در حال انتقال به بانک ... processing...
logo

مجوز مرغداری و مراحل اخذ آن (سال ۱۴۰۱) l راهنمای کامل گرفتن مجوز مرغداری

مخالفت تشکل‌های صنعت طیور با حذف سامانه بازارگاه

رشد و توسعۀ واکسیناسیون

قیمت مرغ قطعه بندی فراتر از نرخ مصوب

اسهال ویروسی گاو (BVD) و سقط جنین

واردات خوراک دام و طیور از مالیات بر ارزش افزوده معاف شود

کربوهیدرات های غیر الیافی و اثر آنها بر تولید شیر در گاوهای پرتولید

با گران فروشی مرغ و تخم مرغ برخورد می‌شود

اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای مشمول کشاورزی در دی ۱۴۰۰

قیمت جدید گوشت گوساله و گوسفندی اعلام شد

مهمترین افزودنی های خوراک طیور

قیمت مرغ در بازار روند افزایشی گرفت / دولت نظارت ها را افزایش دهد

جمع آوری و کشت نمونه ها جهت تشخیص بروسلا

جزییات طرح خرید دام، تخصیص نهاده دامی و دامدارکارت

اهمیت بهبود اشتها در جوجه های گوشتی

بازگشت قیمت تخم مرغ به نرخ مصوب

بلاتکلیفی تجار و تولیدکنندگان درباره حذف یا عدم حذف ارز ترجیحی

جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری مرزی

«واحدهای توزیعی مرغ» برای دریافت کد یکتا ۲ ماه فرصت دارند

گاوهایی که نیسان می‌شوند!

مایکوتوکسین ها، ورم پستان و شیر

واردات نهاده‌های دامی ۲۰ درصد افزایش یافت

اثر CreAMINO بر انرژی در جیره حاوی فیتاز در جوجه های گوشتی

ثبات قیمت گوشت گوسفندی در ۲ ماه اخیر/ مشکلی در بازار نداریم

۷۰ تن گوشت مرغ خراسان جنوبی به سایر استان‌ها ارسال می‌شود

گاوهای دوره انتقال را به راحتی مدیریت کنید

گلایه‌های دامداران دام سبک از وضعیت تامین نهاده‌ها/جو و ذرت بازار آزاد از کجا می‌آید؟

بیماری نیوکاسل در طیور گوشتی

انگلیس؛ استفاده از حشرات به جای سویا در خوراک طیور

6 کار ضروری برای محافظت از دام در زمستان

کنترل، پیشگیری و درمان لپتوسپیروز

قیمت مرغ پس از قطعه بندی, 50 هزار تومان / نیاز بازنگری نرخ های مصوب

انتخاب و وازده گیری در مرغ های تخمگذار

نمی‌دانیم هر ماه قرار است چقدر نهاده دولتی دریافت کنیم!

استفاده از هورمون در پرورش مرغ، شایعه یا واقعیت

عدم تامین به موقع ارز به اعتبار تجار آسیب می‌زند

نور و نقش آن در پرورش طیور

صادرات دام مازاد عشایر تا دو ماه آینده

تاثیرات بافت و شکل دان بر تغذیه طیور

حل مشکل تخصیص و حمل نهاد های مرغداران

نقش گیاهان دارویی در تغذیه طیور

علت افزایش قیمت گوشت مشخص شد

٣راهکار برای جلوگیری از کاهش مصرف لبنیات بعد از حذف ترجیحی

فرسایش سنگدان

سالمونلا در طیور

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان در دست بررسی

تکنیک‌های واکسیناسیون برای طیور

دلایل گرانی گوشت در بازار/ اختلال در حمل و نقل و افزایش کرایه‌ها

مروری کلی بر بیماری ناشی از مایکوپلاسما سینویا در طیور

صادرات دام کلید حل بخشی از مشکلات صنعت دامپروری است

پیشگیری و درمان رینوتراکئیت عفونی گاو

قطعه بندی مرغ در فروشگاه‌ها مجاز می‌شود

حکایت تخم مرغ‌های وارداتیِ تاریخ مصرف گذشته

افزایش بازدهی مرغ گوشتی

تامین امنیت غذایی با تولید ۵ محصول در حوزه ارتقای خوراک دام و طیور

جمع آوری نمونه جهت تشخیص بیماری زبان آبی

مزایده «گاوداری» ایران‌خودرو + عکس جزئیات مزایده

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به شفافیت عرضه نهاده‌های دامی منجر می‌شود

موافق حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نهاده های دام و طیور هستیم

آسیت (تجمع آب) در جوجه های گوشتی در طول فصل زمستان

نقش پروبیوتیک ها در تغذیه طیور

ساکنین دستگاه گوارش دنیایی برای کشف کردن

کلامیدو فیلا آبورتوس و سقط جنین دام

مقاصد صادراتی دام زنده اعلام شد

برای تهیه یک سیلوی با کیفیت، چه باید کرد؟

توزیع قطره چکانی نهاده‌های دامی/ دولت مشکل تامین ارز را حل کند

چربی های حیوانی و محتویات شکمبه در خوراک دام و طیور

قیمت هر شانه تخم مرغ چند؟

بیماری های مهم قرنطینه ای

مرغ ارزان می شود؟

ویروس های نفروپاتوژنیک برونشیت عفونی پرندگان

عرضه تخم مرغ دولتی در خرده‌فروشی‌ها آغاز شد/ قیمت می‌شکند

روش انتخاب و برداشت نمونه ها از دام

«پای مرغ» هم‌قیمت مرغ شد / سنگدان کیلویی ۴۹ هزار تومان

چرا تخم مرغ در مغازه‌ها همچنان گران است؟

ضدعفونی مرغداری

قیمت خرید حمایتی دام روستایی ابلاغ شد/ هر کیلو گوسفند نر ۶۲ هزار تومان

اثر ضد میکروبی اسیدهای آلی بر فلور میکروبی و سلامت روده طیور

تخصیص ۶.۵ میلیارد دلار برای واردات نهاده‌های دامی

غذاهای دامی با منشاء حیوانی

علت گرانی و کمبود مرغ در روزهای اخیر/ برنامه دولت برای بازار شب عید چیست؟

دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ:ستاد تنظیم بازار نرخ مصوبه مرغ را اعلام نکرده است

بیماری ORF یا اكتمای واگیردار

تأثیر سموم قارچی بر تولیدات گاوهای شیری

کمبود نهاده‌های دامی در کشور / دام‌ها ضایعات میوه می‌خورند

فروش فوری مرغداری ۴۵ هزار قطعه ای با تمامی امکانات

جمع آوری نمونه های بالینی از جنین سقط شده

نرخ غیررسمی بازار مرغ را بی ثبات می‌کند/ مرغداران بلاتکلیفند

دولت سیزدهم سیاستهای غلط گذشته در صنعت مرغداری را ادامه ندهد

تثبیت بازار مرغ از اوایل آذر تأخیر ۴۰ روزه سامانه بازارگاه در تخصیص نهاده به مرغدار

نقش پروتئین در حل مشکلات طیور

سالمونلوز و سقط جنین دام

قیمت جوجه یک روزه همچنان ۲۵۰۰ تومان بالاتر از نرخ مصوب

قیمت مصوب مرغ روز در ستاد تنظیم بازار ۳۱ هزار تومان تعیین شد

افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی/کرونا زنجیره عرضه را به هم ریخت

مصرف ماهی برای کنترل دیابت

قیمت دام و علوفه نسبت به سال قبل چقدر تغییر کرده است؟

تغذيه مرغ تخم گذار

رونق مرگ در مرغداری های ساوه! مرغ های مادر بیمارند؟

چرا کشتار دام‌های مولد و آبستن متوقف نشد

همه گیر شناسی بیماری تب کیو

تأثیر ارتفاع برداشت ساقه ذرت در تغذیه گاو شیری

قیمت مصوب جوجه یکروزه ٦٠٠٠ تومان/ نرخ مصوب هم در بازار رعایت نمی شود

دانلود رایگان ترجمه مقاله مروری بر فیتات و فیتاز در جوجه ها (سال ۲۰۱۶)

گرانفروشی مرغ به دلیل نبود نظارت پس از کشتارگاه است

مدیریت مطلوب برای مبارزه با هزینه بالای خوراک

منابع ذخیره ای آغوز

عرضه تخم‌مرغ در بازار باقیمت مصوب واردات ۱۰ هزار تن تخم‌مرغ از ترکیه

تعلل دامپزشکی و فساد75 تن تخم مرغ

تأمین نهاده های دامی کابوسی بزرگ برای دامداران

انواع صدف معدنی در خوراک طیور گوشتی و دام

افزایش میزان نقدینگی مورد نیاز واحدهای دامداری و طیور

کیفیت پولت ها، کلید موفقیت درتخمگذاری

فرم تاییدیه حقابه

فرم درصد پیشرفیت فیزیکی واحد گوسفند داشتی

فاسد شدن ۵ هزار تن ذرت دپو شده در گمرک

استفاده از تجهیزات روشنایی مناسب وکاهش هزینه برق

ناپختگی مدیران در صنعت مرغ/ تصمیمات اشتباه گذشته تکرار نشود

زنجیره تولید دام و طیور قم تکمیل شود

بیماری نیوکاسل پیشگیری با واکسن

کتاب جامع نظام دامپروری

عرضه گوشت تنظیم بازار تا کی ادامه دارد؟

گلایه شدید مرغداران؛ چرا تامین نهاده های دامی مختل شده است؟

صنعت پرورش اسب

قطع دنبه و تاثیر آن بر صفات اقتصادی گوسفند

پرورش ماهی قزل‌ آلا از صفر تا صد

کمبود گوشت قرمز در بازار نداریم/ گوشت با قیمت فعلی، گران فروشی است

ارزیابی عملکرد سیستم تهویه تونلی

گزارشی از تلفات تب کریمه کنگو نداشتیم

بستر مرغداری چه شرایطی باید داشته باشد؟

قیمت تخم مرغ در بازار زیر نرخ مصوب آمد

نوک چینی طیور چیست و چه اهمیتی دارد؟

قیمت مرغ به ۴ هزار تومان زیر نرخ مصوب کاهش یافت

کاهش اتلاف آب مرغداری تخمگذار و گوشتی

اسیدی فایر چیست و در پرورش طیور چه استفاده هایی دارد؟

هزینه نگهداری هر رأس گاو شیری در یک سال با هزینه‌های خوراک و نگه‌داری و دارو

آیا فراورده های طیور فقط گوشت و تخم مرغ است؟

تخم مرغ‌ها روی دست مرغداران ماندند

صنعت مرغداری چیست ؟

خرید تضمینی تخم‌مرغ

تأمین 65 درصد نهاده‌های کشاورزی از سامانه بازارگاه

مرغداران به دنبال آزادسازی صادرات

مروری بر نیازهای پروتئینی طیور

افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی همچنان ادامه دارد

نگهداری از گوساله ها پس از دوره نوزادی

کارهای عملی جهت کاهش استرس گرمایی طیور

مافیای گوشت اجازه کاهش قیمت را نمی‌دهد!

تقسیم بندی گله گاو شیری

آفلاتوکسین ها و عملکرد توکسین بایندر در کنترل آن ها در طیور

سوت‌زنی| بازار داغ گران‌فروشی پروتئین در فروشگاه‌های اینترنتی

زرده تخم مرغ بازتابنده سلامتی مرغ

عرضه مرغ گرم به قیمت ۳۷ تا ۴۰ هزار تومان

برنامه‌های دولت برای حمایت از تولید مرغ و تخم‌مرغ/ صادرات آزاد شد

عرضه بیش از ۴۶ هزار تن گوشت قرمز در فروردین ۱۴۰۱

مرغ بدون آنتی بیوتیک چه مزایایی دارد؟

آمادگی برای خرید روزانه ٣٠٠٠ تن شیر مازاد دامداران

کمبود نقدینگی مرغداران/ 3 پیشنهاد برای تأمین مالی تولید‌کنندگان‌ مرغ‌

اختصاص وام ۱۶.۵ هزار میلیارد تومانی به واحدهای تولید گوشت و مرغ

بهترین روش تشخیص تخم مرغ کهنه و نو

فراوانی کالاهای اساسی در نهمین روز اصلاح یارانه‌ها/ رشد‌ قیمت گوشت قرمز با توجیه گرانی نهاده‌

فواید و مضرات شیر گاو

اعلام قیمت جدید ذرت، جو و کنجاله سویا در سامانه بازارگاه

قیمت گوشت قرمز به‌زودی به قبل بازمی‌گردد

شرکت پشتیبانی امور دام موظف به خرید مازاد تولید گوشت مرغ است/ تعیین قیمت خرید توسط کمیته‌های استانی

عفونت کیسه زرده جوجه چیست؟

اهمیت شرایط بدنی گاو

موافقت دولت با اختصاص تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی دام و طیور

معضلات آلودگی قارچی خوراک

مشکل کمبود عرضه تخم مرغ و روغن تا ساعاتی دیگر برطرف می‌شود

اطلاعات کامل ارزش غذایی تخم مرغ

ابعاد سالن مرغداری کوچک و تجهیزات مورد نیاز

توقف واردات نهاده‌های دامی از سوی بخش خصوصی/ کمبودها متاثر از جنگ روسیه و اوکراین است

کاربرد نمره وضعیت بدن (BCS) در مدیریت گاوهای شیری

10 درصد نهاده‌های خوراک دام و طیور در مسیر غیر‌واقعی توزیع می‌شود

۸۰ درصد هزینه های تولید مرغ مربوط به ذرت و کنجاله سویاست

شستن مرغ خام چه عوارض خطرناکی را به دنبال دارد؟

پرورش اسب:تضمین بازگشت سرمایه در گرو خرید نژاد مرغوب

کمبود ذرت و سویا در بازار آزاد/ تاثیر روانی جنگ اوکراین بر بازار داخلی

مرغها روی دست مرغداران ماند!

قیمت واکسن داخلی طیور، یک سوم وارداتی است

کشف بیش از ۱۴ هزار راس دام قاچاق/ صادرات باید هر طور شده آزاد شود

بیماری آنفلوآنزا پرندگان

ممنوعیت ثبت سفارش 9 قلم نهاده دارویی مشکلات تولید کنندگان را افزایش داد

حذف آنی ارز۴۲۰۰تومانی فاجعه ای جبران ناشدنی برای صنعت مرغداری است

بیماری نیوکاسل (قسمت چهارم)

«گران» برای مصرف‌کننده، «زیان» برای تولیدکننده

کوره هوای گرم

بیماری های مرغ

قیمت هر شانه تخم مرغ به 53 هزار تومان رسید

بیماری نیوکاسل (قسمت سوم)

دست‌های پشت پرده قیمت گوشت را مصنوعی افزایش داده‌اند

احتیاجات و کمبودهای اسید آمینه ای

تولید مرغ از نیاز کشور پیشی گرفت/ آرامش بازار در شب عید

منابع پروتئینی در تغذیه طیور

پیش بینی افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت غلات

۲۵ کامیون ایرانی در مرز اوکراین-روسیه گرفتار شدند/ گمرک ورود کرد

راهکارهای مقابله با استرس گرمایی در طیور

انواع گوشت قرمز با قیمت مناسب در روزهای پایانی سال عرضه می‌شود

هورمون های دخیل در سقط جنین دام ماده

قیمت گوشت نجومی شد/ رایزنی دولت برای واردات گوشت قرمز و دام زنده

مایکوتوکسین ها

شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداری 32 درصد کاهش یافت

ثبات در بازار مرغ و افزایش قیمت گوشت قرمز/پوست و زواید مرغ را کجا می‌برند؟

اهمیت مدیریت بهداشتی آبزیان

تورم ۳۳.۴ درصدی تولیدکننده برای مرغداری‌ها

شاخص قیمت تولید مرغداری‌های صنعتی 35.4 درصد کاهش یافت

بیماری کم خونی عفونی طیور

آنزیم فیتاز در تغذیه طیور

دان مرغ

تصفیه آب پرورش ماهی

کنترل وزن تخم مرغ در گله های تخمگذار

استفاده از جلبک اسپیرولینا در تغذیه طیور

کمبودی در گوشت قرمز ماه رمضان نداریم/ قیمت‌ها شکسته می‌شود

اندام های حرکتی گاو (دست و پا)

واردات گوشت برزیلی فاسد تکذیب شد

عوامل کلیدی در شکل گیری میکروبایوتای دستگاه گوارش مرغ

حداکثر قیمت مرغ در بازار ۳۱ هزار تومان است/ توزیع ۷۲ درصد میوه تنظیم بازاری شب عید در بازار

ملاحظات مدیریتی برای کاهش تنش حرارتی

نگهداری از گاوهای خشک Far-off

گوشت مرغ ماه مبارک رمضان تامین است

تفسیر نتایج آزمایشگاهی الایزا در واکسیناسیون علیه بیماری گامبوروی طیور

چرا مرغ در تهران گران شد؟/ نظارتی بر بازار نیست

ارزیابی تیپ در گاوهای شیری

سه پیشنهاد تولیدکنندگان مرغ و تخم‌مرغ درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی

تاثیر مذاکرات روسیه و اوکراین بر بازار کالاهای اساسی کشاورزی چه بود

نرخ جوجه یک‌روزه کاهشی شد/ مرغ منجمد از ترکیه وارد می‌شود

وضعیت سیستم پستان گاو

تصمیمی برای حذف ارز ترجیحی در تخم مرغ وجود ندارد

عوامل موثر در کاهش جوجه درآوری

آنفولانزای مرغی

قیمت جهانی کالاهای اساسی همچنان تحت تاثیر تحولات اوکراین و روسیه

انواع سالن مرغداری

بیش از ۳۰۰ نژاد اسب در جهان

برگزاری مانور اجرای طرح ملی تشدید کنترل و نظارت بهداشتی

بیماری قانقاریا در طیور | علائم و درمان

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی قیمت داروهای دامی را افزایش نمی‌دهد

برطرف شدن ممنوعیت توسعه صنعت دامپروری و طیور

عوامل تغذیه ای موثر در نطفه داری و جوجه درآوری تخم مرغ

برنامه ریزی های مؤثر در کنترل مقاومت به آنتی بیوتیک ها در طیور

تسهیلات با حداقل سود به کشاورزان و دامداران به زودی پرداخت می‌شود

دعوت به همکاری

آمادگی جهت ورود جوجه و کنترل شرایط محیطی

 اثرات مطلوب اسید چرب در تغذیه طیور

کشتار گسترده مرغ‌ها منجر به افزایش قیمت تخم مرغ شد

فلج شدن گاو پس از زایمان

اثر پرهیز غدایی در رشد جوجه ها

تامین بیش از سه میلیارد دلار برای واردات نهاده های دامی

ارزیابی علل لنگش در گاو و درمان آن

تضعیف صنعت مرغداری توسط دولت

دامپروری فراسرزمینی ضرورت یا الزام

پرورش ماهی در آسمان

گرانی مرغ قابل پیش بینی بود/ با آمارسازی آدرس غلط دادند

ردیابی غذاهای دریایی در ایالات متحده آمریکا

انتخاب جوجه(کارت جوجه)

زنگ خطر درباره کشتار دام‌های سبک

سمیت ویتامین ها و مواد معدنی کمیاب در طیور

دستاوردهای تحقیقاتی جدید تجاری شده در حوزه دام وطیور

تحقیق وتوسعه پایدارتیالپیا در ایران

اصلی‌ترین عامل گرانی دوباره مرغ، افزایش هزینه‌های تولید و نظام توزیع است/ تصمیمات اشتباه دولت، صنعت طیور را به آستانه نابودی کشاند

دانلود رایگان ترجمه مقاله رشد پیچه ای در اندام های گیاهی

ترکیب گوشت، پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی حاوی فراوردههای فرعی انار

تاثیر غذایی روغن دانه انار و روغن دانه کتان در عملکرد مرغ گوشتی و مشخصاتاسیدهای چرب گوشت

بدعهدی وزیر جهاد در جلوگیری از خام مصرفی نهاده‌های دامی

دانلود رایگان مقاله انگلیسی استفاده از آفت کش ها در گلخانه به همراه ترجمه فارسی

پیکا یا گند خواری

آنزیم در طیور

اصول اولیه ساخت و ضدعفریونی کردن داخل مرغ داری

تاثیرمکمل پوست انار برروی رشدبدن،بازده خوراک،متابولیت‌های بیوشیمیایی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی مرغ گوشتی

١.۵ میلیون یورو مواد اولیه شیرخشک در گمرکات در حال فساد است!

بیماری یون

رشد ۲۰ درصدی قیمت تولید کننده بخش گاوداری ­های صنعتی

قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری های صنعتی به ۸۰ درصد رسید

خوراک دام و طیور از کشور قاچاق می شود+ سند

چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد؟

برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک شیری

تولید گندم ۳۰ درصد و خرید تضمینی ۵۰ درصد کاهش یافت

بیماری مشترک بین انسان و دام تب مات یا بروسلوز

مرغداران خواستار اعلام نرخ جدید تخم مرغ شدند

مکمل ویژه گاو انتظار زایمان

برنامه چرخشی کوکسیدیوز

زنگ خطر کمبود ذرت با کاهش موجودی بنادر

کد های تعیین وزیر جهاد کشاورزی در دولت بعدی کدهایی که اگر دقت کنید وزیر آینده را همین امروز بشما می شناساند

صنعت طیور چگونه می‌تواند از بحران خارج شود؟

صادرات کره و شیرخشک مشروط به خرید شیرخام با نرخ مصوب شد

مولتی آنزیم

سندرم سر باد کرده ویروسی طیور

سندرم آسیت

دولت سیزدهم چگونه می تواند چالش‌های صنعت دام و طیور را حل کند؟

تغذیه و کیفیت تخم مرغ

بیماری های شایع در گوسفندان

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

دانلود رایگان ترجمه مقاله تعیین رفتار متقابل DNA تیموس گوساله با بربرین هیدروکلراید (نشریه تیلور و فرانسیس ۲۰۱۹) (ترجمه ارزان – نقره ای ⭐️⭐️)

مقاله تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی (سال ۲۰۱۸)

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ تخمگذار نژاد هایلان w80

جوجه یک روزه به قیمت 8 تا 10 هزار تومان به مرغداری‌های تحویل داده می‌شود

عدم تامین نهاده کاهش ۱۲ میلیون قطعه‌ای جوجه ریزی را رقم زده است

تعاونی روستایی سیستم مناسبی برای اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی است

نکات کاربردی در مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری

روغن ذرت

پیش بینی تولید ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی؛

کنترل کوکسیدیوز

علل همشکل نبودن گله

تاخیر در بارگیری نهاده های دامی/تعلل دولت در تعیین نرخ شیر خام

تخم مرغ و خواص آن

آغاز تحویل تنخواه نهاده‌های دامی به مرغداران

تأخیر در تخصیص ارز و ترخیص کالا معضل تأمین نهاده‌های دامی

بیماری آنفلوآنزا ، راه ابتلا و انتقال ،‌ پیشگیری و درمان به زبان ساده

نقش پرتئینها در طیور

وضعیت نامطلوب تامین نهاده های دامی

نهاده‌ها‌ همچنان با تاخیر به دست مرغداران می‌رسد

راهبردهای تغذیه برای افزایش وزن تخم مرغ

هشدار در مورد وضعیت تولید تخم مرغ

اهمیت تغذیۀ گوساله

قیمت جوجه مرغ به بیش از 2 برابر رسید

ژنتیک، عامل اولیۀ بیماری های مربوط به سُم در گاوها

راه حلی برای دستیابی به پروتئین حشرات

آنتی بیوتیک موثر (فوزباک)

آویلامایسین(محرک رشد)

بیماری مزمن تنفسی C - R - DChronic Respiratory Disease

گالیم

بررسي تاثير شستشوي پوسته تخم مرغ با آب سرد بر آلودگي سالمونلا در پوسته و محتويات آن

تاخیر در تامین کامیون عامل تشدید کندی روند بارگیری

تاثیر تراکم موادمغذی جیره پایانی و سن کشتار بر بازده ابقای انرژی وپروتیین جوجه های گوشتی

اثرات سطوح مختلف گلوتن ذرت در جوجه های گوشتی

تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی

تحلیل پیشران های کلیدی صنعت طیور بااستفاده از رویکرد اینده نگاری

تغذیه گاو خشک و انتقالی

خام فروشی نهاده های دامی و هدررفت عظیم منابع

ابعاد تازه ای از سوءمدیریت در بازار نهاده‌های دامی

رنگ گوشت طیور

نهاده‌های دامی مورد نیاز سال ۱۴۰۰تامین شد/انباشت۴.۱ میلیون تن در بنادر

تب شیر در گاو

7 سؤال مهمی که به هنگام تهیۀ خوراک برای مرغ گوشتی باید پرسید

روش‌های نوین برای زیادشدن شیر در گاوها

دولت به جای افزایش قیمت شیر نهاده ارزان به دامدار بدهد

دلایل افزایش قیمت تخم مرغ

نهاده‌های دامی تا 9 ماه آینده تامین شده است

هشدار درباره تداوم نابسامانی بازار جوجه یکروزه

تنش گرمایی و کیفیت پوسته

تکنيک انتقال جنين در گاو

اندازه گیری شدت نور و تعریف محیط نوری

دولت آینده خود را آماده گرانی تخم مرغ کند/ ادامه حذف گله‌های مرغ‌ تخم‌گذار

وزارت جهاد کشاورزی درباره مجوز واردات جوجه یک روزه با ارز ۴۲۰۰ شفاف‌سازی کند

مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجاری جوجه گوشتی

کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار/ نیازی به واردات مرغ نداریم

بزها و تغذیه بز

بیماری تب برفکی یا زخم دهان و پا

جفت ماندگی در گاو های شیری

اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی

بیماری سل مرغی در طیور

معرفی تصویری بیماری نیوکاسل

قیمت واقعی مرغ برای مصرف کننده ۳۰ هزار تومان است

اکتینومیکوزیس در گاو

علت اصلی افزایش قیمت نهاده‌های دامی چیست؟

ویژگی های بک گاو شیری خوب

معامله عجیب ایران و روسیه / تهاتر نفت با خوراک دام!

بیماری کوکسیدیوز

چه کسی پاسخگوی وعده های سرخرمن مسئولان است؟

بیماری کلی باسیلوز

عرضه ۶.۶ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در سامانه بازارگاه

به جای گوشت چربی تولید می‌کنیم / تفاله نیشکر خوراک جدید دام‌ها

ورشکستگی دامداران عامل کشتار دام ماده مولد و نارس

بیماری مارک

احتمال واردات تخم‌مرغ از هفته آینده

بیماری پاستورلوز (وبای طیور)

دستورالعمل های زمان بر عامل تاخیر در واردات یونجه از روسیه خرید شیر خشک از کارخانه های لبنی از 4 هزار و 500 تا 6 هزار و 400 تومان

بیماری گامبور

کشتار دام‌های مولد با شتاب زیادی ادامه دارد

انسفالومیلت پرندگان یا اپیدمیک ترمور

سبوس‌های کپک زده خوراک دام شد!

آبگرمکن خورشیدی

قیمت تخم مرغ چرا گران شد؟

واکسن زنده نیوکاسل کلون سویه CL/79

عدم تامین نهاده مشکل اصلی سامانه بازارگاه افزایش قیمت تخم مرغ تبعات اتفاقات سال گذشته است

تولید ماده اساسی و وارداتی برای رشد طیور در کشور

دستورالعمل طرح ملی هویت گذاری و پلاک کوبی دام

نقش دلالان در کاهش مرغ‌‌ِ مراکز توزیع دولتی/ تغییر مقصد برخی کامیون‌‌های حامل مرغ در میان راه‌

چرا گرماتب بهینه است؟

دستور العمل طیور 1400

۲۰ درصد مرغداری‌ها تعطیل شدند / مشکل چیست؟

قیمت ماهی قزل آلا به ۱۲۵ هزار تومان رسید

فرآیندهای مورد نیاز در صدور پروانه واحدهای دام و طیور

تعرفه خدمات کشاورزی 1400

کشتار دام های آبستن بی سر و صدا ادامه دارد

فلج شدن گاو پس از زایمان و درمان تب شیر

قانون توزیع عادلانه آب

مرغ‌های ایرانی تریاکی نیستند

کاهش قیمت لبنیات داوطلبانه بود

هیتر پاتیو

جت هیتر

کوره هوای گرم (کابینتی)

جت هیتر سری G

واحد های مختلف مورد نیاز در سیستم جوجه کشی

مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ شدند

معرفی تصویری بیماری برونشیت عفونی طیور

صادرات دام زنده آزاد شد

واکسن غیرفعال نیوکاسل و برونشیت عفونی و سندرم کاهش تولید تخم‌مرغ

عرضه تخم مرغ شانه‌ای ۴۲۵۰۰ تومانی

استفاده از نان خشک در تغذیه طیور

دلایل گرانی نهاده‌های دامی/ قیمت جهانی ۵۰ درصد افزایش یافت

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه دار برای تامین نیاز بازار وارد شد

استرس گرمایی و مشکلات ان در گاوهای شیری

کرایه های سنگین حمل و نقل کمر مرغداران را شکسته/ جوجه یکروزه کم است

لنگش در دام

مشکلات زایمان

افزایش 500 درصدی سه قلم کالای مورد نیاز دامداران

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتئینی شکست خورد؟

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتیینی شکست خورد

ال کارنیتین چیست

لبنیات گران‌تر می‌شود؟

مشکل لنگش در گاو و گوساله

توزیع روزانه ۶ هزار تن مرغ در کشور/ متوسط تلفات ناشی از تنش گرمایی در مرغداری‌ها ۱۰ درصد است

با رشد دامداري های صنعتی برخی خدمات دولتی توسط سازمان دامپزشکی صورت نمی پذیرد

شاخص های استرس و فیزیولوژیکی رفاه حیوان

۴ راهکار بخش خصوصی برای حل چالش بازار نهاده های دامی

قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ٩ هزار تومان رسید

کاتولوگ اورجینال پرورش و تغذیه مرغ تخمگذار شیور تجاری همراه با راهنمای فارسی

صف معطلی کامیون ها در مرز بازرگان از ۳ ماه قبل حذف شده است

کاتالوگ اورجینال پرورش جوجه گوشتی نژاد کاپ همراه راهنمای فارسی coBB 500

ادامه بحران جوجه یک روزه/ قیمت دو برابر نرخ مصوب !

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ گوشتی نژاد راس همراه راهنمای فارسیross 308

چهار راه برای بهبود تراکم استخوان مرغ های تخم گذار

جدیدترین قیمت گوشت قرمز در بازار

تاثیر حرارت در از بین بردن سم آفلاتوکسین

مدیریت پرورش در آب و هوای گرم

خیز دوباره قیمت جوجه در بازار

بیماری IBH یا تورم عفونی کبد

تراژدی کشتار دام مولد

نیاز شدید گاو به استراحت

ورم پستان

٣ تصمیم جدید دولت برای کاهش قیمت جوجه یک روزه

اسپری جدید پستان گاو

بیماری آبله در طیور

بیماری افت تولید تخم در مرغان بومی (EDS)

افزایش ۱۰.۵ درصدی عرضه گوشت مرغ و طیور در بهار ۱۴۰۰

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه‌دار برای تأمین نیاز بازار وارد می‌شود

از دست دادن آب در گوساله های شیرخوار

طوفان تخم مرغ در بازار/ چرا قیمت از ۵۰ هزار تومان گذشت؟

آمریکا برای کنترل قیمت گوشت دست بکار شد

بیماری برونشیت در طیور

ذبح دام سنگین در خراسان رضوی ۱۱ درصد بیشتر از حد مجاز است

تولید جوجه تخم گذار افزایش یافت

تاثیر رنگ پوسته روی کیفیت و جوجه درآوری تخم مرغ

۶ پیشنهاد به وزیر جهاد کشاورزی در تامین خوراک دام و طیور

اثر تغذیه بر تولیدمثل

کبد چرب در دام

کاربرد آنزیم در جیره غذایی طیور

مرغداران از دولت جدید چه می‌خواهند

تورم فزاینده و خطر تعطیلی دامداری های صنعتی

بیماری کتوز در دام

چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟

 آناتومی دستگاه تولید مثل مرغ تخمگذار و نحوه تشکیل تخم مرغ

رییس سازمان دامپزشکی اعلام کرد: عرضه ۶ هزار و ۶۲۲ تن گوشت مرغ گرم به بازار

پیش‌بینی افزایش قیمت مرغ

سقف قیمت واردات نهاده‌های دامی به واردکنندگان ابلاغ شد

افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است

پشت پرده کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی چیست؟

معاون وزیر جهاد کشاورزی: نقش اصناف در توزیع مرغ پررنگ‌تر می‌شود

واردکنندگان نهاده‌هاخواستار رفع تبعیض میان دولت و بخش خصوصی شدند

جایگزینی برای شیر پاستوریزه؛ تکنیک جدید فراوری شیر

برای یک تا ۲ ماه آینده در تامین‌ نهاده های دامی مشکلی نخواهیم داشت

تولید کننده انواع مکمل و کنسانتره طیور و دام

نظارت بر کشتارگاه های مرغ تشدید شود

زرده تخم مرغ چه خواص و چه مضراتی دارد؟

نیازی به واردات جوجه نداریم/ هشدار درباره التهاب مجدد قیمت مرغ در بازار

افزایش قیمت ذرت

افزایش نرخ رسمی کنجاله سویا

وزارت جهادکشاورزی سکان بازار مرغ را به دست گرفت

قیمت تخم‌مرغ در میادین میوه و تره‌بار تهران ارزان شد: هر شانه ۲۹۹۰۰ هزار تومان

تعامل دستگاه قضا با بخش خصوصی امری ستودنی و اقدامی مؤثر در افزایش تولید است

نکاتی برای بهبود دورۀ انتقالی گاو به منظور افزایش باروری و شیردهی

درج قیمت مصوب روی مرغ و تخم مرغ الزامی شد

وزیر جهادکشاورزی باید پاسخگوی سومدیریت و احتکار مرغ باشد

آزادسازی ذخایر مرغ منجمد ۱۵ هزار تومانی

ممنوعیت صادرات مرغ به کلیه گمرکات اجرایی کشور ابلاغ شد

افزایش بی رویه قیمت خوراک دام نشانگر وجود بی‌تدبیری است

سود قیمت گذاری دستوری در جیب واسطه‌ها

رسوب ۳ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در بنادر کشور

صادرات تخم‌مرغ آغاز شد.

بهینه سازی اندازۀ تخم مرغ در مرغ های تخمگذار تجاری

پرورش مرغ تخمگذار

فروشگاه قاصدک ، قیمت ، کیفیت ، بازگشت و سلامت کالا

بهینه سازی اندازۀ تخم مرغ در مرغ های تخمگذار تجاری

01 اردیبهشت 1400 | 11:23 مقالات
هر کدام از انواع مرغ های تخمگذار تجاری سایز تخم مرغ مخصوص خود را دارند و در این میان محیط نقش مهمی در ارائۀ سایز و اندازۀ تخم مرغ ایفا می کند.
ژنتیک ، کنترل وزن ، تغذیه و برنامه های نوردهی 4 عامل تأثیرگذار در سایز تخم مرغ هستند و ابزار مفیدی برای تولیدکننده محسوب می شوند تا به کمک آنها بهترین بازدهی را به بازار داشته باشد.

4 عامل تأثیرگذار در سایز تخم مرغ

1-ژنتیک
شرکت Hy-Line بر پایۀ ژنتیک کار می کند تا مرغ های تخمگذار تجاری با سایزهای مختلف تخم مرغ ارائه دهد. وزن تخم مرغ تا حدودی موروثی است (تقریباً %40) که به انتخاب های ژنتیکی خوب جواب می دهد؛ اما در حدود %60 از تنوع سایز تخم مرغ به عوامل غیر ژنتیک مربوط می شود (تغذیه ، مدیریت و غیره). تولیدکننده با دستکاری این عوامل غیرژنتیک می تواند به وزن دلخواه تخم مرغ دست یابد.
اکنون چندین دهه می گذرد که Hy-Line در زمینۀ دست یابی به وزن های مختلف تخم مرغ و جمع آوری اطلاعات آن فعالیت دارد. در حال حاضر، Hy-Line سه تخم مرغ اولی را که مرغ میگذارد، به علاوۀ اواسط دورۀ تخمگذاری و در اواخر دورۀ تخمگذاری وزن گیری می کند. بخش تحقیقاتی Hy-Line از این وزن ها در تصمیم گیری بهتر برای منحنی وزن تخم مرغ استفاده می کند. به ویژه آن ها سعی دارند تا وزن تخم مرغ های اولیه را بالا ببرند، و وزن آنها را در اواسط دوره ثابت نگه داشته و در پایان دوره کاهش دهند (نمودار1) .
 
تعداد تخم مرغ ها و میزان مقاومت آن ها در برابر شکستن با وزن تخم مرغ در اواخر دوره رابطۀ عکس دارد. همچنان که مقاومت پوستۀ تخم مرغ های Hy-Line و دوام آن بهبود می یابد، سایز تخم مرغ در اواخر دوره کاهش می یابد.

2-وزن بدن
یک عامل مهم و تأثیرگذار بر روی وزن تخم مرغ، وزن خود پولت در زمان بلوغ است. در طول دورۀ تخمگذاری، مرغ های سنگین تر تمایل به تخمگذاری بیشتری دارند. وزن بدن متأثر از عوامل متعددی چون نوک چینی ، برنامه های واکسیناسیون ، جابجایی ، بیماری ها ، برنامه های نوردهی ، میزان فضایی که در اختیار طیور است و تغذیه می باشد. به دلیل تأثیر مستقیمی که وزن بدن بر روی وزن تخم مرغ دارد، دستیابی به وزن و یکدستی دستۀ طیور در مدیریت سایز تخم مرغ نقش مهمی دارد.

3-تغذیه
تغذیه در طول دوران پرورش و تخم گذاری نقش کلیدی بر روی وزن تخم مرغ دارد. تغذیۀ مناسب در طول دوران پرورش، به مرغ ها این امکان را می دهد تا به وزن مطلوب و استاندارد برسند و یا حتی از آن هم فراتر بروند. تغییر رژیم خوراکی در طول دوران پرورش به منظور دستیابی به وزن استاندارد بهترین رژیم برای دریافت مواد مغذی مورد نیاز پولت است. در طول دوران تخمگذاری، ترکیبات موجود در رژیم خوراکی منجر به مدیریت وزن تخم مرغ می گردد. انرژی ، متیونین / سیستین ، سایر اسیدهای آمینۀ قابل هضم ، اسید لینولئیک ، و چربی ها مستقیماً بر روی سایز تخم مرغ تأثیرگذار است. از این ترکیبات در رژیم خوراکی طیور تخمگذار استفاده می شود تا وزن تخم مرغ را بالا یا پایین ببرند. محتوای پروتئین رژیم خوراکی بایستی به نحوی تعدیل شده باشد که مصرف اسیدهای آمینه توسط طیور را تضمین کند؛ چرا که درغیر اینصورت میزان مصرف اسیدهای آمینه کافی نخواهد بود و سایز تخم مرغ ها متناسب نخواهد بود. کارشناسان برای اینکه بتوانند بزرگترین حجم تخم مرغ را تولید کنند، "بهترین نسبت اسید آمینه" یا بهترین نسبت متیونین به لیزین را 47 به 100 می دانند. باقی اسیدهای آمینه می بایست با توجه به نسبت لیزین متعادل گردند تا یک سایز ایده آل برای تخم مرغ را متضمن باشند. به منظور پیشگیری از تولید تخم مرغ های خیلی بزرگ و با پوستۀ نازک در اواخر دورۀ تخمگذاری، این مواد مغذی پس از دورۀ اوج تخمگذاری تدریجاً کاهش می یابد (30 هفتگی) .
مدیریت تولید تخم مرغ هایی با سایز بزرگ تر با توجه به کیفیت پوسته و استحکام استخوانی، مستلزم توجه به تغذیه در دوران پرورش است (رژیم غذایی در دوران پیش از تخمگذاری). وزن تخم مرغ از طریق یک دوره رژیم خوراکی قابل تنظیم و تعدیل است. دستیابی به وزن ایده آل تخم مرغ از طریق فرمول نویسی خوراک بر اساس وزن تخم مرغ یا حجم تودۀ تخم مرغ و به روزرسانی مداوم آن بر اساس این پارامترها بسیار بهتر و سهل تر خواهد بود. توجه کنید که نه تنها سطح و اندازۀ تغذیه ای، بلکه تمامی جوانب مدیریت تغذیه ای بر روی وزن تخم مرغ تأثیرگذار خواهد بود. اندازۀ ذرات خوراکی ، میزان جذب آب ، دمای آب ، و برنامۀ غذایی می تواند بر روی تغذیه و جذب مواد غذایی تأثیر بگذارد.
استرس گرمایی می تواند منجربه کاهش وزن تخم مرغ گردد. دمای محیط بالاتر از دمای مطلوب (>33درجۀ سانتیگراد) بر روی جذب خوراک طیور تأثیر منفی می گذارد و متعاقباً پرنده دچار کمبود مواد مغذی نظیر پروتئین (اسیدهای آمینه) ، و انرژی می گردد که برروی کاهش وزن تخم مرغ تأثیرگذار خواهد بود. تعدیل مناسب فرمول خوراکی در جهت  جذب بهتر خوراک و کاهش استرس گرمایی، می تواند بر روی پایین آمدن وزن تخم مرغ تأثیرگذار باشد. در مرغداری هایی که دمای آن قابل کنترل هستند، پایین آوردن دما منجر به افزایش جذب خوراک و کنترل وزن تخم مرغ می گردد.

4-برنامه های نوردهی
مرغ ها نسبت به تغییراتی که به طول روز مربوط است، واکنش نشان می دهند و این امر تأثیر چشمگیری بر روی تولید و سایز تخم مرغ دارد (نمودار2). برنامه های نوردهی که تغییر ولتاژ آن در طول دورۀ پرورش پولت آرام و تدریجی صورت می گیرد (C و D نمودار2) در واقع روشنایی بیشتری در اختیارش می گذارد تا بیشتر تغذیه کند و رشد یابد. ضمن آنکه این برنامه های نوردهی آرام و تدریجی می تواند بلوغ را به تأخیر انداخته و سایز تخم مرغ را بزرگ تر سازد.
 
برنامه های نوردهی که تغییر ولتاژ آن سریع تر است (A و B نمودار2) ، رشد آهسته تر اما بلوغ زودتر همراه با سایز تخم مرغ کوچکتر را به همراه دارد. نوردهی بایستی بر اساس وزن بدن و یکدست بودن طیور صورت گیرد. به طور کلی، نوردهی زودهنگام در زمانیکه وزن بدن مرغ کم است منجربه بلوغ زودرس و کاهش سایز تخم مرغ می گردد و برعکس نوردهی دیرتر به هنگام وزن بالاتر، بلوغ را به تأخیر می اندازد و سایز تخم مرغ را افزایش می دهد. در کل، هر مرغ قادر به تولید حجم معینی از تودۀ تخم مرغی است. با تغییر وزن تخم مرغ، تعداد آن به صورت عکس تغییر می یابد (رابطۀ معکوس دارند).

نکات مدیریتی برای ارتقاء سایز تخم مرغ در بازار
نحوۀ مدیریت برای سایز تخم مرغ بزرگ تر:
1.انتخاب گونۀ تجاری با سابقۀ وزن تخم مرغ بالا. Hy-Line W-80 Plus از گونۀ تجاری با تخم مرغ های بزرگ است.
2.در دورۀ پرورش از برنامه های نوردهی که تغییر ولتاژ آن آرام و تدریجی است، استفاده کنید.  
3.برنامۀ تحریک نوردهی را به هنگام وزن بالاتر پولت قرار دهید.
(W-80 Plus: 1.25 Kg; Hy-line Brown:1.40 kg  ; W-36: 1.27 kg)  
4.در طول دورۀ برنامه های خوراکی، حذفیات تدریجی کوچکتری در انرژی و متیونین/سیستین داشته باشید.

1-از فرمولاسیون خوراکی استفاده کنید که در آن جذب اسیدهای آمینه 10 تا 15 درصد بیشتر از میزان توصیه شده برای Hy-Line است.
2-اسید لینولئیک اثر مثبتی بر روی سایز تخم مرغ دارد. به منظور افزایش سایز تخم مرغ، روزانه به ازای هر پرنده 1.5 گرم اسید لینولئیک مصرف کنید. از منابع روغن های مکمل که اسید لینولئیک بالاتری دارند مثل سویا و یا بذر کتان استفاده کنید.
3-محتویات چربی یا مکمل های روغنی را در رژیم خوراک افزایش دهید. مطالعات نشان داده در طیوری که به یک اندازه اسید لینولئیک دریافت می کنند آن دسته از طیور که میزان چربی های بیشتری دریافت می کنند تخم مرغ های بزرگ تری هم تولید می کنند.
4-بالاترین میزان جذب انرژی را برای طیور حفظ کنید. در شرایطی که انرژی خوراک پایین باشد، مرغ های تخمگذار از منابع پروتئین و اسیدهای آمینه به عنوان منابع انرژی استفاده می کنند. بیش از میزان توصیه شدۀ انرژی نیز منجر به کاهش وزن تخم مرغ می گردد چراکه طیور خوراک کمتری مصرف می کنند.

نحوۀ مدیریت برای سایز تخم مرغ کوچک تر:
1.گونۀ تجاری با سابقۀ وزن تخم مرغ متوسط را انتخاب کنید.
2.در دورۀ پرورش از برنامه های نوردهی که تغییر ولتاژ آن سریع تر است، استفاده کنید.
3.برنامۀ تحریک نوردهی را به هنگام وزن پایین تر پولت قرار دهید.
(W-80:1.17kg ؛ Hy-Line Brown: 1.30kg )
4.در طول دورۀ برنامه های خوراکی، حذفیات تدریجی بزرگتری در انرژی و متیونین/سیستین داشته باشید.

1-مدیریت تغذیه برای کنترل سایز تخم مرغ بسیار پیچیده تر از مدیریت به منظور افزایش وزن تخم مرغ است و نتایج کمرنگ تری دارد.
2-نسبت متیونین + سیستین به لیزین را کاهش دهید (کمتر از%84). این کاهش بایستی آنقدر تدریجی صورت گیرد که منجربه کاهش تولید تخم مرغ نیز نشود.  
3-میزان اسید آمینۀ قابل هضم را کنترل کنید. مطالعات نشان داده اند که کاهش جذب تمامی اسیدهای آمینه در کنترل وزن تخم مرغ بسیار مؤثرتر از کاهش تنها متیونین یا متیونین + سیستین است.  
4-مصرف اسید لینولئیک روزانه را بر روی 0.9 گرم به ازای هر پرنده محدود کنید. منبع چربی را به نحوی تغییر دهید که محتوای اسید لینولئیک کمتری را در بر داشته باشد مثل روغن پالم.
5-از طریق تغذیۀ دوره ای شروع به کنترل وزن تخم مرغ کنید.

4 عامل تأثیرگذار در سایز تخم مرغ

1-ژنتیک
شرکت Hy-Line بر پایۀ ژنتیک کار می کند تا مرغ های تخمگذار تجاری با سایزهای مختلف تخم مرغ ارائه دهد. وزن تخم مرغ تا حدودی موروثی است (تقریباً %40) که به انتخاب های ژنتیکی خوب جواب می دهد؛ اما در حدود %60 از تنوع سایز تخم مرغ به عوامل غیر ژنتیک مربوط می شود (تغذیه ، مدیریت و غیره). تولیدکننده با دستکاری این عوامل غیرژنتیک می تواند به وزن دلخواه تخم مرغ دست یابد.
اکنون چندین دهه می گذرد که Hy-Line در زمینۀ دست یابی به وزن های مختلف تخم مرغ و جمع آوری اطلاعات آن فعالیت دارد. در حال حاضر، Hy-Line سه تخم مرغ اولی را که مرغ میگذارد، به علاوۀ اواسط دورۀ تخمگذاری و در اواخر دورۀ تخمگذاری وزن گیری می کند. بخش تحقیقاتی Hy-Line از این وزن ها در تصمیم گیری بهتر برای منحنی وزن تخم مرغ استفاده می کند. به ویژه آن ها سعی دارند تا وزن تخم مرغ های اولیه را بالا ببرند، و وزن آنها را در اواسط دوره ثابت نگه داشته و در پایان دوره کاهش دهند (نمودار1) .
 
تعداد تخم مرغ ها و میزان مقاومت آن ها در برابر شکستن با وزن تخم مرغ در اواخر دوره رابطۀ عکس دارد. همچنان که مقاومت پوستۀ تخم مرغ های Hy-Line و دوام آن بهبود می یابد، سایز تخم مرغ در اواخر دوره کاهش می یابد.

2-وزن بدن
یک عامل مهم و تأثیرگذار بر روی وزن تخم مرغ، وزن خود پولت در زمان بلوغ است. در طول دورۀ تخمگذاری، مرغ های سنگین تر تمایل به تخمگذاری بیشتری دارند. وزن بدن متأثر از عوامل متعددی چون نوک چینی ، برنامه های واکسیناسیون ، جابجایی ، بیماری ها ، برنامه های نوردهی ، میزان فضایی که در اختیار طیور است و تغذیه می باشد. به دلیل تأثیر مستقیمی که وزن بدن بر روی وزن تخم مرغ دارد، دستیابی به وزن و یکدستی دستۀ طیور در مدیریت سایز تخم مرغ نقش مهمی دارد.

3-تغذیه
تغذیه در طول دوران پرورش و تخم گذاری نقش کلیدی بر روی وزن تخم مرغ دارد. تغذیۀ مناسب در طول دوران پرورش، به مرغ ها این امکان را می دهد تا به وزن مطلوب و استاندارد برسند و یا حتی از آن هم فراتر بروند. تغییر رژیم خوراکی در طول دوران پرورش به منظور دستیابی به وزن استاندارد بهترین رژیم برای دریافت مواد مغذی مورد نیاز پولت است. در طول دوران تخمگذاری، ترکیبات موجود در رژیم خوراکی منجر به مدیریت وزن تخم مرغ می گردد. انرژی ، متیونین / سیستین ، سایر اسیدهای آمینۀ قابل هضم ، اسید لینولئیک ، و چربی ها مستقیماً بر روی سایز تخم مرغ تأثیرگذار است. از این ترکیبات در رژیم خوراکی طیور تخمگذار استفاده می شود تا وزن تخم مرغ را بالا یا پایین ببرند. محتوای پروتئین رژیم خوراکی بایستی به نحوی تعدیل شده باشد که مصرف اسیدهای آمینه توسط طیور را تضمین کند؛ چرا که درغیر اینصورت میزان مصرف اسیدهای آمینه کافی نخواهد بود و سایز تخم مرغ ها متناسب نخواهد بود. کارشناسان برای اینکه بتوانند بزرگترین حجم تخم مرغ را تولید کنند، "بهترین نسبت اسید آمینه" یا بهترین نسبت متیونین به لیزین را 47 به 100 می دانند. باقی اسیدهای آمینه می بایست با توجه به نسبت لیزین متعادل گردند تا یک سایز ایده آل برای تخم مرغ را متضمن باشند. به منظور پیشگیری از تولید تخم مرغ های خیلی بزرگ و با پوستۀ نازک در اواخر دورۀ تخمگذاری، این مواد مغذی پس از دورۀ اوج تخمگذاری تدریجاً کاهش می یابد (30 هفتگی) .
مدیریت تولید تخم مرغ هایی با سایز بزرگ تر با توجه به کیفیت پوسته و استحکام استخوانی، مستلزم توجه به تغذیه در دوران پرورش است (رژیم غذایی در دوران پیش از تخمگذاری). وزن تخم مرغ از طریق یک دوره رژیم خوراکی قابل تنظیم و تعدیل است. دستیابی به وزن ایده آل تخم مرغ از طریق فرمول نویسی خوراک بر اساس وزن تخم مرغ یا حجم تودۀ تخم مرغ و به روزرسانی مداوم آن بر اساس این پارامترها بسیار بهتر و سهل تر خواهد بود. توجه کنید که نه تنها سطح و اندازۀ تغذیه ای، بلکه تمامی جوانب مدیریت تغذیه ای بر روی وزن تخم مرغ تأثیرگذار خواهد بود. اندازۀ ذرات خوراکی ، میزان جذب آب ، دمای آب ، و برنامۀ غذایی می تواند بر روی تغذیه و جذب مواد غذایی تأثیر بگذارد.
استرس گرمایی می تواند منجربه کاهش وزن تخم مرغ گردد. دمای محیط بالاتر از دمای مطلوب (>33درجۀ سانتیگراد) بر روی جذب خوراک طیور تأثیر منفی می گذارد و متعاقباً پرنده دچار کمبود مواد مغذی نظیر پروتئین (اسیدهای آمینه) ، و انرژی می گردد که برروی کاهش وزن تخم مرغ تأثیرگذار خواهد بود. تعدیل مناسب فرمول خوراکی در جهت  جذب بهتر خوراک و کاهش استرس گرمایی، می تواند بر روی پایین آمدن وزن تخم مرغ تأثیرگذار باشد. در مرغداری هایی که دمای آن قابل کنترل هستند، پایین آوردن دما منجر به افزایش جذب خوراک و کنترل وزن تخم مرغ می گردد.

4-برنامه های نوردهی
مرغ ها نسبت به تغییراتی که به طول روز مربوط است، واکنش نشان می دهند و این امر تأثیر چشمگیری بر روی تولید و سایز تخم مرغ دارد (نمودار2). برنامه های نوردهی که تغییر ولتاژ آن در طول دورۀ پرورش پولت آرام و تدریجی صورت می گیرد (C و D نمودار2) در واقع روشنایی بیشتری در اختیارش می گذارد تا بیشتر تغذیه کند و رشد یابد. ضمن آنکه این برنامه های نوردهی آرام و تدریجی می تواند بلوغ را به تأخیر انداخته و سایز تخم مرغ را بزرگ تر سازد.
 
برنامه های نوردهی که تغییر ولتاژ آن سریع تر است (A و B نمودار2) ، رشد آهسته تر اما بلوغ زودتر همراه با سایز تخم مرغ کوچکتر را به همراه دارد. نوردهی بایستی بر اساس وزن بدن و یکدست بودن طیور صورت گیرد. به طور کلی، نوردهی زودهنگام در زمانیکه وزن بدن مرغ کم است منجربه بلوغ زودرس و کاهش سایز تخم مرغ می گردد و برعکس نوردهی دیرتر به هنگام وزن بالاتر، بلوغ را به تأخیر می اندازد و سایز تخم مرغ را افزایش می دهد. در کل، هر مرغ قادر به تولید حجم معینی از تودۀ تخم مرغی است. با تغییر وزن تخم مرغ، تعداد آن به صورت عکس تغییر می یابد (رابطۀ معکوس دارند).

نکات مدیریتی برای ارتقاء سایز تخم مرغ در بازار
نحوۀ مدیریت برای سایز تخم مرغ بزرگ تر:
1.انتخاب گونۀ تجاری با سابقۀ وزن تخم مرغ بالا. Hy-Line W-80 Plus از گونۀ تجاری با تخم مرغ های بزرگ است.
2.در دورۀ پرورش از برنامه های نوردهی که تغییر ولتاژ آن آرام و تدریجی است، استفاده کنید.  
3.برنامۀ تحریک نوردهی را به هنگام وزن بالاتر پولت قرار دهید.
(W-80 Plus: 1.25 Kg; Hy-line Brown:1.40 kg  ; W-36: 1.27 kg)  
4.در طول دورۀ برنامه های خوراکی، حذفیات تدریجی کوچکتری در انرژی و متیونین/سیستین داشته باشید.

1-از فرمولاسیون خوراکی استفاده کنید که در آن جذب اسیدهای آمینه 10 تا 15 درصد بیشتر از میزان توصیه شده برای Hy-Line است.
2-اسید لینولئیک اثر مثبتی بر روی سایز تخم مرغ دارد. به منظور افزایش سایز تخم مرغ، روزانه به ازای هر پرنده 1.5 گرم اسید لینولئیک مصرف کنید. از منابع روغن های مکمل که اسید لینولئیک بالاتری دارند مثل سویا و یا بذر کتان استفاده کنید.
3-محتویات چربی یا مکمل های روغنی را در رژیم خوراک افزایش دهید. مطالعات نشان داده در طیوری که به یک اندازه اسید لینولئیک دریافت می کنند آن دسته از طیور که میزان چربی های بیشتری دریافت می کنند تخم مرغ های بزرگ تری هم تولید می کنند.
4-بالاترین میزان جذب انرژی را برای طیور حفظ کنید. در شرایطی که انرژی خوراک پایین باشد، مرغ های تخمگذار از منابع پروتئین و اسیدهای آمینه به عنوان منابع انرژی استفاده می کنند. بیش از میزان توصیه شدۀ انرژی نیز منجر به کاهش وزن تخم مرغ می گردد چراکه طیور خوراک کمتری مصرف می کنند.

نحوۀ مدیریت برای سایز تخم مرغ کوچک تر:
1.گونۀ تجاری با سابقۀ وزن تخم مرغ متوسط را انتخاب کنید.
2.در دورۀ پرورش از برنامه های نوردهی که تغییر ولتاژ آن سریع تر است، استفاده کنید.
3.برنامۀ تحریک نوردهی را به هنگام وزن پایین تر پولت قرار دهید.
(W-80:1.17kg ؛ Hy-Line Brown: 1.30kg )
4.در طول دورۀ برنامه های خوراکی، حذفیات تدریجی بزرگتری در انرژی و متیونین/سیستین داشته باشید.

1-مدیریت تغذیه برای کنترل سایز تخم مرغ بسیار پیچیده تر از مدیریت به منظور افزایش وزن تخم مرغ است و نتایج کمرنگ تری دارد.
2-نسبت متیونین + سیستین به لیزین را کاهش دهید (کمتر از%84). این کاهش بایستی آنقدر تدریجی صورت گیرد که منجربه کاهش تولید تخم مرغ نیز نشود.  
3-میزان اسید آمینۀ قابل هضم را کنترل کنید. مطالعات نشان داده اند که کاهش جذب تمامی اسیدهای آمینه در کنترل وزن تخم مرغ بسیار مؤثرتر از کاهش تنها متیونین یا متیونین + سیستین است.  
4-مصرف اسید لینولئیک روزانه را بر روی 0.9 گرم به ازای هر پرنده محدود کنید. منبع چربی را به نحوی تغییر دهید که محتوای اسید لینولئیک کمتری را در بر داشته باشد مثل روغن پالم.
5-از طریق تغذیۀ دوره ای شروع به کنترل وزن تخم مرغ کنید.

//