در حال انتقال به بانک ... processing...
logo

قیمت مصوب مرغ روز در ستاد تنظیم بازار ۳۱ هزار تومان تعیین شد

بیماری پاستورلوز (وبای طیور)

بیماری کلی باسیلوز

اثر روش های مختلف فرآوری سویای پرچرب بر مورفولوژی روده جوجه های گوشتی

دلایل گرانی نهاده‌های دامی/ قیمت جهانی ۵۰ درصد افزایش یافت

ورشکستگی دامداران عامل کشتار دام ماده مولد و نارس

بیماری مارک

احتمال واردات تخم‌مرغ از هفته آینده

دستورالعمل های زمان بر عامل تاخیر در واردات یونجه از روسیه خرید شیر خشک از کارخانه های لبنی از 4 هزار و 500 تا 6 هزار و 400 تومان

بیماری کوکسیدیوز

بیماری گامبور

کشتار دام‌های مولد با شتاب زیادی ادامه دارد

انسفالومیلت پرندگان یا اپیدمیک ترمور

سبوس‌های کپک زده خوراک دام شد!

آبگرمکن خورشیدی

استفاده از نان خشک در تغذیه طیور

چه کسی پاسخگوی وعده های سرخرمن مسئولان است؟

معامله عجیب ایران و روسیه / تهاتر نفت با خوراک دام!

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه دار برای تامین نیاز بازار وارد شد

مرغ‌های ایرانی تریاکی نیستند

واحد های مختلف مورد نیاز در سیستم جوجه کشی

مرغداران خواستار اصلاح قیمت مرغ شدند

معرفی تصویری بیماری برونشیت عفونی طیور

صادرات دام زنده آزاد شد

واکسن غیرفعال نیوکاسل و برونشیت عفونی و سندرم کاهش تولید تخم‌مرغ

عرضه تخم مرغ شانه‌ای ۴۲۵۰۰ تومانی

واکسن زنده نیوکاسل کلون سویه CL/79

ویژگی های بک گاو شیری خوب

به جای گوشت چربی تولید می‌کنیم / تفاله نیشکر خوراک جدید دام‌ها

قیمت تخم مرغ چرا گران شد؟

بیماری سل مرغی در طیور

معرفی تصویری بیماری نیوکاسل

قیمت واقعی مرغ برای مصرف کننده ۳۰ هزار تومان است

اکتینومیکوزیس در گاو

علت اصلی افزایش قیمت نهاده‌های دامی چیست؟

عدم تامین نهاده مشکل اصلی سامانه بازارگاه افزایش قیمت تخم مرغ تبعات اتفاقات سال گذشته است

با رشد دامداري های صنعتی برخی خدمات دولتی توسط سازمان دامپزشکی صورت نمی پذیرد

کوره هوای گرم (کابینتی)

خیز دوباره قیمت جوجه در بازار

اثر تغذیه بر تولیدمثل

۶ پیشنهاد به وزیر جهاد کشاورزی در تامین خوراک دام و طیور

تاثیر رنگ پوسته روی کیفیت و جوجه درآوری تخم مرغ

تراژدی کشتار دام مولد

ورم پستان

شاخص های استرس و فیزیولوژیکی رفاه حیوان

کرایه های سنگین حمل و نقل کمر مرغداران را شکسته/ جوجه یکروزه کم است

تولید جوجه تخم گذار افزایش یافت

لنگش در دام

مشکلات زایمان

افزایش 500 درصدی سه قلم کالای مورد نیاز دامداران

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتئینی شکست خورد؟

چرا دولت دوازدهم در تنظیم بازار محصولات پروتیینی شکست خورد

ال کارنیتین چیست

کاربرد آنزیم در جیره غذایی طیور

مرغداران از دولت جدید چه می‌خواهند

طوفان تخم مرغ در بازار/ چرا قیمت از ۵۰ هزار تومان گذشت؟

از دست دادن آب در گوساله های شیرخوار

۹۵ میلیون تخم مرغ نطفه‌دار برای تأمین نیاز بازار وارد می‌شود

بیماری آبله در طیور

اسپری جدید پستان گاو

٣ تصمیم جدید دولت برای کاهش قیمت جوجه یک روزه

بیماری افت تولید تخم در مرغان بومی (EDS)

افزایش ۱۰.۵ درصدی عرضه گوشت مرغ و طیور در بهار ۱۴۰۰

آمریکا برای کنترل قیمت گوشت دست بکار شد

تورم فزاینده و خطر تعطیلی دامداری های صنعتی

بیماری برونشیت در طیور

نیاز شدید گاو به استراحت

ذبح دام سنگین در خراسان رضوی ۱۱ درصد بیشتر از حد مجاز است

کبد چرب در دام

 آناتومی دستگاه تولید مثل مرغ تخمگذار و نحوه تشکیل تخم مرغ

چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟

بیماری کتوز در دام

جت هیتر سری G

جت هیتر

مشکل لنگش در گاو و گوساله

تثبیت بازار مرغ از اوایل آذر تأخیر ۴۰ روزه سامانه بازارگاه در تخصیص نهاده به مرغدار

فرم تاییدیه حقابه

فرم درصد پیشرفیت فیزیکی واحد گوسفند داشتی

فاسد شدن ۵ هزار تن ذرت دپو شده در گمرک

استفاده از تجهیزات روشنایی مناسب وکاهش هزینه برق

ناپختگی مدیران در صنعت مرغ/ تصمیمات اشتباه گذشته تکرار نشود

مدیریت مطلوب برای مبارزه با هزینه بالای خوراک

ضدعفونی مرغداری

افزایش میزان نقدینگی مورد نیاز واحدهای دامداری و طیور

دولت سیزدهم سیاستهای غلط گذشته در صنعت مرغداری را ادامه ندهد

کلامیدو فیلا آبورتوس و سقط جنین دام

مقاصد صادراتی دام زنده اعلام شد

برای تهیه یک سیلوی با کیفیت، چه باید کرد؟

توزیع قطره چکانی نهاده‌های دامی/ دولت مشکل تامین ارز را حل کند

چربی های حیوانی و محتویات شکمبه در خوراک دام و طیور

کیفیت پولت ها، کلید موفقیت درتخمگذاری

انواع صدف معدنی در خوراک طیور گوشتی و دام

بیماری های مهم قرنطینه ای

همه گیر شناسی بیماری تب کیو

افزایش قیمت خوراک دام در بازارهای جهانی/کرونا زنجیره عرضه را به هم ریخت

مصرف ماهی برای کنترل دیابت

قیمت دام و علوفه نسبت به سال قبل چقدر تغییر کرده است؟

تغذيه مرغ تخم گذار

رونق مرگ در مرغداری های ساوه! مرغ های مادر بیمارند؟

چرا کشتار دام‌های مولد و آبستن متوقف نشد

تأثیر ارتفاع برداشت ساقه ذرت در تغذیه گاو شیری

تأمین نهاده های دامی کابوسی بزرگ برای دامداران

قیمت مصوب جوجه یکروزه ٦٠٠٠ تومان/ نرخ مصوب هم در بازار رعایت نمی شود

دانلود رایگان ترجمه مقاله مروری بر فیتات و فیتاز در جوجه ها (سال ۲۰۱۶)

سالمونلوز و سقط جنین دام

گرانفروشی مرغ به دلیل نبود نظارت پس از کشتارگاه است

منابع ذخیره ای آغوز

عرضه تخم‌مرغ در بازار باقیمت مصوب واردات ۱۰ هزار تن تخم‌مرغ از ترکیه

تعلل دامپزشکی و فساد75 تن تخم مرغ

قیمت هر شانه تخم مرغ چند؟

مرغ ارزان می شود؟

هیتر پاتیو

۲۰ درصد مرغداری‌ها تعطیل شدند / مشکل چیست؟

تسهیلات با حداقل سود به کشاورزان و دامداران به زودی پرداخت می‌شود

مکمل ویژه گاو انتظار زایمان

دستورالعمل طرح ملی هویت گذاری و پلاک کوبی دام

نقش دلالان در کاهش مرغ‌‌ِ مراکز توزیع دولتی/ تغییر مقصد برخی کامیون‌‌های حامل مرغ در میان راه‌

چرا گرماتب بهینه است؟

دستور العمل طیور 1400

قیمت ماهی قزل آلا به ۱۲۵ هزار تومان رسید

برنامه ریزی های مؤثر در کنترل مقاومت به آنتی بیوتیک ها در طیور

فرآیندهای مورد نیاز در صدور پروانه واحدهای دام و طیور

تعرفه خدمات کشاورزی 1400

کشتار دام های آبستن بی سر و صدا ادامه دارد

فلج شدن گاو پس از زایمان و درمان تب شیر

تولید ماده اساسی و وارداتی برای رشد طیور در کشور

قانون توزیع عادلانه آب

کاهش قیمت لبنیات داوطلبانه بود

کتاب جامع نظام دامپروری

نرخ غیررسمی بازار مرغ را بی ثبات می‌کند/ مرغداران بلاتکلیفند

ویروس های نفروپاتوژنیک برونشیت عفونی پرندگان

اثر ضد میکروبی اسیدهای آلی بر فلور میکروبی و سلامت روده طیور

عرضه تخم مرغ دولتی در خرده‌فروشی‌ها آغاز شد/ قیمت می‌شکند

روش انتخاب و برداشت نمونه ها از دام

«پای مرغ» هم‌قیمت مرغ شد / سنگدان کیلویی ۴۹ هزار تومان

ساکنین دستگاه گوارش دنیایی برای کشف کردن

چرا تخم مرغ در مغازه‌ها همچنان گران است؟

قیمت خرید حمایتی دام روستایی ابلاغ شد/ هر کیلو گوسفند نر ۶۲ هزار تومان

تخصیص ۶.۵ میلیارد دلار برای واردات نهاده‌های دامی

جمع آوری نمونه های بالینی از جنین سقط شده

غذاهای دامی با منشاء حیوانی

علت گرانی و کمبود مرغ در روزهای اخیر/ برنامه دولت برای بازار شب عید چیست؟

دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره‌ای گوشت مرغ:ستاد تنظیم بازار نرخ مصوبه مرغ را اعلام نکرده است

بیماری ORF یا اكتمای واگیردار

تأثیر سموم قارچی بر تولیدات گاوهای شیری

کمبود نهاده‌های دامی در کشور / دام‌ها ضایعات میوه می‌خورند

فروش فوری مرغداری ۴۵ هزار قطعه ای با تمامی امکانات

لبنیات گران‌تر می‌شود؟

توزیع روزانه ۶ هزار تن مرغ در کشور/ متوسط تلفات ناشی از تنش گرمایی در مرغداری‌ها ۱۰ درصد است

دعوت به همکاری

خام فروشی نهاده های دامی و هدررفت عظیم منابع

تکنيک انتقال جنين در گاو

تنش گرمایی و کیفیت پوسته

هشدار درباره تداوم نابسامانی بازار جوجه یکروزه

نهاده‌های دامی تا 9 ماه آینده تامین شده است

دلایل افزایش قیمت تخم مرغ

دولت به جای افزایش قیمت شیر نهاده ارزان به دامدار بدهد

7 سؤال مهمی که به هنگام تهیۀ خوراک برای مرغ گوشتی باید پرسید

تاخیر در تامین کامیون عامل تشدید کندی روند بارگیری

تب شیر در گاو

نهاده‌های دامی مورد نیاز سال ۱۴۰۰تامین شد/انباشت۴.۱ میلیون تن در بنادر

رنگ گوشت طیور

ابعاد تازه ای از سوءمدیریت در بازار نهاده‌های دامی

تغذیه گاو خشک و انتقالی

دولت آینده خود را آماده گرانی تخم مرغ کند/ ادامه حذف گله‌های مرغ‌ تخم‌گذار

استرس گرمایی و مشکلات ان در گاوهای شیری

تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی

اثرات سطوح مختلف گلوتن ذرت در جوجه های گوشتی

تاثیر تراکم موادمغذی جیره پایانی و سن کشتار بر بازده ابقای انرژی وپروتیین جوجه های گوشتی

بررسي تاثير شستشوي پوسته تخم مرغ با آب سرد بر آلودگي سالمونلا در پوسته و محتويات آن

مقاله تاثیر مکمل فیتاز میکروبی در رژیم های غذایی جوجه های گوشتی (سال ۲۰۱۸)

اصول اولیه ساخت و ضدعفریونی کردن داخل مرغ داری

دانلود رایگان ترجمه مقاله تعیین رفتار متقابل DNA تیموس گوساله با بربرین هیدروکلراید (نشریه تیلور و فرانسیس ۲۰۱۹) (ترجمه ارزان – نقره ای ⭐️⭐️)

دانلود رایگان مقاله انگلیسی استفاده از آفت کش ها در گلخانه به همراه ترجمه فارسی

بدعهدی وزیر جهاد در جلوگیری از خام مصرفی نهاده‌های دامی

تاثیر غذایی روغن دانه انار و روغن دانه کتان در عملکرد مرغ گوشتی و مشخصاتاسیدهای چرب گوشت

ترکیب گوشت، پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسیداتیو گوشت جوجههای گوشتی حاوی فراوردههای فرعی انار

اندازه گیری شدت نور و تعریف محیط نوری

وزارت جهاد کشاورزی درباره مجوز واردات جوجه یک روزه با ارز ۴۲۰۰ شفاف‌سازی کند

اصلی‌ترین عامل گرانی دوباره مرغ، افزایش هزینه‌های تولید و نظام توزیع است/ تصمیمات اشتباه دولت، صنعت طیور را به آستانه نابودی کشاند

تخم مرغ و خواص آن

آویلامایسین(محرک رشد)

آنتی بیوتیک موثر (فوزباک)

راه حلی برای دستیابی به پروتئین حشرات

ژنتیک، عامل اولیۀ بیماری های مربوط به سُم در گاوها

اهمیت تغذیۀ گوساله

راهبردهای تغذیه برای افزایش وزن تخم مرغ

نهاده‌ها‌ همچنان با تاخیر به دست مرغداران می‌رسد

وضعیت نامطلوب تامین نهاده های دامی

نقش پرتئینها در طیور

تأخیر در تخصیص ارز و ترخیص کالا معضل تأمین نهاده‌های دامی

جوجه یک روزه به قیمت 8 تا 10 هزار تومان به مرغداری‌های تحویل داده می‌شود

آغاز تحویل تنخواه نهاده‌های دامی به مرغداران

تاخیر در بارگیری نهاده های دامی/تعلل دولت در تعیین نرخ شیر خام

مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته های تجاری جوجه گوشتی

علل همشکل نبودن گله

کنترل کوکسیدیوز

پیش بینی تولید ماهانه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی؛

روغن ذرت

نکات کاربردی در مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری

تعاونی روستایی سیستم مناسبی برای اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی است

عدم تامین نهاده کاهش ۱۲ میلیون قطعه‌ای جوجه ریزی را رقم زده است

بیماری مزمن تنفسی C - R - DChronic Respiratory Disease

بیماری آنفلوآنزا ، راه ابتلا و انتقال ،‌ پیشگیری و درمان به زبان ساده

گالیم

روش‌های نوین برای زیادشدن شیر در گاوها

کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار/ نیازی به واردات مرغ نداریم

دانلود رایگان ترجمه مقاله رشد پیچه ای در اندام های گیاهی

تحلیل پیشران های کلیدی صنعت طیور بااستفاده از رویکرد اینده نگاری

تحقیق وتوسعه پایدارتیالپیا در ایران

جفت ماندگی در گاو های شیری

مرغداران خواستار اعلام نرخ جدید تخم مرغ شدند

بیماری مشترک بین انسان و دام تب مات یا بروسلوز

تولید گندم ۳۰ درصد و خرید تضمینی ۵۰ درصد کاهش یافت

برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک شیری

چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد؟

خوراک دام و طیور از کشور قاچاق می شود+ سند

قیمت تولیدکننده محصولات مرغداری های صنعتی به ۸۰ درصد رسید

رشد ۲۰ درصدی قیمت تولید کننده بخش گاوداری ­های صنعتی

بیماری یون

١.۵ میلیون یورو مواد اولیه شیرخشک در گمرکات در حال فساد است!

بزها و تغذیه بز

دستاوردهای تحقیقاتی جدید تجاری شده در حوزه دام وطیور

عرضه ۶.۶ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در سامانه بازارگاه

بیماری تب برفکی یا زخم دهان و پا

مدیریت پرورش در آب و هوای گرم

تاثیر حرارت در از بین بردن سم آفلاتوکسین

جدیدترین قیمت گوشت قرمز در بازار

چهار راه برای بهبود تراکم استخوان مرغ های تخم گذار

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ گوشتی نژاد راس همراه راهنمای فارسیross 308

ادامه بحران جوجه یک روزه/ قیمت دو برابر نرخ مصوب !

کاتالوگ اورجینال پرورش جوجه گوشتی نژاد کاپ همراه راهنمای فارسی coBB 500

صف معطلی کامیون ها در مرز بازرگان از ۳ ماه قبل حذف شده است

کاتولوگ اورجینال پرورش و تغذیه مرغ تخمگذار شیور تجاری همراه با راهنمای فارسی

قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ٩ هزار تومان رسید

۴ راهکار بخش خصوصی برای حل چالش بازار نهاده های دامی

بیماری IBH یا تورم عفونی کبد

تاثیرمکمل پوست انار برروی رشدبدن،بازده خوراک،متابولیت‌های بیوشیمیایی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی مرغ گوشتی

کاتالوگ اورجینال پرورش مرغ تخمگذار نژاد هایلان w80

زنگ خطر کمبود ذرت با کاهش موجودی بنادر

کشتار گسترده مرغ‌ها منجر به افزایش قیمت تخم مرغ شد

کد های تعیین وزیر جهاد کشاورزی در دولت بعدی کدهایی که اگر دقت کنید وزیر آینده را همین امروز بشما می شناساند

آمادگی جهت ورود جوجه و کنترل شرایط محیطی

گرانی مرغ قابل پیش بینی بود/ با آمارسازی آدرس غلط دادند

ردیابی غذاهای دریایی در ایالات متحده آمریکا

زنگ خطر درباره کشتار دام‌های سبک

پرورش ماهی در آسمان

سمیت ویتامین ها و مواد معدنی کمیاب در طیور

دامپروری فراسرزمینی ضرورت یا الزام

تضعیف صنعت مرغداری توسط دولت

ارزیابی علل لنگش در گاو و درمان آن

تامین بیش از سه میلیارد دلار برای واردات نهاده های دامی

فلج شدن گاو پس از زایمان

اثر پرهیز غدایی در رشد جوجه ها

 اثرات مطلوب اسید چرب در تغذیه طیور

دولت سیزدهم چگونه می تواند چالش‌های صنعت دام و طیور را حل کند؟

صنعت طیور چگونه می‌تواند از بحران خارج شود؟

صادرات کره و شیرخشک مشروط به خرید شیرخام با نرخ مصوب شد

مولتی آنزیم

پیکا یا گند خواری

سندرم آسیت

سندرم سر باد کرده ویروسی طیور

تغذیه و کیفیت تخم مرغ

بیماری های شایع در گوسفندان

تنش گرمایی و راه­های مقابله با آن

برنامه چرخشی کوکسیدیوز

آنزیم در طیور

انتخاب جوجه(کارت جوجه)

رییس سازمان دامپزشکی اعلام کرد: عرضه ۶ هزار و ۶۲۲ تن گوشت مرغ گرم به بازار

پیش‌بینی افزایش قیمت مرغ

سقف قیمت واردات نهاده‌های دامی به واردکنندگان ابلاغ شد

افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است

پشت پرده کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی چیست؟

معاون وزیر جهاد کشاورزی: نقش اصناف در توزیع مرغ پررنگ‌تر می‌شود

واردکنندگان نهاده‌هاخواستار رفع تبعیض میان دولت و بخش خصوصی شدند

جایگزینی برای شیر پاستوریزه؛ تکنیک جدید فراوری شیر

برای یک تا ۲ ماه آینده در تامین‌ نهاده های دامی مشکلی نخواهیم داشت

تولید کننده انواع مکمل و کنسانتره طیور و دام

نظارت بر کشتارگاه های مرغ تشدید شود

هشدار در مورد وضعیت تولید تخم مرغ

زرده تخم مرغ چه خواص و چه مضراتی دارد؟

قیمت جوجه مرغ به بیش از 2 برابر رسید

نیازی به واردات جوجه نداریم/ هشدار درباره التهاب مجدد قیمت مرغ در بازار

افزایش قیمت ذرت

افزایش نرخ رسمی کنجاله سویا

وزارت جهادکشاورزی سکان بازار مرغ را به دست گرفت

قیمت تخم‌مرغ در میادین میوه و تره‌بار تهران ارزان شد: هر شانه ۲۹۹۰۰ هزار تومان

تعامل دستگاه قضا با بخش خصوصی امری ستودنی و اقدامی مؤثر در افزایش تولید است

نکاتی برای بهبود دورۀ انتقالی گاو به منظور افزایش باروری و شیردهی

درج قیمت مصوب روی مرغ و تخم مرغ الزامی شد

وزیر جهادکشاورزی باید پاسخگوی سومدیریت و احتکار مرغ باشد

آزادسازی ذخایر مرغ منجمد ۱۵ هزار تومانی

ممنوعیت صادرات مرغ به کلیه گمرکات اجرایی کشور ابلاغ شد

افزایش بی رویه قیمت خوراک دام نشانگر وجود بی‌تدبیری است

سود قیمت گذاری دستوری در جیب واسطه‌ها

رسوب ۳ میلیون تن انواع نهاده‌های دامی در بنادر کشور

صادرات تخم‌مرغ آغاز شد.

بهینه سازی اندازۀ تخم مرغ در مرغ های تخمگذار تجاری

پرورش مرغ گوشتی

فروشگاه قاصدک ، قیمت ، کیفیت ، بازگشت و سلامت کالا

مروری بر نیازهای پروتئینی طیور

17 مهر 1400 | 12:43 مقالات

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ پروتئین ماده مغذی حیاتی برای طیور و سایر جانداران محسوب می‌شود. به استثناء وظایف ساختار آن که اسیدهای آمینه هستند، پروتئین نقش‌های مهم دیگری در رشد، تولید تخم‌مرغ، ایمنی و بسیاری از عملکردهای زیستی پرندگان ایفا می‌کند.

بهینه‌سازی منبع پروتئینی، نیازمند دانستن تمام نیازمندی‌های پروتئینی جوجه و تنظیم این منابع برای شرایط مختلف جغرافیایی، سلامتی و تغذیه اقتصادی جوجه است. این مقاله جهت ارزیابی جوانب مختلف پروتئین جیره بر پایه مطالعات قبلی در این حوزه تدوین شده است.

وظایف زیستی پروتئین

همان‌طور که در بالا اشاره شد، پروتئین در روند رشد، تولید تخم‌مرغ، ایمنی و تطابق با محیط نقش مهمی در بدن ایفا می‌کند. بعلاوه وظایف زیستی دیگری که به آمینواسیدهای موجود در آن مرتبط است، نیز به پروتئین نسبت داده می‌شود.

به‌عنوان مثال لیزین نقش مهمی در بهبود کیفیت لاشه از طریق تشکیل فیبرهای II b ایفا می‌کند. این گونه فیبرها مقادیر چربی را که در خلال روند پخت، افت کمتری دارد حفظ می‌کنند (هدر روی مواد مغذی در آب پخت و پز).

روند مذکور بر خلاف تشکیل فیبرهای تیپ II a که در کمبود لیزین شکل می‌گیرد، است. در سوی دیگر، ترئونین نقش‌های مهمی در روندهای متابولیکی ایفا کرده و به تنظیم ترشحات گوارشی کمک می‌کند.

ترئونین، همچنین به افزایش قابلیت هضم مواد مغذی کمک و از اختلالات گوارشی پیشگیری می‌کند. در مورد متیونین به‌نظر می‌رسد تا حدودی در جبران کمبود کولین و ویتامین B12 نقش داشته و گروه‌های متیل‌دهنده را تأمین می‌کند.

تریپتوفان نیز با تبدیل متابولیکی به نیاسین می‌تواند تا حدودی کمبود آن را جبران نماید. لازم به ذکر است روندهای تبدیلی فوق بیشتر ازلحاظ نظری قابل توجیه بوده و به‌کارگیری آنها در زمان کمبودهای ویتامینی ازلحاظ اقتصادی به هیچ‌وجه مقرون به‌صرفه نخواهد بود.

در جوجه‌های گوشتی جیره آغازین غالبا حاوی ۲۲ درصد و در جيره پایانی ۱۹ درصد پروتئین، به همراه ۳/۳ ME/KG انرژی است.

منابع مختلفی برای پروتئین جیره وجود دارد، برخی با منشاء گیاهی (کنجاله سویا، کنجاله تخم پنبه، کنجاله آفتابگردان و... ) و برخی با منشاء جانوری (پودر ماهی، پودر گوشت و پودر ضایعات طيور).

بیشتر بدانیم:
غذاهای دامی با منشاء حیوانی
 

نیازهای طیور به پروتئین

در جوجه گوشتی، پروتئین جیره اغلب بر اساس ۲۲ درصد در بخش آغازین و ۱۹ درصد در بخش پایانی تنظیم می‌شود، که این مقدار پروتئین با حدود  ME/Kg 3/3 انرژی همراه خواهد بود.

واکنش جوجه‌ها به مقادیر بالای پروتئین جیره، متفاوت است. این واکنش به‌طور عمده به کیفیت منبع پروتئین مصرفی در جیره و همچنین به پروفایل آمینواسیدی آن منبع پروتئین وابسته است.

در زمان مصرف منبع پروتئینی نامرغوب (و یا حاوی پروفایل آمینو اسیدی ناکافی) و افزایش پروتئین خام جیره، تاثیری بر بهبود وضعیت رشد، ضریب تبدیل تغذیه‌ای و کیفیت لاشه نداشته است. بلکه حتی تا اندازه‌ای منجر به افزایش تلفات و بروز مشکلات پا، بخصوص در جیره پایانی گردیده است.

در مورد قبلی، نه تنها افزودن آمینو اسیدهای ضروری لازم است، بلکه به افزایش بازدهی گله کمک خواهد کرد. این اثر تا بروز حداکثر توان ژنتیکی پرنده ادامه خواهد داشت.

از سوی دیگر، اگر منبع پروتئینی جیره کیفیت مناسبی داشته باشد، ۲ تا ۳ درصد پروتئین بیشتر از مقادیر توصیه شده، افزایش رشد، بهبود ضریب تبدیل خوراک و بهبود کیفیت لاشه را به دنبال دارد و افزودن اسیدهای آمینه ضروری عملا تاثیر مشخصی بر بازدهی نخواهد داشت.

همچنین در مطالعه دیگری مشخص گردید که رشد پرنده در زمان افزودن مکمل‌های آمینو اسیدی به جیره‌های حاوی سطوح معمول پروتئین خام، کمتر از زمانی بود که جیره با پروتئین خام بیشتری تامین شده بود.

همچنین به اثبات رسید که جوجه‌هایی که با مقدار پروتئین‌های مرسوم و معمول جیره تغذیه شده‌اند، چربی محوطه شکمی بیشتری داشته اند که با افزودن اسیدهای آمینه ضروری کاهش نیافتند. اما زمانی که جیره با پروتئین با کیفیت تامین شود، این توده چربی کاهش خواهد یافت (۱۹۸۹ Fancher and Jensen).

مفهوم ارتباط مقادیر پروتئین جیره و همچنین کیفیت آن با بازدهی گله در مورد طيور تخمگذار نیز صادق است. در مطالعه‌ای جوجه‌های لگهورن سفید با ذرت و همچنین غلظت پروتئین خام ۱۱، 14، ۱۷، ۱۸ و ۲۰ از زمان هچ تا 16 هفتگی تغذیه شدند. و پس از آن جیره همگی با ۱۷ درصد پروتئین خام (جیره دوره تولید) تأمین گردید.

وزن بدن در جیره‌های حاوی ۱۱ یا 14 درصد پروتئین خام کاهش یافت و این پولت‌ها به نسبت جیره‌های ۱۷ و ۲۰ درصدی، آهسته‌تر به فاز تولید وارد شدند. وزن تخم‌مرغ نیز در جیره‌های ۱۱ و 14 درصد پروتئین پایین‌تر بوده که احتمالا به دلیل وزن بدن پایین‌تر در 16 هفتگی است.

این یافته‌ها می‌تواند با توجه به کیفیت منبع پروتئین جیره تغییر نماید.

منبع پروتئینی

منابع متفاوتی برای تامین نیازهای پروتئینی طیور وجود دارد. برخی منابع با منشا گیاهی (کنجاله سویا، کنجاله تخم پنبه، کنجاله آفتابگردان و....) و مابقی دارای منشا جانوری هستند (پودر ماهی، پودر گوشت، با پودر ضایعات طیور).

این مواد تنها وظیفه تامین پروتئین جیره را ندارند، بلکه حاوی مقادیر با ارزشی از مواد معدنی، ویتامین‌ها و سایر عوامل تغذیه‌ای هستند. هرکدام از این منابع پروتئینی باید در مقادیر خاصی مصرف شوند و بایستی با سایر منابع پروتئینی ترکیب گردند.

این موضوع کمک می‌کند تا به ترکیب پروتئینی بهتری ازلحاظ پروفایل آمینواسیدی دست یابیم همچنین مشکلات ناشی از مصرف بیش از اندازه یک نوع پروتئین را تا حد زیادی کاهش دهیم.

جدول ۱- منابع تأمین‌کننده پروتئین جیره طیور و محدودیت‌های آنان
نام منبع پروتئینی مقدار مجاز مصرف ضایعات ناشی از استفاده بیش از حد
کنجاله سویا جوجه گوشتی: تا ۲۵ درصد در جيره آغازین و
۲۰ درصد در جیره پایانی
مرغ تخمگذار: ۱۲ تا ۱۵ درصد جیره.
مقادیر بیش از نیاز کنجاله سویا می‌تواند به
بروز چسبندگی مدفوع بیانجامد. همچنین
می‌تواند منجر به اختلال کلیوی ناشی از
تجمع اورات شود که در نهایت اختلال در
خروج مواد دفعی پرنده را باعث خواهد شد.
درصورت تغذیه با مقادیر افراطی، کنجاله سویا
می‌تواند باعث تورم غده تیروئید (گواتر) گردد،
مگر اینکه ید به میزان کافی به جیره اضافه شود.
کنجاله پنبه دانه در جوجه گوشتی می‌تواند تا ۵۰ درصد جایگزین
سویای مصرفی گردد.
اما بیش از ۵ درصد کل خوراک
مصرفی مرغ تخمگذار نباید مصرف شود.
در صورت مصرف مقادیر بیش از حد
کنجاله تخم پنبه در جیره مرغان تخمگذار،
گوسیپول موجود در آن  منجر به سبز شدن
غشای زرده خواهد شد. اسید چرب
سيکلوپروپنوئیک موجود در کنجاله تخم پنبه
- در زمان  نگهداری یا انبار نمودن تخم‌مرغ‌ها
موجب ایجاد طیف رنگ صورتی در سفیده
تخم‌مرغ خواهد شد.
کنجاله آفتابگردان ۳ تا ۵ درصد در جیره مرغ گوشتی کنجاله آفتابگردان حاوی ترکیبات ضدتغذیه‌ای
پکتین و آرابینو گزیلان است که بر روی
هضم و جذب پروتئین تاثیر می‌گذارد.
این محصول همچنین ازنظر اسیدهای آمینه
ضروری بسیار فقیر بوده و حاوی مقادیر
زیادی اسیدهای کلرزا است که  این اسیدها
مانع فعالیت آنزیم‌های هیدرولیتیک خواهند شد.
مقادیر زیاد کنجاله آفتابگردان در جیره باعث
کاهش بازدهی گله خواهد شد. از مشکلات دیگر
ناشی از مصرف غیرمتعارف این کنجاله می‌توان
به بروز اسهال و افزایش تخم‌مرغ‌های آلوده به کود
اشاره نمود.
یونجه ۲ تا ۳ درصد برای مرغان گوشتی و تخمگذار مقادیر بالای آریتنوئیدهای موجود در یونجه
منجر به ایجاد رنگ زرد  در پوست لاشه
می‌شوند که ازنظر مصرف‌کننده مطلوب نیست.
پودر ماهی ۲-5 درصد برای مرغان گوشتی و تخمگذار تغذیه طیور با بیش از مقادیر توصیه شده پودر ماهی باعث
ایجاد طعمی شبیه ماهی در تخم‌مرغ می‌شود.
همچنین  معایب دیگری مانند قیمت بالا و
قابلیت پایین پلت‌پذیری این ماده مغذی سبب
می‌شود تا استفاده آن محدود گردد.
پودر ضایعات طیور و دام تا ۱۰ درصد جیره مرغان گوشتی و تخمگذار به‌طورکلی این فرآورده‌ها حاوی مقادیر فراوانی از
برخی اسیدهای آمینه همچون گلایسین و متیونین هستند
که باعث تحریک رشد و بقای کلستریدیوم پرفرژنس در
دستگاه گوارش شده و می‌توانند درصورت استفاده
بیش ازحد باعث بروز مشکلات مختلفی گردند.

از آنجا که منابع پروتئینی غالبا گران‌ترین بخش جیره هستند، توجه به تغذیه پروتئینی اهمیت اقتصادی فراوانی می‌یابد. تنظیم جیره بایستی به‌نحوی باشد تا عملکرد بهینه و حداکثری در قبال مناسب‌ترین هزینه پروتئین مصرفی به‌دست آید.

بهترین راه برای توضیح این مسأله، بررسی وضعیت یک مرغ تخمگذار با جیره حاوی ۱۶ یا ۱۷ درصد پروتئین است. در جیره‌های مبتنی بر ذرت و سویا، این تفاوت می‌تواند با افزودن ٪۳ سویای حاوی پروتئین 44% ایجاد گردد.

زمانی که این مقدار با ذرت جایگزین گردد، به میزان 3 دلار در تن هزینه اضافی تحمیل می‌شود (قیمت تقریبی بازار جهانی ۱۹۹۰). در بیشتر اوقات مزایای حقیقی افزودن پروتئین خام در مقابل افزودن 0/025 % آمینواسید متیونین و لیزین بسیار ناچیز خواهد بود.

مزایای تغذیه‌ای مشابهی در زمان افزودن متیونین و لیزین به میزان ۲۵۰ گرم در هر تن خوراک، درمقایسه با روش مذکور مشاهده شده است. خوشبختانه با پیشرفت‌های علم بیوتکنولوژی، دسترسی به این گونه آمینواسیدهای سنتتیک تسهیل شده که مزایای اقتصادی مصرف آنها بیش از پیش نمایان گشته است.

عملکرد مرغان تخمگذار با جیره کم پروتئین (14٪ پروتئین خام) که با مکمل‌های لیزین و متیونین ترکیب شده در مقایسه با جیره غنی از پروتئین (۱۸٪ پروتئین خام)، هیچگونه تفاوت معنی‌داری را در فاکتورهای تولید تخم‌مرغ یا وزن تخم‌مرغ نشان نداد.

علاوه بر این مشاهده گردید که مصرف خوراک و به تبع آن مصرف پروتئین در گروهی که مکمل‌های آمینو اسیدی مصرف کرده بودند از گروه با جیره غنی از پروتئین کمتر است. همچنین به همین علت، نیتروژن دفعی در گروه اول کمتر از گروه دوم بوده است (جدول شماره ۲)

جدول ۲- عملکرد مرغ تخمگذار تغذیه شده با جیره پروتئین بالا (۱۸% پروتئین خام) درمقایسه با جیره کم پروتئین (۱۴٪ پروتئین خام)
که به آن آمینو اسیدهای سنتتیک افزوده شده از سنین ۲۲ تا ۶۶ هفتگی.
  درصد تولید وزن تخم‌مرغ (گرم) مصرف دان (گرم) درصد پروتئین خام جیره تولید نیتروژن
جیره غنی از پروتئین 78/2 58/5 108 17/7 55
جیره کم پروتئین+ آمینو اسید 75/1 57/7 105 13/6 42

این یافته می‌تواند راه‌حلی برای مشکلات زیست محیطی ناشی از فضولات غنی از نیتروژن باشد. از طرف دیگر، کاهش پروتئین جیره می‌تواند در جهت کاستن قیمت جیره مرغ تخمگذار و همچنین کاهش دفع نیتروژن موثر واقع شود (جدول ۳).

جدول ۳- مقایسه عملکرد مرغ تخمگذار در زمان مصرف مقدار ثابت پروتئین با پروتئین کاهشی
از سنین ۲۰ تا ۷۲ هفتگی.
دفع نیتروژن
 (تن / ۱۰۰ هزار پرنده)
مصرف پروتئین
(گرم/ پرنده/ روز)
مصرف خوراک
(گرم/ پرنده/ روز)
وزن تخم‌مرغ
(گرم)
تولید (٪) مقدار پروتئین
63 16/4 99/3 58/2 70/9 ثابت (16/5 %)
58/5 15/2 99/6 57/5 70/5 کاهشی
سن مصرف (هفته) مقدار پروتئین در گروه کاهشی (٪)
36 – 20 16/5
48 – 36 15/5
60 – 48 14/5
72 - 60 13/5

یک محاسبه ساده نشانگر این واقعیت است که مصرف جیره‌هایی با پروتئین کاهشی در مقایسه با جیره‌ای حاوی 16/5%  پروتئین (به‌صورت ثابت) در یک فارم ۱۰۰/۰۰۰ قطعه‌ای، باعث صرفه‌جویی ۷/۵ تنی در مصرف پروتئین در طول یک سال می‌شود.

بسته به قیمت تخم‌مرغ و نهاده‌ها، راهکار مذکور از لحاظ اقتصادی کاملا توجیه‌پذیر و مقرون به‌صرفه است.

به‌علاوه، سالانه 4/5 تن نیتروژن کمتری ناشی از فضولات مرغی در محیط آزاد می‌شود که از لحاظ زیست محیطی نیز توجيه‌پذیر خواهد بود.


 World Poultry , 2016 , Volume 32, No.9, pages: 13-15.

دکتر امیر محمد افشارنیا


//