی در تغذیه طیور

علت افزایش قیمت گوشت مشخص شد

٣راهکار برای جلوگیری از کاهش مصرف لبنیات بعد از حذف ترجیحی

فرسایش سنگدان

قیمت مرغ پس از قطعه بندی, 50 هزار تومان / نیاز بازنگری نرخ های مصوب

سالمونلا در طیور

دلایل گرانی گوشت در بازار/ اختلال در حمل و نقل و افزایش کرایه‌ها

بازگشت قیمت تخم مرغ به نرخ مصوب

مروری کلی بر بیماری ناشی از مایکوپلاسما سینویا در طیور

صادرات دام کلید حل بخشی از مشکلات صنعت دامپروری است

پیشگیری و درمان رینوتراکئیت عفونی گاو

قطعه بندی مرغ در فروشگاه‌ها مجاز می‌شود

حکایت تخم مرغ‌های وارداتیِ تاریخ مصرف گذشته

افزایش بازدهی مرغ گوشتی

تامین امنیت غذایی با تولید ۵ محصول در حوزه ارتقای خوراک دام و طیور

جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری زبان آبی

مزایده «گاوداری» ایران‌خودرو + عکس جزئیات مزایده

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به شفافیت عرضه نهاده‌های دامی منجر می‌شود

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان در دست بررسی

6 کار ضروری برای محافظت از دام در زمستان

کنترل، پیشگیری و درمان لپتوسپیروز

نقش پروتئین در حل مشکلات طیور

انتخاب و وازده گیری در مرغ های تخمگذار

چرا تخم مرغ در مغازه‌ها همچنان گران است؟

مقاصد صادراتی دام زنده اعلام شد

برای تهیه یک سیلوی با کیفیت، چه باید کرد؟

توزیع قطره چکانی نهاده‌های دامی/ دولت مشکل تامین ارز را حل کند

چربی های حیوانی و محتویات شکمبه در خوراک دام و طیور

قیمت هر شانه تخم مرغ چند؟

بیماری های مهم قرنطینه ای

مرغ ارزان می شود؟

ویروس های نفروپاتوژنیک برونشیت عفونی پرندگان

عرضه تخم مرغ دولتی در خرده‌فروشی‌ها آغاز شد/ قیمت می‌شکند

روش انتخاب و برداشت نمونه ها از دام

«پای مرغ» هم‌قیمت مرغ شد / سنگدان کیلویی ۴۹ هزار تومان

ساکنین دستگاه گوارش دنیایی برای کشف کردن

قیمت خرید حمایتی دام روستایی ابلاغ شد/ هر کیلو گوسفند نر ۶۲ هزار تومان

دولت سیزدهم سیاستهای غلط گذشته در صنعت مرغداری را ادامه ندهد

اثر ضد میکروبی اسیدهای آلی بر فلور میکروبی و سلامت روده طیور

تخصیص ۶.۵ میلیارد دلار برای واردات نهاده‌های دامی

غذاهای دامی با منشاء حیوانی

علت گرانی و کمبود مرغ در روزهای اخیر/ برنامه دولت برای بازار شب عید چیست؟

دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ:ستاد تنظیم بازار نرخ مصوبه مرغ را اعلام نکرده است

بیماری ORF یا اكتمای واگیردار

تأثیر سموم قارچی بر تولیدات گاوهای شیری

کمبود نهاده‌های دامی در کشور / دام‌ها ضایعات میوه می‌خورند

فروش فوری مرغداری ۴۵ هزار قطعه ای با تمامی امکانات

جمع آوری نمونه های بالینی از جنین سقط شده

نرخ غیررسمی بازار مرغ را بی ثبات می‌کند/ مرغداران بلاتکلیفند

برنامه ریزی های مؤثر در کنترل مقاومت به آنتی بیوتیک ها در طیور

کلامیدو فیلا آبورتوس و سقط جنین دام

ضدعفونی مرغداری

قیمت جوجه یک روزه همچنان ۲۵۰۰ تومان بالاتر از نرخ مصوب

گرانفروشی مرغ به دلیل نبود نظارت پس از کشتارگاه است

قیمت مصوب مرغ روز در ستاد تنظیم بازار ۳۱ هزار تومان تعیین شد

افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی/کرونا زنجیره عرضه را به هم ریخت

مصرف ماهی برای کنترل دیابت

قیمت دام و علوفه نسبت به سال قبل چقدر تغییر کرده است؟

تغذيه مرغ تخم گذار

رونق مرگ در مرغداری های ساوه! مرغ های مادر بیمارند؟

چرا کشتار دام‌های مولد و آبستن متوقف نشد

همه گیر شناسی بیماری تب کیو

تأثیر ارتفاع برداشت ساقه ذرت در تغذیه گاو شیری

قیمت مصوب جوجه یکروزه ٦٠٠٠ تومان/ نرخ مصوب هم در بازار رعایت نمی شود

دانلود رایگان ترجمه مقاله مروری بر فیتات و فیتاز در جوجه ها (سال ۲۰۱۶)

سالمونلوز و سقط جنین دام

منابع ذخیره ای آغوز

تثبیت بازار مرغ از اوایل آذر تأخیر ۴۰ روزه سامانه بازارگاه در تخصیص نهاده به مرغدار

عرضه تخم‌مرغ در بازار باقیمت مصوب واردات ۱۰ هزار تن تخم‌مرغ از ترکیه

تعلل دامپزشکی و فساد75 تن تخم مرغ

تأمین نهاده های دامی کابوسی بزرگ برای دامداران

انواع صدف معدنی در خوراک طیور گوشتی و دام

افزایش میزان نقدینگی مورد نیاز واحدهای دامداری و طیور

کیفیت پولت ها، کلید موفقیت درتخمگذاری

فرم تاییدیه حقابه

فرم درصد پیشرفیت فیزیکی واحد گوسفند داشتی

فاسد شدن ۵ هزار تن ذرت دپو شده در گمرک

استفاده از تجهیزات روشنایی مناسب وکاهش هزینه برق

ناپختگی مدیران در صنعت مرغ/ تصمیمات اشتباه گذشته تکرار نشود

مدیریت مطلوب برای مبارزه با هزینه بالای خوراک

نمی‌دانیم هر ماه قرار است چقدر نهاده دولتی دریافت کنیم!

زنجیره تولید دام و طیور قم تکمیل شود

تسهیلات با حداقل سود به کشاورزان و دامداران به زودی پرداخت می‌شود

آیا فراورده های طیور فقط گوشت و تخم مرغ است؟

قطع دنبه و تاثیر آن بر صفات اقتصادی گوسفند

پرورش ماهی قزل‌ آلا از صفر تا صد

کمبود گوشت قرمز در بازار نداریم/ گوشت با قیمت فعلی، گران فروشی است

ارزیابی عملکرد سیستم تهویه تونلی

گزارشی از تلفات تب کریمه کنگو نداشتیم

بستر مرغداری چه شرایطی باید داشته باشد؟

قیمت تخم مرغ در بازار زیر نرخ مصوب آمد

نوک چینی طیور چیست و چه اهمیتی دارد؟

قیمت مرغ به ۴ هزار تومان زیر نرخ مصوب کاهش یافت

کاهش اتلاف آب مرغداری تخمگذار و گوشتی

عرضه گوشت تنظیم بازار تا کی ادامه دارد؟

اسیدی فایر چیست و در پرورش طیور چه استفاده هایی دارد؟

تخم مرغ‌ها روی دست مرغداران ماندند

گلایه شدید مرغداران؛ چرا تامین نهاده های دامی مختل شده است؟

صنعت مرغداری چیست ؟

خرید تضمینی تخم‌مرغ

تأمین 65 درصد نهاده‌های کشاورزی از سامانه بازارگاه

مرغداران به دنبال آزادسازی صادرات

مروری بر نیازهای پروتئینی طیور

افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی همچنان ادامه دارد

نگهداری از گوساله ها پس از دوره نوزادی

کارهای عملی جهت کاهش استرس گرمایی طیور

مافیای گوشت اجازه کاهش قیمت را نمی‌دهد!

تقسیم بندی گله گاو شیری

مرغها روی دست مرغداران ماند!

زرده تخم مرغ بازتابنده سلامتی مرغ

صنعت پرورش اسب

آفلاتوکسین ها و عملکرد توکسین بایندر در کنترل آن ها در طیور

کنترل وزن تخم مرغ در گله های تخمگذار

موافقت دولت با اختصاص تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی دام و طیور

مرغ بدون آنتی بیوتیک چه مزایایی دارد؟

آمادگی برای خرید روزانه ٣٠٠٠ تن شیر مازاد دامداران

کمبود نقدینگی مرغداران/ 3 پیشنهاد برای تأمین مالی تولید‌کنندگان‌ مرغ‌

اختصاص وام ۱۶.۵ هزار میلیارد تومانی به واحدهای تولید گوشت و مرغ

بهترین روش تشخیص تخم مرغ کهنه و نو

فراوانی کالاهای اساسی در نهمین روز اصلاح یارانه‌ها/ رشد‌ قیمت گوشت قرمز با توجیه گرانی نهاده‌

فواید و مضرات شیر گاو

اعلام قیمت جدید ذرت، جو و کنجاله سویا در سامانه بازارگاه

قیمت گوشت قرمز به‌زودی به قبل بازمی‌گردد

شرکت پشتیبانی امور دام موظف به خرید مازاد تولید گوشت مرغ است/ تعیین قیمت خرید توسط کمیته‌های استانی

عرضه مرغ گرم به قیمت ۳۷ تا ۴۰ هزار تومان

عفونت کیسه زرده جوجه چیست؟

معضلات آلودگی قارچی خوراک

هزینه نگهداری هر رأس گاو شیری در یک سال با هزینه‌های خوراک و نگه‌داری و دارو

مشکل کمبود عرضه تخم مرغ و روغن تا ساعاتی دیگر برطرف می‌شود

اطلاعات کامل ارزش غذایی تخم مرغ

ابعاد سالن مرغداری کوچک و تجهیزات مورد نیاز

توقف واردات نهاده‌های دامی از سوی بخش خصوصی/ کمبودها متاثر از جنگ روسیه و اوکراین است

کاربرد نمره وضعیت بدن (BCS) در مدیریت گاوهای شیری

10 درصد نهاده‌های خوراک دام و طیور در مسیر غیر‌واقعی توزیع می‌شود

۸۰ درصد هزینه های تولید مرغ مربوط به ذرت و کنجاله سویاست

شستن مرغ خام چه عوارض خطرناکی را به دنبال دارد؟

پرورش اسب:تضمین بازگشت سرمایه در گرو خرید نژاد مرغوب

کمبود ذرت و سویا در بازار آزاد/ تاثیر روانی جنگ اوکراین بر بازار داخلی

اهمیت شرایط بدنی گاو

سوت‌زنی| بازار داغ گران‌فروشی پروتئین در فروشگاه‌های اینترنتی

قیمت واکسن داخلی طیور، یک سوم وارداتی است

کمبودی در گوشت قرمز ماه رمضان نداریم/ قیمت‌ها شکسته می‌شود

نقش پروبیوتیک ها در تغذیه طیور

راهکارهای مقابله با استرس گرمایی در طیور

بیماری نیوکاسل (قسمت چهارم)

«گران» برای مصرف‌کننده، «زیان» برای تولیدکننده

کوره هوای گرم

بیماری های مرغ

قیمت هر شانه تخم مرغ به 53 هزار تومان رسید

بیماری نیوکاسل (قسمت سوم)

دست‌های پشت پرده قیمت گوشت را مصنوعی افزایش داده‌اند

احتیاجات و کمبودهای اسید آمینه ای

تولید مرغ از نیاز کشور پیشی گرفت/ آرامش بازار در شب عید

منابع پروتئینی در تغذیه طیور

بیماری آنفلوآنزا پرندگان

پیش بینی افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت غلات

انواع گوشت قرمز با قیمت مناسب در روزهای پایانی سال عرضه می‌شود

ممنوعیت ثبت سفارش 9 قلم نهاده دارویی مشکلات تولید کنندگان را افزایش داد

هورمون های دخیل در سقط جنین دام ماده

قیمت گوشت نجومی شد/ رایزنی دولت برای واردات گوشت قرمز و دام زنده

مایکوتوکسین ها

شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداری 32 درصد کاهش یافت

ثبات در بازار مرغ و افزایش قیمت گوشت قرمز/پوست و زواید مرغ را کجا می‌برند؟

اهمیت مدیریت بهداشتی آبزیان

تورم ۳۳.۴ درصدی تولیدکننده برای مرغداری‌ها

شاخص قیمت تولید مرغداری‌های صنعتی 35.4 درصد کاهش یافت

بیماری کم خونی عفونی طیور

آنزیم فیتاز در تغذیه طیور

کشف بیش از ۱۴ هزار راس دام قاچاق/ صادرات باید هر طور شده آزاد شود

بیماری نیوکاسل پیشگیری با واکسن

حذف آنی ارز۴۲۰۰تومانی فاجعه ای جبران ناشدنی برای صنعت مرغداری است

دان مرغ

اندام های حرکتی گاو (دست و پا)

وضعیت سیستم پستان گاو

واردات گوشت برزیلی فاسد تکذیب شد

عوامل کلیدی در شکل گیری میکروبایوتای دستگاه گوارش مرغ

حداکثر قیمت مرغ در بازار ۳۱ هزار تومان است/ توزیع ۷۲ درصد میوه تنظیم بازاری شب عید در بازار

ملاحظات مدیریتی برای کاهش تنش حرارتی

نگهداری از گاوهای خشک Far-off

گوشت مرغ ماه مبارک رمضان تامین است

تفسیر نتایج آزمایشگاهی الایزا در واکسیناسیون علیه بیماری گامبوروی طیور

چرا مرغ در تهران گران شد؟/ نظارتی بر بازار نیست

ارزیابی تیپ در گاوهای شیری

سه پیشنهاد تولیدکنندگان مرغ و تخم‌مرغ درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی

استفاده از جلبک اسپیرولینا در تغذیه طیور

تاثیر مذاکرات روسیه و اوکراین بر بازار کالاهای اساسی کشاورزی چه بود

تصمیمی برای حذف ارز ترجیحی در تخم مرغ وجود ندارد

۲۵ کامیون ایرانی در مرز اوکراین-روسیه گرفتار شدند/ گمرک ورود کرد

عوامل موثر در کاهش جوجه درآوری

آنفولانزای مرغی

قیمت جهانی کالاهای اساسی همچنان تحت تاثیر تحولات اوکراین و روسیه

انواع سالن مرغداری

بیش از ۳۰۰ نژاد اسب در جهان

برگزاری مانور اجرای طرح ملی تشدید کنترل و نظارت بهداشتی

بیماری قانقاریا در طیور | علائم و درمان

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی قیمت داروهای دامی را افزایش نمی‌دهد

برطرف شدن ممنوعیت توسعه صنعت دامپروری و طیور

عوامل تغذیه ای موثر در نطفه داری و جوجه درآوری تخم مرغ

نرخ جوجه یک‌روزه کاهشی شد/ مرغ منجمد از ترکیه وارد می‌شود

تصفیه آب پرورش ماهی

کتاب جامع نظام دامپروری

مکمل ویژه گاو انتظار زایمان

دعوت به همکاری

ردیابی غذاهای دریایی در ایالات متحده آمریکا

کشتار گسترده مرغ‌ها منجر به افزایش قیمت تخم مرغ شد

فلج شدن گاو پس از زایمان

اثر پرهیز غدایی در رشد جوجه ها

تامین بیش از سه میلیارد دلار برای واردات نهاده های دامی

ارزیابی علل لنگش در گاو و درمان آن

تضعیف صنعت مرغداری توسط دولت

دامپروری فراسرزمینی ضرورت یا الزام

پرورش ماهی در آسمان

گرانی مرغ قابل پیش بینی بود/ با آمارسازی آدرس غلط دادند

آمادگی جهت ورود جوجه و کنترل شرایط محیطی

زنگ خطر درباره کشتار دام‌های سبک

پیکا یا گند خواری

سمیت ویتامین ها و مواد معدنی کمیاب در طیور

دستاوردهای تحقیقاتی جدید تجاری شده در حوزه دام وطیور

تحقیق وتوسعه پایدارتیالپیا در ایران

اصلی‌ترین عامل گرانی دوباره مرغ، افزایش هزینه‌های تولید و نظام توزیع است/ تصمیمات اشتباه دولت، صنعت طیور را به آستانه نابودی کشاند

دانلود رایگان ترجمه مقاله رشد پیچه ای در اندام های گیاهی

ترکیب گوشت، پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی حاوی فراوردههای فرعی انار

تاثیر غذایی روغن دانه انار و روغن دانه کتان در عملکرد مرغ گوشتی و مشخصاتاسیدهای چرب گوشت

بدعهدی وزیر جهاد در جلوگیری از خام مصرفی نهاده‌های دامی

دانلود رایگان مقاله انگلیسی استفاده از آفت کش ها در گلخانه به همراه ترجمه فارسی

دانلود رایگان ترجمه مقاله تعیین رفتار متقابل DNA تیموس گوساله با بربرین هیدروکلراید (نشریه تیلور و فرانسیس ۲۰۱۹) (ترجمه ارزان – نقره ای ⭐️⭐️)

 اثرات مطلوب اسید چرب در تغذیه طیور

انتخاب جوجه(کارت جوجه)

مقاله تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی (سال ۲۰۱۸)

دستورالعمل طرح ملی هویت گذاری و پلاک کوبی دام

بیماری یون

رشد ۲۰ درصدی قیمت تولید کننده بخش گاوداری ­های صنعتی

قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری های صنعتی به ۸۰ درصد رسید

خوراک دام و طیور از کشور قاچاق می شود+ سند

چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد؟

برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک شیری

تولید گندم ۳۰ درصد و خرید تضمینی ۵۰ درصد کاهش یافت

بیماری مشترک بین انسان و دام تب مات یا بروسلوز

مرغداران خواستار اعلام نرخ جدید تخم مرغ شدند

تاثیرمکمل پوست انار برروی رشدبدن،بازده خوراک،متابولیت‌های بیوشیمیایی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی مرغ گوشتی

زنگ خطر کمبود ذرت با کاهش موجودی بنادر

آنزیم در طیور

کد های تعیین وزیر جهاد کشاورزی در دولت بعدی کدهایی که اگر دقت کنید وزیر آینده را همین امروز بشما می شناساند

صنعت طیور چگونه می‌تواند از بحران خارج شود؟

صادرات کره و شیرخشک مشروط به خرید شیرخام با نرخ مصوب شد

مولتی آنزیم

سندرم سر باد کرده ویروسی طیور

سندرم آسیت

دولت سیزدهم چگونه می تواند چالش‌های صنعت دام و طیور را حل کند؟

تغذیه و کیفیت تخم مرغ

بیماری های شایع در گوسفندان

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

برنامه چرخشی کوکسیدیوز

اصول اولیه ساخت و ضدعفریونی کردن داخل مرغ داری

بررسي تاثير شستشوي پوسته تخم مرغ با آب سرد بر آلودگي سالمونلا در پوسته و محتويات آن

بزها و تغذیه بز

تأخیر در تخصیص ارز و ترخیص کالا معضل تأمین نهاده‌های دامی

تعاونی روستایی سیستم مناسبی برای اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی است

نکات کاربردی در مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری

روغن ذرت

پیش بینی تولید ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی؛

کنترل کوکسیدیوز

علل همشکل نبودن گله

تاخیر در بارگیری نهاده های دامی/تعلل دولت در تعیین نرخ شیر خام

تخم مرغ و خواص آن

آغاز تحویل تنخواه نهاده‌های دامی به مرغداران

جوجه یک روزه به قیمت 8 تا 10 هزار تومان به مرغداری‌های تحویل داده می‌شود

نقش پرتئینها در طیور

بیماری مزمن تنفسی C - R - DChronic Respiratory Disease

وضعیت نامطلوب تامین نهاده های دامی

نهاده‌ها‌ همچنان با تاخیر به دست مرغداران می‌رسد

راهبردهای تغذیه برای افزایش وزن تخم مرغ

هشدار در مورد وضعیت تولید تخم مرغ

اهمیت تغذیۀ گوساله

قیمت جوجه مرغ به بیش از 2 برابر رسید

ژنتیک، عامل اولیۀ بیماری های مربوط به سُم در گاوها

راه حلی برای دستیابی به پروتئین حشرات

آنتی بیوتیک موثر (فوزباک)

آویلامایسین(محرک رشد)

عدم تامین نهاده کاهش ۱۲ میلیون قطعه‌ای جوجه ریزی را رقم زده است

بیماری آنفلوآنزا ، راه ابتلا و انتقال ،‌ پیشگیری و درمان به زبان ساده

تاثیر تراکم موادمغذی جیره پایانی و سن کشتار بر بازده ابقای انرژی وپروتیین جوجه های گوشتی

7 سؤال مهمی که به هنگام تهیۀ خوراک برای مرغ گوشتی باید پرسید

اثرات سطوح مختلف گلوتن ذرت در جوجه های گوشتی

تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی

تحلیل پیشران های کلیدی صنعت طیور بااستفاده از رویکرد اینده نگاری

تغذیه گاو خشک و انتقالی

خام فروشی نهاده های دامی و هدررفت عظیم منابع

ابعاد تازه ای از سوءمدیریت در بازار نهاده‌های دامی

رنگ گوشت طیور

نهاده‌های دامی مورد نیاز سال ۱۴۰۰تامین شد/انباشت۴.۱ میلیون تن در بنادر

تب شیر در گاو

تاخیر در تامین کامیون عامل تشدید کندی روند بارگیری

دولت به جای افزایش قیمت شیر نهاده ارزان به دامدار بدهد

گالیم

دلایل افزایش قیمت تخم مرغ

نهاده‌های دامی تا 9 ماه آینده تامین شده است

هشدار درباره تداوم نابسامانی بازار جوجه یکروزه

تنش گرمایی و کیفیت پوسته

تکنيک انتقال جنين در گاو

اندازه گیری شدت نور و تعریف محیط نوری

دولت آینده خود را آماده گرانی تخم مرغ کند/ ادامه حذف گله‌های مرغ‌ تخم‌گذار

وزارت جهاد کشاورزی درباره مجوز واردات جوجه یک روزه با ارز ۴۲۰۰ شفاف‌سازی کند

مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجاری جوجه گوشتی

کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار/ نیازی به واردات مرغ نداریم

روش‌های نوین برای زیادشدن شیر در گاوها

١.۵ میلیون یورو مواد اولیه شیرخشک در گمرکات در حال فساد است!

بیماری تب برفکی یا زخم دهان و پا

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ تخمگذار نژاد هایلان w80

دلایل گرانی نهاده‌های دامی/ قیمت جهانی ۵۰ درصد افزایش یافت

معرفی تصویری بیماری نیوکاسل

قیمت واقعی مرغ برای مصرف کننده ۳۰ هزار تومان است

اکتینومیکوزیس در گاو

علت اصلی افزایش قیمت نهاده‌های دامی چیست؟

ویژگی های بک گاو شیری خوب

معامله عجیب ایران و روسیه / تهاتر نفت با خوراک دام!

بیماری کوکسیدیوز

چه کسی پاسخگوی وعده های سرخرمن مسئولان است؟

بیماری کلی باسیلوز

اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی

جفت ماندگی در گاو های شیری

قیمت تخم مرغ چرا گران شد؟

بیماری مارک

احتمال واردات تخم‌مرغ از هفته آینده

بیماری پاستورلوز (وبای طیور)

دستورالعمل های زمان بر عامل تاخیر در واردات یونجه از روسیه خرید شیر خشک از کارخانه های لبنی از 4 هزار و 500 تا 6 هزار و 400 تومان

بیماری گامبور

کشتار دام‌های مولد با شتاب زیادی ادامه دارد

انسفالومیلت پرندگان یا اپیدمیک ترمور

سبوس‌های کپک زده خوراک دام شد!

آبگرمکن خورشیدی

استفاده از نان خشک در تغذیه طیور

بیماری سل مرغی در طیور

به جای گوشت چربی تولید می‌کنیم / تفاله نیشکر خوراک جدید دام‌ها

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه دار برای تامین نیاز بازار وارد شد

قانون توزیع عادلانه آب

نقش دلالان در کاهش مرغ‌‌ِ مراکز توزیع دولتی/ تغییر مقصد برخی کامیون‌‌های حامل مرغ در میان راه‌

چرا گرماتب بهینه است؟

دستور العمل طیور 1400

۲۰ درصد مرغداری‌ها تعطیل شدند / مشکل چیست؟

قیمت ماهی قزل آلا به ۱۲۵ هزار تومان رسید

فرآیندهای مورد نیاز در صدور پروانه واحدهای دام و طیور

تعرفه خدمات کشاورزی 1400

کشتار دام های آبستن بی سر و صدا ادامه دارد

فلج شدن گاو پس از زایمان و درمان تب شیر

تولید ماده اساسی و وارداتی برای رشد طیور در کشور

کاهش قیمت لبنیات داوطلبانه بود

واکسن زنده نیوکاسل کلون سویه CL/79

هیتر پاتیو

جت هیتر

کوره هوای گرم (کابینتی)

جت هیتر سری G

واحد های مختلف مورد نیاز در سیستم جوجه کشی

مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ شدند

معرفی تصویری بیماری برونشیت عفونی طیور

صادرات دام زنده آزاد شد

واکسن غیرفعال نیوکاسل و برونشیت عفونی و سندرم کاهش تولید تخم‌مرغ

عرضه تخم مرغ شانه‌ای ۴۲۵۰۰ تومانی

مرغ‌های ایرانی تریاکی نیستند

عدم تامین نهاده مشکل اصلی سامانه بازارگاه افزایش قیمت تخم مرغ تبعات اتفاقات سال گذشته است

ورشکستگی دامداران عامل کشتار دام ماده مولد و نارس

با رشد دامداري های صنعتی برخی خدمات دولتی توسط سازمان دامپزشکی صورت نمی پذیرد

بیماری IBH یا تورم عفونی کبد

لنگش در دام

مشکلات زایمان

افزایش 500 درصدی سه قلم کالای مورد نیاز دامداران

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتئینی شکست خورد؟

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتیینی شکست خورد

ال کارنیتین چیست

لبنیات گران‌تر می‌شود؟

مشکل لنگش در گاو و گوساله

توزیع روزانه ۶ هزار تن مرغ در کشور/ متوسط تلفات ناشی از تنش گرمایی در مرغداری‌ها ۱۰ درصد است

استرس گرمایی و مشکلات ان در گاوهای شیری

طوفان تخم مرغ در بازار/ چرا قیمت از ۵۰ هزار تومان گذشت؟

خیز دوباره قیمت جوجه در بازار

قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ٩ هزار تومان رسید

کاتولوگ اورجینال پرورش و تغذیه مرغ تخمگذار شیور تجاری همراه با راهنمای فارسی

صف معطلی کامیون ها در مرز بازرگان از ۳ ماه قبل حذف شده است

کاتالوگ اورجینال پرورش جوجه گوشتی نژاد کاپ همراه راهنمای فارسی coBB 500

ادامه بحران جوجه یک روزه/ قیمت دو برابر نرخ مصوب !

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ گوشتی نژاد راس همراه راهنمای فارسیross 308

چهار راه برای بهبود تراکم استخوان مرغ های تخم گذار

جدیدترین قیمت گوشت قرمز در بازار

تاثیر حرارت در از بین بردن سم آفلاتوکسین

مدیریت پرورش در آب و هوای گرم

عرضه ۶.۶ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در سامانه بازارگاه

کرایه های سنگین حمل و نقل کمر مرغداران را شکسته/ جوجه یکروزه کم است

۴ راهکار بخش خصوصی برای حل چالش بازار نهاده های دامی

شاخص های استرس و فیزیولوژیکی رفاه حیوان

ذبح دام سنگین در خراسان رضوی ۱۱ درصد بیشتر از حد مجاز است

تراژدی کشتار دام مولد

بیماری افت تولید تخم در مرغان بومی (EDS)

٣ تصمیم جدید دولت برای کاهش قیمت جوجه یک روزه

اسپری جدید پستان گاو

افزایش ۱۰.۵ درصدی عرضه گوشت مرغ و طیور در بهار ۱۴۰۰

از دست دادن آب در گوساله های شیرخوار

بیماری آبله در طیور

آمریکا برای کنترل قیمت گوشت دست بکار شد

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه‌دار برای تأمین نیاز بازار وارد می‌شود

بیماری برونشیت در طیور

نیاز شدید گاو به استراحت

کبد چرب در دام

کاربرد آنزیم در جیره غذایی طیور

ورم پستان

تاثیر رنگ پوسته روی کیفیت و جوجه درآوری تخم مرغ

۶ پیشنهاد به وزیر جهاد کشاورزی در تامین خوراک دام و طیور

 آناتومی دستگاه تولید مثل مرغ تخمگذار و نحوه تشکیل تخم مرغ

اثر تغذیه بر تولیدمثل

تولید جوجه تخم گذار افزایش یافت

مرغداران از دولت جدید چه می‌خواهند

تورم فزاینده و خطر تعطیلی دامداری های صنعتی

بیماری کتوز در دام

چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟

رییس سازمان دامپزشکی اعلام کرد: عرضه ۶ هزار و ۶۲۲ تن گوشت مرغ گرم به بازار

پیش‌بینی افزایش قیمت مرغ

سقف قیمت واردات نهاده‌های دامی به واردکنندگان ابلاغ شد

افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است

پشت پرده کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی چیست؟

معاون وزیر جهاد کشاورزی: نقش اصناف در توزیع مرغ پررنگ‌تر می‌شود

واردکنندگان نهاده‌هاخواستار رفع تبعیض میان دولت و بخش خصوصی شدند

جایگزینی برای شیر پاستوریزه؛ تکنیک جدید فراوری شیر

برای یک تا ۲ ماه آینده در تامین‌ نهاده های دامی مشکلی نخواهیم داشت

تولید کننده انواع مکمل و کنسانتره طیور و دام

نظارت بر کشتارگاه های مرغ تشدید شود

زرده تخم مرغ چه خواص و چه مضراتی دارد؟

نیازی به واردات جوجه نداریم/ هشدار درباره التهاب مجدد قیمت مرغ در بازار

افزایش قیمت ذرت

افزایش نرخ رسمی کنجاله سویا

وزارت جهادکشاورزی سکان بازار مرغ را به دست گرفت

قیمت تخم‌مرغ در میادین میوه و تره‌بار تهران ارزان شد: هر شانه ۲۹۹۰۰ هزار تومان

تعامل دستگاه قضا با بخش خصوصی امری ستودنی و اقدامی مؤثر در افزایش تولید است

نکاتی برای بهبود دورۀ انتقالی گاو به منظور افزایش باروری و شیردهی

درج قیمت مصوب روی مرغ و تخم مرغ الزامی شد

وزیر جهادکشاورزی باید پاسخگوی سومدیریت و احتکار مرغ باشد

آزادسازی ذخایر مرغ منجمد ۱۵ هزار تومانی

ممنوعیت صادرات مرغ به کلیه گمرکات اجرایی کشور ابلاغ شد

افزایش بی رویه قیمت خوراک دام نشانگر وجود بی‌تدبیری است

سود قیمت گذاری دستوری در جیب واسطه‌ها

رسوب ۳ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در بنادر کشور

صادرات تخم‌مرغ آغاز شد.

بهینه سازی اندازۀ تخم مرغ در مرغ های تخمگذار تجاری

پرورش مرغ گوشتی

فروشگاه قاصدک ، قیمت ، کیفیت ، بازگشت و سلامت کالا

استفاده از جلبک اسپیرولینا در تغذیه طیور

25 اسفند 1400 | 10:18 مقالات

؛اسپیرولینا (Spirulina platensis) سیانوباکتر فتوسنتزکننده‌ای است که در بسیاری از کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری و مناطق معتدله به‌منظور تغذیه انسان و دام به‌صورت تجاری کشت داده شده است.

این جلبک به‌دليل مواد مغذی با ارزش، منبعی غنی از پروتئین و ویتامین‌هاست که در صنعت داروسازی، مواد غذایی و شیمیایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مطالعات مختلف گزارش کردند که اسپیرولینا حدود 400 سال قبل در مکزیک در طول تمدن آزتک‌ها به‌عنوان غذا مورد استفاده قرار می‌گرفت. همچنین توسط قبیله Kanembu در منطقه دریاچه چاد جمهوری چاد نیز به‌عنوان غذا به‌کار میرفت (Abdulqader و همکاران، ۲۰۰۰؛ Belay ۲۰۰۲).

در ۲۰ سال اخیر اسپیرولینا به‌طور تجاری تولید شده است و به‌عنوان غذا مورد استفاده قرار می‌گیرد. جلبک‌های تجاری معمولا در استخرهای بزرگ در محیط بیرون تحت شرایط کنترل شده، تولید می‌شوند و بعضی از شرکت‌ها به‌طور مستقیم از تولید دریاچه استفاده می‌کنند.

از سال‌ها قبل فایده اسپیرولینا به‌دلیل پروتئین بالا، ویتامین‌ها، اسید آمینه‌های ضروری و اسید چرب‌های ضروری آن شناخته شده است. دارای پروتئین بالا و منبع غنی از ویتامین‌ها به ویژه B12 و پیش‌ساز ویتامین A (بتاکاروتن) و مواد معدنی مخصوصا آهن است.

همچنین حاوی مقدار کمی اسید گاما لینولنیک (GLA) است و همچنین شامل ترکیبات گیاهی مفید دیگری است که برای سلامتی مفید است. اسپیرولینا در سراسر جهان کشت داده می‌شود و به‌عنوان مکمل غذایی در آبزی پروری و صنایع مرغداری به‌کار می‌رود.

اسپیرولینا به‌صورت گسترده به‌عنوان یک مکمل غذایی برای انسان استفاده می‌شود اما اخیرا استفاده از آن در حیوانات نیز آغاز شده و حدودا ۳۰ درصد از تولید جهانی آن به‌عنوان مکمل غذایی حیوانات به فروش می‌رسد.

تحقیقات کمی در مورد اثر جلبک بر تولید حیوانات وجود دارد. Ro0S و Dominy در (۱۹۹۰) گزارش دادند که استفاده از جلبک اسپیرولینا تا سطح ۱۲ درصد اثرات مضری بر جوجه‌های گوشتی ندارد.

Zeweil و همکاران در سال 1016، تحقیقی را به‌منظور بررسی اثر سطوح اسپیرولینا پلاتنسیس و ویتامین E در شرایط تنش گرمایی بر عملکرد، برخی ترکیبات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی خون، پاسخ آنتی‌اکسیدانی و ایمنی صفات مرغ درحال رشد انجام دادند.

برای این منظور ۱۵۰ جوجه خروس به‌طور تصادفی در پنج گروه قرار گرفتند. به گروه اول جیره پایه بدون مکمل خورانده شد و در دمای بهینه 24-۲۲ درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی ۵۵-۵ درصد قرار گرفتند (کنترل منفی).

چهار گروه دیگر برای سه روز متوالی در هفته از ۱۱ صبح تا ۳ بعد ظهر تحت شرایط تنش (دمای ۳۸ درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 65-55 درصد) قرار گرفتند.

به اولین گروهی که تحت استرس قرار گرفتند جیره پایه بدون مکمل خورانده شد (کنترل مثبت) در حالی که سه گروه دیگر با جیره پایه مکمل شده با اسپیرولینا پلاتنسیس (در سطوح ۰/۵ و ۱ گرم در کیلوگرم جیره) و با ویتامین E (۷۵ میلی‌گرم در کیلوگرم جیره) تغذیه شدند.

نتایج این آزمایش نشان داد که خوراک مصرفی بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی‌داری با هم داشتند.

استرس مصرف خوراک جوجه‌های تغذیه شده با جیره کنترل مثبت (جیره پایه بدون مكمل) را به‌طور معنی‌داری کاهش داد در حالی که افزودن ۰/۵ و ۱ گرم اسپیرولینا به جیره به‌طور معنی‌داری مصرف خوراک را افزایش داد ولی اختلاف معنی‌داری با گروه تغذیه شده با جیره کنترل منفی (گروه بدون استرس و جیره پایه) نداشت.

همچنین ضریب تبدیل غذایی بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی‌داری باهم نداشتند.

سطوح مختلف مکمل اسپیرولینا و ویتامین E اثر سوء تنش حرارتی را بر عملکرد رشد کاهش دادند که ممکن است به‌دلیل اثر هم‌افزایی ترکیبات شیمیایی (مجموع محتویات فنلی و فلاونوئیدی و آنتی‌اکسیدانی موجود در اسپیرولینا باشد. این ترکیبات شیمیایی فعالیت آنتی‌اکسیدانی دارند و آلكالوئيدها، فلاونوئیدها، گلیکوزید‌ها، تانن‌ها و ترکیبات فنولی، استروئیدها و ساپونین‌ها نیز فعالیت ضد التهابی دارند.

همچنین Evans و همکاران (۲۰۱۵) تحقیقی را به‌منظور بررسی جیره‌های حاوی سطوح مختلف جلبک اسپیرولینا بر عملکرد جوجه‌های گوشتی به مدت ۲۱ روز با 5 تیمار آزمایشی انجام دادند.

طی این بررسی مشاهده شد که جیره با 16 درصد جلبک بالاترین وزن بدن را داشت که به‌لحاظ آماری تفاوت معنی‌داری با جیره‌های حاوی 0، 6 و ۱۱ درصد جلبک نداشت و مشابه بود، در حالی که جیره‌های فرموله شده با ۲۱ درصد جلبک، پایین‌ترین وزن بدن را داشتند.

افزایش وزن بین تیمارهای مختلف نیز تفاوت معنی‌داری داشتند. پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی 16 درصد جلبک، بیشترین افزایش وزن را داشتند که به لحاظ آماری تفاوت معنی‌داری با پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی ۰، 6 و ۱۱ درصد جلبک نداشت در حالی که پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی ۲۱ درصد جلبک به‌طور معنی‌داری کمترین افزایش وزن را نشان دادند.

نتایج این تحقیق با یافته‌های Ross و Dominy در (۱۹۹۰) مطابقت داشت. آنها گزارش کردند که جیره‌های حاوی جلبک اسپیرولینا اثر مضری بر جوجه‌های گوشتی ندارد.

Bonos و همکاران (2016) آزمایشی را به‌منظور بررسی اثر جلبک اسپیرولینا بر عملکرد رشد، پایداری اکسیداتیو گوشت و اسید چرب در جوجه‌های گوشتی یک روزه با ۳ تیمار غذایی انجام دادند.

تیمار اول فاقد اسپیرولینا (کنترل) و تیمار دوم شامل 5 گرم اسپیرولینا در هر کیلوگرم خوراک و تیمار سوم شامل ۱۰ گرم اسپیرولینا در هر کیلوگرم خوراک بود، در ۲۱ روزگی و پایان دوره (42 روزگی)، وزن بدن بین تیمار شاهد و سایر تیمارها اختلاف معنی‌داری نداشت.

همچنین تفاوت معنی‌داری بین تیمار شاهد و سایر تیمارها ازنظر ضریب تبدیل غذایی مشاهده نگردید  (0/05 <P).

Ross و Dominy در (۱۹۹۰) گزارش کردند که افزودن مکمل اسپیرولینا به جیره غذایی بیش از ۱۰۰ گرم در کیلوگرم، رشد پرندگان را کاهش می‌دهد. Kharde وهمکاران (۲۰۱۲) و Shanmugapriya و SaravanaBabu (2014) بیان داشتند که افزودن اسپیرولینا به جیره غذایی به‌طور معنی‌داری سبب بهبود افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با جیره کنترل گردید.

همچنین Bellof و Alarcon در (۲۰۱۳) گزارش کردند که در شرایط پرورش ارگانیک، افزودن مکمل اسپیرولینا به‌طور معنی‌داری سبب بهبود عملکرد رشد و صفات لاشه گردید.

نتایج متناقض به‌دست آمده در این تحقیقات احتمالا ناشی از سطوح متفاوت و کیفیت اسپیرولینا است، علاوه بر این پارامترهای ثانویه مانند ترکیب خوراک، شرایط بستر و شرایط تولید، ممکن است منجر به تغییر در نتایج این تحقیق باشد.

Raju و همکاران (۲۰۰۵) گزارش کردند افزودن تا سطح ۰/۰۵ درصد اسپیرولینا به جیره جوجه گوشتی، اثرات سوءPPb ۳۰۰ آفلاتوکسین بر نرخ رشد و وزن اندام‌های لنفوئیدی جوجه‌های گوشتی را جبران می‌کند.

در مطالعه‌ای عارف نیای فومنی و همکاران (۱۳۹۳) به‌منظور بررسی تاثیر جایگزینی کنجاله سویا و ذرت با ترکیبی از جلبک‌های سبز آبی (پودر سبز) بر عملکرد و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی، تعداد ۳۶۰ قطعه جوجه یک روزه جنس نر سویه راس ۳۰۸ در 6 تیمار (شاهد، جیره پایه بر پایه ذرت و سویا، بدون پودر سبز و شامل درصدهای مختلف پودر سبز) مورد آزمایش قرار گرفتند.

نتایج نشان داد ازنظر افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی تفاوت معنی‌دار بین گروه‌های آزمایشی نسبت به گروه شاهد وجود داشت.

بر اساس نتایج گزارش شده، افزایش وزن روزانه در هفته اول تحت تاثیر سطوح مختلف پودر سبز قرار گرفته و بیشترین افزایش وزن برای تیمارهای شاهد، ۲/۵، ۵ و ۱۵ درصد پودر سبز در جیره ثبت گردید.

در دوره آغازین، افزایش وزن روزانه تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. در دوره رشد، افزایش وزن روزانه تیمار شاهد به‌طور معنی‌داری بیشتر از بقیه تیمارها بود و نیز بین تیمارهای ۲/۵، ۵ و ۷/۵ با تیمار 15 درصد پودر سبز تفاوت معنی‌دار مشاهده شد.

در کل دوره بین تیمارهای شاهد، ۲/۵ و 5 درصد پودر سبز با تیمارهای حاوی ۱۰ و ۱۵ درصد پودر سبز نیز تفاوت معنی‌دار وجود داشت.

میانگین مصرف خوراک روزانه در دوره آغازین تحت تاثیر مصرف سطوح مختلف پودر سبز قرار نگرفت. در دوره رشد و کل دوره، تیمارهای بدون پودر سبز و حاوی ۲/۵ درصد پودر سبز در جیره بیشترین مصرف خوراک را داشته و تفاوت بین تیمار شاهد با سایر تیمارها معنی دار به‌دست آمد.

همچنین در دوره پایانی مصرف خوراک در تیمار شاهد بالاتر از بقیه تیمارها بوده و بین تیمار شاهد با سایر تیمارها تفاوت معنی‌دار مشاهده شد.

ضریب تبدیل غذایی پرنده‌ها نیز در دوره آغازین تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. در دوره رشد تفاوت معنی‌داری بین تیمار شاهد و سایر تیمارهای حاوی پودر سبز وجود داشت و در کل دوره همچنین بین تیمار شاهد با تیمارهای حاوی ۱۰ و ۱۵ درصد پودر سبز تفاوت معنی‌دار به‌دست آمد.

استنتاج نهایی این بود که از پودر سبز می‌توان تا سطح 5 درصد بدون بروز اثرات سوء بر عملکرد استفاده کرد و گنجاندن سطوح بالای پودر سبز در جیره، مصرف خوراک روزانه را کاهش می‌دهد.

همچنین بر اساس نتایج به‌دست آمده سطوح بالای پودر سبز (بالاتر از ۷/۵ درصد) در جیره موجب افزایش ضریب تبدیل غذایی شد.

Shanmugapriya و همکاران (۲۰۱۵) مطالعه‌ای را به‌منظور بررسی اثر استفاده از سطوح 5، ۱۰ و ۱۵ گرم اسپیرولینا پلاتنسیس بر عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی راس ۳۰۸ انجام دادند.

افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی به‌طور معنی‌داری با افزودن ۱ درصد اسپیرولینا تحت تاثیر قرار گرفت، کمترین ضریب تبدیل غذایی در جوجه‌های تغذیه شده با ۱ درصد اسپیرولینا مشاهده شد.

همچنین Nikodemusz و همکاران (۲۰۱۰) بیاد داشتند که افزودن اسپیرولینا به جیره  جوجه‌های گوشتی اثر مفیدی بر عملکرد تولیدی داشت.

Ross و Dominy (۱۹۸۹) به‌منظور ارزیابی ارزش غذایی جلبک سبز آبی اسپیرولینا پلاتتیس، عملکرد رشد پرندگان را طی دو آزمایش مورد بررسی قرار دادند.

در آزمایش ۱، جوجه خروس‌های لگهورن سفید با جیره حاوی 0، 5، 10، 15 و ۲۰ درصد اسپیرولینای خشک شده تغذیه شدند. در اوایل یک هفتگی کاهش رشد معنی‌داری در جوجه‌های تغذیه شده با رژیم ۲۰ درصد اسپیرولینا مشاهده شد.

در سن ۳ هفتگی رشد جوجه‌های تغذیه شده با ۱۰ و ۲۰ درصد اسپیرولینا به‌طور معنی‌داری نسبت به گروه شاهد کاهش یافته بود اما بازده خوراک را تحت تاثیر قرار نداد.

در آزمایش ۲، ۲۵۰ جوجه گوشتی نر یک روزه هوبارد با جیره‌های آزمایشی حاوی ۰، ۱/۵، ۳، 6 یا ۱۲ درصد اسپیرولینا به مدت 41 روز تغذیه شدند.

نتایج نشان داد که پرندگان دریافت‌کننده جیره حاوی ۱۲ درصد اسپیرولینا نسبت به گروه‌های دیگر، به‌طور معنی‌دار رشد کندتری داشتند. همچنین بازده مصرف خوراک نیز بین گروه‌های مختلف تفاوت معنی‌داری نداشت.

 Blum و Yoshida ،(1976) Calet و Aoshii ،(۱۹۸۰) Becker و Venkataraman (۱۹۸۲) و Brune (۱۹۸۲)، جوجه‌های در حال رشد را با سطوح متفاوت اسپیرولینا تغذیه کردند و نتایج رضایت‌بخشی را در سطوح پایین‌تر (۵ تا ۱۰ درصد) مشاهده کردند اما رشد در سطوح بالای ۲۰ درصد کاهش یافته بود.

همچنین نتایج مشابهی در بررسی مرغ‌های تخمگذار تغذیه شده با اسپیرولینا به‌دست آمد.

Blum و Calet در (1976) گزارش کردند که بازده مصرف خوراک برای جوجه‌های 0 تا 4 هفته تغذیه شده با جیره حاوی بیش از 1 درصد اسپیرولینا کاهش یافت در حالی که بازده مصرف خوراک در همان جوجه‌ها در 4 تا ۸ هفتگی با تغذیه سطوح بالای 15 درصد اسپیرولینا ازنظر آماری با گروه شاهد تفاوت معنی‌داری نداشت.

Mariey و همکاران (2014) به‌منظور ارزیابی عملکرد تولیدی جوجه‌های گوشتی تجاری تغذیه شده با جیره حاوی جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس، تعداد ۲۶۰ جوجه گوشتی تجاری یک روزه را در 4 گروه آزمایشی (۰، ۰/۱، ۰/۲ و ۰/۳ گرم اسپیرولینا در کیلوگرم جیره) مورد بررسی قرار دادند.

پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی۰/۳ و۰/۲ گرم اسپیرولینا ازنظر وزن بدن، افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی نسبت به گروه شاهد برتر بودند. همچنین درصد زنده‌مانی پرندگان تغذیه شده با اسپیرولینا به‌طور معنی‌داری نسبت به گروه شاهد بیشتر بود.

آن‌ها بیان کردند که از جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس می‌توان تا سطح ۰/۲ گرم در کیلوگرم جیره در تغذیه جوجه‌های گوشتی استفاده کرد.

و Nikodemusz و همکاران (۲۰۱۰) گزارش کردند که مرغ‌های تغذیه شده با جیره حاوی اسپیرولینا، عملکرد تولیدی بهتری نسبت به گروه شاهد داشتند. همچنین Kharde و همکاران (۲۰۱۲) گزارش دادند که وزن بدن، میانگین افزایش وزن روزانه، درصد بازده لاشه و ضریب تبدیل غذایی پرنده‌های تغذیه شده با جیره حاوی اسپیرولینا پلاتنسیس در مقایسه با گروه شاهد بهبود یافت.

Rawshon Jamil و همکاران (2015) به‌منظور بررسی اثر پروبیوتیکی اسپیرولینا به‌عنوان محرک رشد و ایمنی در جوجه‌های گوشتی، مطالعه‌ای را با 4 تیمار 0، ۲، 4 و ۸ گرم اسپیرولینا در کیلوگرم جیره برای 4 هفته انجام دادند.

وزن بدن به‌طور معنی‌داری در گروه‌های تغذیه شده با جیره حاوی اسپیرولینا از ۷ تا ۲۸ روزگی افزایش یافت و ضریب تبدیل غذایی نیز به‌طور معنی‌داری با افزودن اسپیرولینا به جیره بهبود یافت.

اسپیرولینا یک افزودنی غذایی طبیعی است که اثر فوق‌العاده‌ای در بهبود صفات تولیدی جوجه‌های گوشتی دارد و درنتیجه ممکن است هزینه‌های تولید را کاهش دهد.

در بررسی Zeweil و همکاران در سال ۲۰۱۹، نتایج نشان داد که مکمل اسپیرولینا و ویتامین E، اثرات سوء تنش حرارتی را بر عملکرد رشد، پروتئین کل خون، آلبومین، گلوبولینه کراتینین، AST، ALT، چربی کل، LDL، گلبول‌های سفید، گلبول‌های قرمز و ایمنی جوجه‌ها کاهش داده است.

در کل افزودن اسپیرولینا عملکرد رشد و ایمنی را بهبود داده و می‌تواند اثر سوء با عوارض جانبی تنش گرمایی را کاهش دهد.

Rawshon Jamil و همکاران (۲۰۱۵) در بررسی اثر پروبیوتیکی اسپیرولینا به‌عنوان محرک رشد و ایمنی در جوجه‌های گوشتی گزارش کردند که سطح ALT و AST به‌طور معنی‌داری در همه گروه‌های دریافت‌کننده تیمارهای آزمایشی حاوی اسپیرولینا در ۱۶ و ۲۸ روزگی کاهش یافت.

آنها گزارش دادند که اسپیرولینا تأثیر مثبت بر سلامت سلول‌های کبدی جوجه‌های گوشتی دارد. کبد عضو اصلی سوخت وساز بدن است و فعالیت محافظت کبدی اسپیرولینا به علت خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضد التهابی آن است ( Dartsch 2010 و Deng و Chow

Shanmugapriya و همکاران (۲۰۱۵) در بررسی اثر استفاده از سطوح 5، ۱۰ و ۱۵ گرم اسپیرولینا بلاتنسیس بر باکتری‌های روده‌ای جوجه‌های گوشتی راس ۳۰۸ ، گزارش کردند که مصرف جیره‌های حاوی ۱۰ گرم اسپیرولینا به جیره جوجه‌های گوشتی، ممکن است LAB و مخمر روده را افزایش دهد.

علاوه بر این، مصرف ۱۰ گرم اسپیرولینا به رژیم غذایی، اثر منفی بر باکتری E.coli داشت. با افزودن اسپیرولینا به جیره، تعداد کلنی لاکتوباسیل‌ها افزایش و تعداد کلنی باکتری‌های E.coli نسبت به گروه شاهد کاهش یافت.

افزودن 1 درصد اسپیرولینا به جیره جوجه‌های گوشتی سبب افزایش جمعیت مخمر در روده و سکوم جوجه‌های گوشتی گردید. نتایج این آزمایش نشان داد که مکمل اسپیرولینا اثر مثبت پر میکروب‌های روده داشت. Baojiang (۱۹۹۶) گزارش داد که اسپیرولینا تأثیر مثبت بر فلور روده دارد.

عارف نیای فومنی و همکاران (۱۳۹۳) در بررسی تاثیر جایگزینی کنجاله سویا و ذرت با ترکیبی از جلبک‌های سبز-آبی (پودر سبز) بر پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی بیان داشتند که ازنظر تیتر آنتی‌بادی علیه SRBC و ویروس نیوکاسل تفاوت بین تیمارها معنی‌دار بود.

نتایج به‌دست آمده از این تحقیق نشان داد که با افزایش استفاده از پودر سبز، سیستم ایمنی هومورال (پاسخ‌های اولیه و ثانویه به SRBC) به شکل معنی‌داری بهبود یافت.

فلاوونوئید کوئرستین و کاروتنوئید لوتئین موجود در اسپیرولینا دارای اثر تقویت‌کننده سیستم ایمنی هستند، همچنین در تحقيق Mohamed (۱۹۹۸) که تاثیر متقابل تغذیه و سیستم ایمنی مورد بررسی قرار گرفتند گزارش شده که روی (Zn)، عنصر حیاتی در توسعه غده تیموس بوده و نقش مهمی در تکثیر، بلوغ و تمایز النفوسیت‌ها ایفا می‌کند.

بهبود پاسخ ایمنی مشاهده شده در آزمایش فوق را می‌توان تا حدودی به وجود عنصر روی موجود در اسپیرولینا نیز ارتباط داد، Samman و Cook (۱۹۹۹) گزارش نمودند که گیاهان غنی از فلاوونوئید و ترکیبات ترپنی با افزایش فعالیت ویتامین C و با اثر ضدباکتریایی خود موجب تقویت سیستم ایمنی و تولید آنتی‌بادی می‌شوند.

Qureishi و همکاران (۱۹۹۶، ۱۹۹۰) سطوح صفر، ۱۰، ۱۰۰ و ۱۰۰۰۰ میلی‌گرم اسپیرولینا در کیلوگرم را در جیره بر پایه ذرت و سویا در مرغ‌های تخمگذار لگهورن بررسی نمودند.

علاوه بر وزن‌گیری مناسب در تیمار ۱۰۰۰۰ میلی‌گرم در کیلوگرم، تیموس بزرگ‌تر، فعالیت بیشتر سلول‌های قاتل طبیعی و پاسخ شدید بازوفیل‌های پوستی مشاهده شد.

همچنین درصد ماکروفاژهای فاگوسیت کننده و پاسخ ثانویه در برابر آنتی‌ژن گلبول قرمز گوسفندی در گروه تغذیه شده با ۱۰۰۰۰ میلی‌گرم اسپیرولینا در کیلوگرم جیره بیشتر بود.

نتیجه‌گیری کلی

جلبک اسپیرولینا به‌دلیل ارزش غذایی، قابلیت هضم بالا و تأثیر مثبت بر سلامت بدن، پتاسیل مناسبی برای استفاده در جیره غذایی انسان، دام و طیور دارد.

ازطرف دیگر، باتوجه به مقاومت باکتریایی و نیز شیوع انواع سرطان‌ها و اهمیت تغذیه سالم بیش از پیش بر و همگان آشکار است، لذا، با استفاده از ترکیبات خوراکی طبیعی در تغذیه دام و طیور علاوه بر تأمین رفاه و سلامت انسان و دام می‌توان گام موثری در پیشرفت سطح اقتصادی جامعه برداشت.

دکتر حسنا حاجاتی، مدرس دانشگاه پیام نور ساری


//