در حال انتقال به بانک ... processing...
logo

قیمت مصوب مرغ روز در ستاد تنظیم بازار ۳۱ هزار تومان تعیین شد

بیماری پاستورلوز (وبای طیور)

بیماری کلی باسیلوز

اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی

دلایل گرانی نهاده‌های دامی/ قیمت جهانی ۵۰ درصد افزایش یافت

ورشکستگی دامداران عامل کشتار دام ماده مولد و نارس

بیماری مارک

احتمال واردات تخم‌مرغ از هفته آینده

دستورالعمل های زمان بر عامل تاخیر در واردات یونجه از روسیه خرید شیر خشک از کارخانه های لبنی از 4 هزار و 500 تا 6 هزار و 400 تومان

بیماری کوکسیدیوز

بیماری گامبور

کشتار دام‌های مولد با شتاب زیادی ادامه دارد

انسفالومیلت پرندگان یا اپیدمیک ترمور

سبوس‌های کپک زده خوراک دام شد!

آبگرمکن خورشیدی

استفاده از نان خشک در تغذیه طیور

چه کسی پاسخگوی وعده های سرخرمن مسئولان است؟

معامله عجیب ایران و روسیه / تهاتر نفت با خوراک دام!

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه دار برای تامین نیاز بازار وارد شد

مرغ‌های ایرانی تریاکی نیستند

واحد های مختلف مورد نیاز در سیستم جوجه کشی

مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ شدند

معرفی تصویری بیماری برونشیت عفونی طیور

صادرات دام زنده آزاد شد

واکسن غیرفعال نیوکاسل و برونشیت عفونی و سندرم کاهش تولید تخم‌مرغ

عرضه تخم مرغ شانه‌ای ۴۲۵۰۰ تومانی

واکسن زنده نیوکاسل کلون سویه CL/79

ویژگی های بک گاو شیری خوب

به جای گوشت چربی تولید می‌کنیم / تفاله نیشکر خوراک جدید دام‌ها

قیمت تخم مرغ چرا گران شد؟

بیماری سل مرغی در طیور

معرفی تصویری بیماری نیوکاسل

قیمت واقعی مرغ برای مصرف کننده ۳۰ هزار تومان است

اکتینومیکوزیس در گاو

علت اصلی افزایش قیمت نهاده‌های دامی چیست؟

عدم تامین نهاده مشکل اصلی سامانه بازارگاه افزایش قیمت تخم مرغ تبعات اتفاقات سال گذشته است

با رشد دامداري های صنعتی برخی خدمات دولتی توسط سازمان دامپزشکی صورت نمی پذیرد

کوره هوای گرم (کابینتی)

خیز دوباره قیمت جوجه در بازار

اثر تغذیه بر تولیدمثل

۶ پیشنهاد به وزیر جهاد کشاورزی در تامین خوراک دام و طیور

تاثیر رنگ پوسته روی کیفیت و جوجه درآوری تخم مرغ

تراژدی کشتار دام مولد

ورم پستان

شاخص های استرس و فیزیولوژیکی رفاه حیوان

کرایه های سنگین حمل و نقل کمر مرغداران را شکسته/ جوجه یکروزه کم است

تولید جوجه تخم گذار افزایش یافت

لنگش در دام

مشکلات زایمان

افزایش 500 درصدی سه قلم کالای مورد نیاز دامداران

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتئینی شکست خورد؟

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتیینی شکست خورد

ال کارنیتین چیست

کاربرد آنزیم در جیره غذایی طیور

مرغداران از دولت جدید چه می‌خواهند

طوفان تخم مرغ در بازار/ چرا قیمت از ۵۰ هزار تومان گذشت؟

از دست دادن آب در گوساله های شیرخوار

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه‌دار برای تأمین نیاز بازار وارد می‌شود

بیماری آبله در طیور

اسپری جدید پستان گاو

٣ تصمیم جدید دولت برای کاهش قیمت جوجه یک روزه

بیماری افت تولید تخم در مرغان بومی (EDS)

افزایش ۱۰.۵ درصدی عرضه گوشت مرغ و طیور در بهار ۱۴۰۰

آمریکا برای کنترل قیمت گوشت دست بکار شد

تورم فزاینده و خطر تعطیلی دامداری های صنعتی

بیماری برونشیت در طیور

نیاز شدید گاو به استراحت

ذبح دام سنگین در خراسان رضوی ۱۱ درصد بیشتر از حد مجاز است

کبد چرب در دام

 آناتومی دستگاه تولید مثل مرغ تخمگذار و نحوه تشکیل تخم مرغ

چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟

بیماری کتوز در دام

جت هیتر سری G

جت هیتر

مشکل لنگش در گاو و گوساله

تثبیت بازار مرغ از اوایل آذر تأخیر ۴۰ روزه سامانه بازارگاه در تخصیص نهاده به مرغدار

فرم تاییدیه حقابه

فرم درصد پیشرفیت فیزیکی واحد گوسفند داشتی

فاسد شدن ۵ هزار تن ذرت دپو شده در گمرک

استفاده از تجهیزات روشنایی مناسب وکاهش هزینه برق

ناپختگی مدیران در صنعت مرغ/ تصمیمات اشتباه گذشته تکرار نشود

مدیریت مطلوب برای مبارزه با هزینه بالای خوراک

ضدعفونی مرغداری

افزایش میزان نقدینگی مورد نیاز واحدهای دامداری و طیور

دولت سیزدهم سیاستهای غلط گذشته در صنعت مرغداری را ادامه ندهد

کلامیدو فیلا آبورتوس و سقط جنین دام

مقاصد صادراتی دام زنده اعلام شد

برای تهیه یک سیلوی با کیفیت، چه باید کرد؟

توزیع قطره چکانی نهاده‌های دامی/ دولت مشکل تامین ارز را حل کند

چربی های حیوانی و محتویات شکمبه در خوراک دام و طیور

کیفیت پولت ها، کلید موفقیت درتخمگذاری

انواع صدف معدنی در خوراک طیور گوشتی و دام

بیماری های مهم قرنطینه ای

همه گیر شناسی بیماری تب کیو

افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی/کرونا زنجیره عرضه را به هم ریخت

مصرف ماهی برای کنترل دیابت

قیمت دام و علوفه نسبت به سال قبل چقدر تغییر کرده است؟

تغذيه مرغ تخم گذار

رونق مرگ در مرغداری های ساوه! مرغ های مادر بیمارند؟

چرا کشتار دام‌های مولد و آبستن متوقف نشد

تأثیر ارتفاع برداشت ساقه ذرت در تغذیه گاو شیری

تأمین نهاده های دامی کابوسی بزرگ برای دامداران

قیمت مصوب جوجه یکروزه ٦٠٠٠ تومان/ نرخ مصوب هم در بازار رعایت نمی شود

دانلود رایگان ترجمه مقاله مروری بر فیتات و فیتاز در جوجه ها (سال ۲۰۱۶)

سالمونلوز و سقط جنین دام

گرانفروشی مرغ به دلیل نبود نظارت پس از کشتارگاه است

منابع ذخیره ای آغوز

عرضه تخم‌مرغ در بازار باقیمت مصوب واردات ۱۰ هزار تن تخم‌مرغ از ترکیه

تعلل دامپزشکی و فساد75 تن تخم مرغ

قیمت هر شانه تخم مرغ چند؟

مرغ ارزان می شود؟

هیتر پاتیو

۲۰ درصد مرغداری‌ها تعطیل شدند / مشکل چیست؟

تسهیلات با حداقل سود به کشاورزان و دامداران به زودی پرداخت می‌شود

مکمل ویژه گاو انتظار زایمان

دستورالعمل طرح ملی هویت گذاری و پلاک کوبی دام

نقش دلالان در کاهش مرغ‌‌ِ مراکز توزیع دولتی/ تغییر مقصد برخی کامیون‌‌های حامل مرغ در میان راه‌

چرا گرماتب بهینه است؟

دستور العمل طیور 1400

قیمت ماهی قزل آلا به ۱۲۵ هزار تومان رسید

برنامه ریزی های مؤثر در کنترل مقاومت به آنتی بیوتیک ها در طیور

فرآیندهای مورد نیاز در صدور پروانه واحدهای دام و طیور

تعرفه خدمات کشاورزی 1400

کشتار دام های آبستن بی سر و صدا ادامه دارد

فلج شدن گاو پس از زایمان و درمان تب شیر

تولید ماده اساسی و وارداتی برای رشد طیور در کشور

قانون توزیع عادلانه آب

کاهش قیمت لبنیات داوطلبانه بود

کتاب جامع نظام دامپروری

نرخ غیررسمی بازار مرغ را بی ثبات می‌کند/ مرغداران بلاتکلیفند

ویروس های نفروپاتوژنیک برونشیت عفونی پرندگان

اثر ضد میکروبی اسیدهای آلی بر فلور میکروبی و سلامت روده طیور

عرضه تخم مرغ دولتی در خرده‌فروشی‌ها آغاز شد/ قیمت می‌شکند

روش انتخاب و برداشت نمونه ها از دام

«پای مرغ» هم‌قیمت مرغ شد / سنگدان کیلویی ۴۹ هزار تومان

ساکنین دستگاه گوارش دنیایی برای کشف کردن

چرا تخم مرغ در مغازه‌ها همچنان گران است؟

قیمت خرید حمایتی دام روستایی ابلاغ شد/ هر کیلو گوسفند نر ۶۲ هزار تومان

تخصیص ۶.۵ میلیارد دلار برای واردات نهاده‌های دامی

جمع آوری نمونه های بالینی از جنین سقط شده

غذاهای دامی با منشاء حیوانی

علت گرانی و کمبود مرغ در روزهای اخیر/ برنامه دولت برای بازار شب عید چیست؟

دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ:ستاد تنظیم بازار نرخ مصوبه مرغ را اعلام نکرده است

بیماری ORF یا اكتمای واگیردار

تأثیر سموم قارچی بر تولیدات گاوهای شیری

کمبود نهاده‌های دامی در کشور / دام‌ها ضایعات میوه می‌خورند

فروش فوری مرغداری ۴۵ هزار قطعه ای با تمامی امکانات

لبنیات گران‌تر می‌شود؟

توزیع روزانه ۶ هزار تن مرغ در کشور/ متوسط تلفات ناشی از تنش گرمایی در مرغداری‌ها ۱۰ درصد است

دعوت به همکاری

خام فروشی نهاده های دامی و هدررفت عظیم منابع

تکنيک انتقال جنين در گاو

تنش گرمایی و کیفیت پوسته

هشدار درباره تداوم نابسامانی بازار جوجه یکروزه

نهاده‌های دامی تا 9 ماه آینده تامین شده است

دلایل افزایش قیمت تخم مرغ

دولت به جای افزایش قیمت شیر نهاده ارزان به دامدار بدهد

7 سؤال مهمی که به هنگام تهیۀ خوراک برای مرغ گوشتی باید پرسید

تاخیر در تامین کامیون عامل تشدید کندی روند بارگیری

تب شیر در گاو

نهاده‌های دامی مورد نیاز سال ۱۴۰۰تامین شد/انباشت۴.۱ میلیون تن در بنادر

رنگ گوشت طیور

ابعاد تازه ای از سوءمدیریت در بازار نهاده‌های دامی

تغذیه گاو خشک و انتقالی

دولت آینده خود را آماده گرانی تخم مرغ کند/ ادامه حذف گله‌های مرغ‌ تخم‌گذار

استرس گرمایی و مشکلات ان در گاوهای شیری

تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی

اثرات سطوح مختلف گلوتن ذرت در جوجه های گوشتی

تاثیر تراکم موادمغذی جیره پایانی و سن کشتار بر بازده ابقای انرژی وپروتیین جوجه های گوشتی

بررسي تاثير شستشوي پوسته تخم مرغ با آب سرد بر آلودگي سالمونلا در پوسته و محتويات آن

مقاله تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی (سال ۲۰۱۸)

اصول اولیه ساخت و ضدعفریونی کردن داخل مرغ داری

دانلود رایگان ترجمه مقاله تعیین رفتار متقابل DNA تیموس گوساله با بربرین هیدروکلراید (نشریه تیلور و فرانسیس ۲۰۱۹) (ترجمه ارزان – نقره ای ⭐️⭐️)

دانلود رایگان مقاله انگلیسی استفاده از آفت کش ها در گلخانه به همراه ترجمه فارسی

بدعهدی وزیر جهاد در جلوگیری از خام مصرفی نهاده‌های دامی

تاثیر غذایی روغن دانه انار و روغن دانه کتان در عملکرد مرغ گوشتی و مشخصاتاسیدهای چرب گوشت

ترکیب گوشت، پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی حاوی فراوردههای فرعی انار

اندازه گیری شدت نور و تعریف محیط نوری

وزارت جهاد کشاورزی درباره مجوز واردات جوجه یک روزه با ارز ۴۲۰۰ شفاف‌سازی کند

اصلی‌ترین عامل گرانی دوباره مرغ، افزایش هزینه‌های تولید و نظام توزیع است/ تصمیمات اشتباه دولت، صنعت طیور را به آستانه نابودی کشاند

تخم مرغ و خواص آن

آویلامایسین(محرک رشد)

آنتی بیوتیک موثر (فوزباک)

راه حلی برای دستیابی به پروتئین حشرات

ژنتیک، عامل اولیۀ بیماری های مربوط به سُم در گاوها

اهمیت تغذیۀ گوساله

راهبردهای تغذیه برای افزایش وزن تخم مرغ

نهاده‌ها‌ همچنان با تاخیر به دست مرغداران می‌رسد

وضعیت نامطلوب تامین نهاده های دامی

نقش پرتئینها در طیور

تأخیر در تخصیص ارز و ترخیص کالا معضل تأمین نهاده‌های دامی

جوجه یک روزه به قیمت 8 تا 10 هزار تومان به مرغداری‌های تحویل داده می‌شود

آغاز تحویل تنخواه نهاده‌های دامی به مرغداران

تاخیر در بارگیری نهاده های دامی/تعلل دولت در تعیین نرخ شیر خام

مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجاری جوجه گوشتی

علل همشکل نبودن گله

کنترل کوکسیدیوز

پیش بینی تولید ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی؛

روغن ذرت

نکات کاربردی در مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری

تعاونی روستایی سیستم مناسبی برای اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی است

عدم تامین نهاده کاهش ۱۲ میلیون قطعه‌ای جوجه ریزی را رقم زده است

بیماری مزمن تنفسی C - R - DChronic Respiratory Disease

بیماری آنفلوآنزا ، راه ابتلا و انتقال ،‌ پیشگیری و درمان به زبان ساده

گالیم

روش‌های نوین برای زیادشدن شیر در گاوها

کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار/ نیازی به واردات مرغ نداریم

دانلود رایگان ترجمه مقاله رشد پیچه ای در اندام های گیاهی

تحلیل پیشران های کلیدی صنعت طیور بااستفاده از رویکرد اینده نگاری

تحقیق وتوسعه پایدارتیالپیا در ایران

جفت ماندگی در گاو های شیری

مرغداران خواستار اعلام نرخ جدید تخم مرغ شدند

بیماری مشترک بین انسان و دام تب مات یا بروسلوز

تولید گندم ۳۰ درصد و خرید تضمینی ۵۰ درصد کاهش یافت

برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک شیری

چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد؟

خوراک دام و طیور از کشور قاچاق می شود+ سند

قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری های صنعتی به ۸۰ درصد رسید

رشد ۲۰ درصدی قیمت تولید کننده بخش گاوداری ­های صنعتی

بیماری یون

١.۵ میلیون یورو مواد اولیه شیرخشک در گمرکات در حال فساد است!

بزها و تغذیه بز

دستاوردهای تحقیقاتی جدید تجاری شده در حوزه دام وطیور

عرضه ۶.۶ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در سامانه بازارگاه

بیماری تب برفکی یا زخم دهان و پا

مدیریت پرورش در آب و هوای گرم

تاثیر حرارت در از بین بردن سم آفلاتوکسین

جدیدترین قیمت گوشت قرمز در بازار

چهار راه برای بهبود تراکم استخوان مرغ های تخم گذار

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ گوشتی نژاد راس همراه راهنمای فارسیross 308

ادامه بحران جوجه یک روزه/ قیمت دو برابر نرخ مصوب !

کاتالوگ اورجینال پرورش جوجه گوشتی نژاد کاپ همراه راهنمای فارسی coBB 500

صف معطلی کامیون ها در مرز بازرگان از ۳ ماه قبل حذف شده است

کاتولوگ اورجینال پرورش و تغذیه مرغ تخمگذار شیور تجاری همراه با راهنمای فارسی

قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ٩ هزار تومان رسید

۴ راهکار بخش خصوصی برای حل چالش بازار نهاده های دامی

بیماری IBH یا تورم عفونی کبد

تاثیرمکمل پوست انار برروی رشدبدن،بازده خوراک،متابولیت‌های بیوشیمیایی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی مرغ گوشتی

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ تخمگذار نژاد هایلان w80

زنگ خطر کمبود ذرت با کاهش موجودی بنادر

کشتار گسترده مرغ‌ها منجر به افزایش قیمت تخم مرغ شد

کد های تعیین وزیر جهاد کشاورزی در دولت بعدی کدهایی که اگر دقت کنید وزیر آینده را همین امروز بشما می شناساند

آمادگی جهت ورود جوجه و کنترل شرایط محیطی

گرانی مرغ قابل پیش بینی بود/ با آمارسازی آدرس غلط دادند

ردیابی غذاهای دریایی در ایالات متحده آمریکا

زنگ خطر درباره کشتار دام‌های سبک

پرورش ماهی در آسمان

سمیت ویتامین ها و مواد معدنی کمیاب در طیور

دامپروری فراسرزمینی ضرورت یا الزام

تضعیف صنعت مرغداری توسط دولت

ارزیابی علل لنگش در گاو و درمان آن

تامین بیش از سه میلیارد دلار برای واردات نهاده های دامی

فلج شدن گاو پس از زایمان

اثر پرهیز غدایی در رشد جوجه ها

 اثرات مطلوب اسید چرب در تغذیه طیور

دولت سیزدهم چگونه می تواند چالش‌های صنعت دام و طیور را حل کند؟

صنعت طیور چگونه می‌تواند از بحران خارج شود؟

صادرات کره و شیرخشک مشروط به خرید شیرخام با نرخ مصوب شد

مولتی آنزیم

پیکا یا گند خواری

سندرم آسیت

سندرم سر باد کرده ویروسی طیور

تغذیه و کیفیت تخم مرغ

بیماری های شایع در گوسفندان

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

برنامه چرخشی کوکسیدیوز

آنزیم در طیور

انتخاب جوجه(کارت جوجه)

رییس سازمان دامپزشکی اعلام کرد: عرضه ۶ هزار و ۶۲۲ تن گوشت مرغ گرم به بازار

پیش‌بینی افزایش قیمت مرغ

سقف قیمت واردات نهاده‌های دامی به واردکنندگان ابلاغ شد

افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است

پشت پرده کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی چیست؟

معاون وزیر جهاد کشاورزی: نقش اصناف در توزیع مرغ پررنگ‌تر می‌شود

واردکنندگان نهاده‌هاخواستار رفع تبعیض میان دولت و بخش خصوصی شدند

جایگزینی برای شیر پاستوریزه؛ تکنیک جدید فراوری شیر

برای یک تا ۲ ماه آینده در تامین‌ نهاده های دامی مشکلی نخواهیم داشت

تولید کننده انواع مکمل و کنسانتره طیور و دام

نظارت بر کشتارگاه های مرغ تشدید شود

هشدار در مورد وضعیت تولید تخم مرغ

زرده تخم مرغ چه خواص و چه مضراتی دارد؟

قیمت جوجه مرغ به بیش از 2 برابر رسید

نیازی به واردات جوجه نداریم/ هشدار درباره التهاب مجدد قیمت مرغ در بازار

افزایش قیمت ذرت

افزایش نرخ رسمی کنجاله سویا

وزارت جهادکشاورزی سکان بازار مرغ را به دست گرفت

قیمت تخم‌مرغ در میادین میوه و تره‌بار تهران ارزان شد: هر شانه ۲۹۹۰۰ هزار تومان

تعامل دستگاه قضا با بخش خصوصی امری ستودنی و اقدامی مؤثر در افزایش تولید است

نکاتی برای بهبود دورۀ انتقالی گاو به منظور افزایش باروری و شیردهی

درج قیمت مصوب روی مرغ و تخم مرغ الزامی شد

وزیر جهادکشاورزی باید پاسخگوی سومدیریت و احتکار مرغ باشد

آزادسازی ذخایر مرغ منجمد ۱۵ هزار تومانی

ممنوعیت صادرات مرغ به کلیه گمرکات اجرایی کشور ابلاغ شد

افزایش بی رویه قیمت خوراک دام نشانگر وجود بی‌تدبیری است

سود قیمت گذاری دستوری در جیب واسطه‌ها

رسوب ۳ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در بنادر کشور

صادرات تخم‌مرغ آغاز شد.

بهینه سازی اندازۀ تخم مرغ در مرغ های تخمگذار تجاری

پرورش مرغ گوشتی

فروشگاه قاصدک ، قیمت ، کیفیت ، بازگشت و سلامت کالا

مدیریت مطلوب برای مبارزه با هزینه بالای خوراک

22 آبان 1400 | 11:33 مقالات

 در زمانی که هزینه‌های بالای خوراک سبب کاهش سود می‌شوند، حیرت‌آور است که بسیاری از اعمال و راهنمایی‌های مدیریتی هنوز بر پایه گمان‌ها و آزمون و خطا نسبت به مدارک علمی و راه‌حل‌های معرفی شده انجام می‌شوند.

خوراک طیور بیش از ۶۵ درصد کل هزینه تولید را شامل می‌شود، مدیریت جوجه‌های گوشتی جهت افزایش راندمان تبدیل خوراک به گوشت قابل فروش، عامل کلیدی در سودآوری است.

تبدیل خوراک جوجه گوشتی بستگی به غلظت مواد مغذی جیره و محیط دارد. انرژی موردنیاز نگهداری جوجه گوشتی، به تنهایی می‌تواند بیش از ۴۵ درصد انرژی قابل متابولیسم مصرفی باشد.

محیط رشد بزرگترین اثر را بر روی نگهداری جوجه گوشتی دارد و شامل فاکتورهایی چون دمای مؤثر، سیستم ایمنی و برنامه‌های نوری می‌باشد. این فاکتورها متقابل هستند و می‌توانند در اثر تصمیمات مدیریتی جهت افزایش راندمان تولید، محدود شوند.

تصمیمات مربوط به خوراک و آب، دمای محیط، فعالیت و سلامت پرنده در تأثیر بر تبدیل خوراک بسیار مهم می‌باشند. فاکتورهای استرس متعدد ازجمله مقادیر بسیار بالای دمای محیط طیور رطوبت نسبی، پاسخ ایمونولوژیکی و کیفیت هوا دارای پتانسیل تخریب عملکرد می‌باشند.

فراهمی آب و خوراک

خوراک و آب در هفته اول باید به میزان کافی جهت اطمینان از مصرف مناسب و حداقل رقابت در میان جوجه‌ها، فراهم باشد. توصیه می‌شود فضای کافی دانخوری ازطریق پوشاندن حداقل ۵۰ درصد سالن با روزنامه فراهم شود.

عرضه حداقل ۶۵- ۵۰ گرم خوراک به ازای هر جوجه بر روی روزنامه، به آسانی در ۳ تا ۴ روز مصرف می‌شود. اگر سینی‌های جوجه یکروزه استفاده می‌شوند، به‌ازای هر ۱۰۰ جوجه، حداقل یک سینی استفاده کنید.

سینی‌ها باید بطور یکنواخت در سرتاسر سالن پخش شوند و تنها وقتی جوجه‌ها امکان استفاده از دانخوری‌های سطلی را دارند، جمع‌آوری شوند. جمع‌آوری زودهنگام سینی‌های خوراک اغلب سبب وزن ۱۴ روزگی زیر استاندارد می‌شود.

دسترسی به آب به اندازه خوراک مهم است اما با یک سیستم نیپل مدرن به آسانی قابل اجراست. آب مصرفی جوجه‌ها باید تمیز باشد.

قبل از ورود جوجه به سالن، باید از برنامه پاک‌سازی و فلاشینگ خطوط آبرسانی در سالن استفاده شود. رعایت اصول بهداشتی منظم و پاکسازی خطوط آبرسانی می‌تواند حفاظت در برابر آلودگی‌های میکروبی و تشکیل بیوفیلم‌ها را فراهم سازد.

درصورت تشکیل بیوفیلم‌ها در خطوط آبرسانی، مکانی برای ویروس‌ها و باکتری‌های مضر فراهم می‌شود که از مواد ضدعفونی بر حذر می‌مانند. محصولات حاوی ۵۰ درصد پراکسید هیدروژن، تثبیت شده با نیترات نقره، جهت حذف بیو فیلم‌ها از خطوط آبرسانی فراهم شده‌اند.

نقطه خنثی حرارتی پرندگان عبارت است از دمای پیرامون همراه با حداقل تولید حرارت. چون تولید حرارت از مصرف خوراک منشاء می‌گیرد، این نقطه همچنین دمای پیرامونی است که ضریب تبدیل خوراک در آن مطلوب می‌باشد.

درصورت پایین بودن دمای محیط، حرارت تولید شده به حفظ دمای بدن کمک می‌کند. با این وجود، درصورت بالا بودن دمای محیط، دمای بدن پرنده که از قبل بار حرارتی بالاتری نسبت به مقدار مطلوب داشته، افزایش می‌یابد و هرگونه تولید حرارت افزوده‌ای سبب تشدید استرس می‌شود.

این مسأله هنگامی اتفاق می‌افتد که پرنده باید انرژی مصرف کند، یعنی معمولا به هنگام افزایش تنفس که جهت برگشت دمای بالا رفته بدن به حد نرمال صورت می‌گیرد. در طی استرس حرارتی، توانایی پرنده به دفع حرارت کاهش می‌یابد که سبب افزایش تنفس جهت خنک‌سازی شده و سرعت تنفس را بالا می‌برد.

متأسفانه، در بسیاری از شرایط آب و هوایی، سیستم خنک‌کننده تبخیری استفاده شده در بسیاری سالن‌ها تنها جزیی از فشار حرارتی را جبران می‌کند و دمای بدن بالا می‌رود. فعالیت طیور یا رفتار آنها نسبت به موضوعات دیگر، از توجه تحقیقاتی زیادی برخوردار نمی‌باشد.

درواقع، محیط‌های تولیدی مدرن ما از درک کمی در رابطه با ارزش اقتصادی نظارت بر رفتار پرنده برخوردارند. بیشترین تمرکز در تولید طیور، بر روی پیشرفت ژنتیکی، انتخاب نژاد، برنامه‌های تغذیه‌ای و سیستم‌های مدیریتی بعلاوه توجه کمی به چگونگی رفتار پرندگان در پاسخ به چنین تغییراتی صورت گرفته است.

انرژی مربوط به فعالیت پرنده، عمدتا تفاوت انرژی مصرف شده جیره و مقدار انرژی باقیمانده در بافت‌ها می‌باشد. جوجه‌های گوشتی زمان خود را به‌ترتیب از بیشترین فعالیت تا کمترین فعالیت صرف استراحت، خوردن، ایستادن، آشامیدنی آراستن و پاکسازی خود، راه رفتن، نوک زدن و غیره می‌کنند.

معمولا مجموع زمان خوردن و استراحت کردن ۸۵-۶۰ درصد کل فعالیت جوجه گوشتی را دربر می‌گیرد. خوراک پلت و برنامه‌های نوردهی اثر مشخصی بر روی فعالیت پرنده دارند.

خوراک‌های پلت شده طیور بعنوان روشی برای افزایش عملکرد پرنده شناخته شده‌اند. پلت جهت افزایش وزن بدن، کاهش تلفات خوراک و بهبود تبدیل خوراک شناخته می‌شود.

دکتر روبرت تیتر گزارش نمود که جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با خوراک پلت نسبت به خوراک مش، زمان کمتری برای خوردن و زمان بیشتری جهت استراحت کردن صرف می‌کنند. درنتیجه، چنانچه درصد پلت‌هایی که یک پرنده مصرف می‌کند، افزایش یابد؛ مقدار زمانی که صرف خوردن می‌کند، کاهش می‌یابد.

جوجه‌های گوشتی ازطریق صرف زمان کمتر جهت خوردن، به خوراک پلت شده پاسخ می‌دهند. زمان ذخیره شده جهت استراحت استفاده می‌شود که مصرف انرژی حیوان را کاهش داده و بنابراین انرژی قابل دسترس بیشتری برای افزایش وزن بدست می‌آید.

برنامه‌های نوری در مرغداری

برنامه‌های نوری، بخش مهمی برای عملکرد خوب پرنده و آسایش گله می‌باشند. این برنامه‌ها بر اساس تغییراتی که در سنین خاص اتفاق می‌افتد، طراحی می‌شوند و بر طبق وزن نهایی جوجه‌های گوشتی متفاوت می‌باشند.

اثرات مفید نوردهی برای جوجه‌های گوشتی از ۱۹۵۷ موردتوجه قرار گرفته‌اند. برنامه‌های نوردهی جوجه‌های گوشتی تا اواخر ۱۹۹۰ عبارت بودند از ۲۳ ساعت نوردهی و یک ساعت تاریکی. سپس ساعت‌های تاریکی به‌دلیل اثر آن در بهبود تولید، بهبود ضریب تبدیل خوراک، کاهش آسیت و مشکلات پا و نیز کاهش بیماری افزایش یافت.

برخی به نقش برنامه‌های نوردهی در بهبود ژنتیکی توجه نمودند که سن فروش پرندگان را کاهش می‌داد. یک برنامه نوردهی مناسب، وزن زنده را افزایش و مصرف خوراک را کاهش خواهد داد و درنتیجه سبب بهبود ضریب تبدیل خواهد شد.

هزینه اصلی انرژی بین انرژی مصرفی و راندمان متابولیکی به‌منظور کاربرد انرژی جهت نگهداری (تقریبا ۸۴ درصد)، فعالیت پرنده می‌باشد. نور زیاد بر تولید حرارت پرنده اثر می‌گذارد؛ چنانچه به هنگام قرارگیری پرندگان در تاریکی در مدت زمان ۶ ساعت، تولید حرارت تا حدود ۳۰ درصد کاهش می‌یابد.

یک برنامه نوری استاندارد برای تمام بخش‌های جهان موفق عمل نخواهد کرد. بنابراین، توصیه‌های نوری باید بر اساس شرایط محیطی محل، نور سالن و اهداف کلی باشد.

برنامه‌های نوری نامناسب، می‌تواند به میانگین افزایش وزن روزانه (ADG) آسیب رسانده و عملکرد گله را به خطر اندازد. همچنین در طراحی برنامه‌های نوری، مشاهدات دقیق عملکرد گله، تراکم و مصرف مواد مغذی مهم هستند.

اگر بتوان اطلاعات صحیح ADG را بدست آورد، برنامه نوری بر اساس میانگین افزایش وزن ارجحیت دارد. توصیه می‌شود جهت تشویق افزایش وزن اولیه، ۲۵ لوکس در بالای سر جوجه در طی برودینگ استفاده شود.

شدت نور مطلوب در کف نباید تا بیش از ۲۰ درصد متغیر باشد. پس از هفت روزگی یا به‌عبارت بهتر در وزن ۱۶۰ گرمی، شدت نور باید به‌تدریج تا ۱۰-۵ لوکس کاهش یابد.

برنامه‌های نوری جوجه گوشتی همراه با ژنتیک، محیط، تغذیه و مدیریت مناسب، بیشترین شرایط آسایشی را علاوه بر بهبود عملکرد گله ایجاد می‌کند. انرژی مصرفی به‌دلیل چالش ایمنی در گروه نگهداری قرار می‌گیرد چنانچه مستقل از افزایش وزن، به صرف انرژی و مواد مغذی نیاز دارد.

اثر بار میکروبی، بیماری‌های عفونی، انتریتیس نکروتیک و واکسیناسیون بر عملکرد طیور در تمام مقالات علمی بخوبی بیان شده‌اند. بطور مسلم، برخی انواع میکروبی نسبت به سایرین زیان‌آورتر می‌باشند.

گرچه در برخی دیدگاه‌ها، اثر چالش ایمونولوژیکی به تنهایی، ازطریق مواد مغذی خاص و نیاز انرژی تعریف می‌شود؛ اما از اثر مصرف خوراک نمی‌توان چشم‌پوشی کرد.

خلاصه

جوجه‌های گوشتی تجاری امروزه به‌دلیل مجموع تلاش‌های ژنتیکی و مدیریتی کارآمدتر می‌باشند. نیاز به تغییر روش مدیریت و تغذیه گله‌های مادر گوشتی وجود دارد.

وفور اطلاعات در مورد تغذیه و مدیریت جوجه‌های گوشتی وجود دارد، اما صنعت أغلب دچار فقدان دانش در رابطه با انرژی قابل متابولیسم جوجه‌های گوشتی و احتیاجات اسید آمینه‌ای برای تولید مطلوب می‌باشد.

گرچه بسیاری از شرکت‌ها توصیه‌هایی برای خوراک و وزن بدن جهت پرورش گله‌های مادر ارائه دادند، به‌نظر می‌رسد که بیشتر شیوه‌های صنعتی و توصیه‌های مدیریتی درمورد جوجه‌های گوشتی، بر اساس عقاید ضمنی و آزمون و خطا نسبت به شواهد علمی و راه حل‌های مستند پایه‌گذاری شده است.

هرگونه افزایش در نیاز نگهداری پرنده، انرژی را از مسیر رشد منحرف می‌کند؛ به‌یاد داشته باشید تصمیمات مدیریتی‌ها می‌تواند تأثیر مثبت یا منفی بر احتیاجات انرژی جوجه‌های گوشتی داشته باشد.


Reference: Dr Chet Wiermusz. Optimising managementto costs. International Poultry combat highfeed Production. Volume 16 Number 7.

ترجمه: مه‌عالم غیاثی (کارشناس ارشد تغذیه طیور بخش فنی کیان جوجه آریا)


//