در حال انتقال به بانک ... processing...
logo

قیمت مرغ ۸ هزار تومان کمتر از نرخ مصوب

بیماری قانقاریا در طیور | علائم و درمان

۲۵ کامیون ایرانی در مرز اوکراین-روسیه گرفتار شدند/ گمرک ورود کرد

تصفیه آب پرورش ماهی

نرخ جوجه یک‌روزه کاهشی شد/ مرغ منجمد از ترکیه وارد می‌شود

عوامل تغذیه ای موثر در نطفه داری و جوجه درآوری تخم مرغ

برطرف شدن ممنوعیت توسعه صنعت دامپروری و طیور

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی قیمت داروهای دامی را افزایش نمی‌دهد

برگزاری مانور اجرای طرح ملی تشدید کنترل و نظارت بهداشتی

ممنوعیت ثبت سفارش 9 قلم نهاده دارویی مشکلات تولید کنندگان را افزایش داد

بیش از ۳۰۰ نژاد اسب در جهان

انواع سالن مرغداری

قیمت جهانی کالاهای اساسی همچنان تحت تاثیر تحولات اوکراین و روسیه

آنفولانزای مرغی

عوامل موثر در کاهش جوجه درآوری

تصمیمی برای حذف ارز ترجیحی در تخم مرغ وجود ندارد

دان مرغ

حذف آنی ارز۴۲۰۰تومانی فاجعه ای جبران ناشدنی برای صنعت مرغداری است

تاثیر مذاکرات روسیه و اوکراین بر بازار کالاهای اساسی کشاورزی چه بود

تولید مرغ از نیاز کشور پیشی گرفت/ آرامش بازار در شب عید

هورمون های دخیل در سقط جنین دام ماده

انواع گوشت قرمز با قیمت مناسب در روزهای پایانی سال عرضه می‌شود

راهکارهای مقابله با استرس گرمایی در طیور

پیش بینی افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت غلات

بیماری آنفلوآنزا پرندگان

منابع پروتئینی در تغذیه طیور

احتیاجات و کمبودهای اسید آمینه ای

بیماری نیوکاسل (قسمت چهارم)

دست‌های پشت پرده قیمت گوشت را مصنوعی افزایش داده‌اند

بیماری نیوکاسل (قسمت سوم)

قیمت هر شانه تخم مرغ به 53 هزار تومان رسید

بیماری های مرغ

کوره هوای گرم

«گران» برای مصرف‌کننده، «زیان» برای تولیدکننده

وضعیت سیستم پستان گاو

استفاده از جلبک اسپیرولینا در تغذیه طیور

مایکوتوکسین ها

تخم مرغ‌ها روی دست مرغداران ماندند

افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی همچنان ادامه دارد

مروری بر نیازهای پروتئینی طیور

مرغداران به دنبال آزادسازی صادرات

تأمین 65 درصد نهاده‌های کشاورزی از سامانه بازارگاه

خرید تضمینی تخم‌مرغ

صنعت مرغداری چیست ؟

آیا فراورده های طیور فقط گوشت و تخم مرغ است؟

کارهای عملی جهت کاهش استرس گرمایی طیور

اسیدی فایر چیست و در پرورش طیور چه استفاده هایی دارد؟

عرضه گوشت تنظیم بازار تا کی ادامه دارد؟

کاهش اتلاف آب مرغداری تخمگذار و گوشتی

قیمت مرغ به ۴ هزار تومان زیر نرخ مصوب کاهش یافت

نوک چینی طیور چیست و چه اهمیتی دارد؟

قیمت تخم مرغ در بازار زیر نرخ مصوب آمد

نگهداری از گوساله ها پس از دوره نوزادی

مافیای گوشت اجازه کاهش قیمت را نمی‌دهد!

سه پیشنهاد تولیدکنندگان مرغ و تخم‌مرغ درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی

حداکثر قیمت مرغ در بازار ۳۱ هزار تومان است/ توزیع ۷۲ درصد میوه تنظیم بازاری شب عید در بازار

ارزیابی تیپ در گاوهای شیری

چرا مرغ در تهران گران شد؟/ نظارتی بر بازار نیست

تفسیر نتایج آزمایشگاهی الایزا در واکسیناسیون علیه بیماری گامبوروی طیور

گوشت مرغ ماه مبارک رمضان تامین است

نگهداری از گاوهای خشک Far-off

ملاحظات مدیریتی برای کاهش تنش حرارتی

عوامل کلیدی در شکل گیری میکروبایوتای دستگاه گوارش مرغ

تقسیم بندی گله گاو شیری

واردات گوشت برزیلی فاسد تکذیب شد

اندام های حرکتی گاو (دست و پا)

کمبودی در گوشت قرمز ماه رمضان نداریم/ قیمت‌ها شکسته می‌شود

کنترل وزن تخم مرغ در گله های تخمگذار

قیمت واکسن داخلی طیور، یک سوم وارداتی است

زرده تخم مرغ بازتابنده سلامتی مرغ

مرغها روی دست مرغداران ماند!

قیمت گوشت نجومی شد/ رایزنی دولت برای واردات گوشت قرمز و دام زنده

شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداری 32 درصد کاهش یافت

گزارشی از تلفات تب کریمه کنگو نداشتیم

با گران فروشی مرغ و تخم مرغ برخورد می‌شود

جزییات طرح خرید دام، تخصیص نهاده دامی و دامدارکارت

جمع آوری و کشت نمونه ها جهت تشخیص بروسلا

قیمت مرغ در بازار روند افزایشی گرفت / دولت نظارت ها را افزایش دهد

مهمترین افزودنی های خوراک طیور

قیمت جدید گوشت گوساله و گوسفندی اعلام شد

اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای مشمول کشاورزی در دی ۱۴۰۰

کربوهیدرات های غیر الیافی و اثر آنها بر تولید شیر در گاوهای پرتولید

اهمیت بهبود اشتها در جوجه های گوشتی

واردات خوراک دام و طیور از مالیات بر ارزش افزوده معاف شود

اسهال ویروسی گاو (BVD) و سقط جنین

قیمت مرغ قطعه بندی فراتر از نرخ مصوب

رشد و توسعۀ واکسیناسیون

انگلیس؛ استفاده از حشرات به جای سویا در خوراک طیور

بازگشت قیمت تخم مرغ به نرخ مصوب

مخالفت تشکل‌های صنعت طیور با حذف سامانه بازارگاه

بلاتکلیفی تجار و تولیدکنندگان درباره حذف یا عدم حذف ارز ترجیحی

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان در دست بررسی

گلایه‌های دامداران دام سبک از وضعیت تامین نهاده‌ها/جو و ذرت بازار آزاد از کجا می‌آید؟

قیمت جوجه یک روزه همچنان ۲۵۰۰ تومان بالاتر از نرخ مصوب

نقش پروتئین در حل مشکلات طیور

آسیت (تجمع آب) در جوجه های گوشتی در طول فصل زمستان

کنترل، پیشگیری و درمان لپتوسپیروز

موافق حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نهاده های دام و طیور هستیم

بیماری نیوکاسل در طیور گوشتی

گاوهای دوره انتقال را به راحتی مدیریت کنید

جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری مرزی

۷۰ تن گوشت مرغ خراسان جنوبی به سایر استان‌ها ارسال می‌شود

ثبات قیمت گوشت گوسفندی در ۲ ماه اخیر/ مشکلی در بازار نداریم

اثر CreAMINO بر انرژی در جیره حاوی فیتاز در جوجه های گوشتی

واردات نهاده‌های دامی ۲۰ درصد افزایش یافت

مایکوتوکسین ها، ورم پستان و شیر

گاوهایی که نیسان می‌شوند!

«واحدهای توزیعی مرغ» برای دریافت کد یکتا ۲ ماه فرصت دارند

6 کار ضروری برای محافظت از دام در زمستان

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به شفافیت عرضه نهاده‌های دامی منجر می‌شود

ثبات در بازار مرغ و افزایش قیمت گوشت قرمز/پوست و زواید مرغ را کجا می‌برند؟

نقش پروبیوتیک ها در تغذیه طیور

نور و نقش آن در پرورش طیور

عدم تامین به موقع ارز به اعتبار تجار آسیب می‌زند

استفاده از هورمون در پرورش مرغ، شایعه یا واقعیت

نمی‌دانیم هر ماه قرار است چقدر نهاده دولتی دریافت کنیم!

انتخاب و وازده گیری در مرغ های تخمگذار

زنجیره تولید دام و طیور قم تکمیل شود

بیماری نیوکاسل پیشگیری با واکسن

تاثیرات بافت و شکل دان بر تغذیه طیور

کشف بیش از ۱۴ هزار راس دام قاچاق/ صادرات باید هر طور شده آزاد شود

آنزیم فیتاز در تغذیه طیور

بیماری کم خونی عفونی طیور

شاخص قیمت تولید مرغداری‌های صنعتی 35.4 درصد کاهش یافت

تورم ۳۳.۴ درصدی تولیدکننده برای مرغداری‌ها

اهمیت مدیریت بهداشتی آبزیان

صادرات دام مازاد عشایر تا دو ماه آینده

حل مشکل تخصیص و حمل نهاد های مرغداران

مزایده «گاوداری» ایران‌خودرو + عکس جزئیات مزایده

صادرات دام کلید حل بخشی از مشکلات صنعت دامپروری است

جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری زبان آبی

تامین امنیت غذایی با تولید ۵ محصول در حوزه ارتقای خوراک دام و طیور

افزایش بازدهی مرغ گوشتی

حکایت تخم مرغ‌های وارداتیِ تاریخ مصرف گذشته

قطعه بندی مرغ در فروشگاه‌ها مجاز می‌شود

پیشگیری و درمان رینوتراکئیت عفونی گاو

مروری کلی بر بیماری ناشی از مایکوپلاسما سینویا در طیور

نقش گیاهان دارویی در تغذیه طیور

دلایل گرانی گوشت در بازار/ اختلال در حمل و نقل و افزایش کرایه‌ها

تکنیک‌های واکسیناسیون برای طیور

سالمونلا در طیور

قیمت مرغ پس از قطعه بندی, 50 هزار تومان / نیاز بازنگری نرخ های مصوب

فرسایش سنگدان

٣راهکار برای جلوگیری از کاهش مصرف لبنیات بعد از حذف ترجیحی

علت افزایش قیمت گوشت مشخص شد

بستر مرغداری چه شرایطی باید داشته باشد؟

ارزیابی عملکرد سیستم تهویه تونلی

افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی/کرونا زنجیره عرضه را به هم ریخت

بررسی دو دلیل افزایش قیمت مرغ/سیاست فعلی کشورها ذخیره سازی است

مشخصات گله سالم چیست؟

تقاضا برای خرید مرغ ۲۵ درصد کاهش یافت

دما و رطوبت استاندارد در مرغداری

مهم ترین منابع خوراک دام و طیور کدام است؟

مشکلی برای جوجه مورد نیاز کشور نداریم/ مرغ آرین کاملاً ایرانی است

کاربردهای دوازده گانه نمک در مزارع پرورش قزل آلا

روش های کاهش مصرف انرژی و هزینه ها در مرغداری

زیان سه هزار میلیارد تومانی مرغداران

تأیید عرضه گوشت اسب و الاغ / میزان عرضه نگران کننده نیست

ملاحظات مدیریتی و تغذیه ای برای کاهش تنش حرارتی در گاوهای شیری

زمان ارزان شدن قیمت مرغ اعلام شد

استخراج خاویار بدون مرگ ماهی توسط محققان آلمانی

ضریب تبدیل در واحدهای صنعت طیور کاهش یافت

واقعیاتی جالب درباره اسب ها

فواید مخمر سلنیوم در تولید طیور

عرضه گوشت مرغ کاهش یافت

بیماری آنگارا در طیور

اثرات استرس گاوی بر شیردهی و تولیدمثل گاوها

افزیش قیمت تخم مرغ در میان تایید و تکذیب ها

راه های پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو

90 میلیون جوجه یکروزه در ماه

گوشت و فرآورده‌های آن را از مراکز عرضه مجاز تهیه کنید

سندرم افت تولید تخم مرغ EDS و تاثیرات آن بر اقتصاد پرورش طیور

قیمت مرغ به زیر نرخ مصوب رسید/ تخم‌مرغ دست تولیدکنندگان مانده است

مردم راضی، مرغ‌داران ناراضی

علل رایج ورم پستان

4 محموله کشتی غلات و دانه روغنی دیگر از اوکراین صادر شد

غذاهای دامی با منشأ گیاهی

کاهش قیمت مرغ ادامه دار خواهد بود؟

طرح تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک

آخرین جزئیات صادرات دام زنده/ قیمت مرغ همچنان در ریل نزولی

افت سرانه مصرف، تولید مرغ را ۳۵ درصد کاهش داد

تخم‌مرغ ترکیه از ایران به افغانستان و عراق صادر می‌شود

داده‌های مرکز آمار با شرایط میدانی همخوانی ندارد/ نرخ واقعی دام زنده ۱۲۶ هزار تومان است

صادرات دام آزاد شده اما تعرفه آن سنگین است

کاهش قدرت خرید مرغداران

شرمنده مرغداران و دامداران هستیم

استراتژی های جدید برای گاو نزدیک زایمان

ورود ده‌ها کشتی نهاده خوراک دام خبر خوب برای مرغداران و دامداران

شرحی بر بیماری CRD

قیمت جدید مرغ اعلام شد

نقش علوفه کلزا در تغذیه دام

قیمت تمام شده تولید هر کیلوگرم مرغ بیش از ۵۰ هزار تومان است

نقش علوفه آزولا در تغذیه دام

سه کشتی حامل نهاده‌های دامی در بندر امام خمینی پهلو گرفتند

تلفات ناشی از نهاده بی‌کیفیت نداشته‌ایم

جایگاه نگهداری اسب

جوجه ریزی آبان به ۱۲۴ میلیون قطعه می‌رسد

پرورش ماهی در قفس

ممنوعیت فروش مرغ منجمد خارج از سامانه ستکاوا

کنترل ستر در مرغداری

مجوز خروج مرغ از استان مرکزی تا اطلاع ثانوی صادر نمی شود

اثر هیستامین در پرورش طیور

دستکاری های تغذیه ای برای بهبود سلامت جوجه های گوشتی

مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ و تخم مرغ

تصمیم استاندار در تعیین قیمت مرغ موجب دلگرمی مرغداران می شود

کاربرد مهندسی ژنتیک باکتریهای شکمبه در بهبود بازده تغذیه نشخوارکنندگان

افزایش تقاضا تخم مرغ را گران کرد/ هنوز به قیمت واقعی نرسیده ایم

سازه های موثر بر بروز رفتارهای فحلی در گاو

قیمت جدید مرغ و تخم مرغ به زودی اعلام می شود

خصوصیات اخلاقی اسب ها

شنوایی در ماهی

توزیع مرغ منجمد برای ایجاد تعادل عرضه و تقاضا

دپوی بیش از دو میلیون تن نهاده دامی در بندر امام

۷ قدم پیش از جوجه ریزی در سالن های مرغداری

توزیع مرغ منجمد با نرخ مصوب دولتی

نطفه گاو ارزشمندتر است یا پورشه پانامرا؟

وجود اشکالی غیر از لنگیدن در راه رفتن گوسفند

جوجه ریزی شهریور به ۹۸ میلیون قطعه رسید

زنجیره سازی؛ مدل جدید اقتصادی کردن واحدهای دام و طیور بعد از حذف ارز ۴۲۰۰

هشت نکته مهم در پرورش گاو و گوسفند

کمبود که هیچ حتی مازاد تولید مرغ داریم

کمبود گوشت قرمز در بازار نداریم/ گوشت با قیمت فعلی، گران فروشی است

فواید و مضرات شیر گاو

موافقت دولت با اختصاص تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی دام و طیور

عفونت کیسه زرده جوجه چیست؟

عرضه مرغ گرم به قیمت ۳۷ تا ۴۰ هزار تومان

شرکت پشتیبانی امور دام موظف به خرید مازاد تولید گوشت مرغ است/ تعیین قیمت خرید توسط کمیته‌های استانی

قیمت گوشت قرمز به‌زودی به قبل بازمی‌گردد

اعلام قیمت جدید ذرت، جو و کنجاله سویا در سامانه بازارگاه

فراوانی کالاهای اساسی در نهمین روز اصلاح یارانه‌ها/ رشد‌ قیمت گوشت قرمز با توجیه گرانی نهاده‌

مشکل کمبود عرضه تخم مرغ و روغن تا ساعاتی دیگر برطرف می‌شود

بهترین روش تشخیص تخم مرغ کهنه و نو

اختصاص وام ۱۶.۵ هزار میلیارد تومانی به واحدهای تولید گوشت و مرغ

کمبود نقدینگی مرغداران/ 3 پیشنهاد برای تأمین مالی تولید‌کنندگان‌ مرغ‌

آمادگی برای خرید روزانه ٣٠٠٠ تن شیر مازاد دامداران

مرغ بدون آنتی بیوتیک چه مزایایی دارد؟

عرضه بیش از ۴۶ هزار تن گوشت قرمز در فروردین ۱۴۰۱

معضلات آلودگی قارچی خوراک

اطلاعات کامل ارزش غذایی تخم مرغ

مجوز مرغداری و مراحل اخذ آن (سال ۱۴۰۱) l راهنمای کامل گرفتن مجوز مرغداری

سوت‌زنی| بازار داغ گران‌فروشی پروتئین در فروشگاه‌های اینترنتی

پرورش ماهی قزل‌ آلا از صفر تا صد

قطع دنبه و تاثیر آن بر صفات اقتصادی گوسفند

صنعت پرورش اسب

گلایه شدید مرغداران؛ چرا تامین نهاده های دامی مختل شده است؟

آفلاتوکسین ها و عملکرد توکسین بایندر در کنترل آن ها در طیور

هزینه نگهداری هر رأس گاو شیری در یک سال با هزینه‌های خوراک و نگه‌داری و دارو

اهمیت شرایط بدنی گاو

ابعاد سالن مرغداری کوچک و تجهیزات مورد نیاز

کمبود ذرت و سویا در بازار آزاد/ تاثیر روانی جنگ اوکراین بر بازار داخلی

پرورش اسب:تضمین بازگشت سرمایه در گرو خرید نژاد مرغوب

شستن مرغ خام چه عوارض خطرناکی را به دنبال دارد؟

۸۰ درصد هزینه های تولید مرغ مربوط به ذرت و کنجاله سویاست

10 درصد نهاده‌های خوراک دام و طیور در مسیر غیر‌واقعی توزیع می‌شود

کاربرد نمره وضعیت بدن (BCS) در مدیریت گاوهای شیری

توقف واردات نهاده‌های دامی از سوی بخش خصوصی/ کمبودها متاثر از جنگ روسیه و اوکراین است

برنامه‌های دولت برای حمایت از تولید مرغ و تخم‌مرغ/ صادرات آزاد شد

جوجه یک‌روزه، هزار تومان!

امضای تفاهم همکاری نظام مهندسی کشاورزی و اتحادیه مرغداران گوشتی

اثرات ماده Aquagerm در هچری ماهیان سردآبی

کنترل سالمونلا و کمپیلوباکتر در مرغداری ها

کنترل استخرهای پرورش و نگهداری ماهیان مولد گرمابی از نظر عوامل فیزیکو شیمیایی

مرغداران کرمانشاه در صورت تامین به موقع نهاده‌ها مشکلی برای تولید ندارند

جیب شرکت آریو پر شد اما شکم دام‌ها خالی ماند!

کاهش ۶ درصدی جوجه‌ریزی در خردادماه/ مهاجرت مرغداران شایع نیست/ طیف وسیعی از مردم توان خرید مرغ را ندارند

ده نکته که درباره تخم مرغ باید بدانید و شاید نمی دانستید!

افزایش قیمت مرغ به بیش از ۶۰ هزار تومان/ قیمت جدید تعیین شد

بهترین جایگزین برای گوشت قرمز

تخشیص سن گوسفند

کاهش 20 درصدی مصرف لبنیات/کالابرگ الکترونیکی لبنی راهکار افزایش سرانه مصرف

عبور قیمت‌ها از خط قرمز

چالش‌های سامانه بازارگاه؛ از فروش نهاده‌های صوری تا ایجاد رانت

توصیه سازمان دامپزشکی برای پیشگیری از تب کنگو در آستانه عید قربان

پنومونی: قاتل خاموش گله

مرغ با ارز نیمایی وارد بازار شد

تقویت سیستم ایمنی خود مرغ می تواند بیماری ها را کاهش دهد

غذاهای دامی با منشاء حیوانی

کاهش قدرت خرید مردم معضل اصلی مرغداران

صادرات تخم مرغ امکان‌پذیر نیست /قیمت لب مرز ارزانتر است

مقایسه اسب عرب و کرد

توزیع جوجه‌های یکروزه در روستاها برای جلوگیری از معدوم سازی/ افزایش ۵ برابری نرخ نهاده‌های اصلی مرغ

عارضه کانیبالیسم یا همنوع خواری

دولت با دامدار کارت و خرید تضمینی از دامداران حمایت می‌کند

بیماری گندیدگی سم

تسریع در تامین نقدینگی تولیدکنندگان

خرید تضمینی مازاد تخم‌مرغ توسط وزارت جهاد کشاورزی

تغذیه از روی زمین تا دانخوری تمام اتوماتیک

چالش جدید دامداران در تامین نهاده‌های دامی

دریافت وام بسته حمایت از تولید راحت شد/چک و سفته هم قبول است

افزایش قیمت جو ملاکی برای تعیین قیمت گوشت نیست/ آزادسازی صادرات دام درخواست دامداران

کنسانتره و فراورده های لبنی خشک

تشخیص گوسفند زنده سالم

صنعت مرغداری در حال فروپاشی است/ تولیدکنندگان رغبتی برای جوجه‌ریزی ندارند

قیمت مصوب مرغ روز در ستاد تنظیم بازار ۳۱ هزار تومان تعیین شد

مصرف ماهی برای کنترل دیابت

دعوت به همکاری

تغذیه و کیفیت تخم مرغ

تولید گندم ۳۰ درصد و خرید تضمینی ۵۰ درصد کاهش یافت

بیماری مشترک بین انسان و دام تب مات یا بروسلوز

مرغداران خواستار اعلام نرخ جدید تخم مرغ شدند

تاثیرمکمل پوست انار برروی رشدبدن،بازده خوراک،متابولیت‌های بیوشیمیایی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی مرغ گوشتی

بیماری تب برفکی یا زخم دهان و پا

زنگ خطر کمبود ذرت با کاهش موجودی بنادر

کد های تعیین وزیر جهاد کشاورزی در دولت بعدی کدهایی که اگر دقت کنید وزیر آینده را همین امروز بشما می شناساند

صنعت طیور چگونه می‌تواند از بحران خارج شود؟

صادرات کره و شیرخشک مشروط به خرید شیرخام با نرخ مصوب شد

مولتی آنزیم

سندرم سر باد کرده ویروسی طیور

سندرم آسیت

دولت سیزدهم چگونه می تواند چالش‌های صنعت دام و طیور را حل کند؟

بیماری های شایع در گوسفندان

چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد؟

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

برنامه چرخشی کوکسیدیوز

آنزیم در طیور

انتخاب جوجه(کارت جوجه)

پیکا یا گند خواری

 اثرات مطلوب اسید چرب در تغذیه طیور

کشتار گسترده مرغ‌ها منجر به افزایش قیمت تخم مرغ شد

فلج شدن گاو پس از زایمان

اثر پرهیز غدایی در رشد جوجه ها

تامین بیش از سه میلیارد دلار برای واردات نهاده های دامی

ارزیابی علل لنگش در گاو و درمان آن

تضعیف صنعت مرغداری توسط دولت

دامپروری فراسرزمینی ضرورت یا الزام

پرورش ماهی در آسمان

برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک شیری

خوراک دام و طیور از کشور قاچاق می شود+ سند

آمادگی جهت ورود جوجه و کنترل شرایط محیطی

کاتولوگ اورجینال پرورش و تغذیه مرغ تخمگذار شیور تجاری همراه با راهنمای فارسی

کرایه های سنگین حمل و نقل کمر مرغداران را شکسته/ جوجه یکروزه کم است

لنگش در دام

مشکلات زایمان

افزایش 500 درصدی سه قلم کالای مورد نیاز دامداران

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتئینی شکست خورد؟

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتیینی شکست خورد

ال کارنیتین چیست

لبنیات گران‌تر می‌شود؟

مشکل لنگش در گاو و گوساله

توزیع روزانه ۶ هزار تن مرغ در کشور/ متوسط تلفات ناشی از تنش گرمایی در مرغداری‌ها ۱۰ درصد است

قیمت دام و علوفه نسبت به سال قبل چقدر تغییر کرده است؟

بیماری IBH یا تورم عفونی کبد

۴ راهکار بخش خصوصی برای حل چالش بازار نهاده های دامی

قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ٩ هزار تومان رسید

صف معطلی کامیون ها در مرز بازرگان از ۳ ماه قبل حذف شده است

قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری های صنعتی به ۸۰ درصد رسید

کاتالوگ اورجینال پرورش جوجه گوشتی نژاد کاپ همراه راهنمای فارسی coBB 500

ادامه بحران جوجه یک روزه/ قیمت دو برابر نرخ مصوب !

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ گوشتی نژاد راس همراه راهنمای فارسیross 308

چهار راه برای بهبود تراکم استخوان مرغ های تخم گذار

جدیدترین قیمت گوشت قرمز در بازار

تاثیر حرارت در از بین بردن سم آفلاتوکسین

مدیریت پرورش در آب و هوای گرم

عرضه ۶.۶ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در سامانه بازارگاه

جفت ماندگی در گاو های شیری

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ تخمگذار نژاد هایلان w80

بزها و تغذیه بز

١.۵ میلیون یورو مواد اولیه شیرخشک در گمرکات در حال فساد است!

بیماری یون

رشد ۲۰ درصدی قیمت تولید کننده بخش گاوداری ­های صنعتی

گرانی مرغ قابل پیش بینی بود/ با آمارسازی آدرس غلط دادند

ردیابی غذاهای دریایی در ایالات متحده آمریکا

شاخص های استرس و فیزیولوژیکی رفاه حیوان

تاخیر در بارگیری نهاده های دامی/تعلل دولت در تعیین نرخ شیر خام

مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجاری جوجه گوشتی

کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار/ نیازی به واردات مرغ نداریم

روش‌های نوین برای زیادشدن شیر در گاوها

گالیم

بیماری آنفلوآنزا ، راه ابتلا و انتقال ،‌ پیشگیری و درمان به زبان ساده

بیماری مزمن تنفسی C - R - DChronic Respiratory Disease

عدم تامین نهاده کاهش ۱۲ میلیون قطعه‌ای جوجه ریزی را رقم زده است

تعاونی روستایی سیستم مناسبی برای اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی است

نکات کاربردی در مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری

روغن ذرت

پیش بینی تولید ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی؛

کنترل کوکسیدیوز

علل همشکل نبودن گله

تخم مرغ و خواص آن

دولت آینده خود را آماده گرانی تخم مرغ کند/ ادامه حذف گله‌های مرغ‌ تخم‌گذار

آغاز تحویل تنخواه نهاده‌های دامی به مرغداران

جوجه یک روزه به قیمت 8 تا 10 هزار تومان به مرغداری‌های تحویل داده می‌شود

تأخیر در تخصیص ارز و ترخیص کالا معضل تأمین نهاده‌های دامی

نقش پرتئینها در طیور

وضعیت نامطلوب تامین نهاده های دامی

نهاده‌ها‌ همچنان با تاخیر به دست مرغداران می‌رسد

راهبردهای تغذیه برای افزایش وزن تخم مرغ

هشدار در مورد وضعیت تولید تخم مرغ

اهمیت تغذیۀ گوساله

قیمت جوجه مرغ به بیش از 2 برابر رسید

ژنتیک، عامل اولیۀ بیماری های مربوط به سُم در گاوها

راه حلی برای دستیابی به پروتئین حشرات

آنتی بیوتیک موثر (فوزباک)

آویلامایسین(محرک رشد)

وزارت جهاد کشاورزی درباره مجوز واردات جوجه یک روزه با ارز ۴۲۰۰ شفاف‌سازی کند

اندازه گیری شدت نور و تعریف محیط نوری

زنگ خطر درباره کشتار دام‌های سبک

اثرات سطوح مختلف گلوتن ذرت در جوجه های گوشتی

سمیت ویتامین ها و مواد معدنی کمیاب در طیور

دستاوردهای تحقیقاتی جدید تجاری شده در حوزه دام وطیور

تحقیق وتوسعه پایدارتیالپیا در ایران

اصلی‌ترین عامل گرانی دوباره مرغ، افزایش هزینه‌های تولید و نظام توزیع است/ تصمیمات اشتباه دولت، صنعت طیور را به آستانه نابودی کشاند

دانلود رایگان ترجمه مقاله رشد پیچه ای در اندام های گیاهی

ترکیب گوشت، پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی حاوی فراوردههای فرعی انار

تاثیر غذایی روغن دانه انار و روغن دانه کتان در عملکرد مرغ گوشتی و مشخصاتاسیدهای چرب گوشت

بدعهدی وزیر جهاد در جلوگیری از خام مصرفی نهاده‌های دامی

دانلود رایگان مقاله انگلیسی استفاده از آفت کش ها در گلخانه به همراه ترجمه فارسی

دانلود رایگان ترجمه مقاله تعیین رفتار متقابل DNA تیموس گوساله با بربرین هیدروکلراید (نشریه تیلور و فرانسیس ۲۰۱۹) (ترجمه ارزان – نقره ای ⭐️⭐️)

اصول اولیه ساخت و ضدعفریونی کردن داخل مرغ داری

مقاله تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی (سال ۲۰۱۸)

بررسي تاثير شستشوي پوسته تخم مرغ با آب سرد بر آلودگي سالمونلا در پوسته و محتويات آن

تاثیر تراکم موادمغذی جیره پایانی و سن کشتار بر بازده ابقای انرژی وپروتیین جوجه های گوشتی

تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی

تکنيک انتقال جنين در گاو

تحلیل پیشران های کلیدی صنعت طیور بااستفاده از رویکرد اینده نگاری

تغذیه گاو خشک و انتقالی

خام فروشی نهاده های دامی و هدررفت عظیم منابع

ابعاد تازه ای از سوءمدیریت در بازار نهاده‌های دامی

رنگ گوشت طیور

نهاده‌های دامی مورد نیاز سال ۱۴۰۰تامین شد/انباشت۴.۱ میلیون تن در بنادر

تب شیر در گاو

تاخیر در تامین کامیون عامل تشدید کندی روند بارگیری

7 سؤال مهمی که به هنگام تهیۀ خوراک برای مرغ گوشتی باید پرسید

دولت به جای افزایش قیمت شیر نهاده ارزان به دامدار بدهد

دلایل افزایش قیمت تخم مرغ

نهاده‌های دامی تا 9 ماه آینده تامین شده است

هشدار درباره تداوم نابسامانی بازار جوجه یکروزه

تنش گرمایی و کیفیت پوسته

خیز دوباره قیمت جوجه در بازار

استرس گرمایی و مشکلات ان در گاوهای شیری

تراژدی کشتار دام مولد

کمبود نهاده‌های دامی در کشور / دام‌ها ضایعات میوه می‌خورند

عرضه تخم مرغ دولتی در خرده‌فروشی‌ها آغاز شد/ قیمت می‌شکند

روش انتخاب و برداشت نمونه ها از دام

«پای مرغ» هم‌قیمت مرغ شد / سنگدان کیلویی ۴۹ هزار تومان

ساکنین دستگاه گوارش دنیایی برای کشف کردن

چرا تخم مرغ در مغازه‌ها همچنان گران است؟

قیمت خرید حمایتی دام روستایی ابلاغ شد/ هر کیلو گوسفند نر ۶۲ هزار تومان

اثر ضد میکروبی اسیدهای آلی بر فلور میکروبی و سلامت روده طیور

تخصیص ۶.۵ میلیارد دلار برای واردات نهاده‌های دامی

غذاهای دامی با منشاء حیوانی

علت گرانی و کمبود مرغ در روزهای اخیر/ برنامه دولت برای بازار شب عید چیست؟

دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ:ستاد تنظیم بازار نرخ مصوبه مرغ را اعلام نکرده است

بیماری ORF یا اكتمای واگیردار

تأثیر سموم قارچی بر تولیدات گاوهای شیری

فروش فوری مرغداری ۴۵ هزار قطعه ای با تمامی امکانات

مرغ ارزان می شود؟

جمع آوری نمونه های بالینی از جنین سقط شده

نرخ غیررسمی بازار مرغ را بی ثبات می‌کند/ مرغداران بلاتکلیفند

برنامه ریزی های مؤثر در کنترل مقاومت به آنتی بیوتیک ها در طیور

ورم پستان

تسهیلات با حداقل سود به کشاورزان و دامداران به زودی پرداخت می‌شود

مکمل ویژه گاو انتظار زایمان

دستورالعمل طرح ملی هویت گذاری و پلاک کوبی دام

نقش دلالان در کاهش مرغ‌‌ِ مراکز توزیع دولتی/ تغییر مقصد برخی کامیون‌‌های حامل مرغ در میان راه‌

چرا گرماتب بهینه است؟

دستور العمل طیور 1400

۲۰ درصد مرغداری‌ها تعطیل شدند / مشکل چیست؟

قیمت ماهی قزل آلا به ۱۲۵ هزار تومان رسید

فرآیندهای مورد نیاز در صدور پروانه واحدهای دام و طیور

تعرفه خدمات کشاورزی 1400

ویروس های نفروپاتوژنیک برونشیت عفونی پرندگان

بیماری های مهم قرنطینه ای

فلج شدن گاو پس از زایمان و درمان تب شیر

افزایش میزان نقدینگی مورد نیاز واحدهای دامداری و طیور

تغذيه مرغ تخم گذار

رونق مرگ در مرغداری های ساوه! مرغ های مادر بیمارند؟

چرا کشتار دام‌های مولد و آبستن متوقف نشد

همه گیر شناسی بیماری تب کیو

تأثیر ارتفاع برداشت ساقه ذرت در تغذیه گاو شیری

قیمت مصوب جوجه یکروزه ٦٠٠٠ تومان/ نرخ مصوب هم در بازار رعایت نمی شود

دانلود رایگان ترجمه مقاله مروری بر فیتات و فیتاز در جوجه ها (سال ۲۰۱۶)

سالمونلوز و سقط جنین دام

گرانفروشی مرغ به دلیل نبود نظارت پس از کشتارگاه است

منابع ذخیره ای آغوز

عرضه تخم‌مرغ در بازار باقیمت مصوب واردات ۱۰ هزار تن تخم‌مرغ از ترکیه

تعلل دامپزشکی و فساد75 تن تخم مرغ

تأمین نهاده های دامی کابوسی بزرگ برای دامداران

انواع صدف معدنی در خوراک طیور گوشتی و دام

کیفیت پولت ها، کلید موفقیت درتخمگذاری

قیمت هر شانه تخم مرغ چند؟

فرم تاییدیه حقابه

فرم درصد پیشرفیت فیزیکی واحد گوسفند داشتی

فاسد شدن ۵ هزار تن ذرت دپو شده در گمرک

استفاده از تجهیزات روشنایی مناسب وکاهش هزینه برق

ناپختگی مدیران در صنعت مرغ/ تصمیمات اشتباه گذشته تکرار نشود

مدیریت مطلوب برای مبارزه با هزینه بالای خوراک

تثبیت بازار مرغ از اوایل آذر تأخیر ۴۰ روزه سامانه بازارگاه در تخصیص نهاده به مرغدار

ضدعفونی مرغداری

دولت سیزدهم سیاستهای غلط گذشته در صنعت مرغداری را ادامه ندهد

کلامیدو فیلا آبورتوس و سقط جنین دام

مقاصد صادراتی دام زنده اعلام شد

برای تهیه یک سیلوی با کیفیت، چه باید کرد؟

توزیع قطره چکانی نهاده‌های دامی/ دولت مشکل تامین ارز را حل کند

چربی های حیوانی و محتویات شکمبه در خوراک دام و طیور

کشتار دام های آبستن بی سر و صدا ادامه دارد

کتاب جامع نظام دامپروری

تولید ماده اساسی و وارداتی برای رشد طیور در کشور

از دست دادن آب در گوساله های شیرخوار

انسفالومیلت پرندگان یا اپیدمیک ترمور

سبوس‌های کپک زده خوراک دام شد!

آبگرمکن خورشیدی

استفاده از نان خشک در تغذیه طیور

عدم تامین نهاده مشکل اصلی سامانه بازارگاه افزایش قیمت تخم مرغ تبعات اتفاقات سال گذشته است

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه دار برای تامین نیاز بازار وارد شد

با رشد دامداري های صنعتی برخی خدمات دولتی توسط سازمان دامپزشکی صورت نمی پذیرد

طوفان تخم مرغ در بازار/ چرا قیمت از ۵۰ هزار تومان گذشت؟

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه‌دار برای تأمین نیاز بازار وارد می‌شود

بیماری آبله در طیور

اسپری جدید پستان گاو

قانون توزیع عادلانه آب

بیماری افت تولید تخم در مرغان بومی (EDS)

افزایش ۱۰.۵ درصدی عرضه گوشت مرغ و طیور در بهار ۱۴۰۰

آمریکا برای کنترل قیمت گوشت دست بکار شد

بیماری گامبور

بیماری برونشیت در طیور

نیاز شدید گاو به استراحت

ذبح دام سنگین در خراسان رضوی ۱۱ درصد بیشتر از حد مجاز است

کبد چرب در دام

 آناتومی دستگاه تولید مثل مرغ تخمگذار و نحوه تشکیل تخم مرغ

چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟

بیماری کتوز در دام

تورم فزاینده و خطر تعطیلی دامداری های صنعتی

مرغداران از دولت جدید چه می‌خواهند

تولید جوجه تخم گذار افزایش یافت

کاربرد آنزیم در جیره غذایی طیور

اثر تغذیه بر تولیدمثل

۶ پیشنهاد به وزیر جهاد کشاورزی در تامین خوراک دام و طیور

تاثیر رنگ پوسته روی کیفیت و جوجه درآوری تخم مرغ

کشتار دام‌های مولد با شتاب زیادی ادامه دارد

٣ تصمیم جدید دولت برای کاهش قیمت جوجه یک روزه

دستورالعمل های زمان بر عامل تاخیر در واردات یونجه از روسیه خرید شیر خشک از کارخانه های لبنی از 4 هزار و 500 تا 6 هزار و 400 تومان

قیمت تخم مرغ چرا گران شد؟

بیماری پاستورلوز (وبای طیور)

جت هیتر

واحد های مختلف مورد نیاز در سیستم جوجه کشی

مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ شدند

هیتر پاتیو

معرفی تصویری بیماری برونشیت عفونی طیور

کاهش قیمت لبنیات داوطلبانه بود

صادرات دام زنده آزاد شد

واکسن غیرفعال نیوکاسل و برونشیت عفونی و سندرم کاهش تولید تخم‌مرغ

عرضه تخم مرغ شانه‌ای ۴۲۵۰۰ تومانی

کوره هوای گرم (کابینتی)

واکسن زنده نیوکاسل کلون سویه CL/79

به جای گوشت چربی تولید می‌کنیم / تفاله نیشکر خوراک جدید دام‌ها

مرغ‌های ایرانی تریاکی نیستند

بیماری سل مرغی در طیور

بیماری کلی باسیلوز

احتمال واردات تخم‌مرغ از هفته آینده

بیماری مارک

معرفی تصویری بیماری نیوکاسل

دلایل گرانی نهاده‌های دامی/ قیمت جهانی ۵۰ درصد افزایش یافت

اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی

ورشکستگی دامداران عامل کشتار دام ماده مولد و نارس

چه کسی پاسخگوی وعده های سرخرمن مسئولان است؟

بیماری کوکسیدیوز

معامله عجیب ایران و روسیه / تهاتر نفت با خوراک دام!

ویژگی های بک گاو شیری خوب

علت اصلی افزایش قیمت نهاده‌های دامی چیست؟

اکتینومیکوزیس در گاو

قیمت واقعی مرغ برای مصرف کننده ۳۰ هزار تومان است

جت هیتر سری G

رییس سازمان دامپزشکی اعلام کرد: عرضه ۶ هزار و ۶۲۲ تن گوشت مرغ گرم به بازار

پیش‌بینی افزایش قیمت مرغ

سقف قیمت واردات نهاده‌های دامی به واردکنندگان ابلاغ شد

افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است

پشت پرده کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی چیست؟

معاون وزیر جهاد کشاورزی: نقش اصناف در توزیع مرغ پررنگ‌تر می‌شود

واردکنندگان نهاده‌هاخواستار رفع تبعیض میان دولت و بخش خصوصی شدند

جایگزینی برای شیر پاستوریزه؛ تکنیک جدید فراوری شیر

برای یک تا ۲ ماه آینده در تامین‌ نهاده های دامی مشکلی نخواهیم داشت

تولید کننده انواع مکمل و کنسانتره طیور و دام

نظارت بر کشتارگاه های مرغ تشدید شود

زرده تخم مرغ چه خواص و چه مضراتی دارد؟

نیازی به واردات جوجه نداریم/ هشدار درباره التهاب مجدد قیمت مرغ در بازار

افزایش قیمت ذرت

افزایش نرخ رسمی کنجاله سویا

وزارت جهادکشاورزی سکان بازار مرغ را به دست گرفت

قیمت تخم‌مرغ در میادین میوه و تره‌بار تهران ارزان شد: هر شانه ۲۹۹۰۰ هزار تومان

تعامل دستگاه قضا با بخش خصوصی امری ستودنی و اقدامی مؤثر در افزایش تولید است

نکاتی برای بهبود دورۀ انتقالی گاو به منظور افزایش باروری و شیردهی

درج قیمت مصوب روی مرغ و تخم مرغ الزامی شد

وزیر جهادکشاورزی باید پاسخگوی سومدیریت و احتکار مرغ باشد

آزادسازی ذخایر مرغ منجمد ۱۵ هزار تومانی

ممنوعیت صادرات مرغ به کلیه گمرکات اجرایی کشور ابلاغ شد

افزایش بی رویه قیمت خوراک دام نشانگر وجود بی‌تدبیری است

سود قیمت گذاری دستوری در جیب واسطه‌ها

رسوب ۳ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در بنادر کشور

صادرات تخم‌مرغ آغاز شد.

بهینه سازی اندازۀ تخم مرغ در مرغ های تخمگذار تجاری

پرورش مرغ گوشتی

فروشگاه قاصدک ، قیمت ، کیفیت ، بازگشت و سلامت کالا

راهکارهای مقابله با استرس گرمایی در طیور

20 بهمن 1400 | 11:14 مقالات

 مقدمه:

در حال حاضر مرغداران با کنترل عوامل محیطی فیزیکی شامل درجه حرارت، رطوبت نسبی، جریان هوا و اجرای دقیق­تر اصول مدیریت در زمینه تغذیه، کنترل بیماریها، بکارگیری برنامه نوری مناسب، استفاده بهتر از نیروی انسانی، بازاریابی و کاهش خسارات ناشی از جوندگان و حشرات درجهت عملکرد بالاتر و تولید بیشتر گام برداشته­ اند. مشاهدات انجام شده نشان می­دهند که توان تولید طیور در طول ماه­های گرم سال متحمل خسارت شده و میزان تلفات بالاتر از حد انتظار می­باشد لذا اجازه بدهید با بررسی مسائل مربوط به استرس گرمایی راه حل­های مناسب را جهت کاهش این مشکل ارائه نماییم.

استرس گرمایی چیست؟

زمانی که پرنده قادر به ایجاد یک تعادل، میان دمای تولید شده بدن و از دست دادن دمای بدن نباشد دچار تنش گرمایی می شود.

بدن طیور در هنگام تنش دچار تغییراتی می شود. غده هیپوتالاموس اولین واکنش دهنده به استرس ها می باشد. تحریک هیپوتالاموس منجر به تحریک هیپوفیز و افزایش هورمون کورتیکوتروپین (ACTH) می شود که ترشح این هورمون با تاثیر بر غدد فوق کلیوی منجر به تحریک ترشح کورتیکوسترون های می شود. این همورمون از طریق خون به تمام سطح بدن انتقال می یابد. از تاثیرات این هورمون بر طیور می توان به افزایش ضربان قلب و فشار خون اشاره نمود که در این حالت مقدار مصرف دان کاهش می یابد و منجر به کاهش تولید آنتی بادی و کاهش رشد شود. با مداومت ترشح کورتیکوسترون ها مقاومت بدن پرنده به بیماری های باکتریایی کاهش می یابد ولی مقاومت در برابر بیماری ها ویروسی کم می شود. در طیوری که تحت تنش کمتری قرار گرفته اند و مقادیر کورتیکوسترون خونشان کم می باشد رشد سریعتر، راندمان غذایی بالا و میزان چربی لاشه کمتری را شاهد خواهیم بود.

 در شرایط استرس اندام های ایمنی بدن از جمله بورس فابریسیوس، تیموس و طحال و سایر اندام های لنفاوی آتروفی می شوند و در نتیجه میزان تولید آنتی بادی کاهش می یابد.

منابع گرمای تولیدی دیگر، در سالنهای پرورش طیور چیست؟

به غیر از دمایی که تهویه­ ها در داخل سالن به گردش در می­آورند، گرما توسط سقف و دیوارها نیز اضافه میشوند. این درحالیست که بیشتر گرمای تولیدی بستر، صرف تبخیر رطوبت آن و خشک نمودن بستر میشود. به هرحال در آب و هوای گرم، بستر مرطوب سبب ناراحتی و عدم آسایش طیور پرورشی نسبت به بستر خشک خواهند شد. گرمای تولیدی توسط سیستم روشنایی و موتورها بخش اندکی را در برابر گرمای تولیدی متابولیسم بدن ( بصورت عملی کمتر از یک درصد ) تشکیل می­دهند. گرمای بدن را میتوان منبع غالب گرما در سالنهای پرورش دانست.

پرندگان چگونه گرما را دفع می­کنند؟

گرما به راههای مختلفی دفع می­شود. سه روش عادی دفع گرما در زیر فهرست شده اند:

تشعشع: در صورتیکه سطوح اطراف پرنده، دمای پائین تری داشته باشد و بالعکس، گرما از راه تشعشع از بدن پرنده دفع خواهد شد. درصورتیکه دمای سقف و دیوارها بالا باشد، گرما را به سطح بدن پرنده انتقال خواهند داد.
جریان هوا: از دست دادن گرما، همچنین میتواند از طریق افزایش جریان هوا در اطراف بدن گرم صورت پذیرد. فراهم نمودن حرکت هوا میتواند به این امر کمک نماید. این حرکت بایستی به اندازه ایی سرعت داشته باشد که هوای موجود در اطراف بدن را بخوبی جابه جا نماید.
هدایت: در صورتی که یک سطح، در تماس با سطح دیگری باشد، گرما از یکی به دیگری انتقال می­یابد. برای مثال، در صورتی که پرنده بر روی بستری نشسته است که واجد دمای کمتری از بدن پرنده میباشد، به هرحال، بستر به سرعت به دمایی نزدیک به دمای بدن پرنده خواهد رسید.
در صورتیکه پرنده، توانایی برقراری تعادل گرمایی با استفاده از یکی از سه روش فوق را نداشته باشد ( بالاتر از دمای حیاتی )، با استفاده از تبخیر و یا له له زدن به دفع گرما می­پردازد.

تبخیر: از آنجائیکه در پرندگان سیستم تعریق وجود ندارد، له له زدن از درجه اهمیت بالایی در آب و هوای گرم برخوردار است. این عمل در صورتی موثر واقع خواهد شد که رطوبت سالن خیلی بالا نباشد. بنابراین شرایط گرم و مرطوب، استرس بیشتری را به نسبت آب و هوای گرم و خشک خواهد شد.
پرندگان چگونه به افزایش دما پاسخ می­دهند؟

پرندگان ممکن است درجهت تعادل گرمای بدن خود با محیط اطراف، تغییراتی را در رفتارهای عادی خود ایجاد نمایند. درجهت کاهش عایق­بندی و مجاور سازی نواحی فاقد پر، بالهای خود را از بدن دور نگاه داشته و به اصطلاح، بال­های خود را آویزان می­کنند. به آرامی له­له می­زنند، در جهت کاهش تولید گرما به استراحت بپردازند، دریافت غذا را کاهش دهند، مصرف آب خود را افزایش دهند، جریان خون خود را از ارگان­های داخلی به سطح پوست خود هدایت نماید که سبب تیره شدن پوست می­شود، له له زدن سریع را آغاز نماید.

در هنگام له­له زدن گرما به صورت رطوبت از مجاری هوای پرندگان دفع شده و در سالن پحش می­شود. له­له زدن به فعالیت عضلانی و انرژی نیازمند است. این دو نیز سبب تولید گرما می­شوند.

له­له زدن آهسته فعالیت عادی بوده و در دوره­های زمانی مشخص صورت می­پذیرد. میزان تنفس تا 10 برابر حالت استراحت می­تواند افزایش داشته باشد. تنفس عمیق می­تواند پرنده را خسته نموده و توانایی آن را در تطابق با هوای گرم کاهش دهد. رطوبت بالای هوا، توانایی پرنده در دفع گرما از طریق رطوبت را کاهش خواهد داد. افزایش میزان تنفس، سبب کاهش دی­اکسیدکربن و افزایش PH پلاسمای خون میشود که به آلکالوزیس تنفسی معروف است. پتاسیم و فسفات خون به اتمام رسیده و میزان سدیم و کلر افزایش می­یابد.

اثر تنشهای گرمایی بر علمکرد طیور:

دمای 18 تا 21 درجه سانتی­گراد بهترین دامنه حرارتی جهت تولید مناسب می­باشد لیکن در دامنه حرارتی 24 تا 30 درجه سانتیگراد نیز امکان سازش رفتاری برای طیور وجود دارد. در دمای بالاتر از این دامنه پرنده قادر به تعادل دمای بدن نمی­باشد و تغییرات بیوشیمیایی در بدن ایجاد می­شود. تولید کورتیکوسترون افزایش یافته و وسکوسیته پلاسما نیز بیشتر می­شود. از طرفی استرس گرمایی از طریق کاهش غلظت پتاسیم پلاسما باعث اختلال زیاد در اعمال سلولها می­گردد. نهایتاً افزایش گرانروی و PH خون موجب آلکالوز تنفسی شده و عملکرد تولیدی پرنده کاهش می­یابد. با افزایش درجه حرارت محیط مصرف خوراک کاهش می­یابد و بواسطه گرسنگی مواد مغذی کمتری در دسترس بدن قرار خواهدگرفت که اثر آن بصورت کاهش بیشتر در وزن گیری طیور گوشتی و کاهش اندازه و سپس تعداد تخم مرغ منعکس می­شود.

عوامل دخیل در میزان استرس گرمایی:

- ظرفیت نگهداری چه تاثیراتی را بر آب و هوای گرم خواهد داشت ؟

در صورتیکه ظرفیت تولید به نسبت سالن پرورش و تجهیزات تهویه، بالا باشد، ممکن است دما بطرز خطرناکی بالا رود تا جایی که دمای متابولیک تولیدی در هوای سالن، بیش از میزان مورد انتظار باشد. انتقال تشعشع گرما از پرنده به پرنده از اهمیت ویژه­ایی برخوردار است و هوای گرم و مرطوب در میان پرندگان به چرخش درخواهدآمد. پرندگانی که بصورت گروهی نگهداری می­شوند، 40 درصد توانایی کمتری را در دفع گرما از بدن خود نشان می­دهند.

- اثر سن پرنده

وسعت تاثیر استرس گرمایی علاوه بر شرایط آب و هوایی به عواملی مانند وضعیت فیزیولوژیکی پرنده شامل مرحله رشد و تولید بستگی دارد. با افزایش سن پرنده، حساسیت به سرما کاهش یافته و بالعکس حساسیت به گرما افزایش می­یابد به دلیل تجمع چربی در زیر پوست، کامل شدن پوشش پر و عدم وجود غدد عرق، کارایی دفع حرارت بدن در پرنده مسن کاهش می­یابد در نتیجه در پرندگان مسن امکان وقوع استرس گرمایی افزایش می­یابد.

- نقش رطوبت نسبی

اطلاعات به دست آمده از بیشتر مناطق گرمسیری نشان می­دهد زمانی که دمای هوا به 32 درجه سانتی گراد برسد و رطوبت نسبی هوا بیش از 80 درصد باشد شدت تاثیر استرس گرمایی افزایش می­یابد و در نتیجه بروز این شرایط میزان دان مصرفی کاهش می­یابد و پرنده تلاش می­کند با افزایش سرعت تنفس و دفع حرارت از طریق تبخیر ریوی، دمای بدن خود را کاهش دهد همچنین و تغییر وضعیتی در پرهای آنها مشاهده می­شود. در موارد بسیار شدید که دمای محیط به بالاتر از 40 درجه سانتی گراد می­رسد پرنده در اثر گرمای زیاد از پای درآمده و مرگ و میر اتفاق می­افتد. علاوه بر تلفات مستقیم ناشی از استرس گرمایی منابع استرس­زای دیگر شامل کاهش مصرف دان و افزایش وقوع بیماری در گله که با چنین شرایط گرم و مرطوب مرتبط می­باشند نیز به طور غیر مستقیم موجب تلفات می­گردند. کاهش مصرف غذا موجب افزایش حساسیت پرنده نسبت به بیماری­های شایع در محیط می­شود.

- تاثیر حاصل از نور:

براساس مطالعات انجام گرفته در دانشگاه ایالت پنسیلوانیای آمریکا، ارتباط مستقیمی را می­توان میان طول مدت نور و میزان استرس گرمایی مشاهده نمود. با بررسی نتایج بدست آمده از چندین آزمایش در این زمینه مشخص شد که نور دهی متناوب سبب کاهش میزان تلفات تحت شرایط استرس گرمایی در مقایسه با روش نور دهی ادامه دار در طیور گوشتی می­شود.

نکات مدیریتی، فنی و تغذیه­ای برای کاهش استرس گرمایی:

رعایت نکات مدیریتی در مواجه با تنش گرمایی:

- در طول دوره گرما گله بیشتر آب مصرف می­کند و نسبت آب به خوراک معمولا 2 به 1 در دمای 21 درجه سانتی­گراد و افزایش آن به نسبت 8 به 1 در 38 درجه سانتی­گراد امکانپذیر خواهد بود. در گله­های مادر افزودن مواد مغذی محلول به آب مصرفی توصیه می­شود.

- خنک کردن آب مصرفی از طریق خطوط آبی مجهز به دستگاه­های خنک کننده منجر به افزایش مصرف خوراک و بهبود رشد در دوران تنش گرمایی خواهد شد. نامناسب بودن لوله­های پلاستیکی آب موجب متعادل شدن سریع دمای آب خنک شده با دمای محیط گرم می­گردد هرچند رساندن دمای آب به کمتر از دمای محیط خصوصا در انتهای خروجی لوله­ها کار مشکلی است.

- فعالیت­های روزمره که موجب تماس بیشتری با پرندگان می­شود را در دوران تنش گرمایی از برنامه کاری حذف کرده وآرامش پرندگان را بهم­نزنید. اعمالی مانند نوک چینی، جابجائی پرنده­ها، واکسیناسیون و یا حمل و نقل را سریعتر در ساعت خنک و یا در شب انجام دهید.

- از واکسیناسیون به طور اسپری در زمان تنش گرمایی استفاده نکنید، واکسن­های نیوکاسل و برونشیت هم که بر روی دستگاه تنفسی اثر می­گذارند باعث ایجاد تنش در پرنده می­شوند. در طول درمان مقدار آب مصرف شده برای واکسیناسیون را با توجه به افزایش آب مصرفی در طول دوره گرما متعادل کنید. در زمان واکسیناسیون گله را از خوردن آب محروم نکنید. اگر واکسیناسیون را در هنگام تنش گرمایی در هر مرحله­ای به تاخیر بیاندازید ممکن است موجب کاهش تاثیر ایمنی­زایی واکسن در پرنده شود.

- بستر مرطوب و کثیف باید بلافاصله تعویض گردد. از مصرف کوکسیدیو اسیتات در دان اطمینان حاصل کنید.

- برای پرورش از نژادهایی که درمقابل استرس گرمایی مقاومت بیشتری دارند مانند استفاده کنید.

- طیور در ماههای گرم سال نسبت به ماههای سرد وخشک تقریبا به 20 درصد فضای بیشتر نیاز دارند به عبارت دیگر تعداد پرنده ای که در طول ماههای گرم سال در یک سالن یا پن نگهداری می شوند باید تقریبا 80 درصد جمعیت پرندگانی باشند که در طول ماههای سرد در همان سالن نگهداری می­شوند.

- استفاده از سیستم آبپاش یا اسپری آب بر بروی سقف به کاهش دمای داخل سالن­ها کمک کرده و موجب افزایش میزان خوراک مصرف توسط پرندگان می­شود هرگز میزان آب مصرفی در سالن­ها را کم نکنید.

- ترموستات را باز بینی کنید تا از عملکرد درست آنها مطمئن شوید. سیستم برق رسانی کمکی را آماده نگهدارید تا در صورت نیاز با مشکل مواجه نشود. کم کردن درجه ترموسات فن­های سالن در هنگام شب و ساعات اولیه روز می­تواند به خنک شدن سالن در ساعات اولیه روز کمک کند. افزایش مقدار جابجایی هوا در سالن توسط فن باعث کاهش دمای سالن می­شود.

- تهویه­ها و مبادی ورودی باید تمیز بوده و درجای خود بسیار محکم و بدون هیچگونه لغزشی نصب شوند مبادی ورودی هوا باید به گونه­ای باشد که در دوران گرما به مقدار کافی هوا وارد سالن شود و در صورتی که مبادی ورودی هوا به اندازه کافی نباشد عملکرد فن­ها و کلا عمل جابجایی هوا با مشکل مواجه خوهد شد و وردیهای هوا باید همواره عاری از هرگونه آلودگی و یا مزاحمت بوسیله اشیا باشد تا هوا به سادگی و بدون هیچ مانعی جریان یابد استفاده از بادشکن جریان هوا را به سمت پرنده­ها هدایت می­کند.

- سالن­ها را با سیستم خنک کننده به همراه مرطوب ساز مجهز کنید پوشالهای آنها باید عاری از آلودگی و خرابی فیزیکی باشد آبی را که در این سیستم جریان دارد باید دقیقا بررسی شود که دائما به تمامی نقاط پوشالها برسد امتیازی که این کار دارد اینست که هوای خشک وارد سالن نمی­شود.

- فیلترهای آب را بررسی کنید تا در صورت لزوم تعویض گردد فیلتر­های خراب ممکن است مانع جریان آب به آبخوری­ها و سیستم خنک کننده شوند.

- حتما بعد از دوره گرما فضولات باقی­مانده را جمع آوری کنید مواد باقی­مانده می­توانند تاثیرات تنش گرمایی را در پرنده ایجاد نمایند و مانع حرکت هوا در زیر قفس­ها شوند.

- کلیه اجزای فلزی غیر لازم را از داخل و اطراف سالن دور کنید تا گرما به داخل سالن تابیده نشود.

- ذخیره آب در داخل تانک بر روی سقف باعث گرم شدن آب موجود در آن می­شود لذا بهتر است تانک­ها را با رنگ­های بازتابنده رنگ کرده تا از تابش مستقیم نور آفتاب بر روی آنها جلوگیری شود.

چند نکته فنی جهت مقابله با تنش گرمایی:

- سالن مرغداری باید در فضای باز احداث گردد به طوری که حداکثر استفاده ازتهویه طبیعی به عمل آید با این حال از احداث سالن در مکان­هایی که دارای وزش باد شدید می باشند یا در پایین دره­ها باید خودداری نمود. لازم است جهت وزش بادهای معمول غالب در منطقه تعیین گردد به طوری که بادها در جهت محور طولی سالنها حرکت نمایند.

- سالن­ها باید به نحوی احداث گردند که تهویه طبیعی به راحتی انجام گیرد. فاصله بین سالنها باید به اندازه ای در نظر گرفته شود که تهویه طبیعی برای تمام سالن­ها به خوبی انجام شود به عنوان یک قاعده تجربی فاصله بین سالنها نباید از عرض سالن­ها کمتر باشد. همچنین طراحی سالن­ها بصورت شرقی- غربی در کاهش اثرات گرمایی مستقیم خورشید موثر است.

- زمین­های اطراف سالنها لازم است با علف­های کوتاه پوشانیده شود زیرا زمین­های فاقد علف گرمای بیشتری به داخل سالن­ها هدایت می­کنند.

- رنگ نمودن سقف سالنها موجب کاهش تمرکز اشعه خورشیدی می شود این امر به کاهش دمای داخل سالن به میزان 10 الی 15 درجه سانتی گراد نسبت به دمای محیط کمک می­نماید. سقف سالن­ها را باید با مواد بازتابنده مانند فلزات براق بپوشانید یا اینکه سقف­ها را سفید نمائید وجود شیار در سقف باعث فرار پرنده­ها از گرما می­گردد در آب و هوای خشک استفاده از مواد گیاهی مانند کاه و یا علف­های بلند برای ایزوله کردن سقف در برابر گرما مناسب می­باشد.

- درنظر گرفتن اندازه مناسب برای قسمت پیش آمده لبه سقف سالن­ها جهت جلوگیری از ورود نور خورشید یا باران ضروری می­باشد.

نکات تغذیه­ای جهت مقابله با تنش گرمایی:

طی دوران تنش گرمایی میزان اشتها در گله پایین است که کم شدن مقدار خوراک مصرفی را می­توان با تنظیم فرمول جیره مناسب جبران نمود انرژی مورد نیاز پرنده­ها در حرارت بالای محیط کاهش می­یابد چون در دمای معمولی مقدار زیادی از این انرژی صرف گرم کردن محیط اطراف می­گردد.

- از متابولیسم هضم بعضی از مواد خوراکی انرژی حرارتی آزاد می­شود که این میزان مساله بسیار مهمی است که در این میان قدرت گرمازایی مواد مغذی به ترتیب کربوهیدراتها، چربی­ها دارای انرژی گرمازایی کمتری در هنگام هضم می­باشند انرژی حرارتی بدن پرنده می­تواند بوسیله جایگزین کردن انرژی جیره با استفاده از چربی تقلیل یابد.

- در صورت افزایش مواد پروتئینی، ویتامینی و مواد معدنی می­توان حجم خوراک مصرفی را کاهش داد.

- وقتی ماده مغذی در جیره افزایش یابد جبران تقلیل مصرف خوراک را می­کند پروتئین گنجانده شده در جیره مصرفی باید در اکثر موارد حدود 0,5 درصد کاهش یابد اگر این کار انجام پذیرد خوراک مصرفی نیازمند اسیدهای آمینه است که لازم است بیشتر ترکیب آن از اسیدهای آمینه متیونین و لیزین تشکیل شده باشد. تنظیم پروتئین مصرفی بسیار مهم است چون حرارت بدن در اثر متابولیسم هضم پروتئینها بوجود می­آید.

- از جیره­های با تراکم انرژی بالا استفاده گردد زیرا تولید حرارت ناشی ازمتابولیسم این نوع جیره­ها کمتر می­باشد.

- از مصرف غذایی که ممکن است در زمان حمل و نقل یا در انبار مرطوب شده باشد خودداری نمایید.

- در حالت استرس گرمایی، به فسفر کافی در جیره نیاز می­باشد؛ زیرا گزارش­ها حاکی از آن است که میزان کمتر از 0,25 درصد فسفر قابل دسترس در طی استرس گرمایی، باعث 10 درصد تلفات شده است؛ زیرا طبیعت اسیدی فسفر احتمالا به خنثی کردن آلکالوز تنفسی (PH خون بالاتر) کمک می­کند. از طرف دیگر، وجود سدیم اضافی در جیره نیز، باعث دفع فسفر و در نتیجه، کمبود آن در بدن می­شود.

- تغذیه با استفاده از دان تازه، در ساعات خنک روز انجام شود مطمئن شوید که آب خنک و تازه در تمام اوقات در دسترس پرنده قراردارد.

- استفاده از الکترولیت­هایی مانند کلرید پتاسیم بمیزان نیم تا یک درصد به جیره­های مصرفی علاوه بر جبران میزان سطوح الکترولیت استرس را نیز کاهش می­دهد. کلرید پتاسیم یا کلرید آمونیوم به میزان 2 تا 3 کیلوگرم در هر تن خوراک نیز قابل استفاده است.

- استفاده از سطوح اسیدهای آمینه جهت کاهش اثرات استرس گرمایی موثر است. در یک مطالعه تحقیقاتی در دانشگاه Aubrn مشخص گردید با استفاده از 0,1 تا 0,2 درصد لیزین به جیره در شرایط رطوبت بالا و دمای بالا (28 درجه سانتیگراد و 74 درصد رطوبت) میزان ضریب تبدیل غذا و رشد پرنده کمتر و دستخوش کاهش گردید. بنابراین شرایط گرما و رطوبت بالا موجب افزایش نیاز مطلق پرنده به لیزین می­شود.

اضافه نمودن سلنیوم ارگانیک به جیره­ها نیز حاکی از اثرات محافظتی بافتی سلنیوم است. نتایج آزمایشات پژوهشگران دانشگاه اردن با همکاری دانشگاه کارولینای شمالی بیانگر این است که 0,26ppm سلنیوم آلی Selemax موجب کاهش استرس اکسیداتیو ایجاد شده به دلیل کاهش سطوح پروتئین در شوک گرمایی می­گردد.

- اضافه نمودن بتافین نیز تحت شرایط استرس می­تواند مفید واقع شود. جیره حاوی 100 گرم بتافین به ازای هر کیلوگرم از جیره یا 50 گرم در هر لیتر آب آشامیدنی و موجب بهبود ضریب تبدیل و کاهش تلفات تحت استرس می­شود.

- از آنجا که پروتئین، گرمای متابولیسمی بیشتری نسبت به هیدرات کربن و چربی تولید می­کند، بنابراین جیره­های غذایی که از لحاظ اسیدهای آمینه، اهمیت ویژه­ای دارد. باید سعی شود تا از جیره­های با مقادیر کمتر پروتئین به همراه اسیدهای آمینه ساختگی به ویژه لیزین و متیونین استفاده شود.

- توسط محدود کردن مصرف خوراک قبل از رسیدن دمای محیط به 36 درجه سانتی­گراد (که مدت بیش از سه ساعت ادامه دارد) می­توانید پرنده را در هنگام شب و یا هنگام طلوع آفتاب که هوا خنک­تر است تشویق به مصرف خوراک نمایید. تغذیه شبانه یا برنامه روشنایی متناوب می­تواند مقدار مصرف خوراک را به حد مطلوب برساند.

- خوراندن ویتامین C به مقدار 50 تا 300 گرم به ازای هر تن خوراک به پرندگانی که دچار تنش گرمایی شده­اند می­تواند در کاهش اثرات تنش گرمایی برگله موثر باشد.

- در دوران تنش گرمایی از مواد آنتی اکسیدان در جیره غذایی گله استفاده نکنید زیرا باعث افزایش اثرات تنش­های گرمایی و تلفات در گله می­شود.

- کمبود لیزین در خوراک باعث افزایش درجه حرارت بدن شده و تحمل به گرما را کاهش می­دهد. لذا افزایش مقدار لیزین جیره در 322% میلی گرم به ازای هر مگا کالری انرژی قابل متابولیسم لازم می­گردد.

- از آنجا که بین مواد مغذی تامین کننده انرژی(کربوهیدرات، چربی، پروتئین) چربیها بیشترین مقدارآب را تولید می­نمایند، بطوریکه میزان آب متابولیک حاصل از تجزیه هر گرم چربی در بدن به 6/1 گرم می­رسد به این دلیل تغذیه چربی در زمان استرس گرمایی به خنک کردن بدن طیور کمک می­کند.

- در صورت تامین آب خنک، طیور بهتر می­توانند استرس گرمایی را تحمل نمایند. آّب سرد موجود در چینه دان با توجه به فاصله کمی که با شریان اصلی سر دارد موجب خنک شدن مغز و تاج و غبغب می­شود. دسترسی طیور به آب خنک مصرف غذا را به میزان 5% درصد و تولید را حدود 10 درصد افزایش می­دهد.

- با افزایش 0,25 درصدی کربنات سدیم(NaHco3)به آب به تعادل الکترولیتی جهت رشد و تولید با کیفیت به میزان قابل ملاحظه­ای کمک خواهد شد.

- اضافه کردن مکمل اسید اسکوربیک ضمن افزایش متابولیسم مواد معدنی استخوانها موجب افزایش کلسیم پلاسما می­شود. بهبود عملکرد مرغ ناشی از مصرف مکمل اسید اسکوربیک، احتمالا با توجه به تاثیر اسید اسکوربیک بر متابولیسم کلسیم که از طریق تیروئید اعمال می­گردد قابل توضیح می­باشد.


Reference:

- Mehta, R.K., Shingari, B.K. ( 1999) Feeding Under Heat Stress., POULTRY INTERNATIONAL, 38, ( 11 ), pp: 68-77

- Butcher, G.D. and Miles, R. ( 1996 ) Heat stress management in broilers. University of Florida, Cooperative Extension Service. Institute of Food and Agricultural Sciences. Fact sheet VM-65.

- Borges, S. A., Fischer de Silva, A. V., Ariki, J., Hooge, D.M. and Cummings, K. R. ( 2004) Effects of diet and cyclic daily heat stress on electrolyte intake by male broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 3(5): 313-324

- Borges, S. A., Fischer de Silva, A. V., Ariki, J., Hooge, D.M. and Cummings, K. R. ( 2004) Physiological responses of broiler chickens to heat stress and dietry electrolyte balance. Poultry Science, 83: 1551-1558


//